Läppärin Akku

7 kommenttia

Tuli ostettua uusi läppäri jossa kerrankin kestää akku todella pitkään. Tuleekin nyt käytettyä konetta paljon akun varassa.Mikä on oikeaoppinen lataus/säilytystapa kun konetta ei käytä vaikkapa muutamaan tuntiin? Eli pitäisikö pitää mahdollisimman paljon johdon päässä vai antaa olla väliajatkin pois laturista jos kerran virtaa akussa on paljon jäljellä?Pohdin vain sitä, mikä tapa on oikea akun eliniän suhteen. Kone on McBook.

  
 • Kannettavaa tietokonetta ei kannata käyttää jatkuvasti verkkovirralla, jos haluaa akun säilyttävän tehonsa mahdollisimman pitkään. Akun pitäisi antaa välillä tyhjentyä kokonaan ja akku kannattaa ladata vasta, kun se on tyhjä.  Täältä löytyy lisätietoa: https://www.apple.com/fi/batteries/notebooks.html

    
 • Kiitos, käyttöohje tosiaan lukematta ; )

    
 • Ostin 2007 Acerin läppärin, joka oli suht kallis malli ja siten onkin riittävän nopea edelleen.

  Harvoja reissuja lukuunottamatta kone on maannut aina verkkojohdon päässä ja akku edelleen hyvässä iskussa.

    
 • Litiumakut suositellaan yleensä säilyttämään 50% varauksessa. Thinkpadin akun kestoikää maksimoiva sovellus lataa akun vain 50% varaukseen ennen verkkosähköön siirtymistä.  Litiumakkua ei saisi syväpurkaa lainkaan eikä mielellään ladata yli 80% varaukseen. Apple näköjään suosittelee silloin tällöin huoltolatausta, mutta hivenen epäselväksi jää olisiko paras huoltolataus koneen oman akkummittarin mukaan 50%->100%->0%->50% vai ehkä 50%->80%->20%->50%. Luultavasti koneen akkumittarin 0% ei vielä ole kovin vahingollinen syväpurkaus.  Lisää tietoa litiumakkujen ominaisuuksista Teemu Sillanpään mainiossa opinnäytetyössä.

  http://www.doria.fi/handle/10024/76743

    
 • Avaruusvektori:


  Litiumakkua ei saisi syväpurkaa lainkaan eikä mielellään ladata yli 80% varaukseen. Apple näköjään suosittelee silloin tällöin huoltolatausta, mutta hivenen epäselväksi jää olisiko paras huoltolataus koneen oman akkummittarin mukaan 50%->100%->0%->50% vai ehkä 50%->80%->20%->50%. Luultavasti koneen akkumittarin 0% ei vielä ole kovin vahingollinen syväpurkaus.
  Niin minäkin olen ymmärtänyt, ettei se ole oikea syväpurkaus silloin kun käytät akun koneella "tyhjäksi".  Sen sijaan pitää olla tarkkana, ettei päästä akkua esimerkiksi säilytyksessä tyhjenemään kokonaan.

    
 • Matti-:

  Avaruusvektori:

  Litiumakkua ei saisi syväpurkaa lainkaan eikä mielellään ladata yli 80% varaukseen. Apple näköjään suosittelee silloin tällöin huoltolatausta, mutta hivenen epäselväksi jää olisiko paras huoltolataus koneen oman akkummittarin mukaan 50%->100%->0%->50% vai ehkä 50%->80%->20%->50%. Luultavasti koneen akkumittarin 0% ei vielä ole kovin vahingollinen syväpurkaus.


  Niin minäkin olen ymmärtänyt, ettei se ole oikea syväpurkaus silloin kun käytät akun koneella "tyhjäksi".

  Sen sijaan pitää olla tarkkana, ettei päästä akkua esimerkiksi säilytyksessä tyhjenemään kokonaan.
  Minulle kävi pari vuotta sitten niin, että käytin läppäriä (ThinkPad) lentokentällä, sammutin sen ja laitoin laukkuun. Lensin HongKongiin eikä läppäri enää herännyt ilman verkkolaturia. Siinä saattoi käydä jokin vika eikä systeemi sammunut kokonaan ja akku oikeasti syväpurkautui. Diagnostiikka kertoi, että "vaihda akku". Lion akuissa lienee jotain elektroniikkaa akun ja latauspinnien välillä koska en saanut akkuun menemään yhtään virtaa kotona kun yritin eri tavoin. Tarkoituksena oli ohittaa diagnostiikka ja pakkosyöttää akkua. En viitsiny purkaa akkua koska sain uuden ja vanha piti palauttaa.

    
 • olen aina ladannut akun uudesta koneesta yön yli ja sen jälkeen irrottanut akun turhana sähkönviejänä. Oma käyttö pöytäkoneena tai mökkitv:nä aina sähköverkon varassa ei tuota ongelmia. Vuosien ajalta kertynyt "muutama" turha erittäin vähän käytettyä akkua.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit