85 tunnin leffaputki vastaa lentomatkan Helsinki - Tukholma päästöjä

2 kommenttia
muokattu 06.08.2019 17:39

Tällä palstalla saivarrellaan autojen kulutuksista ja desilitrojen eroista, mutta kannattaa muistaa myös tietoliikenteen päästöt, jotka ovat jopa suuremmat kuin lentoliikenteen päästöt. Jos katsoo vaikkapa Netflixiä 85 tuntia putkeen niin mainittu katsominen tuottaa 61 kiloa päästöjä eli saman verran kuin lentomatka Ruotsiin. En sinänsä oikein ymmärrä miten tuo lentomatkan päästö on jyvitetty yhdelle ihmiselle, mutta joka tapauksessa artikkelin mukaan yksi ihminen tuottaa 61 kiloa päästöjä lentäessään Ruotsiin yksin.

Alla olevan jutun mukaan videoita sisältävän nettisivujen katselu tuottaa päästöjä 720 grammaa tunnissa.

Olettaisin että vaikkapa nelihenkinen perhe (jokainen katsoo leffoja omasta älylaitteestaan) saa helposti aikaan nuo 61 kilon päästöt kuukaudessa.

Myös ilmainen YouTube on merkittävä päästöjen aiheuttaja.

"Neljän päivän leffaputki voi vastata päästöiltään yhden ihmisen lentomatkaa Helsingistä Tukholmaan, kertoo Yle.

Yle viittaa Climate Care -yhtiön julkaisemaan arvioon, jonka mukaan videoita sisältävän nettisivun katselu tuottaa noin 0,2 grammaa hiilidioksidipäästöjä sekunnissa. Tunnissa tämä tarkoittaa 720 grammaa.

Finnairin päästölaskurin mukaan suora lento Helsingistä Tukholmaan aiheuttaa yhtä henkilöä kohden 61 kiloa päästöjä. Saman verran päästöjä syntyy, kun katsoo älylaitteella videoita 85 tuntia, eli kolme ja puoli vuorokautta.

Tekniikan tohtori ja Aalto-yliopiston tutkija Kari Hiekkanen sanoo Ylelle, että videoiden hiilidioksidipäästölaskelma on hurja, mutta uskottava. Hän kertoo asian olleen tietotekniikka-alalla tiedossa jo pitkään.

– Se on epämiellyttävä totuus, josta ei haluta puhua, Hiekkanen sanoo Ylelle."

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006155078.html

  
 • muokattu 06.08.2019 18:19

  TM palstat pitää sulkea välittömästi, näistä teidän paskanjauhamisista tulee internet päästöjä.

    
 • TM:n palsta voidaan toki sulkea mutta se tulee tehdä muulla perusteella kuin päästöillä. Päästöjä aiheuttaa nimenomaan korkearesoluutioisten videoiden katsominen, esimerkiksi YouTube aiheuttaa jo 51 prosenttia tietoliikenteen päästöistä.

  Tuossa vielä YLE:n juttu asiasta.

  https://yle.fi/uutiset/3-10832413

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit