Toyota Corolla

5 kommenttia

Tilasin uuden Toyota Corolla sedanin helmikuun 14 päivä ,tilausopimukseen toimitusajankohdaksi on merkitty toukokuu .Kun tänään soitin automyyjälle ja kysyin milloin auton saan hakea.Yllätyksekseni automyyjä sanoi että auto tulee Suomeen 23.7.Kun kysyin miksi auto saadaan vasta heinäkuussa kun se luvattiin toukokuussa.Hän soitti maahantuojalle ja hänelle oli sanottu että Toyota Corolla sedanin valmistus maa muuttuu Japanista Etelä-Afrikkaan ja viivästys johtuu siitä.

Että tällaista autokauppaa 2008 !

  
 • Muista, että sinulla on oikeus purkaa kauppa (lue kauppasopimus) mikäli viivästyy huomattavasti alunperin sovitusta. Ei houkuttais, jos Etelä afrikassa harjoiteltu tekele ois tulossa Japanin todistetun laadun sijasta. Huh.  Oisko tässä sulla "valttikortti" vaatia joko hyvitystä kauppahinnasta tai ehdoksi kaupan purku. Vastaavia autojahan kyllä löytyy, joten siinä ei käy juuri mitenkään vaikket sitä kyseistä Corollaa saakaan.

    
 • No uskoisin, että se valmistusmaan vaihtuminen ei oikeuta sinua yhtikäs mihinkään, sen sijaan toki voi viivästyksestä jotain korvausta vaatia. Toyotalla, niin kuin kaikilla muillakin valmistajilla, on samat laatukriteerit tehtailleen, olipa se sitten vaikka indo-kiinassa. Jos en aivan väärin muista, niin jossain vaiheessa oli juttua että toyotan turkin tehtailla oli merkin omien tutkimusten mukaan tehty laadukkainta työtä.

    
 • Kyllähän papereihin kirjootettu toimitusaika sanelee sen, että voit aivan suoraan purkaa kaupan! Asiallinen myyjä olisi jo tarjonnut sinulle asiaan jo vaihtoehtoja! Ilmeisesti kauppa käy ja väliäkö sillä, jos joku joutuu pettymään (voi olla, että koettelee oletko nössö, ja hyväksyt tilanteen)! Se näyttää olevan autokaupan linja tänä päivänä!

    
 • Huono selitys maahantuojalta/myyjältä. Ei Toyota ole suunnitellut logistiikkaa niin huonosti että valmistusmaan vaihto aiheuttaisi 2 kuukauden taukoa toimituksiin.  Jonkinlaiseen korvaukseen on oikeus viivästyksen vuoksi.  Etelä-Afrikka on houkutteleva valmistusmaa EU-markkinoita silmällä pitäen koska vapaakauppasopimuksen takia siellä valmistetusta autosta ei tarvitse maksaa EU:n rankaisutullimaksua kuten Japanissa tehdystä autosta. Tietääkseni jopa BMW:llä on tehdas Etelä-Afrikassa, eikä varmasti sattumalta vaan kyllä siinä on mietitty pidemmälle tulevaisuuteen.

    
 • Löytyykö kauppakirjan takasivulta pienellä kirjoitettua tekstiä? Jos löytyy, siellä todennäköisesti lukee sama kuin linkissä tai ainakin viitataan siihen.  http://www.kuluttajavirasto.fi/Page/fe931e99-c9a2-4ac7-a383-8ba77daf7251.aspx  "3. Luovutusajankohta ja myyjän viivästys  Ajoneuvo luovutetaan sovittuna aikana. Ellei luovutusaikaa ole sovittu, luovutuksen tulee tapahtua kuluttajakaupassa kolmen (3) kuukauden kuluessa ja muussa kuin kuluttajakaupassa kuuden (6) kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta.  Milloin ajoneuvon luovuttaminen viivästyy myyjän syystä, ostaja saa purkaa kaupan, ellei ajoneuvoa luovuteta osapuolten sopiman lisäajan kuluessa. Kuluttajakaupassa ostaja saa purkaa kaupan muun kuin 8. kohdassa tarkoitetun erikoistilauksen osalta kuitenkin heti, jos myyjän viivästyksellä on ostajalle olennainen merkitys. Kuluttajakaupassa ostaja saa vaatia myös vahingonkorvausta. Myyjä ei ole kuitenkaan velvollinen luovuttamaan ajoneuvoa, jos sille on olemassa ylivoimainen este (force majeure). Jos este lakkaa kohtuullisessa ajassa, ostaja saa vaatia, että myyjä luovuttaa ajoneuvon. Ostajan tulee esittää myyjälle vaatimuksensa kahden (2) viikon kuluessa siitä kun hän sai tietää esteen lakkaamisesta."
  Ehdot näköjään on päivitetty vuoden alussa. Oman auton kauppakirjassda puhutaan 4 viikon pelivarasta, jonka jälkeen ostajalla on oikeus purkaa kauppa (ehdot 1.6.2002 alkaen).  Tuota force majeure-pykälää kyllä käytetään oman kokemukseni mukaan aika herkästi, vaikka kyse olisi sopimusosapuolen omasta toiminnasta. Ihan mitä tahansa ei kannata nielaista. Esim. selitys tehtaan vaihtumisesta ei ole sellainen, koska on valmistajan omaa normaalia ennakoitavissa olevaa toimintaa. Toinen juttu sitten on, mitä merkitystä ostajalle on viivästymisellä. Saa ajella vanhalla autolla vähän kauemmin, jos se menee vaihdossa uuteen.  Itse ehkä kiristäisin myyjältä jotain sopivaa korvausta, kuten ilmaista huoltoa tms hyvitykseksi. Jos kaupan peruuttaa nyt, tuskin nopeammin saat muualta uutta autoa. Tosin ihan ensimmäisenä kysyisin ko. myyjän esimieheltä, onko asia todellakin kuten on ilmoitettu ja miksi näin voi olla. Tarpeeksi kun portaita nousee ylöspäin, alkaa yleensä kiinnostusta asiaan ja vastauksia löytyä.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit