Resoluutioista, etenkin kamerat

3 kommenttia

Myynnissä on jo reilusti yli 10 Mpixelin kameroita pilvin pimein ja kuvat on varmaan periaatetasolla kohtalaisen upeita, mutta eivätkö Mpixelit yleisesti ottaen huku toistolaitteen tarkkuuteen???Laskekaapa piruuttanne paljoko pikseleitä kuvaruutunne pystyy käsittelemään sämpläämättä kuvia natiiviresoluutiosta huonommiksi, (leveysresolutio x pystyresoluutio) veikkaanpa että jo 2Mpix on aika monella jo yli maksimin. FullHD telkustakin katsottuna pixeleitä on vain 2.073.600, eli lähellä kahta (2) Mpixiä. Eli pienempikin riittäisi vallan mainiosti, no ammattimaiset kuvankäsittelijät tietty erikseen, siinä voi tarvita muutaman megan lisää, oikeastikin.Miksi siis käyttää ylipixeleitä, toki jos pixelimäärän valitsee kamerasta, niin silloinhan kamera sämplää sen kuvan, eikä mikään muutu. Olisiko siis optimi vaihtoehto tällaiselle tavalliselle tallaajalle, että käytettäisiin kameraa, jonka natiivireso olisi tasan fullhd-tv:n reso?Terveisin, inhorealisti 10M (jolla siis 8 turhaa megaa)

  
 • Taitaa 2Mpixiä riittää, jos katselee kuvia vain ruudulta. Isompana (A4) printatessa tuo 10 Mpixiä on mielestäni sweetpotissa.

    
 • Tuota:

  Taitaa 2Mpixiä riittää, jos katselee kuvia vain ruudulta. Isompana (A4) printatessa tuo 10 Mpixiä on mielestäni sweetpotissa.
  Ruudun ja kameran resoluution vertaaminen on vähän kinkkistä.  Tavallisessa HD-ruudussa on 1920 x 1080 x 3 = 6 220 800 valoa päästävää elementtiä. Sen pikselimääräksi sanotaan kuitenkin vain kolmannes tuosta, koska yhdeksi pikseliksi lasketaan punaisen, sinisen ja vihreän osapikselin yhdistelmä.  Toisaalta 12 megapikselin kamerassa on 6 000 000 vihreää valoa mittaavaa pikseliä, 3 000 000 punaista valoa mittaavaa pikseliä ja 3 000 000 sinistä valoa mittaavaa pikseliä. Kameran kohdalla pikselit kuitenkin siis lasketaan yhteen.  Tähän laskutapojen erilaisuuteen on kyllä ihan teknisiäkin perusteita, mutta siitä huolimatta kahden megapikselin näyttö näyttää saman verran informaatiota kuin kuuden megapikselin kamera kerää. Asioitten vertaaminen 1:1 ei kuitenkaan ihan tässä onnistu.  Toisaalta jos otetaan se A4-kokoinen (suunnilleen 20 x 30 cm) kuva verrokiksi, niin tyypillisessä valokuvassa erittäin hyvin riittävä resoluutio on 100 pikseliä senttimetrille. Jos kuvassa ei ole erittäin jyrkkiä kontrasteja missään, silmä ei tavanomaiselta katseluetäisyydeltä näe kuvasta yhtään sen enempäää, vaikka resoluutiota olisi enemmän.  A3-kokoinen kuva tarvitsee sitten tuplamäärän pikseleitä ollakseen oikein hyvä. Tähän ehkä sitten tarvitaan sitä 12 megapikselin kameraa. Joskin sitten vastaan tulee joukko kysymyksiä kameran optiikkaan ja valovoimaan liittyen; ei ole ihan helppoa tehdä niin terävää ja valovoimaista optiikkaa, jolla aikaansaadaan 12 megapikselin kohtuullisen kohinaton kuva.  Asiaa voi lähestyä myös näkökyvyn kannalta. Jos henkilöllä on erittäin hyvä näkökyky, hän pystyy erottelemaan kaksi mustaa viivaa valkoiselta pohjalta, kun viivojen väli on noin 0,6 kaariminuuttia. Puolen metrin katseluetäisyydeltä tämä tarkoittaa noin 0,1 mm:n etäisyyttä viivojen välillä. Jotta tällaiset viivat pystytään piirtämään, pikselikoon pitää olla noin 0,05 mm, josta saadaan 200 pikseliä senttimetrille.  Tämä resoluutiovaatimus pätee kuitenkin vain hyvin teräviin reunoihin, joita valokuvissa ei suinkaan aina ole. Loivemmissa kontrasteissa silmä ei pysty erottamaan läheskään noin hyvällä erotuskyvyllä.  Ja jos sitten mennään valokuvan subjektiivisene ulkoasuun, niin hyvän valokuvaajan hyvällä kameralla ottama kahden megapikselin kuva pesee isossakin koossa pokkarilla räiskäistyn kahdentoista megapikselin otoksen. Syynä se, että hyvä kamera tekee paljon vähemmän kohinaa kuvaan (koska valoa on enemmän), ja isommalla optiikalla saa kuvaan aivan toisella tavalla valokuvauksellisuutta esimerkiksi syvyyserottelun muodossa.  Niinpä noihin megapikseleihin tuijottaminen on aivan turhaa. Niitä on nykyään riittävästi. Sen sijaan valovoimaa tai syvyyserottelua ei yleensä ole, ja se näkyy kuvissa kovinkin usein.

    
 • En ole video kuvannut,mutta valokuvannut olen, mulla on 10,1 mp kamera, tietokoneen näyttö on 21" ja kuvat ovat täysin teräviä, ja voi melko paljon zoomailla ennenkuin alkaa laatu kärsiä.

  näytön luulen olevan HD tasoa.

  Liikkuvasta kuvasta ei ole tietoo, vaikka minunkin kameralla voi videoita kuvata.

  Kännyn videokuva on täysin mitätön! :snotty:

  Caveat emptor!
    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit