Archimedes 20s Perämoottori

8 kommenttia

Omistan kyseisen perämoottorin. Moottorissa oli akuperäisesti oranssikoppa ja kopasta alas kaikki mustaa. Onko moottori edes 20hv en tiedä moottorista juuri mitään kyljessä on alumiini lappu, jossa lukee VOLVO PENTA 242110772 Uppsala-Sweden onko tästä mitään apua?. koneessa on vesikierto ongelma vesi ei tule pihalle
mistäpäin pitäs edes veden tulla?

  
 • Jos tarkoitat jäähdytysveden kierrosta ilmaisevaa "pissapoikaa", ei tuon ikäisissä (veikkaan 60-lukua) moottoreissa sellaista ilmaisinta ollutkaan. Sen toi markkinoille muistaakseni Mercury 70-luvulla.

    
 • Perämoottori minun mielestä on 70-Luvun puolenvälin ehkä. semmoista tietoa olen saanut hakemalla, mutta silti mistähän se vesitulis ulos kone kävi kuumana, kun sitä käytin kesällä perus peri aate, jos vesi kiehuu pytyn päällä, kun siihen heittää vettä.
  Mutta onko kellään mitään tietoa Archimedes moottoreista yleensä
  sen tiedän itse, että Volvo osti aikoinaan archimedes moottorin sitä ennen moottori kuullui Monarg,Cresent perheeseen olisko toi vaihdos tapahtunut 70-Luvun alussa.

    
 • Pitää korjata edellistä väitettäni. Ei se veden kiertoilmaisin suinkaan 70-luvun Mercuryn keksintö ollut. Olihan se jo 60-luvullakin olemassa. Muilla kuin Mercuryllä se kuitenkin yleistyi vasta myöhemmin.

  Kirjastosta muuten kannattaa etsiä korjauskäsikirjaa perämoottoriin. Niitä on olemassa, aivan vastaavia kuin autojen korjauskirjat. Kaikki taitavat olla englannin kielisiä, joten kirjat ovat onneksi melko monipuolisia.

    
 • Jäähdytysvesi laskeutuu moottorin alle välirunkoon ja pakokaasu
  sekoittaa sen vesihöyrysumuksi. Pissapojalla ei aina ole merkitystä asiaan.
  Jos vesipumppu on kunnossa oma veikkaukseni on termostaatti.
  Termostaatti voi olla jumissa ja estää veden kiertämisen.
  Termostaatin voi irroittaa ja testata vaikka vesikattilassa. Termostaatin pitää avautua kiehuvassa vedessä.

    
 • Tuossa[/img][url]http://www.bosunsmate.co.uk/archimedes_penta.htm osoite, josta saat jotain tietoa tai lisälinkkejä, tuo tyyppinumeron alku 242 viittaisi 25hp versioon. Itselläni oli joskus 80-luvulla oranssikoppainen 14hp kone. Onnea matkaan!

  P.S. kuinka noi linkit saa istutettua linkkeinä, kysyy epätietoinen :sleepy:

  [wxyz muokkasi tätä viestiä 21.12.2004 klo 08:56]
    
 • Onko koneessasi lämpöongelma, vai onko kyseessä merkkisuihkun tukkeutuminen, jos vesipumppu on vahingoittunut eikä vesi kierrä ajo loppuu viidessä minuutissa koska mäntä leikkaa pakoaukon alapuolelta ja vesipumpun roottori yleensä sulaa. Koneeseen muodostuu vanhemmiten vesikanaviin suolakiteen näköistä kalkkeutumaa joka helposti tukkeaa kanavia pienissä koneissa, kyseessä voi olla merkkisuihkureiän tukkeuma joka on helppo todeta työntämällä sopivan kokoinen 2-3mm rautalanka reiästä ja rassata se auki jos se ei auta niin ongelma on syvemmällä esim. vesipumpussa tai pakopuolen kanavissa ja koneella ei ole syytä ajaa ennen syvällisempää tutkimista. Kone on mielestäni 70-luvun puolivälistä ja nykykoneisiin verrattuna noin 15hv

    
 • Pidä ainakin kone hyvässä tallessa

    
 • Lainaus:
  22.11.2004 klo 19:54 Herbert kirjoitti
  Pitää korjata edellistä väitettäni. Ei se veden kiertoilmaisin suinkaan 70-luvun Mercuryn keksintö ollut. Olihan se jo 60-luvullakin olemassa. Muilla kuin Mercuryllä se kuitenkin yleistyi vasta myöhemmin.

  Ainakin v. -64 Mercuryn 9.8 hp, valkoinen malli kahdella mustalla raidalla, oli jo jäähdytysveden vesisuihku näkyvissä. Isälläni ei muita ole ollutkaan. 50 heppainen v. -58, en muista, -66 oli koneet jo mustat siniraidoin, ja jäähdytysvesi suihkusi iloisesti. Muuten yksi merkki joka ei kertaakaan ole jättänyt isää aikoinaan, eikä minua merelle. Ei koskaan vikoja. Isältä meni kerran jalka sijoiltaan, kone tipahti mereen laiturilta, jäi sinne yli talven, keväällä nostettiin. Ruuvasin sen 20 heppaisen veneeseen kytkin bensatankin, ajattelin nykiä sen kuivaksi. Hörähti ekalla, tokalla käyntiin. Onneksi oli 2 ystävää mukana, kukaan ei olisi ikimaailmassa uskonut tätä ilman todistajia. Näin tosiaan kävi. Siinä oltiin huuli pyöreänä vähän aikaan!

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit