ENERGIAVERO!

6 kommenttia

Tierä mihiin kategoriaan tämä kuuluisi mutta pannanpa tänne...

Oikeen täytyy kysyä, onko Enestamin porukka tullu pöhölöksi kun nyt taas nouratetaan Eu rirektiivejä pilikkumanusimalla. Mutta kun on kysymyksessä käytetyn eur 3:ksi tyypitetyn biokaasuauton maahantuonti, jo estetään viimeisen päälle kotimaista energiaa käyttävän ja ympäristöä säästävän kulkupelin hankinta.

"Kodeille on suunnitteilla uusi, EU-direktiiviin perustuva energiamaksu. Se perittäisiin todistuksesta, joka kertoo energiankulutuksesta, kertoi Ylen tv-uutiset illalla. Energiamaksun suuruudeksi arvioidaan muutamia satoja euroja. Omakotitaloissa maksu tulisi tv-uutisten mukaan kerrostaloja suuremmaksi, koska kerrostalossa maksun jakajia on enemmän."

Kolhoosiinko muka pitäsisi muuttaa asumaan, tuohan on oikein ohjattua asuntopolitiikkaa.

"Maksun tarkoituksena on kiinnittää omistajien huomiota rakennusten tarkempaan energiankäyttöön."

Sakko tuo on, keppiä oikein viimeisen päälle! Tuollaiseen maksun tulee myös huomioida rakennusten lisäksi ajoneuvot ja siinä käytettävät polttoaineet. Uutena ja käytettynä ulkomailta hankittavat biokaasu ja biodiesel autot tulisi saada ottaa siinä tapauksessa verovapaasti käyttöön.

"Energiamaksu on ollut esillä ympäristöministeriön työryhmässä, ja sen valmistelusta syntyy tällä tietoa laki vuodenvaihteeseen mennessä".

Taas Eenestamin poppoo, mikä hinku niillä on rangaista kansalaisia koska asuvat täällä kylymässä ja energiaa tarvitaan että tupa pysyy lämpimänä. Vällynkö alle tässä pitää mennä?

Mahtaako äijä haaveilla seuravallekkin kaudelle?

"Suunnitelmien mukaan ensi vuonna uusi maksu koskisi vanhoja omakotitaloja ja seuraavana vuonna myös uudempia omakotitaloja. Kolmen vuoden kuluttua energiamaksua perittäisiin lisäksi kerrostaloilta ja toimitiloilta".

Säätäköön vaikka taannehtivaksi muodin mukaan, en per kele maksa!

"EU-direktiivin mukaan kaikilla asuintaloilla on oltava todistus energiatehokkuudesta, muuten asuntoa ei voi myydä tai vuokrata. Todistus olisi voimassa kymmenen vuotta."

Kuka saa tana tässä tupaansa myyrä aikoo?

[puntari muokkasi tätä viestiä 03.05.2005 klo 02:45]
  
 • Toivoin jossain vaiheessa että tämä energiavero olisi uutisankka, mutta eiväthän verotuksen kiristysuutiset koskaan niitä ole.

  Kysymyksessähän olisi puhdas raippavero, mikä liene tarkoituskin.
  - Miten kiinteä maksu muka ohjaa kulutusta? Sen kun on kerran maksanut, niin mitä väliä sitten on paljonko energiaa palaa? (vrt autoilu, jossa polttoainekulut alkavat olla nykyisten uusien autojen kohdalla sivukulu, kun auton kerran omistaa niin ei todellakaan kannata harkita mitään muuta kulkuvälinettä vaikka se jossain tilanteessa järkevää muuten olisikin). Enkä oikein usko, että vanhan talon satasen suurempi maksu saa vielä tekemään peruskorjausta, päinvastoin, eiköhän sekin raha ole pois noista korjauksista.
  - Miksi juuri asuminen on valittu kohteeksi? Syy ei voi olla mikään muu kuin se, että jokaisen on asuttava jossain ja siksi myös maksettava. Parempaa konstia veroasteen nostamiselle ei olekaan kuin valita verotettavaksi joku välttämättömyystuote.
  - Tuntuu aika ihmeelliseltä myös siksi, että sähkön hintaan ja lämmityskuluihin on joka tapauksessa odotettavissa korotuksia lähivuosina päästökaupan ym. takia.
  - Eikä vähiten ihmetytä myöskään siksi, että keskimääräiset asumiskulut ovat jo nyt Suomessa aivan liian korkeat suhteessa keskituloihin. Kansantalous ei pitkään kestä tällaista asumiskulujen osuuden jatkuvaa kasvua.

  Jos tuo vero tulee voimaan, niin sen voisi säästää pois vaikka tv-luvassa. Sehän on sekin varmaan muutaman vuoden päästä pyöreä euro / päivä.

  Nooh, ei se mitään. Lisää työttömiä vaan, kaikki valtiolle koottava raha on poissa kulutuksesta ja palveluista ja lisää inflaatiota. Vähän aikaa kun korotellaan energia- ja ympäristöveroja ja muita maksuja sekä kauppaillaan päästöjä, niin eiköhän sitä päästä talouden suhteenkin lopullisesti "EU-kuntoon" (vrt. esim. Saksa). :confused:

    
 • "Maksun tarkoituksena on kiinnittää omistajien huomiota rakennusten tarkempaan energiankäyttöön."

  Luulisi polttoöljy-/sähkölaskun ajavan saman asian. Varmaan seuraavaksi kielletään puun polttaminen lämmityksessä. Siitähän valtiolle ei kerry latiakaan rahaa, jos joku peijakas omasta metsästä hakee läämitystarpeet.

    
 • En ole vielä lukenut lakiesitystä saatikka sen perusteluita uutista tarkemmin, mutta aika erikoiselta tämä kuullostaa.

  Kuinka ihmeessä jokin satoja euroja maksava todistus, siis byrokraatin kirjoittama paperinpala, vaikuttaa asumisen energiatehokkuuteen? Enestam & Co. siis haluaa sakottaa jokaista suomalaista siitä hyvästä että joutuu asumaan jossakin. Mahtaako tämä sama maksu muuten koskea myös Ahvenanmaan aluetta?

  Tässä alkaa olla yksi rikka liikaa siinä sopassa, joka laittaa allekirjoittaneen siirtymään pikkuhiljaa käytännön toimiin maastamuuton valmistelussa. Nyt jo maksan tuloistani liki 50% veroa, autoilusta ihan tolkuttomasti ja päälle vielä eläke- ja sotu-maksut jolla en nyt enkä nähtävästi tulevaisuudessakaan tule saamaan yhtään mitään. Varoivaisesti arvioiden luovutan ainakin puolet palkastani valtiolle saamatta sille mitään vastinetta.

  Mutta kiinnittyypä huomio energiatehokkuuteen. Mieluummin olisin sillä rahalla hankkinut energiaa säästävän lämmönvaihtimen talooni, mutta jääpä hankkimatta.

    
 • Kyseessä ei ole energian säästö, sehän on päivänselvä, että kaikki yrittävät säästää siinä missä mahdollista ja pitää kulut pienenä. Kyse on vain ja ainoastaan uudesta verosta. Sille on keksittävä ensin nimike, asiasta on puitava yleisön osastolla, lehdissä, purnattava laajasti. Tämä on käytäntö. Senjälkeen eduskuntaan menee lakialoite joka kohta hyväksytään ja hallitus siunaa asian. Näin yksinkertaista asia todellisuudessa on. Jos joku viitsii joskus seurata miten eri lait ja asetukset oikeasti tehdään, on asia läpinäkyvä ja helppo todeta. Se vaatii noin 1 v. seuraamista, mutta takuuvarmasti asia menee aina läpi mistä ensin yleisesti purnataan. Näin homma toimii.

    
 • Odotetaanpa vaan...

  Kyllä ne viisaat herrat Brysselissä saa vielä semmoisenkin direktiivin aikaiseksi, että remontoitu 50-luvun rintamamiestalo on asumiseen kelpaamaton ja monta tupaa rakkaassa kotomaassa kylmenee. Omani mukaan lukien :blush:

  Joko me porukalla laitetaan se punakaarti pystyyn ja marssitaan plutonan voimalla vähän valistamaan näitä liituraitapellejä ja Brysselin sätky-ukkoja...Enestam mukaan likien ????

    
 • Lainaus:
  04.05.2005 klo 08:42 Luu5 kirjoitti
  Varmaan seuraavaksi kielletään puun polttaminen lämmityksessä. Siitähän valtiolle ei kerry latiakaan rahaa, jos joku peijakas omasta metsästä hakee läämitystarpeet.


  Tämä on jo hoidettu. Muistaakseeni, jos olet metsänomistaja ja rakennat haja-asutusalueelle puulämmitteisen talon, niin käsittääkseeni siitä joutuu jonkun verotusarvon maksamaan. Ainakin aikanaan tällainen juttu oli toiminnassa, en tiedä onko siitä luovuttu jossain vaiheessa.

  Suomessa ollaan taas tavan mukaan aivan liian innokkaita kaiken maailman direktiivien suhteen. Voihan sen kirjata jonnekin lakikirjaan, mutta pakkohan sitä ei ole valvoa jolloin ei käytännössä tarvitse tehdäkään mitään. Näinhän sitä Italiassa, Kreikassa ja jopa Saksassakin tehdään. Idioottimaisia EU-määräyksiä ei tarvitse orjallisesti noudattaa. Voitaisiin ensin vähän aikaa katsella ja odotella sitä päivää, kun esim. Puolassa on joka tönössä energiatodistus...

  Ja jos tutkittaisiin asiaa, niin jossain muussa EU-maassa tuo todistus tulee maksamaan varmaan muutaman kympin, mutta meillä se onnistutaan monopolisoimaan siten että hinnaksi tulee 500-1000 euroa.

  Ja tässäkin "uudistuksessa" käy samalla tavalla kuin kaikissa muissakin, eli se porukka joka muutenkin maksaa kaiken tässä maassa saa koko potin maksettavakseen. Ensin maksetaan omiin taloihimme nuo todistukset ja sitten vielä parille sosiaalipummille ja valtion ja kuntien rakennuksiin ym. valtion/kunnan kassan kautta.


  Valtion kannattaisi myös tässä samalla kiinnittää huomiota siihen, että jotkut voivat kävellä, pyöräillä tai mennä kaverin kyydissä töihin, eivätkä siten siis maksa veroa valtiolle työmatkoistaan. Tähän epäkohtaan olisi syytä puuttua esim. siten, että jos ei pysty näyttämään verottajalle kuittia bussimatkoista tai todistamaan ajaneensa omalla autolla, niin joutuisi maksamaan verotusarvon, esim vähäpätöisen 100 eur / kk joka on kyllä pieni hinta oman terveyden ylläpidosta :cry: :grin: .

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit