Laajakaistayhteydet kalliita Suomessa

67 kommenttia
«13

Kylläpä on ruvennut sapettamaan tuo laajakaistaoperaattoreiden mainostelu. Mainoksissa pullistellaan avausmaksuilla, mutta ratkaisevat kuukausimaksut on kirjoitettu pienellä mainosten alareunaan (niiden suuruuden takiako?).
Globaalissa kun olemme, niin täytyy vertailla hintoja muihin vertaismaihin. Tässä vertailussa Suomi on laajakaistojen kärkimaa kalleudessaan, varsinainen "laajakaista". Tekisikö kilpailu hinnoille hyvää? Haloo valtio. :innocent:

[Sinuhe muokkasi tätä viestiä 22.05.2004 klo 22:20]
  
 • Naulan kantaan. Se on hellyyttävän yhdentekevää maksaako liittymän avaus 10 vai 100 euroa, jos kuukausimaksu on vaikka se tavallinen 50 euroa. Jos asiakkaalla ei ole varaa/halua maksaa liittymisestä, niin mistä sitten löytyy rahat kk-maksuun. Kaipa operaattorit kuitenkin tietävät mitä tekevät, eli alhainen aloituskynnys tuo uusia asiakkaita, jotka jäävät sitten "koukkuun".

  Ilmaisena vinkkinä palveluntarjoajille sanoisin, että kannattaisi varmaan panostaa entistä enemmän erilaisten asennus- ja tukipalveluiden tuottamiseen ja erityisesti mainontaan. Niin sanotuilla suurilla ikäluokilla on paljon maksukykyä ja kiinnostusta asiaan, mutta monet ovat epävarmoja pärjäämisestään tekniikan kanssa.

    
 • Ei kannata tyytyä noihin isojen firmojen paketteihin joissa laskutetaan jokaista liittyjää erikseen. Taloyhtiössä kannattaa hankkia oma ADSL-modemi/reititin ja sitten hankkia yksi laajakaistayhteys taloyhtiöön. Netti jaetaan siten asuntoihin esim. HomePNA-tekniikalla jossei yhtiössä ole tietoverkkoa valmiina. Kuukausimaksut ovat tällä konstilla asukasmäärästä riippuen 5-20 euroa.

    
 • Lainaus:
  27.05.2004 klo 16:04 Jeppe Niilonpoika kirjoitti
  Ei kannata tyytyä noihin isojen firmojen paketteihin joissa laskutetaan jokaista liittyjää erikseen. Taloyhtiössä kannattaa hankkia oma ADSL-modemi/reititin ja sitten hankkia yksi laajakaistayhteys taloyhtiöön. Netti jaetaan siten asuntoihin esim. HomePNA-tekniikalla jossei yhtiössä ole tietoverkkoa valmiina. Kuukausimaksut ovat tällä konstilla asukasmäärästä riippuen 5-20 euroa.

  joo Sillä hommalla on meidän talossa yhteys, ja kk maksu on 35e/kk (512Kbs) tosin hitaanpaa (halvempaa) yhteytä ei ole edes tarjolla..

    

 • joo Sillä hommalla on meidän talossa yhteys, ja kk maksu on 35e/kk (512Kbs) tosin hitaanpaa (halvempaa) yhteytä ei ole edes tarjolla..


  Epäilen, että tuo ei ole taloyhtiön oma tsydeemi vaan operaattori rahastaa kaikkia käyttäjiä erikseen. Oikeassa kimppaliittymässä taloyhtiötä laskutetaan yhteyshinnasta ja taloyhtiö jakaa kustannukset käyttäjien kesken jolloin hinta ei voi olla noin paljon.
    
 • Laajakaistayhteyksien kanssa on ihan sama juttu kuin oli vajaa 10 v sitten modeemiyhteyksien kanssa. Jossain vaiheessa (pari, kolme vuotta?) tulee kiinteitä liittymiä jotka ovat ilmaisia tai jos ei täysin ilmaisia niin ainakin lähes ilmaisia liittymiä. Kehitys on jo selvä, kun halvempia 256 nopeuksisia liittymiä on alkanut saamaan hitusen halvemmalla.

  Tottahan toki operaattoreiden pitää koittaa tehdä rahaa nyt kun se on vielä mahdollista. Kaikki keksityt avaus-, jne maksut ovat vielä hyviä keinoja rahastaa tai käyttää mainonnassa ns. keihäänkärkinä. Miksi "hehkuttaa" kuukausimaksuja, kun se voi jarruttaa kaupankäyntiä? Vaikka kuukausimaksuista kertyy sievoisia summia, itse laajakaistayhteys on kuitenkin se, jota asiakas haluaa, ja hinta ei ole silloin päällimmäisenä (kunhan se on jotenkin siedettävä). Ja kauppa käy.

  Eihän esim. autoja mainostettaessa kerrota / korosteta auton todellisia käyttökustannuksia / arvonalennusta, koska se voi viedä myyjältä asiakkaita.

  Kohta, siis muutaman vuoden kuluttua, kun laajakaistayhteydellä itsellään ei enää ole samanlaista markkinointiarvoa kuin aiemmin, laajakaistatuotteisiin aletaan kehittämään erinäisiä "lisäarvopalveluita", jotka jatkossa muodostavat operaattoreiden tulonlähteen. Itse laajakaistaliittymä tulee toimimaan sivutuotteena bisnes-näkökulmasta. Näinhän on käynyt esim. kännykkäliittymien / kännyköiden kanssa.

  Kysyntä ohjaa markkinoiden kehittymistä ja kilpailu (jos sitä sallitaan) hoitaa loput.

  [jalkkis muokkasi tätä viestiä 31.05.2004 klo 13:54]
    
 • Onko se totta että Ruotsissa on laajakaistat ovat periaattessa ilmaisia? :confused:

    
 • Lainaus:
  31.05.2004 klo 13:01 Jeppe Niilonpoika kirjoitti


  Epäilen, että tuo ei ole taloyhtiön oma tsydeemi vaan operaattori rahastaa kaikkia käyttäjiä erikseen. Oikeassa kimppaliittymässä taloyhtiötä laskutetaan yhteyshinnasta ja taloyhtiö jakaa kustannukset käyttäjien kesken jolloin hinta ei voi olla noin paljon.


  Juu näinhän se on, se on taloyhtiön (VVO) nimellä ja markkinoima, mutta Sonera hoitaa laskutuksen... siistiä eikö totta?

    
 • Verkonhaltijat koettavat kaikin tavoin estää pienempien operaattoreiden pääsyn kilpailuun mukaan. Täällä Seinäjoella kesti 10 kk että saatiin 10 asunnon rivitaloon jaettava yhteys. Sekä Netsonic että Saunalahti lupasivat yhteyden mutta kumpikin joutui nostamaan kädet pystyyn. Otettiin sitten yhden kaverin nimiin 1 Mb liittymä ja laitteet oli jo hankittuna. Liittymä on Elisalta joka kauppasi aikaisemmin meille "jaettavaa" hintaan n. € 145/kk. Laitteet maksoivat itsensä alle puolessa vuodessa. Kustannus on (8 asuntoa mukana) n.€ 7/ kk.
  VLP:n huoneistonetti maksaa 256/128:na € 33 / kk. Sen nopeus ennen 1.5.2004 oli 512/512. Kuluttaja-asiamieheltä tai viestinävirastolta on turha pyytää apua. Ne ovat puolensa valinneet.
  Samoin kilpailuvirasto näprää kaikenmaailman turhien juttujen parissa. No Purasjoki lähtee eläkkeelle ja toiminta voi sielläkin muuttua.

    
 • Turhan kallista laajakaista hommat, pitäsi varmaan käydä työpaikalla sekä kirjastossa netissä...

    
 • Varsinkin pienemmillä paikkakunnilla tuo on ikävä ongelma. Itse maksan tällä hetkellä 256:sestani 33 euroa kuukaudessa (saunalahti) ja olen myös työkseni noita liittymiä markkinoinut ja avannut. Nyt kesän ajaksi Saunalahti tuplasi kaikkien yhteyksien nopeudet ja kk-maksu pysyy samana. Mielestäni varsin kohtuullista...

  Ongelmia tulee mm. siinä, että avaukset kestävät tolkuttoman kauan. Tämä ei ole kuitenkaan "pienten" operaattorien syytä, vaan verkon omistajan, tässä tapauksessa Aurian syytä, joka vuokraa kaistaa pienemmille ja hoitaa avaukset. Tällä tavalla tehdään kilpailijoille hallaa kun avataan yhteydet hitaasti ja omat saa parissa päivässä käyttöön... :confused:

    
 • Lainaus:
  31.05.2004 klo 15:18 Tuomas Kärpijoki kirjoitti
  Onko se totta että Ruotsissa on laajakaistat ovat periaattessa ilmaisia? :confused:


  Tuo on urbaani legenda. Itselläni kokemusta etäläruotsista ja siellä 0,5 MB ADSL -yhteys maksaa tyypillisesti noin 400 kr/kk. Esim. Kalmar Telesystemin hinta on 375 kr/kk, mikä on suunnilleen sama kuin oman kiinteistöliittymäni vuokra 40 e/kk.

    
 • Olisi se kiva että kaikilla olisi laajakaistat...

    
 • Onko kellään kalliinpaa liittymää kun mulla?? Itse sain avauksen ilmaiseksi, mutta kuukausimaksu onkin sitten 71€/kk. Kysäässä on tosin 2 megainen liittymä, mutta silti hinta on aikamoinen. Asun omakotitalossa alueella, jossa en voi kilpailuttaa palveluntarjoajaa. ennen olin pelkän gprs:n varassa ja se oli aika tuskastuttavaa... niin se sitten kai vaan on, että laatu maksaa

    
 • Minulla on käytössäni 1Mb:n kaapelimodeemi, (kesäajan 1,5Mb) joka maksaa 49,90€/kk. Mielestäni ihan kohtuu hinta.

    
 • Surffailen nyt toista päivää taloyhtiöön hankkimamme HomePNA - liittymän avulla. Mukaan lähti noin 20 taloutta. Kustannuksia tulee 12,5 euroa/kk/talous. Kaistaa on jaettu neljä megaa, ja tämä tuntuu ainakin näin perstuntumalla vauhdikkaammalta kuin 512 Mb ADSL (n. 50 euroa/kk), josta juuri luovuimme.

    
 • Mun käy katteeks sua, meillä maksaa vähintään 35 euroa! :frowning:

    
 • Taloyhtiön oma nettiyhteys on ollut auki kolmisen viikkoa - 2 Megatavun yhteys jaettu HomePNA-tekniikalla kahdeksaan huoneistoon - kulut noin 16 euroo kuukaudessa ja hyvin pelittää

    
 • Tuosta HomePNA-tekniikalla jaetusta liittymästä olisin kiinnostunut. Onko käyttöönottokustannukset kuinka kovat? Ilmeisesti tarvitaan ainakin ADSL-retitin ja HomePNA-kytkin talojakomoon sekä omaan koneeseen HomePNA-kortti? Mitä muuta? Meidän taloyhtiön 16:sta aunnosta ehkä noin puolet voisi lähteä mukaan.

    
 • Lainaus:
  03.08.2004 klo 22:55 ilpoi kirjoitti
  Tuosta HomePNA-tekniikalla jaetusta liittymästä olisin kiinnostunut. Onko käyttöönottokustannukset kuinka kovat? Ilmeisesti tarvitaan ainakin ADSL-retitin ja HomePNA-kytkin talojakomoon sekä omaan koneeseen HomePNA-kortti? Mitä muuta? Meidän taloyhtiön 16:sta aunnosta ehkä noin puolet voisi lähteä mukaan.

  Talojakomoon kytkin ja koneeseen HomePNA-kortti. Erillistä ADSL reititintä koneessani ei ole. Meillä on nippu rivareita ja palveluntarjoajana Wangate, 1Mb/sek, € 22,-/kk. Hyvin toimii, poiketen eräästä suuresta joka esintyy mainoksissa TV:ssä. Jos on kysyttävää on mielestäni suurin ero tässä uudessa palveluntarjoajassa, että soitat kännyyn jossa joku vastaa heti. Ei kiinteän linjan odotusta, jossa robotti päästää linjoille 10-15 min. kuluttua, ja puhelinlaskua kertyy turhasta odottelusta.

    
 • Joo me vuokralla asuvat, ja valmiiksi tuulenhuuhtoman perän omaavat joudumme maksamaan vvo-sonera home-pna 512/128 mps systeemistä 33 €/kk

    
 • Ei opiskelijalla ole varaan tommosiin. No sit on ainakin aikaa enemmän opiskella. :smile:

    
 • llpoI:lle ja muillekin vähän infoa: meidän tapauksessamme ADSL-modeemi ja 16-porttinen HPNA-kytkin asennettuna maksoivat reilusti alle 2000 euroa, ja jonkinlainen laskennallinen keskihinta onkin 100-120 euroa kerrottuna liittymien lukumäärällä. Lisäksi tarvitaan konekohtainen sovitin joita saa alkaen 25 euroa. Linjakulut ovat sitten operaattorin mukaan, meillä 2M yhteys maksaa (Tampereella) satasen kuussa joka siis jaetaan littyjien kesken.

  Nettimaunulan sivuilla voi käydä vilkuilemassa, siellä on melko paljon tietoa.

    
 • Mulla on 512 / 46 €, mutta vielä puolivuotta sitten mulla oli 256 joka maksoi 50 € kuussa. :neutral: Eli parempaan suuntaa selkeesti ollaan menossa. :grin:

    
 • Lainaus:
  03.08.2004 klo 22:55 ilpoi kirjoitti
  Tuosta HomePNA-tekniikalla jaetusta liittymästä olisin kiinnostunut. Onko käyttöönottokustannukset kuinka kovat? Ilmeisesti tarvitaan ainakin ADSL-retitin ja HomePNA-kytkin talojakomoon sekä omaan koneeseen HomePNA-kortti? Mitä muuta? Meidän taloyhtiön 16:sta aunnosta ehkä noin puolet voisi lähteä mukaan.


  Käyttöönottokustannuksia ei meille tullut muuta kuin HomePNA - Ethernet -sovitin, joka maksoi 70,- euroa. Siitä voi sitten jakaa yhteyttä tavallisella halvalla kytrkimellä eteenpäin lasten ja aikuisten koneisiin. Nettikaista hyväksyy useamman tietokoneen käytön yhdessä taloudessa. Nettikaista Oy laskuttaa kuusi kuukautta kerrallaan etukäteen, eli ensimmäinen laskutuskuluineen noin 80 euron suuruinen lasku on odotettavissa lähiaikoina. Tämä siis neljän megan yhteydellä, jota jakaa noin 20 taloutta.

    
 • Huomatkaa että on olemassa useampia vaihtoehtoja:

  niinsanotussa kiinteistöliittymässä palveluntarjoaja omistaa ne laitteet jotka jakamoon tai muualle asennetaan, ja laskuttaa erikseen jokaiselta asiakkaalta yhteysmaksun + laitekulut.

  toinen vaihtoehto on niinsanottu lähiverkkoliittymä jossa taloyhtiö hankkii itse jakamossa tarvittavat laitteet ja tilaa vain ADSL-piuhan joltain palveluntarjoajalta. Jos yhtiössä on bittinikkareita niin tuo laitteiden asentaminen ja yhteyden jakaminen asuntoihin ei ole kovin paha homma.

  Jälkimmäinen vaihtoehto on aina halvempi kuin konsepti jossa koko hoito tulee joltain palveluntarjoajalta.

    


 • Tuo on urbaani legenda. Itselläni kokemusta etäläruotsista ja siellä 0,5 MB ADSL -yhteys maksaa tyypillisesti noin 400 kr/kk. Esim. Kalmar Telesystemin hinta on 375 kr/kk, mikä on suunnilleen sama kuin oman kiinteistöliittymäni vuokra 40 e/kk.  No ei kyllä todellakaan ole urbaani legenda. Jos nyt asut jossain jumalan selän takana, niin tietenkin maksaa. Tukholmassa näin:

  BBB LAN: 10mbit, 399kr/kk
  BBB VDSL: 24mbit 449kr/kk
  BBB LAN: 100mbit 399+275kr/kk
  BoStream VDSL: 26mbit 398kr/kk


  Samaa hintaluokkaa ja jopa halvempaa Kööpenhaminassa.

  Eikö suomalaiset ymmärrä miten paskat liittymät suomessa todella on?
    
 • Ei suomalaiset sitä myönnä :smile: Kyseessä siis ei ole urbaani legenda.

    
 • Saksassa laajakaistayhteys maksaa paikkakunnasta ja operaattorista riippuen € 2,50 - 12,-/kk. Tuo n. € 3,-/kk on kaupunkialueilla. Samoja vanhoja kuparilankoja pitkin nekin kulkevat kuin meillä Suomessa, jostain syystä Suomessa rahastetaan surutta.

  1 €urolla, saat pysäköidä Milanon keskustassa 1½ tuntia.
  Frankfurtissa tunnin. Brysselin keskusta on paikoin ilmainen.
  Helsingissä saat keskustassa seistä eurolla 10 min.

  Parturi maksaa Milanossa € 6,- miesten leikkaus. Dusseldorff € 8,- .
  Helsinki-Espoo-Kirkkonummi 20-23 €.

  Tätä rataa voisi jatkaa eri alueilta sivukaupalla esimerkkejä

  Voisi aiheellisesti kysyä mikä maksaa meillä?

    
 • Oikeaan suuntaan ollaan onneksi ainakin laajakaistan yhteysmaksuissa menossa. Saunalahtihan lähti ensimmäisenä alentamaan taas hintojaan, koska kilpailijat olivat laskeneet samalle tasolle. Nyt halvimman 256:n saa 26 eurolla (3kk laskutuksella, kuukauden välein laskutettuna 28 euroa) ja 512 on 30 euroa. Tämä siis Helsingin ja Turun alueella (SaunaVerkko) kun aiemmin 256:n sai 33 eurolla 3kk laskutuksella (39 euroa kuukauden välein laskutettuna)...

  Mielestäni aletaan pikkuhiljaa olla sopivalla hintatasolla...

    
 • Lainaus:
  09.08.2004 klo 11:35 Niki Kari kirjoitti
  Oikeaan suuntaan ollaan onneksi ainakin laajakaistan yhteysmaksuissa menossa. Saunalahtihan lähti ensimmäisenä alentamaan taas hintojaan, koska kilpailijat olivat laskeneet samalle tasolle. Nyt halvimman 256:n saa 26 eurolla (3kk laskutuksella, kuukauden välein laskutettuna 28 euroa) ja 512 on 30 euroa. Tämä siis Helsingin ja Turun alueella (SaunaVerkko) kun aiemmin 256:n sai 33 eurolla 3kk laskutuksella (39 euroa kuukauden välein laskutettuna)...

  Mielestäni aletaan pikkuhiljaa olla sopivalla hintatasolla...


  Kaikki muutkin suuret operaattorit lähtivät varsin pienellä viiveellä mukaan kilpaan (Elisa 256kbit 35eur, 2M 59eur. Sonera 256kbit 29,90eur, 2M 58 eur, 8M 68 eur). Myös MTV3, HTV Welho yms. ovat saunalahden perässä tiputtaneet hintojaan. Itsellä kotona nyt 1M sonera, eli vaihtuu 2M. Voisi melkein 10e/kk lisähinnalla nostaa tuohon rajoittamattomaan (max. 8M/1M). Saunalahti johtaa hintakilpaa edelleen, mutta mitä itse olen tarkkaillut, se ei pärjää oikein yhteyden luotettavuudessa. Sonera on sentään viime aikoina ollut suht. luotettava, ainakin kesäkuusta lähtien toiminut 24/7.

  Suunta on oikea, mutta kerran vuodessa tapahtuvat nopeuden tuplaamiset kertovat, että ilmaa on hinnoissa ollut todella paljon, ja niin on nytkin. Laajakaistayhteydethän ovat mitä kätevin tapa rahastaa kun muuten menee huonosti. Mitä todennäköisimmin ainakin nopeampien (1M ->) hinnat voisi helposti puolittaa ja halvimpienkin yhteyksien hintoja laskea.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit