Nopeusrajoitettu henkilöauto mopoauton tilalle?

3 kommenttia

Mielenkiintoisia uutisia nopeusrajoitetun henkilöauton mahdollistamisesta alle 18-vuotiaalle, joka ei voi saada B-korttia:

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/nuoret-saavat-ajaa-nopeusrajoitettuja-henkiloautoja-jo-ensi-vuoden-alussa/9wLptjeF

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/nopeudeltaan-rajoitetut-henkiloautot-tulossa-nuorten-kayttoon-samaan-ajoneuvoluokkaan-traktorien-kanssa/782822/

Minusta noissa jutuissa on virhe siinä, että vaikka ajokortittomalla voi iästä riippuen olla ikänsä perusteella 2-pyöräisen mopon ajo-oikeus ilman ajokorttiakin, käsittääkseni mopoauto eli kevyt nelipyörä vaatii aina kuljettajalta ajokortin.

Odotan mielenkiinnolla, millä menetelmillä rajoituksen saa tehdä?

Moottoripyörien väliluokan kortille noita sai ennen rakentaa hyvin vapaasti, kunhan dynokäyrä pysyy lain rajoissa, mutta sitä tiukennettiin niin, ettei rajoitettavaa pyörää voi tehdä enää vakiona kovin tehokkaasta laitteesta. Sähköisestihän tuollaisen voi tehdä näppärästi väyläarkkitehtuuriin, missä härvelissä sellainen on.

Nopeuden rajoittaminen mekaanisesti vaatii isompia muutoksia kuin tehon rajoittaminen mekaanisesti, ellei tehoa pudoteta niin pieneksi, että se rajaa maksiminopeuden sallittuun. Ja vastatuulessa vähempään. Ja ylämäessä vielä vähempään.

  
 • Tästä tulee vielä äänekäs ja ruma taisto. Mopoautobisneksen varpaille mennään ja raudoitetut saappaat jalassa. Suomen mopoautojen maahantuonti/myyntiporras on jo älähtänyt ja keksinyt erilaisia tekosyitä miksi tämä ei käy. Vielä on kuulematta EU-mahtimaa Ranskan lopulliset kommentit -sieltähän suurin osa noista mopoautoista on kotoisin.
  Tekniseltä kannalta elektroninen nopeusrajoitin lienee helpoin. Tällöin kyseeseen tulevat lähinnä uudemmat autot. Ehkä olisi syytä vielä miettiä joitain rajoituksia kanta-auton koko, paino ja teho-ominaisuuksiin. Ettei tulisi mitään 900-heppaisia AMG-raasereita kuristettavaksi.

    
 • Pitkään odotettu päätös, jonka huonoin puoli on se, että ihmiset menettävät mautoihin kiinni laittamansa rahat, mutta sellainen vaara siinä on, kun ostaa rahalla potaskaa.

    
 • Miksi ihmeessä 16-vuotias ei saisi ajaa äidin AMG:ta elektronisesti rajoitettuna?

  Elegantimmin nopeusrajoitus toimii automaatin kaikki vaihteet käytössä sallittuun maksiminopeuteen rajattuna kuin W124 200D voimansiirto ykkösvaihteelle lukittuna. Paksua lakua tulee putkesta pumppuruuvatun etukammiodieselin kiertäessä lähellä rajoitinta.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit