Nahkapenkkien huolto

6 kommenttia

Tervehdys Arwon Asiantuntijat!

Tässä uutta nahkapenkein varustettua kulkinetta odotellessani välähti mieleen, että milläs sitä nahkaa olisi hyvä hoitaa, jotta penkin kuosi olisi iskussa myös 5 vuoden päästä, -eikä kovaksi kuivunut, rumaksi kiillottunut ja rivosti halkeillut.

Hakusessa on siis oikeat aineet nahkasisustuksen huoltoon / ylläpitoon. Löytyykö kokemuksia / vinkkejä oikeista aineista?

Myös muita kunnossapitovinkkejä otetaan kiitollisna vastaan.

Engineeri

  
 • Onneksi olkoon. Muistanpa kun oman kotterooni tilasin nahkapenkit ja sain kuulla (yhä edelleen) niitä "hiostaa", "paleltaa", "liukas", jne. kommentteja. Enpä olisi uskonut miten mukavat ne ovat! Ei luista, mutta silti takamusta saa siirrettyäkin, ei palella eikä hikitä. Yksi parhaista lisävarusteista!

  Ainakin Volvokaupasta saa jonkinlaista tököttiä hoitohommiin.

    
 • Hyvä Engineeri!

  Voin vilpittömästi yhtyä Prop Jockin onnitteluihin; nahkapenkit ovat
  mainiot etenkin perheellisen käytössä. Ei tarvitse viedä autoa
  pesetettäväksi, jos vähän jäätelöä tai suklaata penkille tipahtaa,
  kura- tai "röyhtäys"sotkuista puhumattakaan.

  Minulla on musta nahkaverhoilu, olisin mielummin ottanut vaaleat, mutta japanialaisissa (M6 GT STW) ei kaikkea saa just niinkuin tahtoo. Jos joskus pitkän kesäpysäköinnin päätteeksi penkit ovat
  aika kuumat, on se ainoa moittimisen aihe.

  Asiaan, lääke on mitä helpoin ja edullisin, kokeilin ensin Ikeasta saatavaa nahanhoitosettiä, jossa on sekä pesu- että hoitoaine.
  Se on ihan OK, mutta ei pidä mennä merta edemmäksi kalaan, sillä
  mäntysuopapala on paras. Kysyin eräältä verhoilijalta joka on
  mm. entisöinyt Hotelli Vaakunan aulan kuulut nojatuolit ja hän on käsitellyt ne samaisella mainiolla aineella!

  Eli, kostuta esim. tiskirätti kosteaksi ja pirskota vettä hiukan myös saippuapalaan, hankaa rättiin saippuaa ja levitä saippua nahalle.
  Saippua vaahtoaa aavistuksen , mutta käytä vettä vain sen verran että saippuaa irtoaa rättiin. Vaahdon pitäisi olla aika kuivaa.
  saippua imeytyy aika nopeasti, eikä pinnan jälkikäsittely ole mielestäni tarpeen, ellei ole tapahtunut räikeää yliannostelua.

  Pintaan ei jää rasvaista kalvoa, vaan nahka tuntuu luontevalta, ei kuivalta eikä tahmealta.

  Terveisin
  Soranen

    
 • Kaupassa omaani suosittelivat Dr Torkin Leather Master hoitoaineita, joka on omassani toiminut ok. Oleellista kuulemani mukaan on ettei hoitoaineissa ole silikonia, joka turmelee nahan.

  Omaani tilatessa mietin että ottaako mustat pallit, mutta epäilin tuota kesäkuuman vaikutusta ja otin vaaleat. Tulipa tehtyä edes tämän kerran oikea valinta.

    
 • Neuvoja nahan hoitoon kannattaa kysyä suutarilta. Nahkaa ei kannata käsitellä voimakkailla tai synteettisillä aineilla. Eikä mikrokuituliinalla. Suutareilla on omia nahkarasvojaan ja kiertäviltä myyjiltä saa Nahkiss-nahkarasvaa. Molemmat ovat hyviä nahan hoitoon, mutta määrän kanssa pitää olla tarkkana: ei missään nimessä liikaa, rasvaa levitetään vain sen verran, että nahasta juuri ja juuri näkee, että sitä on rasvattu. Näin rasva ei myöskään tunnu tai tartu ...suksiin. Käsittely pitää nahan pehmeänä ja "täyttää" nahan pinnan niin, etteivät epäpuhtaudet tartu siihen. Sama syy, miksi automekaanikko rasvaa kätensä: sen jälkeen rasvainen lika ei tartu nahkaan niin herkästi. Ainoa ongelma näissä rasvoissa on siinä, että ne tummentavat vaaleita nahkoja, mustalla ei mitään ongelmaa.

    
 • Kiitokset herroille vastauksista.

  Useammaltakin foorumilta asiaa udelleena voi vain todeta, että hoitotapojen ja -aineiden kirjo on hyvin laaja. Vinkkejä on sadellut mäntysuovasta erilaisiin ja -merkkisiin nahkatökötteihin.

  Eiköhän se lopullinen hoitometodi viimein hahmotu kun pääsen tenttaamaan nahka-alan ammatti-ihmisiä nokikkain.

  Tavoitteena on kuitenkin vain saada nahka pysymään sivistyneen pehmeänä ja "himmeänä".

  Engineeri

    
 • Ensi viikonlopuksi olisi tarkoitus hakea jotain mömmöä kaupasta uusien nahkojen hoitoon. Probleemi on enää se, että en ole saanut päätettyä mikä se lopullinen nahanhoitoaine olisi - ristiriitaista infoa on kosolti liikenteessä.

  Tavoitteena on saada nahka säilymään mattapintaisena ja pehmeänä.

  Lisävinkkejä hyviksi todetuista aineista otetaan kiitollisna vastaan!

  [Engineering muokkasi tätä viestiä 22.10.2005 klo 00:12]
    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit