Windows XP tökkii

15 kommenttia

2 v. käytössä ollut Windows XP Pro on hidastunut merkittävästi, esim alusta alkaen ollut sama WORD 2000- versio on huomattavasti hidastunut. Muutkin vanhat ohjelmat ovat alkaneet hidastella yksinajettuina. Ajantasainen Norton virusturva ei ole viruksista huomautellut.

Muistan kuulleeni, että aiemmat Windows käyttöjärjestelmät vaativat muutaman kk- 1 v. välein kovalevyn tyhjennyksen ja sitten käyttöjärjestelmän ja ohjelmien uudelleenasennuksen korruptoitumisen vuoksi.
Tietäisikö joku, tarvitseeko XP saman kohtelun vai riittääkö esim. palautuksen (palautuspiste)käyttö?

  
 • Noin yleensä jos ohjelma hidastuu, tökkii tms. on kyseessä mato, troijan hevonen, tms. Esim Norton ei huomannut troijan hevosta ns. drop fall, ei edes manuaalisen skannauksen yhteydessä, ei liioin Stinger sitä puhdistanut. AVG huomasi, muttei korjannut, koska kyseinen haitta käytti toista käynnissä olevaa ohjelmaa jolloin skannauksessa virustorjunta ei kyennyt avaamaan sitä, eikä lukemaan väärää koodia joka se piti sisällään. Bullguard ei myöskään huomannut. Hain sen itse koneeltani, löysin ja poistin. Taas toimi nopeammin. Mitä enemmän tehoa ja nopeampi kone, sitä enemmän tulee imuroitua eri ohjelmia jotka ainakin käynn. yhteydessä hidastavat oleellisesti toimintoja. XP:tä en ole käyttänyt, koneessani on 2000.

    
 • Kannattaa ainakin ajaa adaware ja spybot, ja vaikka levyneheytys ennenkuin alat asentamaan kaikkia ohjelmia uudestaan. Nopeuttaa ainakin hieman.

  Sitten tietysti muistin määrä kannattaa tarkistaa, jos olet pikkuhiljaa asennellut lisää ohjelmia mitkä pyörivät taustalla ja kuluttavat resursseja. Kannattaa poistella turhat ohjelmat koneelta.

  Nämä kannattaisi mielestäni koittaa ennen uudelleenasennusta.

    
 • Lainaus:
  26.04.2004 klo 20:23 jargon kirjoitti
  Kannattaa ainakin ajaa adaware ja spybot, ja vaikka levyneheytys ennenkuin alat asentamaan kaikkia ohjelmia uudestaan. Nopeuttaa ainakin hieman.

  Sitten tietysti muistin määrä kannattaa tarkistaa, jos olet pikkuhiljaa asennellut lisää ohjelmia mitkä pyörivät taustalla ja kuluttavat resursseja. Kannattaa poistella turhat ohjelmat koneelta.

  Nämä kannattaisi mielestäni koittaa ennen uudelleenasennusta.


  Spybot voi evätä pääsyn vaikka minne.
  Kannattaa ennemmin ladata zonelabs, tarkka ja kysyy ennenkuin sallii pääsyn ulos tai sisään jos epämääräinen ohjelma tai tunkeilija. Tallentaa myös IP-osoitteen mistä tullut, hyvä palomuuri. www.zonelabs.com sieltä saa ilmaisohjelman kunhan tsekkaa. Lataa myös mato&troijanohjelma Stinger 751 kt: http://vil.nai.com/vil/stinger.exe
  Moni mato lähtee.

    
 • Siis spybotillahan voi vain poistaa ad- ja malwaret, ei sitä palomuurina tarvitse käyttää. Siinähän saa itse valita mitä poistetaan ja ei. Omat kokemukset on pelkästään positiivisia. Tietysti jos on asennettuna ohjelmia mitkä vaativat adware-ohjelmat toimiakseen, ongelmia saattaa esiintyä.

  Palomuuriksi taas suosittelisin sygatea. Henkkoht käyttöön ilmainen, ja säätömahdollisuuksia tarpeeksi.

    
 • Lainaus:
  26.04.2004 klo 20:46 jargon kirjoitti
  Siis spybotillahan voi vain poistaa ad- ja malwaret, ei sitä palomuurina tarvitse käyttää. Siinähän saa itse valita mitä poistetaan ja ei. Omat kokemukset on pelkästään positiivisia. Tietysti jos on asennettuna ohjelmia mitkä vaativat adware-ohjelmat toimiakseen, ongelmia saattaa esiintyä.

  Palomuuriksi taas suosittelisin sygatea. Henkkoht käyttöön ilmainen, ja säätömahdollisuuksia tarpeeksi.


  No, moni asia riippuu käyttäjästä, osaamisesta ja mitä kaikkea koneella todella on. Meillä nuoret imuroivat musaa www.kazaa.com. Siinä SpyBot tekee ohjelman todella tökkiväksi, mutta monet asiat ovat tietenkin mielipideasioita. XP:n ei ymmärtäkseni pitäisi normaaliolosuhteissa tökkiä missään vaiheessa, ellei siinä ole jotain haittaohjelmaa.

    
 • En ymmärrä miten vakoiluohjelmien torjuntaan tarkoitettu on-access softa kuten SpyBot voi vaikuttaa tietokoneen toimivuuteen. Se ei toimi muistinvaraisena taustalla. Ehkä ymmärsin väärin.

  edit: palomuuriksi Norton IS2004 tai Panda IS2004 - myös yksityisille ilmainen Zonealarm, Kerio tai Sygate kelpaavat.

  [Veijo muokkasi tätä viestiä 29.04.2004 klo 13:43]
    
 • Minulla on ollut Xp-home kaksi vuotta köytössä. En ole havainnut hidastumista.
  Teen aloituspisteen aina ennen uuden ohjelman asentamista, jos sen joutuu kohta poistamaan. Ei jää rekisteriin turhia hidasteita (samalla tarkistan ettei levylle ole jäänyt ylimäärästä). Samoin poistelen aina välillä turhia tilapäistiedostoja.
  Tarkista prosessit ja ohjelmat, onko siellä ylimääräisen oloisia prosesseja. Niitä voit sammuttaakin ja kokeilla vaikuttaako jotain. Siihen pääset kun napasautat hiiren oikealla tehtäväpalkkia ja valikosta valitset Tehtävähallinnan (task bar). Samasta paikasta voit tarkistaa prosessorikuorman ja levyvälimuistin käytön. Ellei mitään erityisiä ohjelmia ole käynnissä ja jotain tekemässä, ei suorittimen käyttöaste pitäisi montaa prosenttia olla (2-8%).
  Levyn eheytystäkin voit kokeilla.

    
 • Lainaus:
  29.04.2004 klo 13:42 Veijo kirjoitti
  En ymmärrä miten vakoiluohjelmien torjuntaan tarkoitettu on-access softa kuten SpyBot voi vaikuttaa tietokoneen toimivuuteen. Se ei toimi muistinvaraisena taustalla. Ehkä ymmärsin väärin.

  edit: palomuuriksi Norton IS2004 tai Panda IS2004 - myös yksityisille ilmainen Zonealarm, Kerio tai Sygate kelpaavat.


  Jos tämä kommentti oli nimim. SixPackille, niin SpyBot ohjelma esti pääsyn www.kazaa.com josta imuroidaan musiikkia. Kazaa vielä ilmoitti tästä erikseen, että jokin "haittaohjelma" on poistanut yhteyden. SpyBot oli vain kokeiluna, kuten moni muukin. Eniten ihmetytti, että Norton päästi 2 matoa läpi. Löysin ne, ja annoin Nortonin skannata, mutta ei ilmoittanut niistä mitään. AVG taas varoitti kunnes poistin ne järjestelmästä.

    
 • Sixpack: mistä tiedät, että SpyBot tekee kuvailemiasi asioita? Se ei ole palomuuri, virustorjuntaohjelmisto tai haittaohjelma. Poista ohjelma koneeltasi ja kokeilepa uudelleen.

    
 • Aika kumma jos et tiedä että kazaa on haittaohjelma. Ei tarvitse ihmetellä jos alkaa kone hidastua.

    
  1. Onko tapanasi tallentaa tiedostoja työpöydälle?
   2. Oletko hyväksynyt ohjelmia asentaessasi niiden esittämät oletuspolut datatiedostojen sijainnille?

   3. Oletko katsonut miten suuri on käyttäjäprofiilisi (työpöytä on osa profiilia)?

   Käyttäjäprofiilin koko selviää Control Panelin kautta tai käyttäen resurssien hallintaa (C:Documents and Settings[oma tunnus], paina hiiren oikeaa näppäintä ja valitse ominaisuudet. Järjestelmä näyttää hetken kuluttua koko hakemiston koon MB:na). Jos koko on yli 200MB, kannattaa olla ainakin kiinnostunut.

   Olen nähnyt jopa 1.3GB kokoisen profiilin. Käyttäjä ihmetteli, kun kirjautuminen järjestelmään kesti 15min. Siivouksen jälkeen samaan kului aikaa alle 15s.

   Korjaus
   1. Poista/siirrä muualle kaikki tiedostot/alihakemistot työpöydältä.
   2. Älä koskaan tallenna mitään työpöydälle.
   3. Muuta kaikkien varusohjelmien (Office, PaintShopPro jne.) datan tallennuspaikka pois käyttäjäprofiilin alta ja siirrä siellä olevat tiedostot tähän uuteen paikkaan.
   4. Seuraa profiilin koon muutosta.
    
 • Kiitoksia neuvoista!
  Spybot AdAware löysivät muutamia kymmeniä vakoilu ja mainosohjelmia, jotka poistin. Kazaa lopetti toimintansa tyttären koneella Spybotin siivottua sen.
  Yllättävä oli tuo oma työpöytäprofiili, josta löytyi 1,3 Gt tavaraa, josta vanhoja lähetettyjä ja poistettuja posteja 500 Mt.
  Soitin firmani ATK väelle, ja sieltä varoiteltiin kyllä poistamasta C:Documents and Settings(oma profiilin nimi) alla olevia kansioita harkitsematta, koska työpöytä saattaa mennä sekaisin.
  Joka tapauksessa hämmästyttävästi roinaa oli kertynyt.

    
 • Lainaus:
  13.05.2004 klo 10:10 ms8300 kirjoitti
  3. Oletko katsonut miten suuri on käyttäjäprofiilisi (työpöytä on osa profiilia)?


  Olipa hyvä neuvo, kiitos! Itse olen miettinyt, mistä johtuu XP:n hidastuminen hakemistojen esikatselukuvia ladattaessa. Käyttäjäprofiili on kolme gigaa, 9210 tiedostoa.

  Mutta työpöydällä on vain kymmenen kuvaketta, joista neljä on polkuja verkkopalvelimeen ja sen tiettyyn alihakemistoon. Ilman näitä kuvakkeiden "oikopolkuja" ei tule toimeen. Saako nämä oikopolut talteen esim. käynnistä-valikon ohjelmat-listaukseen tai johonkin muuhun paikkaan, josta yhdellä klikkauksella saisi yhteyden ko. verkkoasemaan. Resurssienhallinnasta ei jaksa ruveta naputtelemaan, kun ovat niin monen "plussan" alla.

  Ja sitäpaitsi, eivätkös nuo käynnistä-valikon alla olevat ohjelmatkin tallennus käyttäjäprofiiliin, pitäisikö sieltäkin poistaa ohjelmat?

  [1320 muokkasi tätä viestiä 24.05.2004 klo 22:24]
    
 • Kannattaa myös tarkista, onko Officen indeksointi käytössä.

  XP:n oma indeksointi kannattaa myös ottaa poi päältä tahmaamasta.

    
 • No näistä syistä johtuen hankin itselleni Applen joka ei ole juurikaan PC:tä kalliimpi vastaavassa kokoonpanossa.
  Erittäin tyytyväinen.
  Käytin Applea nuoruudessani 1984-1995.
  Nyt pöydällä vierekkäin Dell XP Pro (erittäin buginen softa, täyspaska, etenkin Office XP) ja i-h-a-n-a Apple Mac OCS X.
  Surffaan Macilla ilman virusongelmia.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit