Osmo A. Wiio jäähdyttelee

7 kommenttia

Tieteen Maailma on ollut lehdessä aina ensimäisten lukemieni artikkelien joukossa. Palstalla käsiteltävät aiheet ovat kattaneet kaikkea taivaan ja maan väliltä, aivan kuten yleisteknisessä aikakausilehdessä tuleekin.

OA.Wiion kunnioitettava laaja-alainen tietämys ja hänen mielenkiintonsa eri alueilta on välittynyt palstalla loistavasti.

Nykyisin yleisneroja on harvassa, koska monesti on tavoitteena tietää mahdollisimman paljon, mutta kapealta sektorilta. Täytyy vain ihmellä kuinka OAW pysytyy omaksumaan, yhdistelemään ja kansantajuistamaan koko ajan kasvavaa ja erikoistuvaa tiedon tulvaa.


  
 • Yhdyn edelliseen täysin ja toivotan OAW:lle hyvää jatkoa.Samoin toivotan uuden kirjoittajan tervetulleeksi.Perästä kuuluu miten torvi jalkossa soi! Onnea kumminkin molemmille!

    
 • Hatunnosto OAW:lle täältäkin. Kauhaseen olen tutustunut lähinnä hänen radiojuttujensa kautta ja ainakin niiden perusteella on lupa odottaa hyvää vuorottelijaa.

    
 • Todellakin, komea hatunnosto täältäkin OAW:lle. Kuvittelen just nyt mielessäni hänen ansioluetteloa, joka on käsittämättömän laaja ja pitkä, myös ajallisesti.

    
 • Yes, kyllä OAW:lä on laaja asiatuntemus ja hänen artikkelinsa luen joka kerta. Kuitenkin hänen artikkelinsa ovat toisinaan hieman liian itsekeskeisiä, minä sitä, minä tätä, minun tutkimuksessani, jne. Tietysti OAW:llä on kanttiakin tähän ja lainaukset hänen omista tutkimuksistaan näyttäisivät osoittavan niiden korkean laadun.

    
 • Ihmeellistä, kuinka yksimielistä porukkaa Osmon kirjoitusten lukijat ovat. Ehkä tämä johtuu siitä, että kirjoitetut asiat ovat niin etäisiä omiin tietoihin ja kokemuksiin verrattuna, että ne on helppo hyväksyä. Onhan taustalla sentään vakuuttava persoona, joka käyttää todennäköisesti tasokkaita lähteitä. Liikennekeskustelun mielipiteisiin verrattuna ero on huikea. Siellä lähes tutkimus kuin tutkimus on jonkun mielestä valtion tilaama punavihreän villapaitaporukan tekele ja oma käsitys asiasta on parempi.

  Wiion jutut parhaimmillaan ovat hyvinkin arkipäiväisiä, joiden mekanismin huomaa ja tunnistaa itsekin luettuaan sen palstalta. Ehkä parhaimpana esimerkkinä mieleen on jäänyt Festinger-ilmiö. Osmo oli vaimonsa kanssa kauppareissulla, mutta unohti ostaa jotain. Välittömästi toinen heistä totesi, ettei sitä oikeastaan tarvitakaan.

  Tuo mekanismi selittää varmasti monta asiaa liikenteessäkin. Omat mokat pyritään luonnostaan selittämään itselleen eduksi.

    
 • Eihän yksimielisyys arvonannossa tarkoita, että olisi kaikessa samaa mieltä OAW:n kirjoitusten kanssa.
  Toivottavasti tämä palsta on muutakin kuin juupas/eipäs inttämistä, ainakin OAW:n tekstit ovat aidosti laajempia näkökulmia käsittäviä kuin kyllä/ei.

    
 • Taitaa minullakin olla juuri Wiion palsta, josta eniten TM:ssä saan iloa irti. Hän osaa kansanomaistaa asiansa maallikonkin helposti omaksuttavaan muotoon ja tietoa tulee kaikilta elämän aloilta. Myös hänen analyyttinen ja kiihkoton esitystapansa viehättää.

  Tämä on nähtävästi ollut vaikea asia muillekin kuin osalle tämän palstan kirjoittelijoita. Siihen Wiio taitaa viitata sanoessaan, että ei ole tiedon kertojan vika jos tiede ei tue joidenkin mutu-tietoa ja että useat tieteelliset tutkimukset ovat ristiriidassa arkitiedon kanssa.

  Aikansa kutakin. Kiitos Wiiolle ja tervetuloa uudelle miehelle.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit