Joskus keksitään ympäristöystävällisiäkin tuotteita

2 kommenttia

Uutinen
Popcornista kehitettiin käsittämättömän täydellinen korvaaja styroxille – Tulenkestävää, eristää lämpöä kuin styrox mutta 2x lujempaa, 100 % biohajoavaa (kuvia)
Tuomas Kangasniemi19.11.202115:15|päivitetty19.11.202116:05RAKENTAMINENTIEDETALOTLOGISTIIKKA
Saksalainen keksintö on jo kaupallistettu. Materiaali on niin ekologista, että sitä voi käyttää vaikka eläinten rehuna.

Materiaalikemistit saksalaisesta Göttingenin yliopistosta ovat kehittäneet popcornista lämpöeristelevyn, jonka ominaisuuksien yhdistelmä on huikean hyvä. Aine eristää lämpöä yhtä hyvin kuin styrox, mutta on lujempaa ja kestää myös tulta kosolti styroxia paremmin. Kaupan päälle tämä materiaali on sideaineitaan myöten sataprosenttisen biohajoavaa.

Materiaalin sisältämät paukkumaissit ovat tasakoosteista silppua, sillä eristemassa valmistetaan etukäteen rouhituista maissinjyvistä höyryssä kuumentamalla. Tämän jälkeen massa liimataan yhteen sideaineella, joka tehty joko kasviproteiinista tai biohajoavasta muovista, esimerkiksi polymaitohaposta.

Ominaisuuksista kertoo tutkimusryhmän johtaja, professori Alireza Kharazipour, T&T:lle sähköpostitse.

”Materiaali on niin ekologista, että sitä voi käyttää vaikka eläinten rehuna”, hän havainnollistaa.

Kharazipourin toimittamien lukujen mukaan popcorn-eristelevyn tiheys on noin 0,2 kilogrammaa litralta. Sen taivutuslujuus, noin 0,2 megapascalia, ei ole tietenkään suuren suuri – mutta silti parempi kuin tavallisen seinäeriste-styroxin (noin 0,1–0,15 MPa).

Lattian alla käytettävät styrox-laadut saattavat kuitenkin kestää taivutusta paremmin: esimerkiksi tästä taulukosta löytyy arvoja väliltä 0,1–0,45 MPa. Puristuslujuudeltaan (0,46 MPa) popcorn-materiaali voittaa kaikki styroxit kirkkaasti.

Maissieristeen lämmöneristyskerroin 0,037 W/m/K on käytännössä identtinen styroxin kanssa (esim. tässä tuotteessa 0,036 ja tässä taulukossa 0,033–0,040).

Tulta popcorn-eriste kestää erittäin hyvin styroxiin verrattuna, ainakin tutkijoiden tuottaman esittelyvideon mukaan (upotus jutun lopussa). Vaikka eristelevy hiiltyy, se ei syty välittömään roihuun styroxin tavoin.

Biohajoavuutensa vuoksi popcorn-eriste ei kuitenkaan soveltune sellaisenaan kosteisiin tiloihin. Vedenkestävyys lieneekin ainoa ominaisuus, jossa vaahdotetusta maissista tehty eriste häviää styroxille.

Göttingenin yliopisto on hiljattain solminut myös kaupallisen sopimuksen popcorn-materiaalien tuottamiseksi. Kharazipourin mukaan materiaalilla tähdätään täsmälleen niille markkinoille, joissa käytetään tänä päivänä styroxia: lämpöeristeeksi ja pakkausmateriaaliksi.

Kharazipour kertoo, että häntä motivoi tutkimusten aloittaiseen vuonna 2008 nimenomaan se, että styroxille voitaisiin kehittää luonnossa hajoava vaihtoehto. Idean hän sai sattumalta elokuvissa, tunnustellessaan popcorn-pussin keveyttä.

https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/a165103a-9934-49e7-a1a8-6050b0f7f0ae?ref=ampparit:e018

  
 • ”Materiaali on niin ekologista, että sitä voi käyttää vaikka eläinten rehuna”

  Saattaa kelvata myös kuoriaisille ja muille tuhoeläimille.

    3
 • Hyvä idea sinänsä, kunhan ei herätä ainakaan kenenkään ruokahalua. Styrox ei kuitenkaan pärjää eristävyydessä XPS-eristeille, siksi ulkoseinärakenteissa sitä ei käytetä.
  Stryrox kestää kosteutta ja se sopii hyvin maanalaisiin eristyksiin, tämä tuote ei ainakaan toistaiseksi ilman jatkokehitystä.

  Mahtaako olla ekologisempaa kuin selluvilla.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit