Taas menee halvalla...

7 kommenttia

Ilta-Lehti 11.6.2004: (tiivistetty)

Nuorten hurjan kilpa-ajon tyly loppu
Kaaharin alle jäänyt jalankulkija vammautui loppuiäkseen

Kahden kokemattoman nuorukaisen kilpa-ajo henkilöautoilla Joensuun ydinkeskustassa sai ikävän lopun viime marraskuussa, kun toisen auton ruhjomaksi jäänyt 48-vuotias mies loukkaantui vaikeasti. Hän vammautui loppuiäkseen.

...

Oikeudessa kuullun uhrin pojan mukaan hänen isänsä joutuu edelleen olemaan sairaalassa. Vaikeiden vammojen vuoksi uhri ei tule toipumaan koskaan entiselleen.

- Vammat ovat sitä luokkaa, että hän ei pysty enää koskaan selviytymään asumisesta yksinään, sanoi oikeudessa kuultu uhrin poika vakavana.
Oikeus katsoi nuorukaisten teot toteen näytetyiksi. 20-vuotias tuomittiin

yhden vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta.

Lisäksi hänelle määrättiin yhdyskuntapalvelua 50 tuntia. Heti onnettomuuden jälkeen alkanutta ajokieltoa oikeus jatkoi vuoden loppuun saakka.

19-vuotias tuomittiin viideksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta.

Oheissakkoa tuli maksettavaksi 300 euroa. Kummankin tuomion koeaika kestää kesäkuun loppuun 2006.

http://www.iltalehti.fi/2004/06/11/1764294_uu.shtml
**************************************

Kyllä pitää sanoa, että ei saisi mennä näin pienillä tuomioilla noin törkeä teko. Pojat kaahaa kilpaa keskellä kaupunkia ja vammauttaa miehen loppuiäkseen ja saavat vain ehdollista. Rangaistuksien pitäisi varsinkin törkeimpien tekojen osalta kiristyä selvästi!

  
  • Aivan. Linnaan vaan vähintään pariksi vuodeksi miettimään tekojaan, kortti pois viideksi vuodeksi ja rahallisia korvauksia maksettavaksi yliajon uhrille merkittävä summa kuukausittain uhrin eliniän ajan.

    Vankila ei välttämättä aivottomia paranna, eikä yliajon uhri saa valitettavasti terveyttään takaisin tuomioilla ja korvauksilla, mutta tapaus ehkä toimisi varoittavana esimerkkinä muille kaahari-idiooteille ja toivottavasti estäisi vastaavia tapahtumia.

    Yleisesti ottaen tuomiot törkeistä liikennerikkomuksista ovat masentavan pieniä. Liikenteessä on lupa vammauttaa ja tappaa lähimmäisiään hyvin pienillä seuraamuksilla.

    Puolustuksena usein sanotaan, ettei syytetyllä ollut aikomusta ajaa kenenkään päälle. Mutta jokaisen on ymmärrettävä, että jos liikennesääntöjä ei noudata, onnettomuuden vaara kasvaa rajusti ja silloin on jo tietoisesti ottanut selkeän askeleen vahingoittamisen suuntaan.

      
  • Onhan se outoa, kun joutsenen ampumisestakin saa kovemman tuomion kuin tuosta.

    Ehdollista vankeusrangaistusta en oikein ymmärrä. Jos tuolloin käyttäytyy aivan kuten tavallisetkin ihmiset eli suurin piirtein lain mukaan, ei sen kummempaa rangaistusta tule. Ahteen poika lähti silloin kaukoitään stressilomalle. 50 tuntia yhdyskuntapalvelua on vähemmän kun meikäläisen keskiverto työviikko! En tiedä, mutta veikkaan, että yhdyskuntapalvelussa työtahtikin saattaa olla hieman kevyempi kuin yksityisellä sektorilla normaalissa työpaikassa.

      
  • 5 vuotta työleiriä jossain, jossa ei takuulla laiskotella.

    Suomi rakentaa uusia 2 tai 3 uutta vankilaa. Vankilat on kohta aika hienoja, koska mahtaa RCI myydä selliä lomaosakkeena?
    Vangin kustannus on 100 000 € vuodessa.
    Jokaista 3 vankia kohti on 1 vartija ja muuta henkilökuntaa. 1000 vankia tarvitsee 330 työntekijää.

    Miksei vankilapalveluita osteta Venäjältä? Annettaisiin € 10 000/vuosi per suomalainen vanki Venäläisille. Istut jossain Arkangelin soilla tai Uralin takana, jaat vielä sellin Siperian karhun kanssa, niin eiköhän pistäisi suomipoikaa mietteliääksi, mikä kannattaa, mikä ei. Näin ennakoivana torjuntamenetelmänä voisi jopa toimiakin, kun tietää minne joutuu.

      
  • Kävin kattomassa ton tapauksen paikan päällä kun asun vain parin korttelin päässä ja täytyy sanoa että vauhdilla ja ryminällä oli tultu kun toinen auto nojasi kyljellään ostoskeskuksen rappusilla...
    Kyllä tommosista pitäis saada huomattavasti kovemmat tuomiot kun kaupungissa ajetaan kilpaa ja vielä sivullinen telotaan invalidiksi!!!

      
  • Yliajajan pitäisi tehdä yhteikunnalle/valtiolle töitä usean vuoden ajan. Vankilassa pääsee ehkä tietyllä tavalla helpommalla, koska siellä on paremmat olot kuin tavallisella suomalaisella omassa kodissaan.
    Kunnon rangaistukset, sakot jotka annettiin olivat mitättömät, poika saisi maksaa koko loppuelämänsä palkastaan tukea kuukausittain uhrille.

      
  • Vähällä pääsivät, mutta auttaakohan itse ongelmaan vaikka niiltä puhkottaisiin silmät? Meillä taitaa olla käsissämme sukupolven verran nuoria, jotka ovat huomanneet, että sääntöjen rikkominen on kivaa (niin kuin muuten onkin) eikä siitä ole juuri koskaan mitään ikäviä seurauksia.

    Moniko tuntee sanomalehtiä seuraavia nuoria? Moniko teistä seurasi maailman tapahtumia siinä iässä, kun järki olisi alkanut jo pysyä päässä, jos sitä olisi ollut tarjolla, siinä heti murrosiän jälkeen? En minä ainakaan. Minä pelkäsin edes hiukan poliisia, koska silloin niitä pyöri vielä liikenteessä, mutta kaikkea hullua tuli silti tehtyä, vain tuuri pelasti monta henkeä. Siksi en oikein jaksa yhtyä nuorison parjaajiin, se sattuu liian kipeästi omaan nilkkaan.

    Kun kerran tiedotusvälineiden kautta ei tieto mene perille nuorille, pitäisi suunnata ponnistelut nuorten vanhempiin. He ovat vastuussa lapsistaan. Minusta parikymppiset ovat lapsia jos ne kerran käyttäytyvät kuin lapset vaikka jo parta kasvaisikin. Jos vanhempien panos on sitä luokaa kuin eräässä Puskurin haastattelussa, ei tulos voi olla tämän kummempi.

    Haastattelussa isä sanoi virittäneensä poikansa skootterimopon, koska laillinen 45 km/h on vaarallista nykyliikenteessä, siellä kun ajetaan ylinopeutta. VOI ÄITI!! Isän opetus pojalleen siis oli, että aja sinäkin laitonta vauhtia kun muutkin ajaa. Mitä mahdollisuuksia tällaisen isän lapsella on kehittyä turvalliseksi kuljettajaksi? Kilpa-ajaja hänestä voi tulla, mutta todennäköisimmin vain keskimääräistä taitavampi kuljettaja. Ja sellaisiahan meillä on jo nyt riittämiin, reilu enemmistö tiellä liikkujista.

      
  • Melkein kaikki miehet ovat varmasti joskus ajanut kovaa. Periaatteessa jokainen olisi voinut ajaa jonkun yli, tilanteethan tulee AINA yllättäen. En halua puolustella yliajamisia. Mutta on tietysti todennäköistä mitä useammin kovaa ajaa sitä todennäköisempää on joutua onnettomuuteen, "yllättävää". Ehkä tuomiot ovat oikeita ja ehkä niitä saisi koventaa...
    Poliisien "yleistyminen" ei välttämättä kovinkaan paljon hidasta tahtia, ehkä se jonkun verran hidastaa mutta ei kovinkaan tehokkaasti. Mikä neuvoksi? :confused:

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit