Täällä Etelä-Suomen "talvessa" on taas matkat taittuneet hienosti kitkarenkailla - olisi hyvin pärjännyt jopa kesärenkailla - mutta loka-marraskuusta lähtien sadat tuhannet autot ovat jälleen kerran jyrsineet paljaan asvaltin nastarenkailla järkyttävän huonoon kuntoon.
Omat ja eri puolilla Suomea asuvien kavereiden kokemukset kertovat, että hyvin on pärjännyt muuallakin Suomessa kitkoilla. Tuntuu oudolta, että nastarenkailla vaan pitää ajaa ja kuluttaa tiet urille sekä rouhia asvaltin pinta pahasti pölyäväksi kaupunkien ilmansaasteeksi.
Nastarenkaille pitäisi määrätä erillinen haitta- eli ympäristömaksu, esim. 50 euroa/rengas, joka ohjattaisiin teiden kunnostamiseen. Siirryttäisiin enemmän kitkoihin, teiden kunto kohenisi ja katupöly vähenisi. Autoilijoita tulisi tietysti myös valistaa kitkarenkaiden erilaisista pito-ominaisuuksista. Ongelma tietysti on, että valtion rahanahneuden tuntien rahojen korvamerkintä on vaikeaa...
Eiköhän niitä haittamaksuja makseta jo ihan riittävästi, luulisi teiden kunnossapitoonkin riittävän...
Mitä itse olen katsellut noiden teiden kulumia, niin aika monesti niissä näyttää paripyörän urat olevan.
Sinänsä kitkoilla pärjää hyvin, ajotavastahan se kiinni on. Syrjäseudun teillä liikkuvalle tällainen nollan molemmin puolin vaihteleva talvi tekee kitkoilla ajon aika hankalaksi.
Minulle ainakin olisi ok jos nastarenkaat olisivat kalliimmat hankkia kuin kitkarenkaat. Tulisi paremmin hankintavaiheessa mietittyä tarvitseeko nastoja vai ostaako ne vain vanhasta tottumuksesta.
Nykyiset Hakkapeliitta 4:set tuli ostettua talveen 2004-2005 ja ne ovat edelleen hyvässä kunnossa varovaisesta ajotyylistä johtuen joten kyse on pitkäaikaisesta päätöksestä jota ei tietenkään pitäisi tehdä hätiköiden...
Suolaa kylvetään tielle joten teoriassa en nastoja tarvitsisi kuin silloin kun ajelen sivuteillä tai 66:sella Orivesi-Ähtäri välillä.
Kasikympinlätkäläisenä opettelin ajaman takavetoisella 2.0 litran Asconalla jossa oli nastoittamattomat nastarenkaat. Ei siis kitkarenkaat mutta ei myöskään ollut nastoja.
- Kun ei paremmasta tiennyt niin ihan hyvin pärjäsi, ei tullut kolaroitua.
Kyllähän kehäkolmosen sisällä on varmaan pärjännyt hyvin kesärenkaillakin, mutta täällä Keski-Suomessa ja pohjoisempanakin on ollut "vaihtelevia kelejä"!
Jos talvet ovat jatkossakin tällaisia, veikkaan yhä useampien etelässä siirtyvän kitkoihin ihan vapaaehtoisesti. Ei siinä ylimääräistä byrokratiaa ja veroja ihmisten kiusaksi tarvita.
En usko, että siirrytään vapaaehtoisesti. Vaikka Suomessa kasvaisi palmut 20 vuoden päästä, laittaa jengi testivoittajanastat alle syyskuussa ja jyrsii niillä asfaltit ruvelle toukokuulle. Säällä ei ole mitään merkitystä suomalaisen nastakuskin silmissä. Alle pitää saada testivoittajanastat ja mielummin jo syyskuussa kelistä riippumatta.
Keppi on ainoa joka auttaa.
1. Kielletään nastat kokonaan
Kuten esim. Hokkaidossa. Tulin sieltä juuri kolmen viikon reissulta. Nastat kiellettiin 90-luvun alussa. 2-miljoonan asukkaan Sapporossa oli tosi talviset kelit. Lunta oli metrin verran, pakkasta 10 astetta ja tien aivan lumi/jää polanteilla. Suolaa eikä hiekkaa näkynyt missään. Silti liikenne sujui käsittämättömän hyvin pelkillä kitkoilla. Missään ei kuulunut nastojen infernaalinen meteli. Teiden penkat olivat puhtaan valkoiset. Autot eivät olleet harmaan likaiset nastarenkaisen irroittamasta bitumista. Risteykset eivät kiilloittuneet luistinradoiksi. Mitään pölyhaittaa ei ollut. Se onkin ihmeellistä, sillä kitkarenkaan piti nostaa enemmän pölyä kuin nastan. Mutta kun ei ole nastoja tekemässä sitä pölyä ei ollut mitä nostaa. Yhtään kolaria tai kolaroitua autoa en nähnyt kolmen viikon aikana.
Tässä muutama kuva reissulta:
http://www.hontoni.suntuubi.com/
Olen aivan varma, jos Sapporon autokanta korvattaisiin suomalaililla kuskeilla ja testivoittajanastoilla rytisisi pelti rajusti. Sen verran liukkaat talvikelit siellä oli.
Ziisus, että hävetti tulla Suomeen takaisin. +5 C, lunta ei missään ja joka puolella ropisee nastat. Ollanko me suomalaiset näin kädettömiä/itsekkäitä?
2. Nastat verolle
Kuten Norjan suurissa kaupungeissa
http://www.samferdselsetaten.oslo.kommune.no/piggdekk/
4 /vrk, 50 /kk tai 150 /talvi. Nastojen käyttö tulee tuntua kukkarossa!
AkiK:
Nastalasit pois päästä. Juuri eilen taas katselin kehä II:lla edessä ajavaa rekkaa. Jos rekan toiset pyörät olivat urassa, menivat toiset reilusti ulos. Urien raideväli sopi juuri henkilöautoon. Sama homma on jokaisella eteläsuomen pääväylällä.
Kitkakalle:
ja ihan jokapuolella, sellaisilla kaduilla ja teillä mistä ei rekat edes aja.
Sateella on hauska aina katsella tietä jossa on paljon vettä, ja urat täyttyy vedestä. silloin huomaa selvästi että urat ovat juuri henkilöauton raideväliin sopivat.
Kitkakalle:
luulen että ollaan. liikenteessä huokuu/on lisääntynyt yleinen piittaamattomuus ja itsekeskeisyys, ja kai se näkyy myös rengas ja autovalinnoissa ja niitä sivuavissa asenteissa ( myös maasturikeskustelu )?
Joskus on tullut urat myös kesän aikana, tosin syynä liian huono tienpohja raskaalle liikenteelle.
Nastarenkaat on kuitenkin ekovalinta koska kestävät tuplasti kitkoihin verrattuna?
AkiK:
Jokainen autoilija varmasti tuntee persuksissaan kuoppaisilla, reikäisillä ja urille jyystetyillä teillä ja kaduilla ajaessaan, että ei näytä riittävän...
Kitkakalle:
"Suolaa eikä hiekkaa näkynyt missään"
Olisiko tällä pikkujutulla mitään yhteyttä valkoisiin hankiin, pölyn puuttumiseen ja puhtaisiin autoihin ?
Meillähän raskaan kaluston takia tai jostain muusta kumman syystä hiekkaa ja suolaa syydetään teille puoli vuotta. Toinen puoli vuodesta sitä sitten harjataan ja pestään kaduilta pois. Fiksua kansaa ...
Miten ihmeessä siellä Sapporossa raskas liikenne hoitui, kun ei ollut suolaa ja hiekkaa teillä - meillähän tulisi heti kansallinen hätätila ?
Tässä muutama kuva aivan Sapporon keskustasta, rautatieaseman läheisyydestä.
http://www.hontoni.suntuubi.com/
Kateeksi käy!
Kyllä noita kuvia katsellessa tulee mieleen, että täkäläinen raskas liikenne ei noissa oloissa sujuisi. Mites tuolla bussit ja rekat pääsi eteenpäin ? Eikös ko. saarella ole korkeuserojakin kotitarpeiksi, vai onko mäkipaikat täkäläiseen tapaan hiekalla ja suolalla rötjätty ?
Meillähän tiet pidetään väkisellä suolalla sulana, jolloin asfaltti on altis kulumiselle.
Nastoilla on varmaan osuutensa asfaltin kulumiseen, mutta pölyäminen johtuu myös paljolti pyörien alla hienoksi jauhautuneesta hiekoitushiekasta. Samaten tuo hiekan kanssa jauhaminen kuluttaa asfalttia.
Esillä ollut nastavero tuntuu taas suomalaiskansalliselta veronäpertelyltä, ainakin jos katupölyn nimissä sitä ajetaan.
Jos nastat laitetaan verolle , niin samalla perusteella pitää raskaalle kalustolle säätää raskas suola- ja hiekkavero.
Taitaisi olla selvintä laittaa nastat, hiekka ja suola kieltoon.
Kyllä se on herkkua ajaa aina kun on tuoretta lunta ja suola-auto myöhässä. Tienpintaan jääksi pakkautunutkaan lumi ei ole mikään ongelma kitkoille. Tuntuu turhalta tuo suolaus, mutta kaipa tuolla on niin paljon kädettömiä tunareita sekä aivottomia kaahareita, että ilman suolaa ja telaketjunastoja ei homma toimisi
Kitkakalle:
Joo, Suomesta samanlaisia maisemia löytyy jostain Kittilästä. Ei ole etelässä tuollaista lumimäärää ollut 30 vuoteen eikä se johdu nastoista.
Nastoilla ajetaan täälläkin:
http://www.tiehallinto.fi/alk/kelikamerat/kamera-LA.html
Kun lukee ylläolevia viestejä ja niissä olevia perusteluja, tuntuu siltä kuin keskustelukulttuurissa olisi menty vaan alaspäin ja vielä alemmas.
Vielä pari vuotta sitten kun seurasin aktiivisesti TM:n keskusteluja, oli mukana vielä asiallista asiaa. Nyt tuntuu, että tärkein asia maailmassa on vain se, että miten saataisiin vaikeutettua muiden elämää milloin mitäkin kieltämällä.
Ja jos kieltoja ei saada aikaan, niin jospa valtio lykkäisi "niille vääräuskoisille" veron, koska ne itse ovat valinneet tässä tapauksessa "väärät renkaat" . Saattaahan olla, että nastarenkailla ajavat jopa nauttivat valinnastaan, ja sehän on myrkkyä pienisieluisille !
Seutulainen: Ja jos kieltoja ei saada aikaan, niin jospa valtio lykkäisi "niille vääräuskoisille" veron, koska ne itse ovat valinneet tässä tapauksessa "väärät renkaat" . Saattaahan olla, että nastarenkailla ajavat jopa nauttivat valinnastaan, ja sehän on myrkkyä pienisieluisille !
"Vero" eli haitta- eli ympäristömaksu on mielestäni paikallaan silloin, kun asiasta on haittaa ympäristölle ja ihmisille. Nastarenkailla jyrsittyjen katujen ja teiden paikkaamiseen kuluu Suomessa valtava määrä energiaa ja päästöt ovat taatusti sen mukaiset (vanhan asvaltin jyrsintä, muokkaaminen uusiokäyttöön sekä täysin uuden paikkausasvaltin valmistaminen, tarvittavien koneiden määrä, jne). Lisäksi ilman pienhiukkaset - joita olisi varsinkin kaupungeissa hurjasti vähemmän ilman nastarenkaita - aiheuttavat syöpää ja muita sairauksia.
Pienisieluisuutta on ennemminkin se, että ei välitetä ympäristöstä, ihmisten terveydestä ja tulevaisuudesta, vaan aiheutetaan tietoisesti ongelmia. Vaikka itse et omasta terveydestäsi ja tulevaisuudestasi välittäisi, ainakin itse kannan huolta lasteni hyvinvoinnista ja tulevaisuudesta.
Jokainen varmasti ymmärtää, ettei nastarenkaiden käytön vähentäminen/kielto ratkaise ympäristö- ja terveysongelmia, mutta ainakin omalta osaltaan se vähentäisi kuormitusta. Monesta pienestä ympäristötekopurosta syntyy yllättävän iso virta.
Normaali käytäntö järkevässä väittelyssä on se, että väitteen esittäjä kertoo lähdeainestonsa eli mihinkä väitteensä perustaa.
Olet Zoso esittänyt, että nastarenkaat aiheuttavat ympäristöhaittoja. Nyt sitten seuraavaksi kerrot mihin väitteesi perustuvat ja mistä löytyvät nuo käyttämäsi lähteet, jotta muutkin voivat niihin tutustua ja esittää kritiikkiä niitä kohtaan.
Mutua saa tietysti esittää, mutta mututietoa ei ole pakko kenenkään "sulattaa".
Et ole esim. katupölyn suhteen puuttunut siihen suolahiekkaseokseen, jota levitetään joka talvi kaduille liukkauden torjuntaan. Miten se vaikuttaa urautumiseen tai pölyn määrään. Mutta minkäköhän takia sitä levitetään ?
http://www.easts.info/on-line/journal_06/1076.pdf
Liikennepölyn määrä laski selvästi nastojen kieltämisen jälkeen. Pölylaskeuma pieneni 135 tonnista 10 tonniin per km2.
Sillä oli suuret terveysvaikutukset !
Kitkakalle:
Kuinka suuret? Onko 125 t/km2 paljon vai vähän?
Millaisia terveysvaikutuksia tuollaisella pölymäärällä on?
Mitä muita vaikutuksia nastakiellolla oli, esimerkiksi liikenneturvallisuuteen?
http://www.bergen.kommune.no/piggfritt_/ekstern/
(aukeaa kyllä toisella kotimaisella)
Ei kait rikas Norja laittanut nastoja verolle säästääkseen asfalttikuluissa. Syynä oli juuri nastojen aiheuttamat pöly- ja terveyshaitat.
Onnettomuudet kasvoivat Norjassa 3% nastojen verollelaiton jälkeen. Lukema on tilastollisesti merkityksetön. Ennen veroa kitkojen osuus oli 20%, nyt yli 70%.
Herbert:
Herbert:
Seutulainen:
Tässä kun ei olla missään oikeudenistunnossa, niin "todisteita" ei ole tullut kerättyä vuosien varrella lukemistani lehtiartikkeleista, joissa on kerrottu nastarenkaiden asvaltista irrottamista hiukkasista, joita sitten onnellisina hengitämme. Enkä jaksa niitä artikkeleita todellakaan lähteä etsimään. Enkä aio ryhtyä mihinkään lakimies-insinöörimäiseen todisteluun asian tiimoilta. Jokainen täysjärkinen ymmärtänee, että niitä nastarenkaiden asvalttiin repimiä uria ei jokin nastahaltija ole taikonut olemattomiin, vaan ne todella häviävät kuin bitumituhka tuuleen meidän kaikkien hengitettäväksi.
Mutta tässä nyt esim. googlettamalla äkkiä löytynyt YTV:n tutkimus, jossa mm. sivulla 14 on selkeä kaavio kitka- ja nastarenkaiden irrottaman pölyn määrästä:
www.ytv.fi/NR/rdonlyres/1244E6AB-4E33-4AAF-946E-2C0D86F21407/0/B2005_12_Katupölyraportti_net.pdf
Suolahiekkaliuoksen hiekkapaperi-ilmiöön tai muihin tienpitäjän liukkauden torjunnan aiheuttamiin ongelmiin en ole puuttunut, koska niihin meillä autoilijoiden omilla valinnoilla ei ole juuri vaikutusta. Mutta nastarenkaat ovat oma valintamme saastuneemman ympäristön puolesta.
En ole väittänytkään, että muut asiat kuin nastarenkaat eivät vaikuttaisi urautumiseen ja pölyn määrän. Olen vain sanonut, että "ainakin omalta osaltaan se (nastarenkaiden käytön vähentäminen) vähentäisi kuormitusta".
Ja kuten aiemminkin totesin, pöly on yksi asia - ja teiden päällystys ja paikkaus toinen. Kuinkahan paljon vähemmän kuluisi energiaa, kuinka paljon vähemmän olisi kuluja ja saastepäästöjä, jos nastarenkaiden rouhimia uria ei tarvitsisi jatkuvasti paikkailla ja pitkiä uraisia tienpätkiä jatkuvasti päällystää uudestaan? Varmaan jostain Tielaitokselta löytyy laskelmia, mutta en edes jaksa lähteä hakemaan "todisteita" tähän. Kaupunkilaisjärki sentään vielä toimii.
Taas ... Poliisi vastasi tv-uutistoimittajan kysymykseen, johtuiko onettomuus huonosta kelista, että ei kelistä vaan kuljettajista.
Suomessa pitäisi olla satamissa liikennemerkki, että nyt on talvi ja ajaminen on aivan pakko sopeuttaa olosuhteiden mukaiseksi. Siksi satamiin, kun ihan kaikki suomalaiset tuon asian jo entuudestaan tietävät ja merkki olisi vain maahan saapuvia varten.
Kitkoilla olen itse ajellut ainakin 15 vuotta jo eikä mitään ongelmia. Samoin voisivat tehdä kaikki muutkin. Kyse on vain siitä, että mitenkä kovaa kenenkin on olevinaan pakko päästä. Jos on pakko asettaa nopeus juuri siihen, että nippa nappa pitoa vielä löytyy, niin minkäs sille sitten voi.
Nastattomiin talvirenkaisiin siirtyminen tulisi olla vapaaehtoista, mutta jonkinlaiseksi houkuttimeksi voi tietenkin laittaa lisäveron nastojen käyttäjille. Ihan on sitten vapaaehtoista haluaako makseskella vai ei.
"Kitkakalle:
"Suolaa eikä hiekkaa näkynyt missään".
Samasta pdf-tiedostosta voi lukea, että vuodesta 1990 vuoteen 2000 on
suolan käyttö lisääntynyt 2000 tonnista n. 45 000 tonniin ja hiekan käyttö n. 2000 tonnista 60 000 tonniin, että pitää sen jossain näkyä.
On se vaan kumma, että aina keväällä tämä aihe nousee esiin. Ainakin omassa tuttavapiirissä ei asia ole tullut juurikaan esiin. Tuntuu lähinnä, että suurimman porun pitää tämä turhista turhin joukko, joka harrastaa liikkumista 2-pyöräisillä. Voihan myös ajatella, että urat rajoittavat vauhdin hurmaa tehokkaasti, onhan se myönteinen tekijä sinänsä.
MMS:
Keväällä näkee talven aikana pahasti urautuneet reikäiset tiet sen verran selkeästi, että ihmetyttää taas kerran urien vuosittainen jyrsiminen... ilmeisesti tuttavapiirissäsi tehdään niinkuin on aina ennen tehty ja ajetaan nastoilla niin kuin aina ennenkin on ajettu... miksi 2-pyöräisillä ajajat ovat turha joukko? Itse ajan myös 2-pyöräisellä, mutta vain sellaisella, jossa ei ole moottoria.
Kitkakalle:
No enpä usko että päässä on mitään nastalaseja, kun edelliset reilut 10 vuotta tuli ajettua eri merkkisillä kitkoilla ja nyt on jonkin aikaa ollut nastat. Väittäisin, että on riittävä kokemus molemmista.
Kitkoilla pärjää aivan mainiosti, mutta nykyiset nastarenkaat ovat kehittyneet todella paljon niistä päivistä kun minä vaihdoin nastat kitkoihin 90-luvun puolivälissä. Aiemminhan nastat oli meluisat ja huonot ajaa muulla kuin lumella ja jäällä, nyt ne alkavat olla jo suht tasavertaiset ja jäällä ne ovat paremmat. Melua toki on enemmän, mutta ainakaan omassa autossani alla olevat Misukan nastat eivät ole kovin meluisat. Nykyisissä renkaissahan nastat on pieniä ja ulkonema myös pieni. Meluun on kiinnitetty huomiota. Itse asiassa monet nastarenkaat ovat muutamalla nastalla höystetyt kitkarenkaat.
Ainakin omassa takavetoisessa autossa ajonhallintajärjestelmä pelaa selkeästi paremmin nastoilla.
Mitä tien kulumiseen tulee, niin sitähän on tutkittu paljon. Tottakai nastat kuluttavat tietä, mutta nykyiset nastat eivät ole kovin kuluttavia. Etenkin kun enää ei ajeta kesänopeuksilla. Uria olisi myös aika paljon vähemmän, jos kaikki eivät ajaisi aina sitä samaa uraa. Merkittävä osa tiestön vaurioista johtuu ainakin raskaan liikenteen enemmän käyttämillä väylillä deformaatiosta.
Ja mitä suolaukseen tulee, niin aiemmin olin sitä mieltä että siitä voitaisiin luopua. Rekkaliikenteen kasvun ja itärekkojen mukaan tulon myötä olen eri mieltä. Kyllä se suolattava on, kun maassa liikkuu tuollainen määrä raskasta kalustoa, varsinkin sitä jonka kuskit ovat kotimaassaan tottuneet todella massiiviseen suolaukseen.
MMS:
Millä tavalla lääkäri muuttuu turhaakin turhemmaksi, jos/kun hän ajelee moottoripyörällä?
Yllätys, yllätys .. moottoripyöräiltäessä uria tuskin edes huomaa eikä niillä ole alkuunkaan sellaista vaikutusta kuin autoiluun. Kärkevimpiä kommentteja antavat taaskin sellaiset henkilöt, jotka eivät itse harrasta ja eivät ihan oikeasti siis tiedä miten asiat ovat. Elämä on.