Perusfysiikkaa

2 kommenttia

TM taitaa taitaa nykyään tekstiilitekniikankin, joten https://www.is.fi/urheilu/art-2000010098111.html.

Melkoinen tuo vertaus, että puuvilla-aluspaita vastaa kylmässä vedessä olemista. Ehkä, jos ei ole muuta päällä kuin se märkä paita, mutta oikeastihan on monta eristävää kerrosta. Itse tietenkin pidän hikiliikkuessa ja muulloinkin juuri puuvillaista alusasua, jotta hiki imeytyy siihen iholta eikä keinokuidut kiusaa ominaisuuksillaan. Seuraavat kerrokset ovat sitten mitä löytyy, useimmiten keinokuitua, eikä kylmä tule ennen kuin kaikki on märkää.

  
 • Itseäni ei keinokuidut ole koskaan kiusanneet. Eräs parhaista kerrastoistani, tietenkin olosuhteet ja muu pukeutuminen huomioiden, on hyvin ohut keinokuituinen. Yllättävän lämmin, ei kastu ja vastustaa liikettä vai vähän. Toisaalta eräs paksu keinokuitukerrasto on huono hikiliikuntaan, koska se kastuu, muttei kuivu. Rauhallisempaan homman ihan ok, kun pitää saada lämmintä päälle.

  Puuvilla kastuessaan on erittäin epämiellyttävä alusasu. EI ongelmaa niin kauan, kun pysyy liikkeessä, eikä esim. viiman takia kylmety. Mutta taukoa ei ole mahdollista pitää.

    
 • @Herbert kirjoitti:
  Itseäni ei keinokuidut ole koskaan kiusanneet. Eräs parhaista kerrastoistani, tietenkin olosuhteet ja muu pukeutuminen huomioiden, on hyvin ohut keinokuituinen. Yllättävän lämmin, ei kastu ja vastustaa liikettä vai vähän. Toisaalta eräs paksu keinokuitukerrasto on huono hikiliikuntaan, koska se kastuu, muttei kuivu. Rauhallisempaan homman ihan ok, kun pitää saada lämmintä päälle.

  Puuvilla kastuessaan on erittäin epämiellyttävä alusasu. EI ongelmaa niin kauan, kun pysyy liikkeessä, eikä esim. viiman takia kylmety. Mutta taukoa ei ole mahdollista pitää.

  Joihinkin keinokuituihin on saatu pehmeä vastustamaton sisäpinta, mutta yleensä ne tuntuvat liikaa päällä. Kun sellainen kostuu, se suorastaan leikkaa kiinni ihoa vasten. Tuurilla tai rahalla saanee parempaa tai molemmilla.

  Puuvillaisessa alusvaatteessa on tärkeää sopivuus, vaate ei saa olla löysä. Kun se on sopivan tiiviisti ihoa vasten, ei sitä edes tunne ja sen lämpötila on hyvin tarkkaan sama kuin ihon. Ja hiki ei tosiaan pisaroidu vaan poistuu tuntumasta iholla. Paksu, roikkuva puuvilla märkänä jäähtyy ja tuntuu ikävältä osuessaan ihoon.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit