ATK-laitteiden sähkönkulutus

6 kommenttia

Tässä tiedoksi omia havaintojani, mutta ennen kaikkea TM:n pitäisi enemmän valistaa kansalaisia, laajalevikkisenä tekniikan lehtenä, niin säästäisimme kohtalaiset määrät sähköä.





Olen mittaillut sähkönkulutusta ns. halpamittarilla (PM 300). vaikea on mennä sanomaan, että miten kaukana tulokset ovat todellisuudesta, mutta ensimmäiseksi havaintoja taulutelkkarista.



Olohuoneessa on tuore Samsung 46A558, jonka virrankulutukseksi on ilmoitettu muistaakseni noin 240 W. No se varmaan toteutuukin jos pitää taustavalon asennossa; 10/10 + TV:n omat äänet päällä, mutta ”järkevä" taustavaloasento; 4/10 ja omat kaiuttimet pois päältä, kuluttaa mittarin mukaan vain n. 140 W! Kokeilin myös taustavaloa 7/10, jolloin oltiin 200 Watin paikkeilla. Vertailun vuoksi vanha Philips 32" laajakuvaputki-TV kulutti 90-104 W ja siihen vaikutti paljon kuvan sisältö (miten paljon kuvassa oli kontrastieroja).



Sitten mittaustulokset pöytätietokoneesta ja sen oheislaitteista. Kokoonpano on: Keskusyksikkö (AMD Opteron/Nvidia 7600GT), Samsung monitori 22", Logitechin 2.1 kaiuttimet, HP valokuvatulostin, Canonin tasoskanneri, D-Linkin WLAN-tukiasema ja WiMAX-modeemi: Kulutus täydellä teholla, (esim. videon renderöinti): 230 W. Siinä ei siis mitään ihmeellistä,

mutta...

kun mitataan silloin, kun kaikki laitteet on sammutettu virtakytkimestä (jos kytkin on, esim. skannerissa ei ole lainkaan), niin tällainen lepotilan kulutus on 80 W. Siis jos mittaan jokaisen laitteen erikseen ja lasken tulokset yhteensä. Lukema on suuri = kaksi hehkulampullista kuluu sähköä koko ajan!



Vertailun vuoksi mittasin myös niin, että kaikkien laitteiden töpselit olivat kiinni valkoisessa 6-rasian jatkokaapelissa, elikkä saman töpselin takana. Tällöin virrankulutus ei ollutkaan 80 W vaan n. 44 W. Tätä jäin ihmettelemään, mutta se menee tietysti sen halvan mittarin piikkiin. Matemaattisesti summan pitäisi kyllä olla sama, mitataan kulutus erikseen tai kaikki kerralla. Vai onko sähköopillisesti vielä jotain mitä en tiedä?



Lopputuloksena hankin pari uutta jatkokaapelia oranssikytkimillä, joilla saan sähköt 100 % pois, silloin kun ei olla kotona. Tämä asia, että viihde-elektroniikka kuluttaa sähköä, pitäisi saada enemmän kansalaisten tajuntaan. Meidän tapauksessa tuo yhden pöytäkoneen 80 W ei ole vielä koko totuus vaan kun siihen lisätään kotiteatteri ja parit muut tietokoneet, niin sähköä kuluu koko taloudessa näissä laitteissa aina noin 130-150 Wattia! ...vaikka olettaisimme laitteiden olevan suljettuna.

  
  • Hurjat lukemat sinulla virrat sammutettuina, suoraan sanoen epäillyttävän suuret.



    Teimpä samanlaisen mittauksen, siis tietokone ja sen oheislaitteet virrat sammutettuina ja erikseen mitattuna. Tietokone, 22" LCD-näyttö, mustesuihkutulostin, skanneri virtakytkimellä, kaksi kaiutinta, ADSL-modeemi, kytkin (Swicth).



    Virrankulutus oli yhteensä 8 W. Nuo watit tulivat oheislaitteiden muuntajista, itse tietokone ja sen näyttö eivät kuluttaneet mitään. En mitannut kaikkia yhdessä, minulla ei ole jatkojohtoa, johon saisi noin montaa laitetta yhtäaikaa, enkä alkanut useamman ketjutetun jatkojohdon viritystä rakentamaan.

      
  • Minä pistäisin järjettömät kulutusmittaukset surkean mittarin piikkiin. Eikös tuo PM 300 ole joku Clas Ohlsonin myymä malli... ja sehän on miltei legendaarisen paska, kuten yhdeksän kymmenestä kuluttajamallista. Nämä mittarit ovat riittävän tarkkoja hehkulampuille ja puhtaan resistiivisille vastuksille, mutta tietokoneen virtalähdettä tai muuta muuntajaa mitatessa tulokset lentelee pitkin seiniä. Hakkurivirtalähteet, loisteho, epätäydellinen PFC... silloin virtamittari pistetään tosi koetukselle.



    Mistäköhän sitä saisi legendaarisen Kill-A-Watt-mittarin... ei sikäli, että se olisi ainoa toimiva mittari, mutta se on ulkomailla yleinen, hyvin toimiva mittari, ja tulokset omista mittauksista olisi vertailukelpoiset mm. nettiarvosteluiden virtamittauksien kanssa sillä moni käyttää ulkomailla Kill-A-Wattia.



    Suomessa vaihtoehto on jokin PM300-paska tai ammattilaisvehje, joka maksaa omaisuuksia. Ulkomailla on mittareita, jotka ovat tarkkuudeltaan siitä välistä muttei silti huonompia kuin nämä vitsimittarit. Tai ainakin minä miellän resistiivistä kuormaa mittaavat mittarit lähinnä vitseiksi, sillä kyllähän minä hehkulampusta osaa itsekin lukea kuinka monta wattia se käyttää.

      
  • Ostin Clas Ohlsonilta EMT707CTL sähkönkulutusmittarin. Helsingin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan sen pitäisi olla melko hyvä.



    The  new  model  branded  by  Clas  Ohlson 
    manufactured  by  EverFlourish was  a  very  positive 
    surprise.  It  performed  very well  across  conditions, 
    handling  all  loads properly.  It has  a good  selection 
    of features, but suffers considerably from the poorly 
    readable display.




    http://www.hiit.fi/files/admin/publications/Technical_Reports/hiit-tr-2009-1.pdf



    Mittasin tietokoneen sähkönkulutusta ja sain tulokset:

    W=125

    VA=130

    PF=0,95



    Luvut tietysti vaihtelivat hieman, mutta näissä kulutus pysyi aika tarkalleen käynnistyksen jälkeen ja kun kun ohjelmia ei ollut päällä. Mietin vain mitä tämä kertoo virtalähteen tehokkuudesta. Miten tehokkuus tarkalleen ottaen lasketaan? Ymmärtääkseni se lasketaan W/VA, mutta tulos on noin 95%.

      
  • verti:

    Mietin vain mitä tämä kertoo virtalähteen tehokkuudesta. Miten tehokkuus tarkalleen ottaen lasketaan? Ymmärtääkseni se lasketaan W/VA, mutta tulos on noin 95%.


    Käsittääkseni tällainen mittari ei kerro virtalähteen tehokkuudesta paljoakaan. Se ottaa loistehoa 5%, mutta se ei näy sähkölaskussa vaan jää sähkön toimittajan ongelmaksi.



    Se, paljonko tietokoneen virtalähde antaa virtaa prosessorille, kiintolevylle jne. ei näy tällaisella tehomittarilla. Ja se mitä se ei anna, muuttuu tietysti lämmöksi.

      
  • Mittarin käyttöohjeessa lukee, että se näyttää liitetyn laitteen jännitteen, tehon, kWh ja sähkönkulutuksen ym. Tuo PF eli Power Factor pitäisi siis olla teho.



    Kokeilin digiboksilla ja PF oli noin 0.40.



    Ihmettelen vain kertooko laite todella tehon vai mitä se kertoo. Se kertooko mittari tehosta mitään ei oikeastaan ole väliä vaan sähkönkulutuksen selvittäminen.

      
  • Vähän aikaa kesti, mutta tajusin sitten, ettei se voikaan kertoa mitään laitten tehosta. Se mittaa vain käytetyn sähkön määrän, ei sitä miten tai kuinka tehokkaasti laite sähkön käyttää.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit