laajakuvalähetykset

6 kommenttia

Onko muilla sama ongelma kuin mulla, että subtv:n, nelosen, urheilukanavan ja joidenkin ylen laajakuva lähetykset näkyvät digiboxin kautta laajakuvateeveessä niin, että ylä ja alaosan mustat palkit näkyvät? Tietyt laajakuva lähetykset muuttuvat automaattisesti koko kuvaruudun kokoiseksi, mutta jotkut eivät. Digiboxi on kaapeliversio ja kuvasuhdeasetus on laitettu automaattiseksi.

  
 • Jos mustat palkit näkyvät, kyseessä on käsittääkseni ns. 4:3-letterbox-lähetys, eli signaalin mukana ei tule "laajakuvabittiä" ja tällöin myös kuvan sivuille jää mustat palkit ylä- ja alareunan lisäksi. Typerää, mutta noita näkee jatkuvasti eri kanavilla. En ihan ymmärrä miksi tuossa muodossa kuvaa lähettävät, tietäisikö joku viisaampi?

    
 • Kiitoksia vastauksesta. Televisio tuntuu olevan nykyään todella sekalainen seurakunta. Mistään asiasta ei varmaan ole sovittu yhteisesti. Kaikenlaista lähetystapaa, formaattia, kuvasuhdetta ja muotoa on liikkeellä. Onkohan tämä digitalisointi susi syntyessään?
  Murr!! :confused:

  [arton muokkasi tätä viestiä 29.04.2004 klo 18:00]
    
 • Suomalaiset olisivat oikeasti voineet ottaa oppia Jenkkilän maalta tässä asiassa. Taaksepäin yhteensopivuus vanhojen päätelaitteiden kanssa heitettiin romukoppaan, että saatiin oikeasti edistystä kivikautiseen TV-tekniikkaan.

  Siellähän digitv:n formaatiksi valittiin HDTV (1080i tai 720p ja 1080i muutetaan päätelaitteessa 720p muotoon). Kaikki lähetykset tulevat anamorfisina ja kuvanlaatu on periaatteessa parempaa kuin DVD:llä

  Täällä ei vieläkään saada noita laajakuvalähetyksiä edes digi-puolella anamorfiseen muotoon kuin silloin tällöin, ja saattapa jopa sama lähetys tulla välillä anamorfisena ja välillä letterboxina.

  Kyllä täällä on tuo digitalisoinnin kanssa menty, imo, #&%£$!* edellä puuhun jälleen kerran.

  Onhan se hauska, että esim. seuraavan sukupolven Xbox tukee suoraan HDTV-formaattia, mutta täällä euroopassa ilmeisesti ollaan tuon 768x568 PAL-formaatin vankeja vielä pitkään :/

    
 • Onko jenkkilässä muka digitv? maanpäällisessä varkossa?

    
 • Kyllä siellä Digitv on ihan arkipäivää, mutta ei tosiaan taida olla tällä hetkellä kuin kaapeliverkossa.

    
 • Olis hyvä jos tänne suomeenkin saatais yhteis-sopimus kanavien välillä lähetettävästä kuvaformaatista siirtymäkaudelle.
  Raivostuttava katsoa kun kuvasuhde muuttuu melkein joka ohjelmalla, mainokset ovat asia erikseen.
  Kuva venyy-litistyy-venyy jne. kun television automatiikka yrittää pysyä lähetysten perässä.
  Sururaitoja ei tosiaankaan tee mieli katsoa.
  Kiusa se pienikin kiusa. Taidanpa muuttaa jenkkilään.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit