Parkkipaikalla

3 kommenttia

Näyttää siltä, että viestiketjun otsikosta riippumatta keskustelu ajautuu kysymyksiin siitä, miten osaisi ajaa maantiellä oikeaa nopeutta ja varsinkin siitä, miten saisi muut ajamaan samalla tavalla! Varmaankin tärkeä ja polttava kysymys.Kolareista suuri osa sattuu kuitenkin parkkipaikoilla tai vastaavissa todella pienten nopuksien olosuhteissa. Yksi asia näillä alueilla harmittaa minua erityisesti. Jos parkkipaikka (tai vaikkapa huoltoaseman piha) liittyy tiehen t-risteyksellä ja jos tämä sisääntuloväylä on tarkoitettu kahdensuuntaiseksi, syntyy toistuva ongelma. Parkkipaikalta poistuva autoilija oikaisee risteyksen kääntyessään vasemmalle. Tällöin oikealle sisään pyrkivä joutuu törmäyskurssille. Olen monesti joutunut tekemään tilanteessa äkkijarrrutuksen. Oikojia on lähinnä kahdenlaisia (teen tässä ärsyttävän yleistyksen):isot maasturit mieskuskeineen ja pientä autoa ajavat vanhemmanpuoleiset naiset. Molemmissa tapauksissa saan harvoin kädenheilautusta anteeksipyynnöksi. Kuljettaja näyttää katsovan jonnekin kaukaisuuteen, ikään kuin tähtien avulla suunnistaen.Tätä palstaa tuskin lukee ainakaan tuo vanhemmanpuoleinen nainen ja teksteistä päätellen näitä juttuja lukevat maasturimiehetkin suhtautuvat ajamiseensa varsin tietoisesti ja osaavat ajaa jopa parkkipaikoilla. Miten hitossa nämä oikojat tavoitettaisiin valistusta varten?  
 • Ei mitenkään.  Mistä päättelet että epäkohteliaita ihmisiä edes kiinnostaa kuunnella mitään valistuksia, saati muuttaa tapojaan ja asenteitaan?  Yleensähän liikenteen epäkohdat johtuu muusta kuin tiedon puutteesta.

    
 • En päättele, että heitä kiinnostaa. Miten olisi äänimerkki? Sen käytössä meillä Suomessa ollaan tosi varovaisia. Toisaalta tällaisessa äkkiä eteen tulevassa tilanteessa täytyy keskittyä törmäyksen välttämiseen, eikä kanssa-autoilijan kasvattamiseen. Ja mahtaisiko tuo edes ymmärtää äänimerkin antamisen syytä?  Muistaakseni kauan sitten TV:sssä oli aika ajoin tietoiskuja, joissa muistutettiin ajankohtaisiasta liikenneasioista. Minäkään en usko siihen, että huono käytös johtuisi tiedon puutteesta. Kyllin usein (ärsyttämiseen asti) toistettu viesti voisi kuitenkin tehota tällaisissa asioissa?

    
 • Sama oikomisongelma on myös katujen risteyksessä. Jos ajan vasemmalle kääntyässä risteykseen 'kiinni' etten jää suojatien päälle ja hankkiakseni itselleni paremman näkyvyyden lumikasojen takaa, usein joudun vistämään näitä oikealta tulevia oikojia.  Parkkipaikoilla parantamisen varaa olisi mielestäni siinä, että yksisuuntaisella osattaisiin ryhmittyä vasemmalle jos käännytään vasemmalle, ja jos odotetaan väylällä paikan vapautumista niin ei keskellä jonoa keräten.  En ole havainnut erityistä autorofiilia väylän tukkijissa, kaikenikäiset autoilijat kaikenlaisilla autoilla syyllistyvät siihen. Mutta jonkinlainen omanapaisuus leimaa varmasti näitä kuskeja ja kykenemättömyys huomioimaan muita.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit