Apple Mac Mini

16 kommenttia

Siinä taas numerossa 5/05 kehuttiin varauksettomasti Applen uutuutta. Varmaankin on hyvä, mutta on yksi asia jonka vuoksi ei tule Apple pärjäämään. Näköjään on ulkomaankielinen. Varmaankin on ihan häpeällistä tunnustaa olevansa sellainen suomalainen, joka ei osaa ulkomaata kovin hyvin. Useimmat kuitenkin tekevät hommansa mieluiten omalla kotoisella kielellään.
Sama ongelma Linuxilla. Vasta kun löytyy kaikilta osin kattavasti käännetty toimiva linux, jota voi verrata Windowsiin voidaan ajatella sen menestyvän.

  
 • Applen pahin vika on kodinkonemaisuus: avaat pari ruuvia ja takuu raukeaa. Olen jonkin verran käyttänyt myös Applea mutta sen helppokäyttöisyydestä en ole oikein vakuuttunut, vaikka fanit sitä aina jaksavatkin hehkuttaa.
  Varmaan kuitenkin ihan kelpo kapistus, vaikkei siitä saakaan kunnollista laitetta, ennen kuin on sijoittanut tarpeelliseen muuhun rekvisiittaan toisen mokoman euroja.

    
 • Jos tarkoitit Applen käyttöjärjestelmää ja ohjelmistoa (ilife 05 paketti) niin nehän ovat suomen kielisiä.

    
 • Lainaus:
  09.03.2005 klo 17:38 Länskäri kirjoitti
  Varmaankin on hyvä, mutta on yksi asia jonka vuoksi ei tule Apple pärjäämään. Näköjään on ulkomaankielinen...


  Kielet:
  Englanti, japani, ranska, saksa, espanja, italia, hollanti, ruotsi, tanska, norja, suomi, perinteinen kiina, yksinkertaistettu kiina, korea, Brasilian portugali
  (http://www.apple.com/fi/macosx/)


  [PPi muokkasi tätä viestiä 09.03.2005 klo 18:53]
    
 • Lainaus:
  09.03.2005 klo 17:38 Länskäri kirjoitti
  Varmaankin on hyvä, mutta on yksi asia jonka vuoksi ei tule Apple pärjäämään. Näköjään on ulkomaankielinen.


  Vaikka jo joku mainitsikin nuo kielet jotka joilla Mac OS X toimii niin on pakko vielä muistuttaa että nuo kaikki kielet ovat valmiina Mac OS X:ssä. Eli voit vaihtaa koko käyttöjärjestelmän kielen ilman käyttöjärjestelmän asennusta, ja itseasiassa jopa ilman koneen uudelleenkäynnistystä. Riittää kun kirjoittautunut ulos ja sisään niin koko käyttöjärjestelmä dialogeja ja käyttöohjeita myöten on haluamallasi kielellä.

  Teeppä sama Windowsissa :grin:

    
 • Eikä kehuttu varauksettomasti - lue juttu ja ymmärrä lukemasi.

  No, käyttöjärjestelmä ei muuten ole minkään kielinen. Kieltä voi vaihtaa lennossa.

    
 • Lainaus:
  09.03.2005 klo 20:11 Veijo kirjoitti
  Eikä kehuttu varauksettomasti - lue juttu ja ymmärrä lukemasi.

  No, käyttöjärjestelmä ei muuten ole minkään kielinen. Kieltä voi vaihtaa lennossa.


  Ymmärrykseni on varmaankin yhtä heikko kuin kielitaitonikin. Toisaalta en ainakaan nähnyt artikkelin valikkokuvissa kuin englannin kieltä vaikka testi oli suomalaisessa lehdessä. Täytyy katsoa tarkemmin jos siitä kuitenkin oli jossain maininta jota en huomannut.
  Miksi toisaalta Tekniikan maailman toimitus ei vaihtanut Macin kieltä Suomeksi kun tekee juttuja kuitenkin tällä väheksytyllä kielellä.

    
 • Aivan samaa ihmettelin lehteä lukiessani. Olisivatko käyttäneet Applen screenshotteja suoraan mainosmateriaaleista??

  Mielestäni Macillä on monia etuja Windowsiin verrattuna:

  - Unixiin perustuva OSX, joka kaatuu todella harvoin
  - iLife, joka tulee koneiden mukana
  - muotoilu
  - hinnatkin kilpailukykyisiä
  - nettipäivitykset
  - ei viruksia
  - helppo käyttöönotto ja käyttö

  miinuksena:

  - ei pelikone, johtuen pelitarjonnan vähäisyydestä ja osin näytönohjaimista

  Itse en enää Windowsiin vaihtaisi Macciin totuttuani.

    
 • Järkeä saa edes yrittää käyttää. Kuvaruutukaapit eivät taatusti ole Applelta: sen näkee yksityiskohdista ja nimistä - etenkin ensimmäisillä sivuilla.

  Monet tykkäävät käyttää englantia käyttöjärjestelmän kielenä siksi, että monet termit ovat selkeämpiä eikä joukossa ole käännöskukkasia. Olipa muuten viimeisen sivun iPhoto-jutussa suomeakin.

  Itse en koskaan käyttäisi mitään suomenkielistä ohjelmaa. Kotikielen oikoluvunkin saa hienosti toimimaan englanninkieltä puhuvissa ohjelmissa. Mutta kukin tyylillään ja rajoitustensa mukaisesti. Senhän vuoksi Mac OS X:n kieltä saa vaihtaa.

    
 • Ja Macin pelipuolen tarjonnan vähyys ei todellakaan johdu näytönohjaimista. Macille saa GF 6800 Ultran ja X800XT:n.

  Ja Unix on vähän mutkien oikomista. Kyse on FreeBSD:stä ja Darwin-kernelistä. Sukua kuitenkin

    
 • Lainaus:
  10.03.2005 klo 08:44 Tuota kirjoitti
  - ei pelikone, johtuen pelitarjonnan vähäisyydestä ja osin näytönohjaimista


  Kyllähän pelejä kohtuullisesti löytyy myös maciin. (Ainakin näin strategiapelien ystävälle)

  http://www.insidemacgames.com/

    
 • Lainaus:
  09.03.2005 klo 21:39 Länskäri kirjoitti
  Toisaalta en ainakaan nähnyt artikkelin valikkokuvissa kuin englannin kieltä vaikka testi oli suomalaisessa lehdessä. Täytyy katsoa tarkemmin jos siitä kuitenkin oli jossain maininta jota en huomannut.
  Miksi toisaalta Tekniikan maailman toimitus ei vaihtanut Macin kieltä Suomeksi kun tekee juttuja kuitenkin tällä väheksytyllä kielellä.


  Voi olla sama syy kuin meikäläiselläkin. Suomenkielinen käyttis tuntuisi oudolta, kun on 1980-luvulta asti käyttänyt englanninkielistä.

  Suomenkieliset käyttikset tulivat kuvioihin vasta 1990 - luvulla. Monet ammattilaiset vieroksuvat niitä vieläkin - eikä aina syyttä. Tietotekniikan kansainvälinen kieli on Englanti. Lisäksi vähemmistökielille tehtyjen versioiden ajatellaan joskus olevan pugisempia ja testaamattomampia kuin englanninkielisten. Muistaakseni esimerkiksi suomenkieleiseen Windows NT4 - käyttöjärjestelmään ei koskaan tullut uusimpia servicepackeja.

  Mielestäni mikään ei kuitenkaan tänä päivänä estä käyttämästä suomenkielisiä ohjelmia, jos se tuntuu luontevammalta.

    
 • Lainaus:
  10.03.2005 klo 18:46 Stallman kirjoitti
  Tietotekniikan kansainvälinen kieli on Englanti.


  Olen kuvitellut että kaikista maailman olevista ja tulevista tietokoneen käyttäjistä suurin osa olisi "äidinkielisiä".Tästä johtuu käsitys siitä että jonkun käyttöjärjestelmän kattava kääntäminen ihmisten äidinkielille vaikuttaisi maailmanlaajuiseen leviämiseen. Esim. Windows.

    
 • MAC on varmasti ihan käypä kone, mutta valinta täytyy tehdä jo ensimmäistä konetta hankittaessa.

  Itse olen käytellyt PC:tä reilut kymmenen vuotta, osa nykyisistä oheislaitteista on lähes mahdotonta saada kiinni esimerkiksi tuohon MAC miniiin. Tarve olisi esimerkiksi sarja- ja rinnakkaisporteille sekä peliportille. Samoin hyllyt ovat täynnä Windows-ohjelmistoja ja pelejä.

  Tässä vaiheessa siirtyminen MAC:iin siirtyminen olisi käytännössä mahdotonta. Näin lienee asian laita monella muullakin PC:n käyttäjällä. Kuitenkin TM:n artikkelista sain sen kuvan, että siirtyminen PC:stä MACciin vaatisi käytännössä vain keskusyksikön vaihdon. Ei se ihan niin yksinkertaista ole :smile:

  [-SS- muokkasi tätä viestiä 13.03.2005 klo 15:42]
    
 • Lainaus:
  13.03.2005 klo 15:40 -SS- kirjoitti
  Tässä vaiheessa siirtyminen MAC:iin siirtyminen olisi käytännössä mahdotonta. Näin lienee asian laita monella muullakin PC:n käyttäjällä.


  Oikeasti tuo ei lopulta vaadi kuin hieman siviilirohkeutta.

  PnP on lisälaitteiden osalta ollut Mac-maailmassa arkipäivää paljon PC-maailmaa pidempään ja valtaosa lisälaitteista toimii vaivattomammin Macissa kuin PC:ssä. Luonnollisesti poikkeuksia löytyy runsaastikin.

  nimim. toistakymmentä vuotta PC-käyttäjänä Atarin jälkeen ja nyt PowerBook tilauksessa.

    
 • Lainaus:
  14.03.2005 klo 10:19 PPi kirjoitti
  Oikeasti tuo ei lopulta vaadi kuin hieman siviilirohkeutta.
  PnP on lisälaitteiden osalta ollut Mac-maailmassa arkipäivää paljon PC-maailmaa pidempään ja valtaosa lisälaitteista toimii vaivattomammin Macissa kuin PC:ssä. Luonnollisesti poikkeuksia löytyy runsaastikin.


  Entä sitten arkikäyttö? Itse käytän paljon esim. Genimapin karttoja. Ainakaan Genimapin sivuilla ei puhuta mitään Mac-sopivuudesta. Onko olemassa jokin emulaattori jolla voisi hyödyntää yleistä ohjelmatarjontaa?

    
 • Lainaus:
  16.03.2005 klo 10:34 Länskäri kirjoitti
  Onko olemassa jokin emulaattori jolla voisi hyödyntää yleistä ohjelmatarjontaa?


  Virtual PC

  Joitain käyttökokemuksia löytynee osoitteesta http://www.hopeinenomena.net/.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit