Ulos sähköä sisältä

4 kommenttia

Ulkona käytettäviin laitteisiin ei saa ottaa sähköä sisältä pistorasiasta. Miksei?

Sen vielä jotenkin käsittää, jos laite on irrallinen, käsissä pidettävä, mutta entä jos laite on kiinteästi talon seinässä kiinni? Autotallin ulkoseinään ajattelin laittaa liiketunnistimella varustetun valaisimen. Olisi helppo vetää johto seinästä läpi ja sisäpuolella lähellä olevaan pistorasiaan. Johto saisi olla koko pimeän syksy-talviajan kiinni ja valoisaksi kesäajaksi irti. Mutta, se ei ilmeisesti käy, johto on vedettävä kiinteästi erillisen kytkimen kautta? Kytkimen kautta, koska haluan sen valaisimen "varmuuden vuoksi" kuitenkin kytkeä virrattomaksi kesäajaksi.

  
 • En osaa sanoa suoraa vastausta, mutta taustaa hieman. Suomen sähköturvallisuus taitaa olla huippua koko maailmassa ja siihen on päästy osaltaan juuri tiukkojen sääntöjen avulla (vaikka joskus voi ihmetellä ns. kotitarveasentajan tuloksia ettei ole enemmän vahinkoja sattunut). Yksi perusidea lienee että kiinteä pistorasia tulee olla kiinteästi asennettuna myös sähköteknisesti ja siten että yhtenäisyys säilyy sähkötekniikassa, ei siis roikkaa (tms. töpseliin laitettavaa) välissä, joka voi rikkoa yhtenäisyyden (esim. maadoittamaton - maadoitettu).
  Eli tässä pitäisi etsiä lähin jakorasia tai sulaketaulu ja siitä vetää kiinteä johto ulos sähköturvallisuusvaatimukset huomioiden, ja toki siihen väliin voi laittaa kytkimen.

    
 • Eikös ulkona olevat laitteet tule olla oman sulakkeen alla ?

    
 • Lainaus:
  01.10.2007 klo 18:28 Rape kirjoitti
  Ulkona käytettäviin laitteisiin ei saa ottaa sähköä sisältä pistorasiasta. Miksei?


  Maadoittamattomasta kuivantilan pistorasiasta ei saa viedä roikalla sähköä kosteisiin tiloihin.
  Lisäksi nykyään on lisättävä vikavirtasuoja kaikkiin pesutilojen pistorasioihin ja ulkopistorasioihin.

    
 • Lainaus:
  20.10.2007 klo 11:12 ErnoZz kirjoitti
  Eikös ulkona olevat laitteet tule olla oman sulakkeen alla ?


  Väittäisin, että ei tarvi olla.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit