Suuri Formula-Toyota kusetus

20 kommenttia

Tulipa käytyä Toyotan suuresti mainostamilla Formula-festivaaleilla Helsingin "katuradalla".

Ensiksi hyvät puolet. Tilaisuus oli ilmainen. Piste.

Kaikki muu olikin suurta kusetusta Amerikan malliin.

Ihmettelin jo etukäteen miten moisella katuosuudella voi Formula 1:llä ajaa. Luulin suuressa naiiviusuudessani järjestäjien jotenkin "päällystävän" kadut ajokuntoon, mutta turha luulo.

Miten joku saattoi kuvitellakaan moisella uraisella asvaltilla, raitiovaunukiskojen päällä ja mukulakivikadulla ynnä liikennekorokkeiden välissä pystyttävän antamaan alkeellisintakaan kuvaa formuloiden vauhdista.

Tapahtuma oli surkeinta autourheilun edistämistyötä, mitä kuvitella saattaa. Kukaan ei nähnyt mitään, lukuunottamatta tietenkin Toyotan bisnesvieraita VIP-katsomoissaan. Trulli oli lievästi sanottuna tympääntynyt koko rahvaaseen ja grossiradalla ajoon. HKL:n bussitkin kiihdyttää nopeammin Ateneumin pysäkiltä kuin Trulli. Ja äänetkin busseissa ovat samaa luokkaa.

Tilaisuuden kaikki järjestelyt oli amatöörimaiset. Alkaen surkeasta kuulutusäänestä ja "formula-asiantuntija" Jaana Pelkosen äänisaasteesta, yleisön kiipeämisistä pitkin rakennustelineitä viivästyttämään ajojen alkua, Kankkusen jokkisluokan näytösajosta aina suureen Grande Finaaliin, Trullin mamisteluun aidolla Formulalla. Kymmenen metrin "kiihdytys", jarrutus. Ja sama sankariteko uudelleen. Varikkokäynnitkin olivat näytöksenä kuin hidastetusta elokuvasta. Siis lehtitietojen mukaan. Itse niitä en nähnyt kun en vilaustakaan Toyotan formulasta. Eikä nähnyt 99,99% muistakaan paikalle vaivautuneista. Mihin niitä kuuluisia korvatulppia muuten olisi tarvittu.

Kuten sanottua, jos tilaisuuteen olisi ollut pääsymaksu olisi kuluttajasuojaviranomaisilla töitä. Eipä tarvi seuran kerran vaivautua Toyotan tilaisuuksiin.

Vähän lohtua ilkeälle mielleni sain lukemalla illalla uusimman "Auto, Kuljetus ja Tekniikka"- lehden koeajoa Lexus IS 220 d:stä.

"Auto on hyvin tehty ja laadukas. Työn jälkeä ei voi olla ihastematta.

Insinööritaidon mestarinäytteestä pikku-Lexus on kuitenkin kaukana. Koneen ja kuusiportaisen vaihteiston yhteensovittaminen on epäonnistunut pahasti. Auto ei sovi välityksiltään, eikä ominaisuuksiltaan Suomen teille.

Sisältä auto on hyvin varusteltu ja hieno. Etuistuimilla on tilaa, takana taas ei - takaistuin on ahdas. Kehumista ei ole tavaratilassakaan.

Tyylikäs ulkomuoto - mutta tekniikkapuoli ei sovi Suomeen."

samaa voi sanoa Toyotan surkeasta Formula 1- puuhastelusta.

  
 • Kyllä sulla onkin ollut surkea viikonloppu, hohhoijaa....

    
 • Juu ei se kummoista ollut.Yhtä asiaa mä ihmettelen onko tunteen
  purkauksen perimmäinen syy että oma automerkki ei pysty tai
  kykene tekemään vastaavaa esim vw tai joku muu?
  Järjestelyt hoitanut taho saisi kyllä katsoa peiliin ja toinen homma,
  aivan liikaa ihmisiä noin pienelle alalle.

    
 • Kyllä teitä Toyota-faneja on niin kiva kiusata. Ette ymmärrä ironiaa, saatikka että omaisitte vähäistäkään huumorintajua merkkikiihkossanne. Niin se kalikka taas kilahti oikeaan osoitteeseen.

  MTV3n ja Toyotan valtavalla mainonnalla kuorrutettu Formula-tapahtuma oli todella törkeää katsojien aliarviointia. Montakohan katsojaa mahtaisi tulla paikalle ensi vuonna jos tapahtuma uuusittaisiin.

  Vakavin järjestäjien töppäys oli jättää valvomatta lähitalojen katoille ja rakennustelineille pääsyä. Sillä vauhdilla millä Trulli ajoi, ei olisi saatu yhtään katsojaa hengiltä, sensijaan yksikin katoille kiipeilijöiden parissa tapahtunut horjahdus olisi saattanut viedä mukanaan koko katollisen porukkaa alas katsojien päälle. Sen seurauksena syntyvän paniikin tuhoja noiden 50 000 katsojan parissa voi vain kuvitella.

  Viranomaisvalvonta järjestäjiin päin petti pahan kerran. Samoin Helsingin kaupungin saama rahallinen korvaus (2000 €) maailman toiseksi suurimmalta autonvalmistajalta.

    
 • En todellakaan ole tojofani, en edes merkkiuskollinen, on ollut melkein 30 autoa ja muutama tojokin, kiusaa sä vain, jos et muuta keksi.

    
 • Tilaisuuden oikea paikka olisi ollut joku moottorirata - vai onko niitä enää suomessa? Ei tuo paljon lämmittänyt kuunnella sutimiseneston paukkumista... :tongue: :tongue: :tongue: :tongue:

    
 • Eikö tuon olisi voinut järjestää vaikka Malmin lentoasemalla???

    
 • Mikä yllätys tuo nyt oli. Surullista jos oikeasti ihmiset kuvittelivat näkevänsä formulakilpailun, mutta olikin vain halpa autonäyttely, josta ei edes nähnyt mitään.

  Tulkaa tänne Keski-Suomeen katsomaan oikeata autolla ajamista tänä viikonloppuna.

    
 • Ihan samaa mieltä Multicarin kanssa.

  Olin seisomassa rakennustelineiden vieressä ja ainut mitä itse sain tapahtumasta oli reilusti hiekkapuhallushiekkaa päähäni, kun kansalaiset kiipelivät pöllyttämässä suojapressuja.

  Ei silti, että odotukseni olisivat jotenkin korkealla olleet.

  Se missä onnistuimme oli, että lapseni istui harteillani ja näki aidon F1-auton ja JArno Trullin ajamssa sitä.

  Hintaansa nähden halpa tapahtuma.

  Keski Euroopassa pääsee helposti radan viereen oikeissa F1-kisoissa- eikä se nyt niin kummosta ole.

  Kyllä Jyväskylän suurajoiksi ennen nimitettyä tapahtumaa mieluummin seuraa.

  :sunglasses: :sunglasses: :sunglasses:

    
 • Onneksi en päässyt perhetapahtumien vuoksi yrittämään päästä näkemään. Ei siinä tapahtumassa varmasti näkemistä ollutkaan.
  F1-kisoissa esimerkiksi Monacossa ei näkeminen olekaan pääasia vaan ääni, fiilistely ja oheistavarakauppa. Ja tietysti se että voi sanoa olleensa siellä silloin...

    
 • Tyypillinen suomalainen k******nen kommentti, sehän ei maksanut mitään kun vain vaivautui paikalle, kukaan ei pakottanut. :sunglasses:

    
 • Kukaan ei todellakaan pakottanut paikalle eikä sinne ollut sisäänpääsymaksua.

  Kyllä surkealle tapahtumalle hintaa silti tuli. Tuskin 50 000 katsojaa kävelemällä nurkan takaa tuli. Taisi moni tulla perheineen satojenkin kilometrien päästä. Ei mitään halpaa huvia nykyisillä bensan hinnoilla ja Helsingin parkkimaksuilla.

  Kusetus on juuri oikea sana kuvaamaan järjestäjien asennetta. Tapahtumaa oli hehkutettu MTV3lla satoja kertoja kesän ja kevään aikana. Oli kuulemma tulossa unohtumaton ja ainutkertainen Formula-tapahtuma. Sitä se olikin. Negatiivisessa mielessä.

  Olet oikeassa, olen tyypillinen kateellinen suomalainen. Teemu Selänteellä ja muilla Julkkis-VIPeillä oli varmaan kivaa, ja tarjoilukin varmasti pelasi hienosti Toyotan kattoterassilla. MTVn ohjelmia katsomalla ja iltapäivälehtien seurapiiripalstoja lukemalla rahvas oli aivan eri tilaisuudessa kun nuo järjestäjien ei-kateelliset yhteistyöjulkkikset.

  Kävisikö joku TMn toimittaja tai muu tutkiva journalisti kysymässä järjestäjilta miten järkeä oli valita tuo mukulakivirata Formula 1sten esittelyareenaksi. Olivatko Toyotan F 1 tiimin "asiantuntijat" noin tyhmiä. Ei ihme ettei Toyota pärjää itse kilpailuissa.

    
 • Äläs nyt yksin Toyotaa syytä. Kyllähän järjestelyistä ja paikan valinnasta täällä Suomessa varmasti muutkin tahot päättivät. Ei se talli yksin voi sanella että "hei nyt me tuodaan F1-auto sinne, sulkekaa Lahti- HKI motari puoleksi päivää että me vähän näytetään miten formulat kulkee" tyyliin.

  Kieltämättä parempiakin paikkoja varmaan olis löytynyt, vaikka Ahveniston moottorirata, Motopark tai joku muu. Tietysti homma haluttiin tuoda mahdollisimman lähelle tavallista kaduntallaajaa. Pitääkö tää maa olla niin ...keleen Helsinkikeskeinen.

  Pikaisesti heittämällä itse olisin järkännyt tapahtuman vaikka Vaajakoski-Jyväskylä välille. Jompi kumpi kaksikaistaisesta suljettu muulta liikenteeltä ja katselupaikkoja olis ollut radan varrella silloilla ja vanhan Vaajakosken tien varsilla. Olis nopeudetkin olleet vähän suuremmat ja normaali liikennekin hyvillä järjestelyillä vielä jotenkin pelannut.

  Katos vaan...meikäkin palasi taas pitkästä aikaa näille sivuille...menenkös jo pois ?

    
 • Robert Doornbos testasi Red Bull F1:sta hollantilaisella valtatiellä:

  http://robertdoornbos.com/


  [Zilo muokkasi tätä viestiä 17.08.2006 klo 13:22]
    
 • Lainaus:
  17.08.2006 klo 10:10 multicar kirjoitti

  Kukaan ei todellakaan pakottanut paikalle eikä sinne ollut sisäänpääsymaksua.

  Kyllä surkealle tapahtumalle hintaa silti tuli. Tuskin 50 000 katsojaa kävelemällä nurkan takaa tuli. Taisi moni tulla perheineen satojenkin kilometrien päästä. Ei mitään halpaa huvia nykyisillä bensan hinnoilla ja Helsingin parkkimaksuilla.  Voi hyvänen aika, että ihan satojen kilometrien päästä?! Kyllä tätä odottamatonta tyytymättömyyden riskiä/polttoaineen menetystä olisi pitänyt varmasti vähintään valtion kompensoida. :sunglasses:

  Onko valittamisessa enää mitään rajaa tässä maassa?!

    
 • Paikka oli tosiaan tähän hommaan väärä. Ei olisi tarvinnut mennä kuin n. 1 kilometri itään niin Sörnäisten Rantatieltä olisi löytynyt suora ja shikaani ja "rata" koko hommaa varten. Lintulahdessa olisi ollut oiva paikka ja katsojiakin olisi mahtunut tuplaten. Samassa paikassahan aikoinaan ajettiin DTM-kisoja.

    
 • Lainaus:
  19.08.2006 klo 00:45 Newey kirjoitti

  Voi hyvänen aika, että ihan satojen kilometrien päästä?! Kyllä tätä odottamatonta tyytymättömyyden riskiä/polttoaineen menetystä olisi pitänyt varmasti vähintään valtion kompensoida. :sunglasses:


  Kyllä se aika paljon kompensoikin. Moni tuli firman autolla ja oli "edustamassa" ko. tilaisuudessa. :wink:

    
 • Neweylle,

  En ole vaatinut valtiolta mitään kompensointia. Toyotalta ja MTV3lta voisin vaatiakin.

  Väärinkäsitysten välttämiseksi kerron, että itse tulin paikalle melkein nurkan takaa ja kävelemällä. Ajattelin arvostelussani olla solidaarinen tuhansille kauempaa tulleille. Varsinkin niille jotka itse maksoivat kulunsa, eivätkä juhlineet firman piikkiin.

  "Valittamisella ei ole mitään rajaa tässä maassa"; kirjoitat. Ei näy olevan sinullakaan. Ilmeisesti pyhiä järjestäjätahoja ei saisi arvostella, kun he hyvää hyvyyttään ja pyyteettömästi tarjosivat rahvaalle sirkushuveja. Koska tämä ei ole politiikka-foorum, jätän kerjäämäsi poliittiset kannanotot valitsemallesi foorumille. :blush:

    
 • Multicarille, minä taas olen Neveyn kanssa samaa mieltä. Eli siis eri mieltä sinun kanssasi.

  Hirvee valitus mutta silti 45 000 henkee kattomassa.

  Noo, ihan sama on vaaleissa: mielettömästi porukkaa voittajan takana mutta silti osa valittaa. Jeejee ja valivali.

    
 • Lainaus:
  22.08.2006 klo 15:01 multicar kirjoitti

  ...Varsinkin niille jotka itse maksoivat kulunsa, eivätkä juhlineet firman piikkiin.


  Firman piikkiin juhliminen ärsyttää eniten varsinkin kun ei ole itse juhlimassa ao. firman piikkiin :grin:

  Todellisuudessa, ...ituttaa kun pientä hiirtä kun ei saanut olla paikalla sattuneesta syystä. Nyt joutuu edelleenkin arvailemaan edelleen että minkä kokoinen ja minkä kuuloinen se F1 on.
  :sunglasses:

    
 • Vastinetta pukkaa.

  45 000 katsomassa. Niin oli , mutta moniko oli tyytyväinen. Siitä tässä oli kysymys. Helvetin hyvää paskaa kun on miljoona kärpästä ympärillä.

  Arvasin, että allekirjoittanutta tullaan syyttämään kateudesta jos uskallan mainita firman piikkiin juhlijat. Tämä kateellisuusteema on hyvin paljon käytetty vasta-argumentti ns. paremmissa piireissä kaikkeen heitä sivuavaan arvosteluun. Olen iloinen puolestasi, että näit firman piikkiin enemmän kuin ne 44 999 kateellista luuseria.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit