Monissa paikoissa on tauluja, joissa on sekä tien pinnan, että ilman lämpötilat. Aika usein ainakin kylmään vuodenaikaan tien pinta on pari astetta kylmempi kuin ilma. Osaako joku selittää tuon ilmiön vai onko vika mittarissa?
Sellaista tilannetta en tarkoita, että esimerkiksi kylmän yön jälkeen tie olisi ilmaa kylmempi, koska ilma lämpiää tietä nopeammin. Myöskään suolaus ei liity tähän. Muutaman kerran lähipäivinäkin aamulla tie on mittarin mukaan ollut pakkasella ja ilma plussalla, vaikka ilman lämpötila ei ole yön aikana käynytkään pakkasen puolella. Mutta johdonmukaisesti kaikissa mittapisteissä ei näin ole ollut.
Ilmeisesti pilvetön taivas liittyy jotenkin tähän ilmiöön, koska pilvisellä tai ainakaan sateisella kelillä tällaista esiinny.
Eilen paikallinen sää oli selkeä ja lämpötila niukasti plussan puolella. Yö ei ollut läheskään niin kylmä kuin sitä seuraava. Silti kävelypolut olivat selkeästi jäässä.
Sateisella ja muuten kosteilla keleillä tienpinta varmaankin lämpenee nopeammin kun vesi tekee lämmön siirtymisistä nopeampaa.
Ilmatieteen laitos:
Inversio
eli käänteinen lämpötilan muutos. Yleensä ilman lämpötila lähellä maanpintaa (troposfäärissä ) pienenee alhaalta ylöspäin. Toisinaan tapahtuu lämpötilan inversio, jolloin lämpötila nouseekin ylöspäin mentäessä. Niin sanottu maanpintainversio syntyy usein talvella selkeällä ja tyynellä säällä korkeapainetilanteessa maanpinnan voimakkaan jäähtymisen seurauksena. Kesäisin halla on tyypillinen maanpintainversion seuraus. Inversion voi havaita esim. kaukolämpöpiipuista nousevasta vesihöyryn tiivistyspatsaasta, joka taittuu vaakasuoraan inversiokerroksessa, kun se tavallisesti olisi jatkanut nousuaan.
Noinhan se varmaan on, mutta miksi.
Ilmatieteenlaitoksen sivuilla oli vastaus siihen, miksi autossa ikkunat eivät jäädy katoksessa tai muuten suojaisessa paikassa. Luultavasti kyse on tässä tien pinnan lämpötila-asiassa samasta ilmiöstä. Selkeällä säällä maanpinnan lämpö säteilee taivaalle. Sitä vaan en tajua, miksi maanpinta jäähtyy enemmän kuin ilma.
Kylmä ilma on raskaampaa ja se valuu alas.
Ilmiön huomaa selvästi Lapissa kovilla pakkasilla ja tyynellä säällä. Tunturin juuressa voi olla -40 C, mutta huipulla mukavat -15 C. Jos laskee alas mäkeä, huomaa naamassaan, että ilma kylmenee. Hallaakin esiintyy ensimmäisenä juuri alavilla mailla.
Herbert:
Tuo on pilvettömällä säällä perusfysiikkaa, siis pinta säteilee kylmään avaruuteen jos estettä ei ole tai ilmavirta ei kuljeta erilämpöistä ilmaa ko kohteeseen!