Uusi A-klasse ja A3

37 kommenttia
«1
  -A3 on kevyt, alkaen 1175 audin normin mukaista kiloa, (BMW 116i 1365 kg) 80 vähemmän kuin edeltäjänsä -A3:een on lainattu aerodynaamisia niksejä tiiliskivestä, muotokerroin alkaen 0,31 -A3 on kasvanut aika maltillisesti ulkomitoiltaan, toivottavasti uusi pohjalevy on mahdollistanut suuremmat sisätilat -length 4,237mm, height 1,421mm. It is also slightly wider at 1,777mm. -A-klassessa Mersun ensimmäinen muuttuva venttiilinnosto -Vaikka molemmat kehuvat pressitiedotteessaan aerodynamiikkaa, niin Mersu tuntuu tehneen jotain myös homman eteen. Muotokerroin 0,26, joka on luokassaan aika mainio. Oikeastaan Mersun aerodynaamikot ovat tehneet hyvää työtä läpi malliston. Huippunopeutta pitäisi löytyä ja kulutuksen pitäisi nousta maltillisesti nopeuden kasvaessa. -A-klasse on kasvanut tuntuvasti pituutta -A-Class (length/width/height: 4292/1780/ 1433 millimetres)
CO2-päästöissä ollaan ihailtavan yksimielisiä. A3:n, A-klassen ja 1-sarjan taloudellisimman dieselvaihtoehdon päästö on 99 c/km. Bensamoottoreista Mersu:n lukemaa en vielä tiedä. Audin 90 kW 1.4 TSI normipäästää 120 g/km ja BMW 100 kW 116i 130 g/km. Fordin uusi litrainen 3-sylinterinen Ecoboost on molempia edellä: 74kW / 109g/km ja 92kW / 114 g/km.http://www.worldcarfans.com/112030541980/2013-mercedes-a-class-officially-revealed-video

http://www.worldcarfans.com/112030541976/2013-audi-a3-unveiled-at-geneva-preview-event-video

    
  • NHB:

   Bensamoottoreista Mersu:n lukemaa en vielä tiedä. Audin 90 kW 1.4 TSI normipäästää 120 g/km ja BMW 100 kW 116i 130 g/km. Fordin uusi litrainen 3-sylinterinen Ecoboost on molempia edellä: 74kW / 109g/km ja 92kW / 114 g/km.
   Komeat äänet muuten tuossa Fordin 3-sylinterisessä. Tuleekohan BMW 114i olemaan 3- vai 4-sylinterinen?

     
  • Volvokin pistää päästöissä tiukasti kampoihin pikkudieseleissä. V40 D2 116 hv 3,6l 94g/km.   Bensakoneessa tuleeki sitten vähän takkiin, T3 150 hv 5,8l 134g/km.   Mitä tuohon Audiin tulee, niin on kyllä todella haukotuttavan yllätyksettömän näköinen. Oisivat nyt vähän koittaneet saada särmää.

     
  • Audin moottorivaihtoehtoja:   •1.4 TFSI 1395 ccm 122 hv / 200 Nm, kiihtyvyys 0 - 100 km/h 9.3 s, CO2 120 g/km   •1,8 TFSI 1798 ccm 180 hv / 250 Nm, kiihtyvyys 0 -100 km/h 7,2 s , CO2 130 g/km   •2.0 TDI 1968 ccm 143 hv/ 320 Nm, kiihtyvyys 0 -100 km/h 8,6 s, CO2 106 g/km

     
  • Mersu taisi saada smartin 0,6 ja 0,7 litraisista pikkuturboista sen verran huonoja kokemuksia yli kymmenen vuotta sitten, että ovat unohtaneet downsizingin sen jälkeen. Nykysmartissahan olisi kyllä litrainen turboversio, josta päivittämällä olisi saatu A-luokkaan Fordin litraisen kanssa kilpaileva kone, mutta sekin taitaa olla Mitsubishin valmistetta eikä siten Mersun päivitettävissä.

     
  • slowgear:

   Mersu taisi saada smartin 0,6 ja 0,7 litraisista pikkuturboista sen verran huonoja kokemuksia yli kymmenen vuotta sitten, että ovat unohtaneet downsizingin sen jälkeen. Nykysmartissahan olisi kyllä litrainen turboversio, josta päivittämällä olisi saatu A-luokkaan Fordin litraisen kanssa kilpaileva kone, mutta sekin taitaa olla Mitsubishin valmistetta eikä siten Mersun päivitettävissä.
   Kyllähän Mersukin on tuonut ja koko ajan tuo downsizing-moottoreita markkinoille, enkä usko tahdin ainakaan hiipuvan.

     
  • Kylläpä nyt pukkaa uutuuksia tuohon luokkaan ja kilpailu senkun kovenee, mutta sehän on vaan hyvä asia.   A3:sta on vaikea löytää mitään muotoilullisesti kehuttavaa ja se vaan on tosi tylsän näköinen auto. Vahvuuksia on tietenkin tekniikan puolella, mutta kuka haluaa maksaa noin tylsästä pikkuautosta Audin "premiumhintalisää"?   Uudessa MB A-luokassa on jo jotain yritystä ja keula on oikeastaan aika onnistunut ja agressiivisen näköinen. Perästä tuota ei sitten oikein erota jostain japseista tai "korean ihmeistä". Sisältäkin tuo on hieno, ainakin noissa esillä olleissa kuvissa, mutta perusvarustelulla varmasti paljon aneemisempi. Mutta kyllähän tuommoisella pikku-Mersulla jo jotain yksilöllistä "premiumfiilistä" saisi autoonsa, että voi perustella itselleen Mersun "premiumhintalisää".   Uusi, tuleva V40 vetää kuitenkin minun silmissäni pisimmän korren muotoilullisesti ja kiinnostavuuden suhteen, vaikka tekniikan, erityisesti moottoreiden ja vaihteistojen suhteen varmaan vähän jääkin jälkeen. Toisaalta V40 tarjoaa jotain turvavarusteita mitä ei noihin saa eli esim. 50 km/h nopeudesta jarruttava City Safety, jalankulkijan havaitsemistoiminto ja maailman ensimmäinen jalankulkijan turvatyyny.

     
  • NHB:


   Kyllähän Mersukin on tuonut ja koko ajan tuo downsizing-moottoreita markkinoille, enkä usko tahdin ainakaan hiipuvan.
   No on toki pikku hiljaa, mutta isompi "kvanttihyppäys" Fordin tapaan on jäänyt tekemättä, vaikka ainekset olisivat olleet olemassa jo vuositolkulla.     
  • Jotenkin hauskakin huomata, että esim Audissa on suoraan Skodan lanseeramat desing-ideat sisustuksessa. Skoda Superbissa oli ensimmäisenä nuo kromireunaiset keskikonsolielementit ja retrohenkinen soitin pyöreine nappuloineen niin nyt monta vuotta myöhemmin ne on myös Audissa. Passattiin ne tuli lähes kopiona muutaman vuoden Superbin jälkeen. A3 on kyllä täydellisen tylsä, hajuton, väritön ja mauton, mutta tuo A-sarjalainen on ihan Volvo v40:sen kanssa onnistunut tuossa segmentissä. Samaa muotokieltä on molemmissa ja jos kaukaa katsoo niin noitahan on vaikea jopa erottaa toisistaan.

     
  • slowgear:   No on toki pikku hiljaa, mutta isompi "kvanttihyppäys" Fordin tapaan on jäänyt tekemättä, vaikka ainekset olisivat olleet olemassa jo vuositolkulla.
   Mersun nykyinen bensamoottoriteknologia antaa parhaan taloudellisuuden noin 160-180/l ominaisväännöllä. Vielä aika ei ole siis kypsä "kvanttihypylle". Fordin moottori on myös tehoiltaan alemmassa luokassa.

     
  • Itsekin petyin A3:n linjoihin, A-sarja ja Volvo V40 menevät edelle. A3 Sportbackin pitäisi tulla syksyllä ja olla 20 cm 3-ovista pidempi(4,44 m). Näyttäisi menevän enemmän Avantin suuntaan kuin nykyinen Sportback. Toisaalta nyky-A6 oli myös tappavan tylsä esittelyssään, mutta sopii nyt silmään paljon paremmin.

     
  • slowgear:


   No on toki pikku hiljaa, mutta isompi "kvanttihyppäys" Fordin tapaan on jäänyt tekemättä, vaikka ainekset olisivat olleet olemassa jo vuositolkulla.
   Mersulla oli kuitenkin ensimmäisten joukossa käytössä downsizing-ideologian mukaiset bensakoneet mm. C ja E-sarjassa. 1.8-litrainen kompressoriahdettu moottori oli niissä jo 10 vuotta sitten.

     
  • Mersu/veho juhlistaa talvivertailun voitoa tälläisellä hinnoittelulla...   Ote mersun uutiskirjeestä:

   "Upean voiton kunniaksi: kaikki Premium Business -mallit vanhalla verolla maaliskuun loppuun asti – vielä ehdit siis tilata mielesi mukaan varustellun huippumallin ennen 1.4. autoveromuutosta."

     
  • AkiK:

   slowgear:

   No on toki pikku hiljaa, mutta isompi "kvanttihyppäys" Fordin tapaan on jäänyt tekemättä, vaikka ainekset olisivat olleet olemassa jo vuositolkulla.   Mersulla oli kuitenkin ensimmäisten joukossa käytössä downsizing-ideologian mukaiset bensakoneet mm. C ja E-sarjassa. 1.8-litrainen kompressoriahdettu moottori oli niissä jo 10 vuotta sitten.
   Oli juu, mutta tuokaan ei nyt ole downsizingia ihan samassa mittakaavassa kuin Fordin kone. Jos Mersun 1.8:ssa olisi ollut tehoa 250hv:ta ja sitä olisi käytetty S-sarjalaisessa niin oltaisiin voitu puhua samasta asiasta.     
  • Tiedä sitten tuosta mersun downsizingista, kun kilpailijoista esimerkiksi Alfa otti vapaastihengittävistä moottoreista samanlaisia tehoja kuin mersu kompressoreistaan.   Ja ei kovin kauaa tarvitse mennä taaksepäin, kun mersulla oli vielä mallistossaan noiden kompressoreiden rinnalla todellisia jenkkifilosofian mukaan tehtyjä koneita. Viisilitraisesta 300 hv ja 3,7 litraisesta 235 hv.

     
  • Lisäksi Mersu on ainoa automerkki, jolta on viime vuosilta näyttöä myös upsizingista. Vuonna 2007 esiteltyyn kakkoskorimallin smart ForTwon 0,7 litrainen ahdettu korvattiin Mitsubishin 1,0 litraisella vaparilla, mikä näkyikin heti selvästi kohonneena kulutuksena.

     
  • Bensiinimoottoreiden kehitys viime vuosina on ollut ihan kiitettävää.

   Etenkin vääntövoiman kasvu joka on jo alhaisella kierroslukualueella.   Turboahdettu nelisylinterinen, 1,6-litrainen bensiinimoottori on jatkossa C-sarjan moottorivalikoiman aloitusmalli 115 kW (156 hv) teholla sekä 250 newtonmetrin vääntövoimallaan, joka ulottuu laajalle 1250-4000 rpm:n kierroslukualueelle.

     
  • Penteles:

   Bensiinimoottoreiden kehitys viime vuosina on ollut ihan kiitettävää.
   Etenkin vääntövoiman kasvu joka on jo alhaisella kierroslukualueella.

   Turboahdettu nelisylinterinen, 1,6-litrainen bensiinimoottori on jatkossa C-sarjan moottorivalikoiman aloitusmalli 115 kW (156 hv) teholla sekä 250 newtonmetrin vääntövoimallaan, joka ulottuu laajalle 1250-4000 rpm:n kierroslukualueelle.
   No ainakin mulle tuo on ollut päivän selvää jo viimeiset viisi vuotta, että ahdetut pikkubensat tulevat vielä mukaan moottorikisaan.   Hieman tuossa kyllä pistää silmään se, että huippuvääntö laskee jo noin aikaisin, mutta sen tietysti selittää se, että yhdellä turbolla on vaikea saada vääntöä sekä ylä- että alapäähän ja nykyaikana alavääntö on merkittävämmässä asemassa kuin ylävääntö. Toinen mikä pistää silmään on se, että nuo luvut pitäisi saada kyllä irti helpostin litraisestakin.

     
  • simppa:

   Tiedä sitten tuosta mersun downsizingista, kun kilpailijoista esimerkiksi Alfa otti vapaastihengittävistä moottoreista samanlaisia tehoja kuin mersu kompressoreistaan.
   Minusta downsizingia ei mitata aiempaa suuremmalla maksimiteholla, täysin riittävää on se että kone tuottaa suunnilleen samat tehot kuin ne moottorit mitä se korvaa. Yleensä ahdettujen koneiden edut ovat muualla, aivan kuten Mersunkin tapauksessa. Eivätpä Alfan tai Bemarin vapaasti hengittävät tarjonneet lähimainkaan samoja vääntöjä tai vääntöalueita, vaikka maksimiteho olisi sama ollutkin.   Nuo kompressorit kuitenkin pienensivät konekokoa jo W210:ssä 0,2-0,6 litraa versiosta riippuen ja kulutus laski käytännössä parilla litralla noin 10 litrasta noin 8 litraan. Ei 1-litrainen 1.4 litraisen korvaaja suhteessa mitään sen enempää tee.

     
  • slowgear:


   No ainakin mulle tuo on ollut päivän selvää jo viimeiset viisi vuotta, että ahdetut pikkubensat tulevat vielä mukaan moottorikisaan.
   Minusta tämä trendi alkoi jo paljon aiemmin. Itse ostin ensimmäisen ahdetun pienen bensakoneeni kymmenen vuotta sitten ja käytännön ominaisuudet suhteessa kulutukseen olivat jo tuolloin minusta aivan muuta kuin tarjolla olleissa vapaasti hengittävissä. Silloin ei vain puhuttu mitään downsizingista eikä kulutuksetkaan olleet kovin monelle mitään olennaisia, öljy oli maailmanmarkkinoilla turhan halpaa tuossa välissä. Nyt taas kiinnostaa kulutuksetkin. USA:ssakin ollaan kauhuissaan, kohta saattaa gallona maksaa peräti yli 4 taalaa.

     
  • AkiK:

   slowgear:

   No ainakin mulle tuo on ollut päivän selvää jo viimeiset viisi vuotta, että ahdetut pikkubensat tulevat vielä mukaan moottorikisaan.   Minusta tämä trendi alkoi jo paljon aiemmin. Itse ostin ensimmäisen ahdetun pienen bensakoneeni kymmenen vuotta sitten ja käytännön ominaisuudet suhteessa kulutukseen olivat jo tuolloin minusta aivan muuta kuin tarjolla olleissa vapaasti hengittävissä. Silloin ei vain puhuttu mitään downsizingista eikä kulutuksetkaan olleet kovin monelle mitään olennaisia, öljy oli maailmanmarkkinoilla turhan halpaa tuossa välissä. Nyt taas kiinnostaa kulutuksetkin. USA:ssakin ollaan kauhuissaan, kohta saattaa gallona maksaa peräti yli 4 taalaa.
   Alkoi todellakin, jo 15 vuotta sitten, mutta itselleni se valkeni kirkkasti vasta sitten kun ostin smartin 2007 kesällä. Ja yleensähän suomalainen ei usko ennen kuin itse kokee:wink:

     
  • AkiK:


   Minusta downsizingia ei mitata aiempaa suuremmalla maksimiteholla, täysin riittävää on se että kone tuottaa suunnilleen samat tehot kuin ne moottorit mitä se korvaa. Yleensä ahdettujen koneiden edut ovat muualla, aivan kuten Mersunkin tapauksessa. Eivätpä Alfan tai Bemarin vapaasti hengittävät tarjonneet lähimainkaan samoja vääntöjä tai vääntöalueita, vaikka maksimiteho olisi sama ollutkin.

   Nuo kompressorit kuitenkin pienensivät konekokoa jo W210:ssä 0,2-0,6 litraa versiosta riippuen ja kulutus laski käytännössä parilla litralla noin 10 litrasta noin 8 litraan. Ei 1-litrainen 1.4 litraisen korvaaja suhteessa mitään sen enempää tee.
   Itse lasken, että vähennyksen pitää olla vähintää 40-50% koneen koossa ennen kuin aletaan puhumaan todellisesta downsizingista. Eli 2 litraisen korvaajana 1,4 ja 1,6 korvaajana 1,0 on todellista downsizingia. Mutta jokainenhan tietysti vetää mielessään omat rajansa.   Kukaan muu kuin minä ei ilmeisestikään kaipaa mekaanista KERSiä downsizing koneen jatkoksi? Tuolla kombolla pitäisi kaupunkikulutuslukematkin saada hybridien tasolle huomattavasti pienemmin kustannuksin. Uskaltaako kukaan ennustaa, koska ko. yhdistelmiä tulee markkinoille, tai sanoa että miksei niitä kukaan ole innostunut kehittelemään?

     
  • slowgear:


   Itse lasken, että vähennyksen pitää olla vähintää 40-50% koneen koossa ennen kuin aletaan puhumaan todellisesta downsizingista. Eli 2 litraisen korvaajana 1,4 ja 1,6 korvaajana 1,0 on todellista downsizingia. Mutta jokainenhan tietysti vetää mielessään omat rajansa.
   Fordilla Focuksessa kuten VW:lläkin Golfissa oli aiemmin malliston perusmallina 1.4 litrainen vapaastihengittävä, joita 1.0 ja 1.2 litraiset nyt korvaavat. Peruskonetta siis ensin suurennettiin ennen pienentämistä, joten ihan tismalleen tuo pienennys ei ole niin suuri.   Mersulla aikanaan kompressorit korvasivat myös 0,6 litraa isomman kutoskoneen, minusta tuo 0,6 litraa ja 2 sylinteriä on kyllä downsizingia siinä missä nelipyttyisestä kolmipyttyiseenkin siirtyminen. Samoin Bemarilla tapahtuu nyt iso muutos, aiemmat isot kutoset korvautuvat pääosin 2-litran turbolla. Osalla valmistajia downsizing on aika helppoa koska koneet on olleet isoja, esim. Volvolla aiemman perusmoottorin 2.5T:n vaihto nykyiseen 1.6T:hen on aika iso hyppäys. Kulutuspudotus on tässä tapauksessa aika hurjaa luokkaa.     
  • AkiK:


   Minusta downsizingia ei mitata aiempaa suuremmalla maksimiteholla, täysin riittävää on se että kone tuottaa suunnilleen samat tehot kuin ne moottorit mitä se korvaa. Yleensä ahdettujen koneiden edut ovat muualla, aivan kuten Mersunkin tapauksessa. Eivätpä Alfan tai Bemarin vapaasti hengittävät tarjonneet lähimainkaan samoja vääntöjä tai vääntöalueita, vaikka maksimiteho olisi sama ollutkin.

   Nuo kompressorit kuitenkin pienensivät konekokoa jo W210:ssä 0,2-0,6 litraa versiosta riippuen ja kulutus laski käytännössä parilla litralla noin 10 litrasta noin 8 litraan. Ei 1-litrainen 1.4 litraisen korvaaja suhteessa mitään sen enempää tee.
   Niin, ettäkö ahdin tekee moottorista automaattisesti downsizing-hengen mukaisen? Olen vähän eri mieltä.   Samalla voidaan esimerkiksi Volvon ja Saabin matalapaineturbot niputtaa samaan kasaan. Esimerkiksi 2.5T 200 hv ja Saabin 2.0T 150 hv. Kyllähän nuo vääntöä tarjosivat laakeammin kuin vastaantehoinen vapari.   Ei oikein toimiva logiikka ehkä kuitenkaan. Vain onko nuo Saabin ja Volvon koneet mielestäsi yhtälailla downsingia? Kyllä kai sama logiikka niihinkin pätee.   Kompressoreiden kanssa yhtä pitkään elivät nuo jo mainitsemani hyvinkin matalaviritteiset koneet.   Noiden mersun remmiahdettujen vääntöhuiputkin ovat ihan vastaavantehoisten vaparikoneiden luokkaa. Esimerkki W210 E-sarjalaisesta:   163 PS (120 kW; 161 hp)230 N·m (170 lb·ft)

   165 PS (121 kW; 163 hp) 220 N·m (162 lb·ft)   Eipä noista heti arvaa, kumpi on vapari ja kumpi remmiahdettu. Tehtaan suorituskykyarvoissakaan ei mitään merkitsevää eroa ole. 0-100 km/h sujuu toisella kymmenyksen nopeammin. Eli mersun omatkin vastaavantehoiset vaparit ovat väännöltään kompressoreiden luokkaan, kuten tuosta esimerkistä selviää.   Ja se vertailun vuoksi se vastaava 90-lukulainen bemarin kone, joka "ei tarjoa likimainkaan vastaavaa vääntöhuippua":   170 PS (125 kW; 168 bhp) 245 N·m (181 ft·lbf)   Lyhyellä matikalla 245 nm on enemmän kuin 230 nm.   Eikä tuo ole mikään yksittäistapaus. Ei nuo kompressorit mitään huippuvääntäviä ole. Vähän alemmilta kierroksilta toki noin pääsääntönä vääntävät kuin, mutta eipä nekään mitään turbomaisia lukuja ole. 3000 rpm taitaa olla se yleisin luku, missä nuo vähänkään uudemmat kompuramersut sen maksimiväännön tarjoavat. Useampi versio jopa niinkin ylhäällä kuin 3500 rpm, joka on jo varsin vaparimainen kierrosluku. Vanhemmat wikipedian mukaan tarjoavat maksimiväännön jostain syystä vähän alempaa.   W210 vs. E39 vertailu tarjoaa liudan koneita, joissa vapaastihengittävä bemari tarjoaa enemmän maksimivääntöä vastaavantehoinen kompuramersu. Vaikkapa 528i vs. E200K:   mersu:

   141 kW (192 PS) 270 Nm   bemari:

   142 kW (193 PS) 280 Nm   Audiltakin löytyy useampi esimerkki, jossa vaparikone peittoaa maksimiväänöltään mersun kompuran.   Alfan twinsparkit ovat luonteeltaan enemmän kierroskoneita, mutta 2.0 JTS alkaa jo tarjoamaan aika kelpo ominaisväännöt. 206 nm/3250 rpm olisi uudellekin vapaastihengittävälle parilitraiselle kerrassaan mallikelpoinen suoritus. Vastaavan ikäinen ja tehoinen C200K tarjoaa maksimivääntönsä ihan vastaavilla kierroksilla. Toki sitä mersussa on se ~30 nm enemmän, mutta enpä tuota pitäisi niin huikeana erona, kun annat ymmärtää. Koneet on muuten sattumalta kumpikin tulleet tarjolle saman vuonna, eli 2002.   Sen verran vedän sanojani takaisin, että kyllä noissa mersuissa monesti oli paremmat litratehot kuin kilpailijoiden vapareissa.   Miten muuten 1.6T korvasi 2.5T:n? Nuo ovat vähän eri teholuokassa. Jos S80/V70:stä meinaat, niin 2.5T tarjosi poistuessaan 230 hv, kun 1.6 T4:stä irtoaa 180 hv. Ei ihan vertailukelpoiset luvut.   Volvon viisisylinterinen bensaturbo on sitäpaitsi herätetty uudestaan henkiin uudessa V40:ssä. Iskutilavuutta pienemmässä 2,0 litraa ja isommassa tutut 2,5 litraa.

     
  • simppa:


   Niin, ettäkö ahdin tekee moottorista automaattisesti downsizing-hengen mukaisen? Olen vähän eri mieltä.
   Ei ahdin, vaan pienempi konekoko. Ahtimella nyt vaan usein mahdollistetaan konekoon pienentäminen menettämättä teho-ominaisuuksia. Usein vääntö on samalla parempi, tehossa yleensä tähdätään niihin lukemiin joita pyritään korvaamaan.   Noiden mersun remmiahdettujen vääntöhuiputkin ovat ihan vastaavantehoisten vaparikoneiden luokkaa.
   No eipä tule mieleen tuon aikaista parilitraista vaparia, joka tuottaa esim. 240 Nm tasaisen väännön kierrosalueella 2400-4000 rpm. Tuo tarkoittaisi yli 100 Nm per litra, mitä ei kyllä vapareissa yleeensä näe. 2,3 litraisesta voisi hyvin löytyäkin 230 Nm, mutta silloinhan downsizing on aika onnistunut, kun puoli litraa pienempi muki tarjoaa samat väännöt ja tehot.   Ja se vertailun vuoksi se vastaava 90-lukulainen bemarin kone, joka "ei tarjoa likimainkaan vastaavaa vääntöhuippua":

   170 PS (125 kW; 168 bhp) 245 N·m (181 ft·lbf)
   Ja tuo kone oli kuusisylinterinen x23i, jossa tilavuus oli 2495 kuutiosenttiä.   6 syl x20i:stä ei saatu kuin 190 nm ja vuoden 2000 päivityksen jälkeen 210 Nm. Ja tuokin kone oli 2.2 litrainen.   Lyhyellä matikalla 245 nm on enemmän kuin 230 nm.
   Joo, samalla matikalla 2,5 litrainen 6 syl konekin on aika paljon isompi kuin 1,8 litrainen 4 syl kone. Ja kulutuksetkin menivät aika lailla tuon pienemmän eduksi.   W210 vs. E39 vertailu tarjoaa liudan koneita, joissa vapaastihengittävä bemari tarjoaa enemmän maksimivääntöä vastaavantehoinen kompuramersu. Vaikkapa 528i vs. E200K:
   Juuri tuossa puhut downsizingista, samantehoinen moottori mutta toinen on 1,8 litrainen ja toinen 2,8 litrainen.   Miten muuten 1.6T korvasi 2.5T:n?


   Siten että mallistossa ei enää ole 2.5 T:tä. 1.6 T riittää Volvon mielestä ajamaan saman asian. Suurin osa esim. Suomessa myydyistä 2,5T koneista oli 200 hv tehoisia koska sen jälkeen myytiin oikeastaan vain dieseleitä, joten tuo 180 hv on aika lähellä kuitenkin. Ihan riittävä perheautoon kumminkin. Kaksoiskytkinlootalla huomattavasti parempi yhdistelmä minusta kuin tuo 2.5T aut oli, jos yhtään pitää kulutusta miettiä. Tuo 2,5T ei tarjonnut minusta mitään varsinaista vastinetta 10 litran kulutukselle. Muutenhan se oli mukava moottori. Kilpailijoilta vaan löytyi samantasoiset koneet 2,5 litraa pienemmällä kulutuksella.     
  • slowgear:


   Turboahdettu nelisylinterinen, 1,6-litrainen bensiinimoottori on jatkossa C-sarjan moottorivalikoiman aloitusmalli 115 kW (156 hv) teholla sekä 250 newtonmetrin vääntövoimallaan, joka ulottuu laajalle 1250-4000 rpm:n kierroslukualueelle.
   Hieman tuossa kyllä pistää silmään se, että huippuvääntö laskee jo noin aikaisin, mutta sen tietysti selittää se, että yhdellä turbolla on vaikea saada vääntöä sekä ylä- että alapäähän ja nykyaikana alavääntö on merkittävämmässä asemassa kuin ylävääntö. Toinen mikä pistää silmään on se, että nuo luvut pitäisi saada kyllä irti helpostin litraisestakin.   Suurin kysymys on se, että mitä ominaisuuksia halutaan painottaa. Jos halutaan tehdä taloudellinen moottori, niin silloin korkeat kierrokset eivät ole suotavia, eikä kannata tehdä litraisia moottoreita noilla arvoilla. Itse en näe oikein mitään ajatusta litraisessa moottorissa, joka kuluttaisi enemmän, omaisi huonommat käyttöominaisuudet ja olisi paljon haatavampi luotettavuuden suhteen kuin tuo 1,6 litrainen.

     
  • slowgear:   Itse lasken, että vähennyksen pitää olla vähintää 40-50% koneen koossa ennen kuin aletaan puhumaan todellisesta downsizingista. Eli 2 litraisen korvaajana 1,4 ja 1,6 korvaajana 1,0 on todellista downsizingia. Mutta jokainenhan tietysti vetää mielessään omat rajansa.
   Onko tuollaista "todellista dowsizingia" edustavia koneita joku tehnytkin?

     
  • NHB:

   slowgear:


   Itse lasken, että vähennyksen pitää olla vähintää 40-50% koneen koossa ennen kuin aletaan puhumaan todellisesta downsizingista. Eli 2 litraisen korvaajana 1,4 ja 1,6 korvaajana 1,0 on todellista downsizingia. Mutta jokainenhan tietysti vetää mielessään omat rajansa.


   Onko tuollaista "todellista dowsizingia" edustavia koneita joku tehnytkin?
   Eikös juuri esimerkkinä käytetty Fordin 1,0 Ecoboost käy tähän, samoin VW:n 1,4 TSI ja monet muut? Mielenkiintoisesti liittyy tietenkin uuteen A-meseen ja A3:en.     
  • slowgear:   Hieman tuossa kyllä pistää silmään se, että huippuvääntö laskee jo noin aikaisin, mutta sen tietysti selittää se, että yhdellä turbolla on vaikea saada vääntöä sekä ylä- että alapäähän ja nykyaikana alavääntö on merkittävämmässä asemassa kuin ylävääntö. Toinen mikä pistää silmään on se, että nuo luvut pitäisi saada kyllä irti helpostin litraisestakin.
   Ainakin aiemmin Mersun kuten myös Bemarin ja Audin moottorisuunnittelussa on tähdätty taloudellisuuteen käytännön ajonopeuksilla ja myös autobaanalla. Olisi mielenkiintoista nähdä mitä litrainen motti syö nopeudella 120-130 tai silloin kun autoa muuten rasitetaan enemmän. Veikkaanpa että 1.6 turbo saattaa kuitenkin olla kokonaisuuden kannalta aika hyvä ratkaisu.   Tuon Fordin 3-syl koneenkin osalta kannattaa nyt ensin katsoa käytännön kulutukset. Aika moni dwonsizing-tyyppinen kone kuitenkin vie bensaa ihan vanhan teholuokan malliin, kts esim. uuden Zafiran koeajo 1.4 turbolla. Itselläni on parinkymmenen tuhannen kilsan verran kokemusta Fordin 1.6 ecoboostista - isommassa autossa kulutukset on kuitenkin aika suuria vaikka periaatteessa pitäisi vähälllä mennäkin. Ei olla vielä käytännön ajossa lähelläkään taloudellisempia dieseleitä.

     
  • Vackraste:   Komeat äänet muuten tuossa Fordin 3-sylinterisessä. Tuleekohan BMW 114i olemaan 3- vai 4-sylinterinen?
   Nythän se on selvinnyt. 1,6l turbo, 75kw/102 hv, kulutus 5,5l/100 km. Tämä vie kyllä matalaviritteisimmän turbon tittelin Audin 1.8T 120 hv:lta. Kun otetaan vielä huomioon Minin 1.6 55 kw /75 hv vapari, ihmetyttää tuo bemarin tapa tehdä aloitusmalleja aivan tolkuttoman pienellä ominaisteholla.   Vaan eipä tuolla toki väliä, jos ratkaisu on toimiva. Vaikken mikään ominaisteho-onanoija olekaan, tuntuu hassulta, että litrateho on samoissa luvuissa rekkaveturin kanssa.

     
  • Missä 114i:n tiedot on julkaistu?

     
  Kirjaudu kommentoidaksesi.

  Kommentoiduimmat artikkelit