Moi,
olen viime aikoina kehittänyt Wildlife On Road nimistä sovellusta androidille. Sovellus löytyy Google Playsta. Lataa
Sovelluksen tehtävänä on varoittaa autoilijoita teillä olevista vaaroista, erityisesti eläimistä esimerkiksi poroista ja hirvistä. Ideana on, että tienkäyttäjät lähettävät varoituksia toisilleen sovelluksen avulla. Kun sovelluksella annetaan varoitus se lähettää sen kaikille sovelluksen aktiivisille käyttäjille ja jos käyttäjä ajaa vaara-alueelle sovellus varoittaa käyttäjää äänimerkillä.
Esimerkki: autoilija huomaa tiellä poroja → hän lähettää poro-varoituksen → toinen autoilija ajaa kyseiselle vaara-alueelle → sovellus varoittaa toista autoilijaa poroista → hän ei törmää poroihin.
Sovelluksen idea on siis varsin yksinkertainen, mutta toimiakseen se vaatii riittävän määrän käyttäjiä. Ajattelin että luultavasti täältä löytyy innokkaita kuskeja, jotka saattaisivat hyötyä sovelluksesta.
Kommentteja ja kysymyksiä otetaan mielellään vastaan.
jlv
Jos yksittäinen eläin ylittää tien, ei se todennäköisesti jää paikalle pööpöilemään pidemmäksi aikaa ja ravailemaan tiellä ihan huvikseen. Varoitus on siis jo toisille myöhässä.
Vastaavasti jos alue on vaikkapa hirvien suosiossa tienylityspaikkana, on alueella yleensä tämänkaltaisia varoitusmerkkejä joiden havainnointi ei edellytä kuljettajalta matkapuhelimen käyttöä ajon aikana.
Pysyy paremmin katse siellä tiessä ja mahdollisissa vaaroissa.
Jätän lataamatta.
Siinä vaiheessa jos saat tuon 'sovelluksesi' integroitua takaisinpäin vaikkapa Google Mapsiin niin että se navigoinnin yhteydessä tällaisia varoituksia antaa, on siitä jo ehkä jotain iloakin.
Kiitos kommentista. Ymmärrän hyvin, että esimerkiksi hirvet ovat varsin likkuvaista sorttia. Sovelluksen hyödyt tulevat kuitenkin parhaiten esiin poronhoito-alueella, sillä poro eivät useinkaan pidä kiirettä ylittäessään tietä. Poro-kolareita sattuu Suomessa noin 4000 vuodessa, ja olen vakuttunut, että sovelluksen avulla näitä kolareita voidaan vältää.
Sovelluksen integroiminen navigattoriin on ollut harkinnassa, mutta en ole löytänyt vielä tapaa toteuttaa integrointia, mutta aion tutkia mahdollisuuksia.
Erittäin hyvä idea aplariksi! Veikkaisin, että hirvet eivät käy varoitusmerkkejä tutkimassa ennen kuin päättävät ylittää tien kenties jostain muusta kohdasta. Ja teiden kunnossapidon tasosta päätellen niitä merkkejä ei kovin usein ja kiireellisesti käydä siirtelemässä jos aihetta olisi.
Siksi tällaisella sovelluksella kerättyä dataa olisi mielenkiintoista tutkia. Pitäisikö yhdeksi keruukohteeksi täpätä myös varoitusmerkit ja sen päättyminen? Lisäksi semi-reaaliaikaisen tiedon (5 min - 3 h) olisi hyvä nähdä kaikki ilmoitukset (tai niiden lukumäärä ja paikka jollakin tarkkuudella) vaikkapa muutaman vuoden ajalta. Tämä vastaisi nykyisiä varoitettuja tienkohtia ehkä, jos merkit ovat oikeissa paikoissa. Tämän datan voisi ladata wifi-yhteydellä matkalle mukaan, joten sovellus ei käyttäisi mobiilidataa (ainakaan ilman karttanäytöä).
Sovelluksen cobf.. versio Androidissa (v4.4.4) ei mainitse mitään GPS-paikannuksesta. Miten varoituksen teko tai niiden saaminen mahtaa toimia, jos käyttäjä ei ole huomannut ottaa GPS:ää käyttöön? Käytännössä voisi olettaa, että käyttäjä saa varoituksen annetuksi vasta satoja metrejä eläinhavainnon jälkeen.
Tätä voisi käyttää vesillä turvallisuuden lisäämiseen. Käyttäjät ilmoittaisivat laitteelle paikat, joissa veneileminen on erityisen turvallista, jotta muut osaisivat varautua turvallisuuteen.
Kiitos kommenteista!
En tiedä olisiko tästä mitään etua, jos merkit ovat sovelluksessa ja myös tienreunassa.
Tuo voisi olla harkinnan arvoinen kehityskohde. Ehkä tulevaisuudessa sovellukseen tulee tällainen ominaisuus
Hyvä huomio! Tulevissa versiossa tulee olemaan huomautus mikäli GPS ei ole päällä. Tällähetkellä sovellus antaa huomautuksen vasta kun käyttäjä yrittää antaa varoitusta, ja kuten mainitsit se voi olla jo siinä vaiheessa hieman myöhaistä. Toistaalta, jos puhelimen näyttöä pitää ajonaikana päällä tulee varmasti huomaamaan, että GPS unohtui, mutta mikäli asettaa sovelluksen taustalle saattaa GPS unohtua.
Aika heikoissa kantimissa kuulostaa olevan tuo sovellus tällä hetkellä.
Antaako sovellus varoituksia jos se ei ole aktiivisena? Ts. jos käyttäjä vaikka navigoi Google Mapsin avulla tai soittaa musiikkia Spotify -sovelluksella?
Tulevatko varoitukset myös äänimerkkinä vai pelkästään puhelimen näytölle?
Pahimmillaan sovellus aiheuttaa vakavaa vaaraa liikenneturvallisuudelle, jos sen käyttö edellyttää jatkuvaa puhelimen näytön tuijotusta ajettaessa..
Voisi ehkä olla käyttöä poromiesten sisäpiirissä, mutta ei tule olemaan mitään kattavaa yleishyödyllistä käyttöä.
Helsingissä on sisäpiirin käytössä lipuntarkastajista varoittava systeemi. Sen räpeltämiseen keskittyminen ei kuitenkaan vaaranna liikennettä.
Kun sovellus ei ole "aktiivisena" (siis sovellus ei ole käynnissä) se ei anna varoitusta; ei olisi mitään järkeä pitää sovellusta kokoajan taustalla pyörimässä vaikka käyttäjä olisi sulkenut sovelluksen.
Mutta jos sovellus on käynnissä eli "aktiivisena", se antaa varoituksen riippumatta siitä kuunteletko musiikkia, navigoitko vai pidätkö näyttöä sammutettuna. (Sovellus pysyy siis taustalla käynissä kun se on "aktiivinen".)
Varoitukset tulevat äänimerkillä, tärinällä ja ilmoituksella (=näkyy androidin yläpalkissa, jossa esim. kello... jne.) jokaisessa tilanteessa ja jos sovellus on "näytöllä" (=etualalla) niin myös sovelluksen näytölle ilmestyy iso varoitus (sulkeutuu itsestään, jotta kuljettaja voi keskittyä ajamiseen...)
Ehkä nykyiset ja ajantasaiset eläinvaroitusmerkkien sijainnit ovat täällä: http://www.digiroad.fi/
Ovat tai eivät, niin tienkäyttäjien eläinhavaintojen ja varoitusmerkkien välinen korrelaatio on varsin kiinnostava tutkimuskohde.
En tiedä, tilastoidaanko varsinaisista eläinvahingoista se seikka, onko tapahtumapaikalla varoitus vai ei. Luulisi ainakin kuolonkolareissa tuon olevan tutkimisen ja maininnan arvoinen seikka.