Hernri Toivonen dokumentti

22 kommenttia

Löysin pari hyvää video pätkää jossa kerrotaan henkan
traagisesta kuolemasta.

http://www.sunpoint.net/~petrick/Corsica86.wmv

http://www.sunpoint.net/~petrick/Corsica86-1.wmv

  
 • Oli kyllä täysin ala-arvoista tältä "wxyz"-tyypiltä tämä viestiketjun "Ralliautot, kiihtyvyydet ym." heitto:

  "Loppui ne Henkankin taidot......."

  Kaikenlaisia sitä onkin...

    
 • Lainaus:
  10.02.2005 klo 18:54 911 kirjoitti
  Oli kyllä täysin ala-arvoista tältä "wxyz"-tyypiltä tämä viestiketjun "Ralliautot, kiihtyvyydet ym." heitto:

  "Loppui ne Henkankin taidot......."

  Kaikenlaisia sitä onkin...

  Olihan se. Mutta hän tavallaan vahingossa ajatuksissaan laittoi sen. Ei varmaan ajatellut. :confused:

    
 • Muistan itse Henkan kuoleman vähän liiankin hyvin, ja joka vuosi muistan sitä päivää edelleen lähes 19-vuotta myöhemmin. joskus painajaisunissa näen itseni vieläkin itkevänä pikkupoikana joka itkee idolinsa kuolemaa vielä monta viikkoa tapahtuneen jälkeen.

  En koskaan tule unohtamaan sitä sympaattista miestä jollainen Henri Pauli Toivonen oikeastaan auton ulkopuolellakin oli Henrile perhe oli kaikki kaikessa, Isä Pauli oli pojallleen isä, valmentaja, manageri ja paras henkinen tuki. "Vihdoinkin on puhdistettu Pauli Toivosen nimi."
  Totesi Isä-Pauli kun Jorma Pulkkinen haastatteli miestä tiedottettuaan Henri Toivosen voittaneen Monte Carlon rallissa 1986.
  Yhdeksän vuotiaana Pauli vei isänsä kilpailemisestä kiinnostuneen poikansa Henrin jääradalle ja siitä alkoi järjestelmällinen ajokoulutus. Hyvin nopeasti huomattiin poikkeuksellinnen lahjakkuus joka tähän tummasilmäiseen ja sanavalmiiseen Espoolaiseen oli aina mahdollista liittää.

  1980 voitettuaan RAC-rallin Henri Toivonen toteutti lapsuuden haaveensa. "Joskus 1968 Suuarjoharjoituksissa muistan kuinka Isä ja Timo jossain Shellillä riitelivät siiitä oliko josskain kurvassa mahdollista leikata vai ei, ajattelin silloin tuollainen minustakin joskus tulee."

  Henkka haki kovaa maata jalkojensa alle, Mikroautoissa mies oli Kaksinkertainen Suomen mestari ja PM-kultamitallisti, Formula Veessä irtosi 1977 Suomen mestaruus. Ralllisa suuren Pauli Toivosen poika löi läpi jo 1977 ajamalla toisessa Suurajossaan viidenneksi ykkösryhmän Sunbeam Avenger GT:llä.

  Henkka oli avoin ja helppo lähestyä jos Henri olisi saanut elää niin tuskin Auto Toivonen olisi ajautunut Paulilta, Harrin käsiin se oli varattu Henrille.
  Henkka oli tosi hyvä tyyppi, jolla oli myös erinomainen liikemiesvaisto. samoin kuin Paulillakin. Henri oli äitinsä Ullan näköinen Harri taas muistuttaa enemmän isä Paulia

  [höynä muokkasi tätä viestiä 11.02.2005 klo 22:21]
    
 • Höynä:Henkka oli tosi hyvä tyyppi, jolla oli myös erinomainen liikemiesvaisto.
  Mistäs tämä ilmeni? Mitäs hän teki tavallisesti työkseen?

    
 • Henkka oli lyhyen siviilityöaikansa töissä ensin Chrys-Autossa huollossa ja sen jälkeen oman Talbottiin erikoistuneen merkkikorjaamon pitäjä. Henkalle oma yritys oli tärkeä asia elämässä ja toinen tärkeä asia oli ystäväpiiri joista kaikkein läheisimmät olivat olleet ystäviä Henrin kanssa jo ihan lapsesta asti.

  Lapsuuden kaverit eivät vaikeuksissakaan hylänneet Henkkaa vaan he olivat tukena kun tilanne oli kaikkein vaikein kesällä 1985. Tuolloin Sardinian onnettomuuden jälkeen lääkärit pitivät varmana ettei Henri Pauli Toivonen enää koskaan tule ajamaan autoa kilpailutilanteessa. Niin vakavia vammat jotka mies Sardinian ulosajossa sai olivat. Kolme Niska nikamaa oli murtunut ja halvaantuminen oli ollut milleistä kiinni. Vielä toivuttuaan ajokuntoon Henkka myönsi ennen Suurajojen starttia "Jokainen liukas mäki pelottaa, mä en luota itseeni täysin ja en uskalla ajaa niin kuin ajoin ennen onnettomutta.."

  Siksi Henkka sipaisi 1985 Suuarjojen avauspätkällä pahasti ulos. Liukas mäki yllätti puiden takaa saapuvan Lancia Rally 037:n ja vielä toipilaana ollut Henri ei uskaltanut vetää käsijarrusta Lancia syöksyi ojaan. Sitten sai kolme päivää ajaa ihan oman taktiikan mukaan, lopulta maalissa uurastus palkittiin neljännellä sijalla.

  Henri oli avoin ja aina valmis auttamaan asiakkaitaan Henkka oli usein paikalla firmassa ennenkuin ura vei miehen ulkomaille. Jopa 1985 sairasvuoteelta nouseminen oli paljolti siiviilityön ansiota, ilman kor jaamon olemassaoloa Henri tuskin olisi jaksanut nousta vielä jaloilleen kallonvedosta ja kokovartalokipsistä muista vaikeuksista mitä sen vuoden aikana oli ollut. Selkäleikkaus, parhaan kuljettajatoverin Italialaisen Attilio Bettegan kuolema Korsikalla ja oman avioliiton kriisivaihe.

  Henri ja Erja Toivosen liitto oli vaikeuksissa vuoden 1984 syksyllä Markus oli puolivuotias kun tuo kohujuttu ilmestyi Iltalehteen.Jutussa Henrillä väitettiin olleen suhteen hallitsevan Miss Suomen kanssa. Henri oli tuolloin jo kahden lapsen isä ja vakaasti naimisissa. Perätön julkisuus satutti miestä. Koskaan ei totuutta kunnolla selvitetty, ja Henri veti asiasta omat johtopäätökset ja muutti Marbellaan osaksi vuotta. Marbellassa Henkalla oli talo jo vuodesta 1980.

  Siellä Henri vietti paljon aikaa tenniskentillä ja golfia pelaten, yleensä talviaikana ja kilpailutauoilla. Henri oli hyvässä vedossa kun kaikki romahti, vuosikausien uurastus oli tuomassa vihdoin tulosta. Vuosien ajan Hannu Mikkolaa esikuvanaan pitänyt Henri oli taistellut vajaista sarjoista huolimatta alitehoisella autlolla hyviä sijoituksia.

  Talbotilla oli käytössä oli tehtaan paras auto mutta se oli vain 2-ryhmäläinen. Opelilla kaikki oli rakennettu Walter Röhrlin ympärille, Lancia 037 ei sopinut jotenkin käsiin. Vasta Delta S4 oli sellainen auto joka oli Henri Toivosen käsiin kuin tehty. Henri ajoi heti syksyllä 1985 aikoja joihin muut tarvitsivat viikkokausia La Madrian testiradan kiertämistä.

  [höynä muokkasi tätä viestiä 12.02.2005 klo 20:30]
    
 • Aivan uskomaton kaveri, noin monella elämän osa-alueella. Yleensä joku on hyvä korkeintaan jossain osa-alueella. Yleensä joku osaa vain ajaa.
  Kekekin osaa hyvin bisnekset ja autoilun. Mutta muita tällaisia ei taida nykyään ollakaan.

    
 • Toivosesta ja Saarisesta ollaan puhuttu, onko muita tällaisia suomalaisia lahjakkuuksia jotka ovat kuolleet kisassa? (tyhmä kysymys.)

    
 • Lainaus:
  13.02.2005 klo 12:29 Tuomas kirjoitti
  Toivosesta ja Saarisesta ollaan puhuttu, onko muita tällaisia suomalaisia lahjakkuuksia jotka ovat kuolleet kisassa? (tyhmä kysymys.)


  Hans Laine, lisätietoja esim. hakusanoilla "Hans Laine Porsche"
  Olkoon tässä yksi linkki: http://www.motorsportphotos.de/English/e_Stories___Photos/eHistory/e_1000KM_1970/e_1000km_1970.html
  - tuolla vilisee tuttuja nimiä mm. täälläkin mainittu Pauli Toivonen ja AAW (Antti Aarnio Wihuri), Surtees, Kinnunen...

    
 • Vai että ala-arvoista, mielipide vapaa, joten voit olla sanomisistani juuri sitä mieltä kuin haluat.

  Kommentti oli joka tapauksessa kannanotto koko B-ryhmän totaaliseen järjettömyyteen ja kommentti "Höynän" sanomaan, että Henkka oli ainoa, jolla B-ryhmäläinen "pysyi käsissä"... loppui ne Henkankin taidot.... ja hänen kuolemansa jälkeen koko B-ryhmä lopetettiin, onneksi.

    
 • Lainaus:
  14.02.2005 klo 08:18 peksak kirjoitti


  Hans Laine, lisätietoja esim. hakusanoilla "Hans Laine Porsche"
  Olkoon tässä yksi linkki: http://www.motorsportphotos.de/English/e_Stories___Photos/eHistory/e_1000KM_1970/e_1000km_1970.html
  - tuolla vilisee tuttuja nimiä mm. täälläkin mainittu Pauli Toivonen ja AAW (Antti Aarnio Wihuri), Surtees, Kinnunen...

  Tuntematon kaveri. Auto näytti ihan Le mans-autolta . Katselin hienoja kuvia ja hienojen kuvien hienoja autoja..

    
 • Lainaus:
  13.02.2005 klo 12:29 Tuomas kirjoitti
  Toivosesta ja Saarisesta ollaan puhuttu, onko muita tällaisia suomalaisia lahjakkuuksia jotka ovat kuolleet kisassa? (tyhmä kysymys.)

  Muistelenpa Hans Laineen lisäksi näitä murheellisia asioita.
  Voitaneen ottaa suomalais-otsikon alle tähän listaan hänetkin, olihan hänellä suomalainen vaimo, Curt Lincoln:n tytär Nina, siis Jochen Rindt. Jochen Rindtistä on tehty kirja suomeksi: Jochen Rindt Kuolematon maailmanmestari - on tuossa kirjahyllyssäni.
  Kuolematon siksi että oli varmistanut F1-maailmanmestaruutensa 1970 ennen turmaa, ei taida olla muita vastaavia F1:ssä.
  Sivu: http://www.jochen-rindt.at/index.html
  Ja Ulf Marcuksen isä Grönholm kohtasi matkansa pään harjoitellessaan.

    
 • Ulf Grönholm oli Marcuksen isä ja opastaja, aivan kuin Uffen ystävä Pauli Toivonen oli ollut Henri-pojalleen. Isä Uffen menestystä seuratessaan poika Marcus oli usein mukana kun isä harjoitteli ralleihin. Jopa tuona kohtalokkaana helmikuun 25.päivän iltana 1981 Marcus oli koko päivän mankunut päästä mukaan Fiatin kyytiin. Kun isä testasi autoaan Hankirallia varten.

  Grönholmit asuivat tässä vaiheessa Espoon Kauklahdessa, jossa olevia peltoja Isä Ulf viljeli Inkoon peltojen lisäksi, Uffe olisi ollut todellinen huippu muttei halunnut jättää maanviljelystä vieraalle, 60 hehtaarin maatila ei ollut suuri mutta se mahdollisti puoliammattilaisena ajamisen. Kalustosta vastasi yleensä Marcuksen eno Christer Ekegren.

  Uffe kielteli ja sanoi että mukaan tulisi vain kartanlukija Bob Rehnström. Aamuyöstä miehet lähtivät viimeistely harjoituksiin Grönholmien pihasta Espoon Kauklahdessa. Bosse pyysi vielä päästä mukaan, mutta isä Ulf kieltäytyi. Seuraavaksi Marcus kuuli isästään vain ikävät uutiset vasta seuraavana aamuna kun poliisit kävivät Grönholmeilla Kauklahdessa ja kertoivat mitä oli yöllä Kirkkonummella tapahtunut. Ulf Grönholm oli poissa vain 38-vuotiaana. Uffe oli kuumaverinen, mutta myös loistava kuljettaja. Varsinkin talvella ajettavissa ralleissa Uffe oli aina todella kovassa vedossa.


  Opel Kadett GTE oli auto jolla Bosse usein poikasena haki postin Inkoon maatilalla, ja ajoi muutenkin pelloilla, mutta myös isän Fiat 131 Abarth Mirafiori tuli tutuksi poikavuosien ajoretkillä. Marcuksen Eno Christer Ekegren oli merkittävä tekijä niin Isä Ulfin kuin poika Bossenkin ralliurallakin. Marcuksen Opel Ascona 2,0 i jolla voitettiin Rallin nuorten suomenmestaruus 1988, oli kotoisin Ekegrenin käsistä. Kuten myös niin monet Isä Ulfin ralliautot olivat aikaisemmin olleet. Marcus oli isä Ulfin kuollessa 13-vuotias. Voittaessaan ensimmäisen MM-rallinsa 2000 Ruotsissa, Marcus omisti voiton edesmenneelle isälleen Ulfille joka mahdollisti hänen ralliuransa aikanaan.

  [höynä muokkasi tätä viestiä 18.02.2005 klo 00:22]
    
 • Lainaus:
  17.02.2005 klo 20:08 peksak kirjoitti
  Voitaneen ottaa suomalais-otsikon alle tähän listaan hänetkin, olihan hänellä suomalainen vaimo, Curt Lincoln:n tytär Nina, siis Jochen Rindt.


  Kun kysytään ensimmäistä F1-mestaruuspokaalin vastaanottanutta suomalaista, tulee useimmille mieleen Keke. Todellisuudessa kunnia kuuluu Nina Lincolnille.

    
 • Lainaus:
  18.02.2005 klo 09:31 nimim Erkki kirjoitti


  Kun kysytään ensimmäistä F1-mestaruuspokaalin vastaanottanutta suomalaista, tulee useimmille mieleen Keke. Todellisuudessa kunnia kuuluu Nina Lincolnille.

  Aika ovelaa. :wink:

    
 • Pyytäisin hiukan varovaisuutta noissa jutuissa Henkasta!!Siellä on todella paljon väärää tietoa,mitä ei ole mukava lukea!Aina löytyy kuitenkin joku,joka tietää paremmin!!Kaikille mukavaa alkavaa kevättä.H.Toivonen
  ps.höynälle lähetin jo tarkempaa tietoa!

    
 • Lainaus:
  19.02.2005 klo 13:14 Toivonen kirjoitti
  Pyytäisin hiukan varovaisuutta noissa jutuissa Henkasta!!Siellä on todella paljon väärää tietoa,mitä ei ole mukava lukea!Aina löytyy kuitenkin joku,joka tietää paremmin!!Kaikille mukavaa alkavaa kevättä.H.Toivonen
  ps.höynälle lähetin jo tarkempaa tietoa!

  Höynältä tuli hyvää tietoa, ainakin tuntui siltä. Mitä hän kirjoittii väärin?

    
 • Lainaus:
  19.02.2005 klo 20:53 Tuomas kirjoitti
  Lainaus:
  19.02.2005 klo 13:14 Toivonen kirjoitti
  Pyytäisin hiukan varovaisuutta noissa jutuissa Henkasta!!Siellä on todella paljon väärää tietoa,mitä ei ole mukava lukea!Aina löytyy kuitenkin joku,joka tietää paremmin!!Kaikille mukavaa alkavaa kevättä.H.Toivonen
  ps.höynälle lähetin jo tarkempaa tietoa!

  Höynältä tuli hyvää tietoa, ainakin tuntui siltä. Mitä hän kirjoittii väärin?

  Kaikki kunnia höynälle,kun on niin paljon ottanut Henkasta selville!
  Hän kirjoitti Auto-Toivosesta,että se olisi ollut myö.Henkan.Yritys perustettiin alunperin meille molemmille,mikä näkyy alkuperäisestä yhtiö järjestyksestäkin,Henkalla ei ole ikinä ollut Marbellassa asuntoa,Henkalla ei ollut Talbot merkkikorjaamoa eikä hän pelannut golfia,muuta kuin aina joskus kesällä minigolfia,siinä joitakin korjauksia!!Tev.HT

    
 • Lainaus:
  20.02.2005 klo 19:50 Toivonen kirjoitti
  [

  Kaikki kunnia höynälle,kun on niin paljon ottanut Henkasta selville!
  Hän kirjoitti Auto-Toivosesta,että se olisi ollut myö.Henkan.Yritys perustettiin alunperin meille molemmille,mikä näkyy alkuperäisestä yhtiö järjestyksestäkin,Henkalla ei ole ikinä ollut Marbellassa asuntoa,Henkalla ei ollut Talbot merkkikorjaamoa eikä hän pelannut golfia,muuta kuin aina joskus kesällä minigolfia,siinä joitakin korjauksia!!Tev.HT

  Hienoa että korjasit. Tuli taas lisää faktaa sinulta kuin höynältäkin. Julkisuudessa hieman liioitellaan ja muutetaan asioita, jos sieltä tietoa meinaa ottaa. :smile:

    
 • Kauniisti Höynä kirjoittaa Henri Toivosesta ja Ulf Grönholmista. Itsekin muistan kummatkin onnettomuudet erittin hyvin elettyäni ne moottoriurheilusta kiinnostuneena poikasena. Toivosesta tulikin jo oikaisu ja tähän perään kysyisin Höynän mielipidettä seuraaviin:

  1. Abarth oli varustettu Alen/Kivimäki tarroin. Todelliset vainajat alkoivat selvitä kartturin ranteesta löytyneestä korusta, jossa teksti "Bob". Viimestelyharjoituksia toisen parin autollako? Kuulostaa hullulta.

  2. Usein kuultu tarina on, että menehtynyt pari olisi omavaltaisesti ottanut tuoksi aamuyöksi Alenin auton alleen maahantuojan tms. tiloista.

    
 • Poliisithan todella luulivat ensin että Markku ja Ilkka olivat testaamassa tuota surullisen kuuluisaa Fiattia. He jopa soittivat Markun vaimolle ja kysyivät että oliko Markku ollut yöllä testaamassa Kirkkonummella Fiattia, Auto jota Uffe ja Bob Rehnström testasivat oli todella varattu Hankirallissa Markku Alénille ja Ilkka Kivimäelle. En tiedä miksi Uffe testasi Alenin autoa. Ehkä oma Fiat ei ollut vielä valmis viimeistely harjoitukseen. Tuo onnettomuus sattui päivä ennen Hankirallin starrtia 1981. Uffen kuolemaan loppui kilpailua edeltävä yöllinen testaaminen Suomessa.

    
 • Lainaus:
  10.02.2005 klo 17:56 Loeb kirjoitti
  Löysin pari hyvää video pätkää jossa kerrotaan henkan
  traagisesta kuolemasta.

  http://www.sunpoint.net/~petrick/Corsica86.wmv

  http://www.sunpoint.net/~petrick/Corsica86-1.wmv
    
 • Lainaus:
  19.02.2005 klo 13:14 Toivonen kirjoitti
  Pyytäisin hiukan varovaisuutta noissa jutuissa Henkasta!!Siellä on todella paljon väärää tietoa,mitä ei ole mukava lukea!Aina löytyy kuitenkin joku,joka tietää paremmin!!Kaikille mukavaa alkavaa kevättä.H.Toivonen
  ps.höynälle lähetin jo tarkempaa tietoa!
    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit