Laumasuojasta

4 kommenttia
muokattu 20.04.2020 22:35
  • Ei oo eikä tuu, prosentit ei riitä alkuunkaan ja nekin saavutetut immuniteetit vanhenee loppupäästä ennenkuin ehtivät riittävät prosentit. Hinta laumasuojalle kuolemina ja jälkitauteina olisi myös hirveä jos se ylipäätään olisi mahdollinen. Jo sen yrittäminen on maksanut Ruotsille lähes 6000 kuollutta ja homma vaan jatkuu.

      
  • Kaikkien noiden maiden väestö joissa virus on päästetty leviämään hallitsemattomasti elättelee turhia immuniteettitoiveita ja käy innokasta keskustelua näistä ns. Antikroppar ym. Se on niiden ainoa toivo kun rokotetta ei vielä ole ja viranomaiset ei saa tautia kuriin. Suomessa ja maissa joissa tauti on saatu pidettyä kurissa moista keskustelua ei juuri käydä.

      
  • Ainoa tapa estää viruksen leviäminen tänne on estää virusta kantavien henkilöiden pääsy Suomeen. Tilanne Suomessa on nyt hallinnassa mutta holtiton matkustusrajoitusten purkaminen saattaa hyvin muuttaa tilanteen hyvin nopeasti jopa katastrofaaliseksi. Hallituksen pitää olla hereillä kaiken aikaa. Viranomaisten viestit pitää ottaa tosissaan ja olla valmiita nopeisiin toimiin. Rajojen sulkeminen pitää tapahtua nopeasti ei viivytellen silloin kun pitää toimia.

    Ruotsin koronastrategia on mennyt pieleen alusta alkaen valtionepidemiologi Anders Tegnellin johdolla, sama henkilö selittelee toimintaa melkein päivittäin ja arvostelee muiden maiden toimia. Käsittämätöntä mutta totta. Ruotsin hallituksen kyvyttömyys ihmetyttää kun sitä vertaa Suomen hallituksen toimiin. Täällä meillä kaikki on hoidettu mallikkaasti ja pääministeri Sanna Marin on vetänyt tämän kaiken kympin arvoisesti. Toisen aallon iskiessä samalla tavalla toimien selvitään.

      
  • Koronaviruksessa on ollut se hyvä puoli, että se ei ole osoittautunut nopeasti muuntelevaksi. Tällöin rokotteilla ja sairastetulla taudilla on hyvä mahdollisuus saavuttaa vahva immuunisuoja. Harvemmin on tuotu esiin näkökulmaa, että maat, joissa tauti on päässyt leviämään laajalle, saattavat antaa vaarallisille, mutta epätodennäköisille mutaatioille mahdollisuuden syntyä ja levitä todelliseksi 'toiseksi aalloksi'.

    Onneksi rokotekehityksessä kalliit (3. vaiheen) kliiniset testit on voitu (mm. julkisen lisäpanostuksen turvin) tehdä kerralla erittäin edustavalla koehenkilömäärällä ja - ironista kyllä - hyvissä testiolosuhteissa (Brasilia, USA & Etelä-Afrikka). Tämä luo edellytykset saada käyttöön erilaisia rokotteita mahdollisesti jo tämän vuoden puolella.

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit