väistämisvelvollisuus, pyörätie, pihoihin ajo sallittu

19 kommenttia

image



Oikelta tulee pyörätietä jolla on pihoihin ajo sallittu merkintä, sininen auto, joka kääntyy varsinaiselle tielle. Onko punainen auto väistämisvelvollinen? Jos oikealta tulisi mopo tai polkupyörä, se väistäisi, mutta miten auton kanssa???

  
 • Minusta punainen väistää riippumatta siitä, onko sininen auto, mopo vai polkupyörä. Eri ajoneuvoille ei ole määrätty erilaisia väistämisvelvollisuussääntöjä.

    
 • Herbert:

  Minusta punainen väistää riippumatta siitä, onko sininen auto, mopo vai polkupyörä. Eri ajoneuvoille ei ole määrätty erilaisia väistämisvelvollisuussääntöjä.




  Väistämisvelvollisuus

  Risteystä lähestyessään kuljettajan on noudatettava erityistä varovaisuutta. Hänen on väistettävä samanaikaisesti muuta tietä oikealta lähestyvää ajoneuvoa.



  Kuljettajan on kuitenkin aina väistettävä muuta liikennettä, jos hän on tulossa tielle pihakadulta, kävelykadulta, pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta tai muulta vastaavalta alueelta taikka polulta, tilustieltä tai muulta vähäiseltä tieltä tai moottorikelkkailureitiltä. (5.5.2006/343)

  Polkupyöräilijän tai mopoilijan on kuitenkin, jollei 2 tai 3 momentista muuta johdu, tullessaan pyörätieltä ajoradalle väistettävä muuta liikennettä. (7.5.1997/414)




  Kyllä ainakin tuon mukaan vaan on.

    
 • Kappas. Tuo pykälä onkin muuttunut.

    
 • Herbert:

  Kappas. Tuo pykälä onkin muuttunut.


  Ja vasta vähän yli vuosikymmen sitten :innocent: Kyllä olen kanssasi samaa mieltä siitä, että kuljettajillakin pitää olla vuosikatsastus, niin poistuu monta korjauskelvotonta yksilöä pois liikenteestä harmia aiheuttamasta.

    
 • Vuosikatsastuksen tarkoitus ei ole poistaa kuljettajia liikenteestä, vaan päivittää niiden tiedot ajan tasalle.



  Osaatko antaa vastauksen wiron kysymykseen?

    
 • Tulkitsen samoin kuin wiro, että sininen väistää, oli se mikä ajoneuvo tahansa,

  Punainen ei edes tiedä, että ko. raitilla saa ajaa autolla, joten olisi outoa jos sieltä tulevia pitäisi väistää.

    
 • Käytännössä sinisen on viisasta väistää, jottei kolaria tapahdu, se on varmaa.



  Mutta minä en ole varma, miten tuo menee, mutta toisenlainenkin tulkinta on mahdollinen. Sininen ajaa ihan luvallisesti pyörätiellä ja jos sillä ei ole kolmiota, miksi sen pitäisi väistää? Sanooko laki, että pyörätietä käyttävän autoilijan on väistettävä muuta liikennettä? Ja tulkitaanko tie autoilijan kannalta edes pyörätieksi, jos sillä saa autolla ajaa? Jos se on lain mainitsema vähäinen tie, asia on selvä. Varmaa tulkintaa ei taida olla olemassa vähäisyydestä.



  Muistaakseni joskus TM:n Liikenteessä-palstalla asiaa on käsitelty. En vain muista milloin, joten en viitsi alkaa selata usean vuoden lehtiä. Muistaako joku muu?

    
 • Laista ei löytyne juuri tähän tapaukseen määräystä, johon ei sisälly tulkinnanvaraa. Siksi ainoa tapa saada yleisesti hyväksytty vastaus on, että wiro kertoo paikan jossa tuota voidaan kokeilla. Ole sinä sininen niin minä olen punainen. Ajamme yhteen ja sitten käräjöidään niin kauan kuin valituslupa heltiää ylempiin asteisiin. Sen jälkeen tiedämme oikean vastauksen.

    
 • Joo, tuo onkin käytännöllinen tapa selvittää asia. Helppo, edullinen ja nopea.

    
 • http://www.liikenneturva.fi/fi/kysyttya/haku.php?we_objectID=2661&pid=678



  Liikenneturvan mukaan:

  Liikennemerkki "Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty" ei sellaisenaan tee tiestä vähäistä. Jos tie ei selkeästi ole esimerkiksi pihatie, niin parempi on väistää oikealta lähestyvää.


  Merkki on eri, mutta tilanne hieman samantapainen :weary:

    
 • Taidan laittaa paikalliselle tekniselle toimelle viestiä liikennesuunnittelusta ja kysyä että miksi tuota ei ole tehty suoraan pihakaduksi, niinkuin muita vastaavia tai edes sitten laitettu pyörätiemerkin tullessa tuolle tielle samalla kolmiota. Tuollaiset liikennesuunnittelun helmet aiheuttaa ennemmin tai myöhemmin vahinkoa jollekkin ja hyvä on jos vain omaisuudelle :neutral:

    
 • Väistäminen kannattaa aina? :snotty:

    
 • Ei tällaista järjestelyä saa olla. Pyörätielle (liikennemerkki 421- 425)ei voi sallia autoliikennettä. TLA 17 § "... Muut ajoneuvot eivät saa käyttää merkillä osoitettua pyörätietä. Mopolla ajo on kuitenkin sallittu, jos se osoitetaan tekstillisellä lisäkilvellä "Sallittu mopoille"" Ja kun se ei ole pyörätie, niin punainen auto väistää myös sieltä tulevaa pyörälijää...

    
 • Pekka59:

  Ja kun se ei ole pyörätie, niin punainen auto väistää myös sieltä tulevaa pyörälijää...


  Tämä on mielestäni kohtalaisen järjetön epäkohta uusimmassakin lakiversiossa, johon viimeksi kohennettiin liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta ajatellen väistämissääntöjä kävelykatujen yms. osalta.



  En usko, että kovinkaan moni tampio tunkee liikennemerkin 312. "Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajo kielletty" höystettynä merkillä 872. Tekstillinen lisäkilpi "Huoltoajo sallittu" takaa niin, että peltiä ruttaantuu, mutta inhottaa että sellainenkin laissa määrittelemätön seikka tai porsaanreikä on olemassa. EDIT: Miksi ihmeessä sellaiselta väylältä tulevaa, erityisesti moottoriajoneuvoa, pitäisi väistää jos ko. väylällä moottoriajoneuvolla ajo on pääsääntöisesti kielletty?



  Tämä mielipiteeni koskee tietysti vain niitä tapauksia, joissa merkin 312 väylä jatkuu myöhemmin kevyen liikenteen väylänä. Yksityistiet jne. muut erikoistapaukset ovat vielä asia erikseen.

    
 • Pekka59:

  Ei tällaista järjestelyä saa olla. Pyörätielle (liikennemerkki 421- 425)ei voi sallia autoliikennettä. TLA 17 § "... Muut ajoneuvot eivät saa käyttää merkillä osoitettua pyörätietä. Mopolla ajo on kuitenkin sallittu, jos se osoitetaan tekstillisellä lisäkilvellä "Sallittu mopoille"" Ja kun se ei ole pyörätie, niin punainen auto väistää myös sieltä tulevaa pyörälijää...




  Onko todellakin näin, että pyöräteitä osoittavaan merkkiin, ei voida liittää pihoihin ajoa sallivaa lisäkilpeä?



  Ilmankos tilanne onkin sitten sekava ja vaarallinen :neutral:

    
 • Entäpä pyöräilijän väistämisvelvollisuus? Risteävät tiet: pyörä jatkaa tien yli pyörätietä pitkin, jos tulee oikelta etuajo-oikeus, jos auto tulee oikealta, pyörä väistää?



  Tosin Helsingissähän pyöräilijällä on etuajo-oikeus, tuli se mistä suunnasta tahansa, aivan kuten Helsigin Sanomissa on neuvottu.

    
 • Oletetaan että on tilanne että auto ajaa vaikka 20 km/h jossain pikkutiellä. Kummalta puolen pyöräilijän pitää ohittaa auto jos hän ajaa kovempaa? Kummatkin ovat käsittääkseni ajoneuvoja ja ohittaminen on sallittu vain vasemmalta puolen.

    
 • Järkevä pyöräilijä väistää aina ,se sattuu vähiten,jos ei tule henkisiä kärsimyksiä.

    
 • Pihatieltä tuleva väistää. Selvyyden vuoksi olisi paikalle hyvä asentaa kolmio.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit