Turvaistuin?

6 kommenttia

Tuoreena isoisänä olen hankkimassa 1-vuotiaalle turvaistuinta autooni. Netin selailu paljasti markkinoiden laajuuden ja vaihtoehtojen käsittämättömän määrän. Hintahaitari on osapuilleen 100-500 euroa. Autoliiton testi luokittelee eri malleja hyviksi ja akanoiksi.Asian tarkempi tutkiminen paljastaa, että "Autoliiton testi" onkin alun perin saksalaisen ADACin testi ja testattavien valikoima sen mukainen. Testi on puhdas törmäystesti eikä siinä liene tutkittu istuimia esim. ympäriajotilanteissa lainkaan.Eräs istuin alkoi kiinnostaa. Sen nimi on ORA 1-2-3. Koska tarjoushinta on vain 99 euroa, epäilin istuimen olevan jokin kiinalainen halpiskopio. Käsitystäni vahvisti netin vauvasivujen kirjoittajien asenne: tällaista halpista ei ole edes huolittu testeihin! Ei kai, koska tuote on suomalainen! Sitä tuskin Saksassa markkinoidaan.Onko kenelläkään tietoa/käsitystä/kokemusta ORAn laadusta?

Näiden tuotteiden ylihinnoittelu lienee helppoa. Pikku manipuloinnilla ostaja esittää itselleen karmean kysymyksen: olenko minä miettimässä näitä satasia, vaikka tästä tuotteesta saattaa riippua rakkaan lapseni henki?

  
 • Oran turvaistuimista ei ole minulla kokemusta, itselläni on vain Britaxin eri malleja. Saksalaisiin testeihin täytyy kuitenkin suhtautua varovasti, koska siellä yleensä lapset käännetään kasvot menosuuntaan nopeammin kuin meillä. 1-vuotias menee vielä selkä menosuuntaan ainakin vuoden, joten siksi Ora 1-2-3 ei mielestäni sovellu sinun käyttöösi. Turvaistuimien hinnoissa tuo näkyy, koska hinta on huomattavasti kovempi niissä, jotka ovat tarkoitettu myös selkä menosuuntaan. Laadusta ei siis välttämättä ole kyse.  Halpa ratkaisu voisi olla Britaxin Elite, joka on mallina vanha, eikä siksi ehkä turvallisuudeltaan paras mahdollinen. Britaxin Multi-Tech on itselläni toiminut hyvin, tosin törmäystesti on tekemättä. Muillakin merkeillä on hyvä valikoima, enkä Britaxia muita parempana pidä. Hintaan vaikuttaa tässä luokassa ratkaisevasti se, päätyykö isofix- vai vyökiinnitykseen. Pykälää isommille tarkoitetuissa penkeissä ero on huomattavasti pienempi, koska erillistä telakkaa ei tarvita. Istuinta kannattaa sovittaa liikkeessä omaan autoon, koska varsinkin selkä menosuuntaan oleva penkki vie paljon tilaa ja eri mallit saattavat sopia eri autoihin eri tavalla. Älä siis osta nettikaupasta sokkona.    
 • Päädyin sitten Cybexin istuimeen, joka sai ADACin testeissä erinomaiset arvosanat. Saksalainen testi oli todellakin arveluttava. Kun Cybex ei heti pärjännyt kunnolla, sai tehdas tehdä siihen välillä korjauksia ja sitten tehtiin testi uudelleen. Suomalainen Klippan oli myös mukana ja sen pisteistä miinustettiin edessä olevan tukijalan "käytön hankaluudesta" sekä istuimen "painavuudesta" (eli tukevuudesta). Klippanin tekstiilien kemikaalikuormitus oli todella pieni, mutta testiin jäi "erehdyksessä" pistemiinukset tästäkin kohdasta. Erehdystä ei vaivauduttu korjaamaan.  Cybexiin päädyin vain siksi, että se muokkautuu kymmenen tulevan vuoden tarpeisiin. Näin isovanhempien näkökulmasta tämä on iso etu.  Vieläkin ihmetyttää tuo mystinen ORA. Saako sitä todellakin vain tehtaanmyymälästä. Netti antaa muutamia jälleenmyyjiä, Tampereellakin pari, mutta liikkeissä ei tuoleja ole. Kysyttäessä kerrotaan vältellen, että "niiden menekki olisi kuitenkin niin vähäinen". Epäilen vahvasti, että huokea istuin ei kiinnosta pienen myyntikatteensa vuoksi. Isomman tuoton saa 400 euron Cybexistä kuin satasen Orasta.    
 • Vauvapisteestä saa hyviä turvaistuimia (eri mallistoja), kuten Vantaalta. Löytyy myös verkkosivusto samal nimel. Sieltä mä olen hommannut turvaistuimet, rattaat ja muut härpäkkeet.

    
 • Sodomka,

  onnittelut! Uusi vaihe elämässä.  Täältäkin löytyy hyviä neuvoja:

  http://www.folksam.se/testergodarad/barnibil/

  ***

  Toivottelen Hyvää Joulua.

    
 • Kiitokset onnitteluista! Hyvää Joulua toivottelen minäkin.

    
 • 1-vuotiaan turvaistuin on lapsen koosta riippuen kaukalo tai siitä seuraava suurempi malli SELKÄ MENOSUUNTAAN asennettuna.  Autoliiton, tai ADAC:n testit ovat koko lailla parasta mitä on saatavana. Mikä niissä on vikana?  Mitä tulee puhtaaseen ympäriajoon, jossa auton kori säilyisi melko ehjänä, oleellista on lapsen kiinnitys istuimeen turvavöillä ja istuimen kiinnitys autoon mieluummin isofixillä.  Suosittelen lämpimästi istuinta, joka napsautetaan telakkaan kiinni. Telakka taasen kiinnitetään isofixeillä. Näiden toteutuksessa ja käyttömukavuudessa on suuriakin eroja.  Myös istuinten koossa on eroja. Pitääko auton etuistuimellekin mahtua aikuinen?  Testi kannattaa lukea huolella ja tehdä itselleen lista mahdollisista vaihtoehdoista. Suosittelen myös Huuto.netiä tai vastaavaa. Tarjontaa riittää. Viallista ei sieltäkään pidä ostaa.  Seniori-ikäisen kuljettajan tapauksessa kiinnittäisin huomiota myös autoon. City-maasturit ovat turhakkeita, mutta lasta korkeampaan autoon nostaessa selkä kiittää.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit