Tutkivan journalismin helmiä

4 kommenttia

Länsinaapurimme liikennepopulisti Robert Collinin vastaus lukijalle, joka muistuttaa Ruotsin tielaitoksen tutkimuksessa havaitusta ylinopeuden aiheuttamasta riskilisästä:

"Undrar just hur den undersökningen genomfördes."

( http://www.aftonbladet.se/vss/bil/fragacollin )

  
 • On se Collin viisas mies. Ainakin viisaampi kuin ne, jotka ottavat hänen puheensa tosissaan. Collinille sentään maksetaan **skan puhumisesta, monet tekee sitä vain tyhmyyttään.

  Ja tarkkaan ottaenhan hän on ihan oikeassa; kuka meistä on kuullut, että joku olisi jäänyt koulun kohdalla auton alle, koska auto ajoi 20 km/h liian lujaa? Päinvastoin, varmaan useimmat meistä ovat ajaneet joskus jonkun koulun kohdalla 20 km/h ylinopeutta ilman että yhtään koululaista olisi kuollut. Vaaraa ei siis ole, MOT.

  On myös rohkea veto kirjoittaa julkisuuteen liikenteestä ilman, että tuntee siihen liittyviä tutkimuksia. Varsinkin, kun asia, johon kysyjä viittaa, on alun perin ruotsalaisten tutkijoiden huomaama asia. Toisaalta on paljon helpompi olla jotain mieltä kun ei tiedä asiasta juuri mitään. Kun ajattelee, paljonko Collin liikenteestä kirjoittaa, olisi varmaan hirmuinen työ ottaa asioista selvää. Varsinkin kun höpöhöpö-jututkin näyttävät menevän ihan täydestä.

  Asiassa on vielä sekin puoli, että Collin tietää, että tuollaisten sensaatiolehtien pääyleisö on aika tietämätöntä porukkaa. Sellaisten opettaminen ei ole sensaatiolehtien pääbisnes. Päinvastoin, kansan syvät rivit ovat tyytyväisiä kun asioita, jotka menevät niiden hilseen yli, moititaan ja epäillään. Poliisin, nopeusrajoitusten yms. asioiden mollaamisella saa aina yleisöä.

    
 • Muistatteko TM:n satunnaisen tarkkailijan pakinan, jossa kerrottiin, kuinka ruotsalainen toimittaja ei noudattanut tälle maasturilla joen ylityksestä annettuja ohjeita? Seurauksena oli, että auto upposi syvempään veteen ja kaverit pelastettiin narulla joesta. Samassa yhteydessä oli aiheesta piirros. Jotenkin ihmeellisellä tavalla maasturin katolla apua odottelevan kaverin hiustyyli muistutti erästä arvostettua ruotsalaista toimittajaa...

    
 • Muistan kuin muistankin Herbertin mainitseman kuvan, yhdennäköisyys ei liene pelkkää sattumaa.

  Mm. Collinin jutuista huomaa, että suomalainen keltainen lehdistö on sentään jokseenkin laadukasta missi-, tissi-, salarakas- ja seksikyselyjuttujen sekaan ripotellun asiasisältönsä osalta. Tältä foorumilta löytyy paljon ruotsalaisen iltapäivälehden auto- ja liikennetoimittajan kriteerit täyttäviä kirjoittajia, mutta enpä löisi vetoa heidän menestyksensä puolesta täkäläisissä lehdissä. Ellei sitten Seiska perusta liikennepalstaa.

    
 • nimim. Erkki:” Mm. Collinin jutuista huomaa, että suomalainen keltainen lehdistö on sentään jokseenkin laadukasta missi-, tissi-, salarakas- ja seksikyselyjuttujen sekaan ripotellun asiasisältönsä osalta.”

  Totta, ainakin näkemäni liikennettä koskevat jutut ovat pitäneet paikkansa, tosin asiat on usein esitetty niin yksinkertaistetusti, että pointti uhkaa hukkua. Tai paikkansa ja paikkansa, mutta ainakin ne ovat perustuneet tämänhetkiselle tiedolle. Collinhan kehittelee aivan omia teorioita sen mukaan, mikä hänestä kuulostaa uskottavalta ja mukavalta.

  Niin pösilöitä kuin nuo Collinin jutut ovatkin, ainakin ne paljastavat mielenkiintoisia juttuja ihmisen ajatustavasta. Kun ihminen kuulee asian, jonka toivoo olevan totta, hän uskoo sen vaikka sanojana olisi Aku Ankka ja perusteluina, että ”sanoohan sen nyt järkikin”.

  Toisaalta taas mitkään perustelut eivät ole riittäviä, jos ne viittaavat ikävään asiaan.

  Tämä on normaali reaktio tavalliselta ihmiseltä, mutta anteeksiantamaton toimittajalta. Ihmiset uskovat painettua sanaa, kirjoittajalla pitää olla vastuu teksteistään. Täälläkin on vedottu Collinin teksteihin muka perusteluina, vaikka mies kertoilee keksittyjä juttuja.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit