Terhi 440 vene

2 kommenttia

Kertokaapa kokemuksistanne Terhi 440 veneestä ja siihen sopivasta 4-tahti perämoottorista. Onko turhaa hankkia 6 hv 2 sylinterisä, joka on lähes puolta kalliimpi kuin vastaava 1 sylinterinen samantehoinen vai riittääkö ko veneeseen pienempi 4-5 hv moottori? Veneen aion hankkia sen soutuominaisuuksilla ( 2:det hankainpaikat) kalastamistarkoitukseen, ei pitkiä moottorilla ajo matkoja. :sunglasses:

  
 • Lainaus:
  10.04.2007 klo 14:38 sahuri kirjoitti
  Onko turhaa hankkia 6 hv 2 sylinterisä, joka on lähes puolta kalliimpi kuin vastaava 1 sylinterinen samantehoinen vai riittääkö ko veneeseen pienempi 4-5 hv moottori?  Terhistä ei ole kokemuksia, mutta Erä-lehden vertailussa se taisi olla vuonna -98.

  Moottorin valinta on ehkä makuasia. Teoriassa 2-sylinterinen ei ole järkevä, koska kone on painavampi ja kalliimpi, ehkä kuluttaakin enemmän. Toisaalta 1-sylinterisen käynti on melkoista täristystä ja melu ainakin sävyltään ikävämpää. Vauhdissa ei varmaan suurta eroa ole 5 ja 6 hv:n välillä, koska Terhi on uppoumarunkoinen vene. 1 hv tuo lisää vauhtia karkeasti ottaen 1 solmun johonkin 8-10 solmun nopeuksiin saakka, lujempaa tuota venettä ei saa kulkemaan. Moottoritestien mukaan tuon verran on eroa samassa kokoluokassakin eri merkkien välillä.

  Se, kulkeeko vene 16,7 vai 14,8 km/h, lienee kai samantekevää. Ilman mittareita eroa ei huomaa. Jos pitää ajaa raskaalla kuormalla, sitten kai isommasta koneesta voi olla hyötyäkin. Terhi on aika raskas vene, itse ottaisin mahdollisimman suuren koneen ihan vain varmuuden vuoksi. Tosin soutamista ajatellen luulisi löytyvän mukavampiakin vaihtoehtoja kuin Terhi 440.

  Itselläni on 5- 7,5- ja 15-heppaiset 2T-koneet. Pienin on yksisylinterinen. Senkin melutaso tuntui hiukan putoavan, kun sitä käyttää vähän raskaammassa liukuvarunkoisessa veneessä. Miellyttävää siitä ei silti saa, ellei sitten arvosta keveyttä ja siten helppoa käsiteltävyyttä. Isommat koneet on huomattavasti mukavampia ajettavia. Tosin pienemmässä, pyöreäpohjaisessa veneessäni jo 7,5 hv:n moottorin paino tekee veneestä kiikkerän, tehosta puhumattakaan. No, suositus onkin vähän pienempi... Terhissä tuskin tätä ongelmaa esiintyy.


  [Herbert muokkasi tätä viestiä 10.04.2007 klo 16:32]
    
 • Minulla on terhi 440 ollut mökkikäytössä parikymmentä vuotta. itselläni on 10 hp 2-t moottori siinä. Se on tarpeettoman iso, kahvaa kääntäen ainoastaan ääni ja keula nousevat. Uskon että 4 hp kevyt kone on oikea terhiin, ainoastaan silloin tehosta on iloa jos vene on täydessä lastissa. Vakaa ja kelpo vene, ei paras mahdollinen soudettava ainakaan emännän mielestä.
  Jorma

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit