Hyvä Suomi!

6 kommenttia

http://www.kaleva.fi/html/JTpage444096.html

Autovarkauksista ehdollista vankeutta nuorille Haukiputaalla

"Yhdeksän nuorta tuomittiin Haukiputaan käräjillä lähinnä autojen luvattomista käyttöönotoista. Käräjillä luettiin 73 syytekohtaa nuorille. Jutun päätekijällä 17-vuotiaalla helsinkiläispojalla oli tilillään yli 50 syytekohtaa. Hänet tuomittiin vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Poika oli karannut useaan otteeseen eri nuorten kanssa perhekodista Haukiputaalta. Nuoret olivat varastaneet ensin auton Haukiputaalta ja ajaneet Ouluun, josta oli napattu seuraava auto. Autolla oli lähdetty Etelä-Suomea kohti. Kun bensa oli loppunut, nuoret olivat varastaneet uuden auton.

Autovarkaudet oli tehty syyskuun 2003 ja heinäkuun 2004 välisenä aikana. Toiseksi pisin tuomio jutussa tuli kemiläiselle 16-vuotiaalle pojalle, joka sai neljä kuukautta ehdollista vankeutta. Nuoret vastaajat olivat eri puolilta Suomea. Vain yksi selvisi sakoilla."

Siinä taas nähtiin miten tehoton valtio on tällaisten taparikollisten kanssa. Ihan kuin ehdollinen vankeus jotenkin tehoaisi taparikolliseen. Ei tehoa vaan hän jatkaa rikoksiaan entiseen malliin. Eikä kyse edes ollut autovarkauksista vaan luvattomista käyttöönotoista. Siinä on kuulemma vissi ero. Varkaus kuin varkaus.

  
 • Tuollaisia taparikollisia on paljon. Humalassa ajetaan autolla 15:ta kertaa. Ryöstellään autoja, jne. Jäädään vaikka kymmenen kertaa kiinni ja koko ajan jatketaan samaa rataa.
  Suomen menetelmät on todettu rikollisten kohdalla aika toimiviksi jos TV-dokumentteihin on luottamista. Jenkeissä vankilasysteemit ei toimi vaikka ne olisivat vaikka kuinka kovia. Mikä neuvoksi? :confused:

    
 • Tokkopa tätä yhteiskuntaa, enää miksikään paratiisiksi saadaan. Osalla ihmisistä menee niin ”huonosti” tai ”hyvin”, ettei enää lakeja tarvitse nuo. millään ei ole mitään väliä.. Kun rangaistuksia korotetaan niin se tulee yhteiskunnalle kalliiksi, ja kuka tietää poistaako vankila rikollisuutta.

  Vois tokeilla esim. yhteiskuntapalvelua sellaisissa laitoksissa missä hoidetaan tai säilytetään näiden rattijuoppojen ja autovarkaiden uhreja. Näkisi omien käsien kättensä työt.

  Ja voi kieltää vanhojen fordtijen ja vanhojen japanilaisten autojen omistamisen, niitähän eniten varastetaan..

    
 • Koulutus ja työpaikka yhdessä auttaisivat varmasti monet elämän alkuun. Autoroistotkin jos heille saisi koulutuksen autoalalta ja sitä kautta voisivat saada vaikka työpaikan. Jotkut autorosvot ainakin tuntuvat tietävän harvinaisen paljon autoista... he varmaan myös osaisivat korjata autoja.
  No tämä oli lapsellinen idea, mutta ehkä jonkun kohdalla tämä saattaisi ehkä toimiakkin.

    
 • kanos007:”… ja kuka tietää poistaako vankila rikollisuutta.”

  On siitä tietoa, rikollisuus ei vähenne rangaistuksia koventamalla. Kiinnijäämisriskin lisäys sekä teon ja tuomion mahdollisimman lyhyt aikaero taitavat olla parhaiten tehonneet lääkkeet. Myös huumausainerikollisuuden vähentäminen laskee autovarkauksia tehokkaasti.

  Aika harvalla on varaa rutista taparikollisten paapomisesta, jos taparikolliseksi määritellään henkilö, joka rikkoo lakia tavan vuoksi. Ne muiden rikokset vaan tuntuvat aina pahemmilta kuin omat.

    
 • Lainaus:
  15.11.2004 klo 14:30 TeeCee kirjoitti
  kanos007:”… ja kuka tietää poistaako vankila rikollisuutta.”

  On siitä tietoa, rikollisuus ei vähenne rangaistuksia koventamalla. Kiinnijäämisriskin lisäys sekä teon ja tuomion mahdollisimman lyhyt aikaero taitavat olla parhaiten tehonneet lääkkeet. Myös huumausainerikollisuuden vähentäminen laskee autovarkauksia tehokkaasti.

  Aika harvalla on varaa rutista taparikollisten paapomisesta, jos taparikolliseksi määritellään henkilö, joka rikkoo lakia tavan vuoksi. Ne muiden rikokset vaan tuntuvat aina pahemmilta kuin omat.


  Kyllä pidemmät tuomiot vähentävät rikollisuutta. Autojakin on vaikeampi varastaa vankilasta käsin.

  Tarkoitatko toisessa kappaleessasi, että kaikki rikokset ovat saman veroisia?

    
 • Tuota:” Kyllä pidemmät tuomiot vähentävät rikollisuutta.”

  Muistaisin törmänneeni erilaisissa dokumentti- ja ajankohtaisohjelmissa jatkuvasti hokemaan, jonka mukaan tuomioiden koventaminen EI ole vähentänyt rikollisuutta missään maassa, jossa asiaa on tutkittu. Päinvastoin vankilat toimivat kouluina, joissa vasta hiukan kaidalta polulta hairahtaneet oppivat vanhoilta tekijöiltä alan metkut ja kunnon syöksy saadaan alkuun.

  En ala kinata asiasta, tämä on vain mielikuvani. Netistähän tuo selviäisi, mutta ei kiinnosta niin paljoa.

  Tuota:” Tarkoitatko toisessa kappaleessasi, että kaikki rikokset ovat saman veroisia?”

  Tarkoitin juuri mitä sanoin; toisen tekemät rikokset tuntuvat aina pahemmilta kuin omat. Ihminen keksii vaikka mitä selityksiä pyyhkiessään omat hölmöilynsä olemattomiin.

  Tässä taannoin tuli TV:stä ohjelma, jossa haastateltiin paria moninkertaista rattijuopumuksen uusijaa. Heidän puheissaan oli sama kaava. Periaatteessa he katuivat, he ymmärsivät tehneensä väärin, he varoittivat ketään tekemästä samoin, mieli oli kuulemma paha ja enää he eivät sellaista tekisi.

  Haastattelun loppupuolella alkoi tulla todelliset ajatukset esiin. He kuulemma olivat ajaneet hiljaiseen aikaan, he olivat kokeneita kuskeja, koskaan ei ollut sattunut mitään vahinkoja, täytyyhän ihmisen liikkua, he olivat ajaneet siksi, ettei muut, vähemmän taitavat känniläiset olisi päässeet rattiin, he eivät olleet tehneet mitään oikeasti pahaa kenellekään, miksi heitä vainotaan, kun oikeasti pahojakin on vaikka kuinka, esimerkiksi raiskaajia ja varkaita. Lopuksi jäi se kuva, että oikeastaan he olivat mielestään tehneet hyvän työn.

  Eli ei mitään toivoa siitä, että asiaan tulisi muutos, kumpikin ajaa varmasti kohta taas kännissä. Siitä tuo huomautukseni taparikollisista, ei rikos muutu tekemättömäksi vaikka siitä ei jää kiinni tai se ei johda onnettomuuteen.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit