Mac on järjestelmistä hienostunein. Se on hienojen naisten ja tyttöjen ohjelma. Meidänkin sukuumme ensimmäinen Mac tuli Sinkkuelämää TV-sarjan innoittamana. Tytär osti iBook läppärin Berliinistä. Sen jälkeen niitä alkoi tulla enemmänkin.
Tuo kommentti kertoo paljon.... Elämä ei saa olla helppoa eikä asioita saa tehdä helpomman mukaan.....
Macciin on saatavina melko hyvin ohjelmia, mutta esimerkiksi videon käsittelyssä paljon kehuttu Final Cut Pro on mielestäni kömpelömpi kuin jotkut halvemmat Windowsiin saatavat ohjelmat, esim. Sony Vegas. Linuxilla taas ei kannata videon käsittelyä edes harkita, vaikka erilaisia ohjelmia onkin olemassa. Ohjelmat ovat yhtä riesaa. Ei löydy kodekkeja, ohjelmat kaatuvat jne. Meni kuukausia ennen kuin sain tehtyä ensimmäisen Youtube-videon Linuxilla, koska oli päättänyt, että teen edes yhden sillä.
Windowsin huonoimpana puolena pidän viruksia ja virustorjuntaohjelman tarvetta. Ja käänteisesti ajatellen tämä asia on juuri Macin ja Linuxin suurin vahvuus. Macin huonoimpana puolena pidän tietysti hintaa. Kaikki maksaa paljon. Ja Linuxin huonoimpana puolena pidän hyvien ohjelmien vähäisyyttä ja ohjelmien epämääräistä laatua. Linux itse on hyvä, mutta kaatuilevat ohjelmat pilaavat sen mainetta.
Kävin katsomassa ja ihmettelemässä tuota "halpaa" Sony Vegaa, hinnaksi sille ilmoitettiin 667 eur ja ainakin minun mielestä tuo käyttöliittymä jonka näin tutorial videoissa oli tosi sekava ja epämääräinen (insinööritasoa).
Tulen loistavasti toimeen iLife paketilla (49 eur) joka sisältää ohjelmat sekä musiikin, kuvien että videon käsittelyyn niin ja vielä pätevän kotisivuohjelman. Nämä ohjelmat on tarkoitettu perusharrastajille eikä ohjelmia käyttääkseen tarvitse olla insinööri kuten tuosta Sony Vegasta tulee mieleen. iMoviessa on mm. kuvanvakautus, hidastus sekä laaja erikoisefektien määrä ja esim. iPhoton kasvojentunnistus toimii myös iMoviessa.
Jos haluan siirtyä vakavammaksi harrastajaksi hankin 400 eurolla puoliammattilaissoftat videon ja äänenkäsittelyyn (Final Cut Express 4.0 sekä Logic Express 9) jotka on jo lähellä ammattitasoa ja joihin esim. iMovie projektit siirtyvät ilman mitään ihme käännöksiä.
Kuvankäsittelyyn Photoshop Elements joka löytyy sekä Mac että Windows versiona ja joka maksaa molemmille käyttöjärjestelmille yhtä paljon. Itse tulen kyllä toimeen iPhotolla. Siinä on juuri ne työkalut joita tarvitsen kuvieni käsittelyyn.
Juuri tuo iLife paketti on yksi niistä syistä miksi Mac kannattaa hankkia, osaa sen sisältämistä ohjelmista maksaisi maltaita samoilla ominaisuuksilla Windows maailmassa.
Unohdin mainita erään Windowsia koskevan asian, nimittäin käyttöjärjestelmän rappeutumisen. Sama voi tietysti koskea muitakin järjestelmiä, mutta Windowsissa sen huomaa hyvin. Käyttiksen ikä on noin neljä vuotta aktiivikäytössä. Sen jälkeen se on niin hidas ja "buginen", että se on parasta asentaa formatoidulle kovalevylle uudestaan. Ja tässä tullaankin Windowsin toiseen kyseenalaiseen puoleen eli aktivointipakkoon. Jos käyttöjärjestelmä joudutaan asentamaan uudelleen, tai jos tietokoneeseen on vaihdeltu tarpeeksi osia, Windowsista voi tulla ainakin teoriassa ongelma. Parhaillaan käyttämäni Windows on asennettu kerran uudestaan, ja tällöin aktivointi onnistui. Tämä on jonkin komponentin kylkiäisenä ostettu OEM-versio. Koko aktivointiongelman ja monta muutakin ongelmaa voi tietysti kiertää "kiinalaisilla" asennuksilla, mutta jos kuitenkin haluaa pitää koneensa edes joten kuten laillisena, niin aktivointi on otettava huomioon.
Windowsin rappio ilmenee myös itsestään tapahtuvina muutoksina. Esimerkiksi USB-pistoke, joka on aikaisemmin toiminut moitteettomasti, voikin yhtäkkiä alkaa toimia hitaammin, jolloin kone ilmoittaa, että portti toimiin hitaasti, ja ajuri pitää asentaa uudelleen. Myös DVD-aseman toiminnassa ilmenee omituisia piirteitä. Jos asentaa uuden aseman, jossa on DVD RAM-levyjen luku ja kirjoitusominaisuus, alussa kaikki toimii hyvin. Kun tyhjän RAM-levyn panee asemaan, laite tunnistaa sen, ja levyn voi formatoida asianmukaiseen UDF-formaattiin, joka mahdollistaa RAM-levyn käyttämisen aivan kuin se olisi muistitikku. Erittäin kätevää. Valitettavasti tätä iloa ei jatku kauan. Muutaman kuukauden päästä kone lakkaa tunnistamasta RAM-levyn eräitä ominaisuuksia, eikä niitä enää pysty formatoimaan kuin surkeaan FAT-32 muotoon, mikä voi tarkoittaa käytännössä levyn muuttumista aika pian käyttökelvottomaksi, kun rekisteri menee sekaisin tai jotain kummallista tapahtuu. Ei kannata siis formatoida RAM-levyä FAT32 -asetuksilla, jos aikoo käyttää levyä kuten muistitikkua. Kun Windowsin rappio jatkuu, "Raimot" joutuu jättämään vähitellen hyllyyn.
No, ei noita DVD RAM -levyjä juuri enää taida edes saada mistään. Järjestelmä olisi mielestäni hyvä, jos levyjä saisi, ja jos ohjelmat vain toimisivat.
Antamastani videolinkistä sen verran, että video on minun tekemäni, ja jokaisessa kuvassa on sama tietokone. Ei mitään hidastuksia tai muitakaan trikkejä paitsi kolmen eri aikaan kuvatun videon yhdistäminen. Ubuntu-versio oli ensiksi 9.10, ja päivitin sen toukokuussa versioksi 10.04. Videot on kuvattu näillä kahdella eri versiolla. Ja Windows 7 on siis samassa koneessa oleva alkuperäisjärjestelmä. Lataajan ilmestyminen alussa näkyviin hidastaa tietysti myös Windowsin käynnistymistä, mutta aika otetaankin siitä, kun varsinainen käyttöjärjestelmä alkaa latautua. Windowsin kuva ilmestyy kyllä ensimmäisenä näkyviin, mutta taustalla tapahtuu vielä erilaista käynnistymistä eikä esimerkiksi Youtube-videoon pääse käsiksi ennen kuin Windows on kunnolla käynnissä. Mahdollinen virustorjuntaohjelma hidastaa tietysti Windowsia vielä lisää. Se on itse asiassa hyvin oleellisesti konetta hidastava ohjelma.
Joissakin asioissa olen huomannut Ubuntu Linuxin toimivan jopa paremmin kuin Windows 7:n. Esimerkiksi internettiin sillä pääsee erittäin nopeasti missä tahansa, olipa kyse langallisesta verkosta tai mokkulasta. Ubuntu löytää nettiyhteyden heti, eikä mitään asetuksia tarvitse edes miettiä. Windows sen sijaan... huokaus. En koskaan saanut Welhon mokkulaa/wekkulaa toiminaan Windows seiskalla. En jaksanut kovin pitkään edes taistella tämän asian kanssa, kun kerran Ubuntulla pääsi heti nettiin, kun mokkulan vain tökkäsi USB-töpseliin ja kirjoitti tunnussanan. Mutta langattoman verkon puolella asia oli päinvastoin. Siellä en saanut koskaan Ubuntua toiminaan Wifi-verkossa, vaikka sen pitäisi olla mahdollista (eräällä nettisivulla testattiin juuri sama tietokone Ubuntulla, ja Wifi toimi hyvin). Jostakin syystä en vain saanut ajureita toimimaan. Jossakin toisessa tietokoneessa langaton verkko voi toimia moitteettomasti.
Kirjoituspöydilläni hurisee parhaillaan kaksi Windows-konetta, joista toinen renderöi videota, ja tällä koneella, jolla nyt kirjoitan, latasin hetki sitten Youtubeen videon, jonka olin siirtänyt toiselta koneelta. Eli kun yksi renderöi videota, toinen lataa jo edellistä videota Youtubeen. Jos nyt näin kiire on olevinaan. Toisessa Windows-koneessa ei ole virustorjuntaohjelmaa, koska en ole sillä paljon netissä. Se kone (kumpikin Windows XP) käynnistyy varsin nopeasti.
Macin videonkäsittelyssä on se aikaa vievä piirre, että videota pitää välirenderöidä koko ajan aina kun siihen tekee muutoksia. Tämä tuntuu aivan käsittämättömältä. Vegasissa sen kuin heittelee otokset liukuhihnalle ja antaa lopuksi renderöintikomennon. Kaikkein kömpelöin kokeilemani ohjelma on ollut Adobe Premiere, joka on kuin 1940-luvun teknologiaa, vaikka silloin ei vielä videoita ollutkaan. No, versio, jolla aikoinaan muutaman videon väsäsin, ei ollut aivan uusimpia.
En omaa tarpeeksi kokemusta Maceista, jotta osain sanoa niistä mitään...
Jos asia on noin, niin miten pystyt arvostelemaan Macin kosketuslevyn toimintaa?
Paljastaisitko jo miten hakukone vaihtuu Explorer 8:aan kätevimmin? MS:n ohjeiden mukaan toimiessa mennään samaan webbipalveluun mihin itsekin eksyin. Tuo sivusto on mukavasti ilmottanut tämän aamun, että "server is too busy". Alkaa keveysti ärsyttämään luekella tuota ilmoitusta.
Macin videonkäsittelyssä on se aikaa vievä piirre, että videota pitää välirenderöidä koko ajan aina kun siihen tekee muutoksia. Tämä tuntuu aivan käsittämättömältä. Vegasissa sen kuin heittelee otokset liukuhihnalle ja antaa lopuksi renderöintikomennon. Kaikkein kömpelöin kokeilemani ohjelma on ollut Adobe Premiere, joka on kuin 1940-luvun teknologiaa, vaikka silloin ei vielä videoita ollutkaan. No, versio, jolla aikoinaan muutaman videon väsäsin, ei ollut aivan uusimpia.
Anteeksi, en ymmärrä.
Mitä tarkoitat tuolla välirenderöinnillä? Olenko tehnyt jotain väärin kun en ole mitään välirenderöintejä iMoviessa tehnyt. Olen vedellyt projektikirjastoon videoita pätkinyt niitä sekä vaihdellut järjestystä lisännyt siirroksia sekä tekstejä enkä kertaakaan ole renderöinnyt mitään. Sen jälkeen kun projekti on valmis olen laittanut homman laskentaan levylle polttoa varten. Siinä se.
Anteeksi, en ymmärrä.
Mitä tarkoitat tuolla välirenderöinnillä? Olenko tehnyt jotain väärin kun en ole mitään välirenderöintejä iMoviessa tehnyt. Olen vedellyt projektikirjastoon videoita pätkinyt niitä sekä vaihdellut järjestystä lisännyt siirroksia sekä tekstejä enkä kertaakaan ole renderöinnyt mitään. Sen jälkeen kun projekti on valmis olen laittanut homman laskentaan levylle polttoa varten. Siinä se.
Taitaakin olla niin, että minä olen tehnyt jotakin väärin. Ainakin näiden ohjeiden mukaan.
Pitääkin siis vain säätää asetuksia. Tällaisia asioita ei kuitenkaan tarvitse miettiä Sony Vegasissa, jossa voi pudotella "time-linelle" melkein mitä vain, ja niistä tulee videota. No, ei nyt sentään Word dokumentteja.
Monien nykyaikaisten kameroiden tuottama mpeg-formaatti on aika tukkoista käsiteltäväksi ja renderöitäväksi, ja heikompi kone voi mennä pitkän videon kanssa kokonaan jumiin. Itselläni on vielä kasetille kuvaava kamera, jonka tuottama DV-formaatti vähemmän pakattuna (jos olen ymmärtänyt oikein) pyörii sujuvammin.
Itselläni ei ole toimivaa Maccia, joten kokemukseni videon editoinnista perustuvat pelkkiin satunnaisiin kokeiluihin. Kun tyttäreni osti HD-videokameran pari vuotta sitten, meiltä (autan häntä tietokoneasioissa) meni käytännössä vuosi ennen kuin saimme HD-formaatin pyörimään Macissa. Kone kerta kaikkiaan meni jumiin, vaikka se oli uusi 17 tuuman Macbook Pro. Kahlasin läpi kymmeniä erilaisia sivuja, joista etsin tietoa, miten AVCHD-videon saa pyörimään. Löytyi paljon sellaista tietoa, jossa sanottiin, ettei mitenkään. Tai on käytettävä jotain muunto-ohjelmaa. Samaan aikaan Macin mainoksissa väitettiin, että MacBook Pro sopii hyvin teräväpiirtovideon muokkaamiseen.
Joskus viime talvena ratkaisu yllättäen jonkin nettisivun ohjeen mukaan keksittiin. Macissa oli itsessään toiminta, jolla videon voi ladata suoraan kamerasta (tämäkään ei onnistunut alussa, vaan video piti ladata toiseen tietokoneeseen ja siirtää sieltä Macciin) editointiohjelmaan. Eli tästä lähtien teräväpiirtovideon (m2t-tiedosto) editoiminen on onnistunut.
Näyttää vähän siltä, että teräväpiirtovideokamerat tulivat markkinoille niin yllättäen, että tietokoneiden editointiohjelmat eivät pysyneet kehityksessä mukana. Pari vuotta sitten tilanne oli vielä lähes toivoton, mutta nyt se on parantunut. Vieläkin teräväpiirtovideo tosin tuottaa ongelmia. Youtubeen voi ladata sellaisen, mutta jos käyttää väärää formaattia ja vääriä asetuksia, valmis video tökkii heikoimmissa tietokoneissa. Itselläni ei vieläkään ole omaa teräväpiirtokameraa (pian ehkä on), joten en ole viime aikoina enää kovin paljon paneutunut tähän asiaan.
Eli: kuinka paljon mac poikkeaa windowsista ja oppiiko käytön parissa viikossa niinkuin Applen sivuilla väitetään, toimivatko tulostimet ym. oheislaitteet.
Eli: kuinka paljon mac poikkeaa windowsista ja oppiiko käytön parissa viikossa niinkuin Applen sivuilla väitetään, toimivatko tulostimet ym. oheislaitteet.
Itse vaihdoin macciin n. 5 vuotta sitten, voisin sanoa vahingossa. Macin käytön oppiminen oli tosi helppoa. Kertaakaan en ole edes harkinnut windowsiin paluuta. Olen suositellut sitä myös monille, eikä kukaan joka on vaihtanut ole katunut päätöstään.
Seuraava koneeni on mäkki. En ole koskaan ko. masiinaa käyttänyt, mutta ei se ainakaan huonompi voi olla kuin Windows. Kokemusta omppufirman tuotteista on vain iPhonesta, ja pelkästään positiivisia. Win7 on hyvä käyttis, hieno ja mukava käyttää, mutta perkele että tulee siihenkin yhtenään jotain päivityksiä. Eikö sitä voi kerralla valmiiksi tehdä, vaan pitää keskeneräisiä tuotteita myydä. Aina on jotain hermoja riipivää pikkuongelmaa, bluetooth hiiri yhtäkkiä lakkaa toimimasta, tulostaminen verkkotulostimeen pelaa jos pelaa, joku ohjelma välillä yhtäkkiä "jäätyy" hyväksi toviksi... kaikenlaista. Kaiken kukkuraksi win7 välillä ihan omatoimisesti hävittää pikakuvakkeita työpöydältä, eikä kaikkia kuvakkeita pysty kiinnittämään alapalkkiin !! Ne mitkä häviää, on muuten samoja, joita ei palkkiin pysty kiinnittään.
Kyllä minä macin seuraavaksi otan. Kuten sanottu, ei se ainakaan huonompi voi olla hä.
Seuraava koneeni on mäkki. En ole koskaan ko. masiinaa käyttänyt, mutta ei se ainakaan huonompi voi olla kuin Windows.
Omassa tuttavapiirissäni on monia macciin vaihtaneita, itseni mukaan lukien. Kukaan ei ole katunut päätöstään. Puhelimenkin tahtoisin vaihtaa Appleen mahdollisimman pian.
Voi teitä mac-uskovaisia. Eiköhä tuo ole aika usein todettu että nykyään Wintoosa (Seiska) on ihan ok käyttis muttei mäkkikään huono ole, ehkä vaan hieman ylihintainen. Jos rahaa on niin miksei.
Ja mitä tulee luotettavuuteen, niin ohjelmat kaatuvat, ei käyttis. NT4,2000, XP, Vista eikä Seiska ole kertaakaan minulla kaatuneet kun taas Win 95:llä mentiin nurin kerran vartissa. Uudetkin windowsit saa tahmaamaan ja hitaalla koneella jopa hetkittäin jumiutumaan asentamalle sinne huonoja softia, mutta sama pätee OSX:lle. Ja käytän töissä tietyillä koneilla mäkkiä, jumittaa ne softat siinäkin ja saa tappaa niitä aivan kuin windowsissakin. Ja sitten homma jatkuu.
Toki tämä paskojen ohjelmistojen ongelma on pahin windowsille kun sille on absoluuttisesti niin paljon ohjelmia tarjolla, ja niin monet "ilmaiset" ohjelmat tarjoavat väksin mukaan kylkiäisiä, enkä puhu pelkästään viruksista vaan kaikesta siitä rojusta mikä pakotetaan käynnistymään käyttiksen mukana ja sitten hidastuu. Mutta siltä voi välttyä. Huono virustutka vetää tehokkaankin koneen kyykkyyn. Ja allekirjoittanut tarkastaa huolella (virtuaalimasiinassa) kaikki uudet tuntemattomat ohjelmat ennen kuin asentaa ne varsinaiseen käyttikseen. Uskokaa pois, windows käynnistyy hyvin nopeasti ja toimii kuin unelma. Mutta meneppäs asentamaan sinne kaikki netin 150 parasta ilmaisohjelmaa, niin se oli siinä.
Ja käytän töissä tietyillä koneilla mäkkiä, jumittaa ne softat siinäkin ja saa tappaa niitä aivan kuin windowsissakin. Ja sitten homma jatkuu.
Huono virustutka vetää tehokkaankin koneen kyykkyyn. Ja allekirjoittanut tarkastaa huolella (virtuaalimasiinassa) kaikki uudet tuntemattomat ohjelmat ennen kuin asentaa ne varsinaiseen käyttikseen.
Mitkä softat sulla jumittaa macissa ja mika kone sulla on? Ja mitä viruksiin ja virustutkiin tulee, maccilaisena ei niitä tarvitse edes miettiä...
Ja käytän töissä tietyillä koneilla mäkkiä, jumittaa ne softat siinäkin ja saa tappaa niitä aivan kuin windowsissakin. Ja sitten homma jatkuu.
Huono virustutka vetää tehokkaankin koneen kyykkyyn. Ja allekirjoittanut tarkastaa huolella (virtuaalimasiinassa) kaikki uudet tuntemattomat ohjelmat ennen kuin asentaa ne varsinaiseen käyttikseen.
Mitkä softat sulla jumittaa macissa ja mika kone sulla on? Ja mitä viruksiin ja virustutkiin tulee, maccilaisena ei niitä tarvitse edes miettiä...
Oma työkone on Windows-PC, mutta duunissa on paljon yhteisiä työasemia aina Linukoista Mäkkeihin. Lähinnä nämä Macit on tarkoitettu multimedia työskentelyyn, eli ovat kiinni skannereissa ym. video/valokuvauslaitteissa. Vähän niitä tulee käytettyä joten en muista varmasti softien nimiä niin en sano mitään ettei tule väärää.
Tuo on totta ettei mäkki välttämättä tarvii virustutkaa, mutta hyvä sellainen on siinäkin olla. Kaveri osti kotia Mäkkärin ja lähti warettamaan sinne softia ja sai pöpöt mukana.
Itse vaihdoin kotikäytössä vuosia sitten macciin. Paluuta windows-maailmaan ei enää ole. Työkäyttöönkin mielelläni ottaisin macin, mutta talon IT ei niitä toistaiseksi tarjoa kuin graafista työtä tekeville. Omassakaan työssä ei ole mitään mitä en saisi Macilla tehtyä.
On totta, että 7 on paras windows koskaan, mutta silti se jää vakaudessa ja käytettävyydessä varsin kauas OSX:stä. SO2001:n mainitsema rappeuma,joka etupäässä johtuu rekisterin paisumisesta, vaivaa aivan samalla tavalla tuota windowsin tuoreintakin iteraatiota. Nyt runsaat puoli vuotta käytössä ollut lenovon ultrakevyt win7:lla on jo lähes sietämättömän hidas käynnistymään ja siinä esiintyy muutamia säännöllisesti esiintyviä vikoja (win explorerin kaatumiset päivittäin, ongelmat USB-laitteiden kanssa ja virranhallinnan ongelmat).
Mitä alkuperäiseen kysymykseen tulee, oli oma siirtyminen täysin kivuton ja uuden järjestelmän omaksuminen otti aikaa ehkä parikymmentä minuuttia. PC-maailman jälkeen hämmästyttävintä on ollut kaikkien ulkoisten laitteiden täysin saumaton ja välitön toiminta sekä laitteen täydellinen huoltovapaus. Laite itse ei vaadi lainkaan huomiota, vaan voi keskittyä siihen mitä koneella oikeasti tekee
Itse vaihdoin kotikäytössä vuosia sitten macciin. Paluuta windows-maailmaan ei enää ole. Työkäyttöönkin mielelläni ottaisin macin, mutta talon IT ei niitä toistaiseksi tarjoa kuin graafista työtä tekeville. Omassakaan työssä ei ole mitään mitä en saisi Macilla tehtyä.
On totta, että 7 on paras windows koskaan, mutta silti se jää vakaudessa ja käytettävyydessä varsin kauas OSX:stä. SO2001:n mainitsema rappeuma,joka etupäässä johtuu rekisterin paisumisesta, vaivaa aivan samalla tavalla tuota windowsin tuoreintakin iteraatiota. Nyt runsaat puoli vuotta käytössä ollut lenovon ultrakevyt win7:lla on jo lähes sietämättömän hidas käynnistymään ja siinä esiintyy muutamia säännöllisesti esiintyviä vikoja (win explorerin kaatumiset päivittäin, ongelmat USB-laitteiden kanssa ja virranhallinnan ongelmat).
Mitä alkuperäiseen kysymykseen tulee, oli oma siirtyminen täysin kivuton ja uuden järjestelmän omaksuminen otti aikaa ehkä parikymmentä minuuttia. PC-maailman jälkeen hämmästyttävintä on ollut kaikkien ulkoisten laitteiden täysin saumaton ja välitön toiminta sekä laitteen täydellinen huoltovapaus. Laite itse ei vaadi lainkaan huomiota, vaan voi keskittyä siihen mitä koneella oikeasti tekee
Jahas. Oletko aivan varma, että Lenovon viat johtuvat juuri Win7:sta? Itselläni on ollut 7 käytössä likimain niin kauan kuin se on ollut saatavilla erilaisista beetaversioista lähtien. Kaatunut ei ole kertaakaan, ei liioin ole ainakaan tämä läppäri (HP 6530b) hidastunut tippaakaan kahden vuoden käytön jälkeen, tosin siinä oli aluksi Vista, jonka päälle päivitin 7:n. Onnistui muuten todella ongelmitta!
Tietysti jos lähtee jo oletusarvoisesti siitä, ettei winkkarilla mitään tee ja käyttää aikansa sen "vikojen" haeskenteluun, niitä myös varmaan löytää.
Mac:a olen jonkun verran käyttänyt, enkä kyllä suoraan sanoen ymmärrä juttuja OSX:n ylivertaisesta käytettävyydestä. Voihan tietenkin olla, että olen niin yksinkertainen, etten sen hienouksia tajua.
Macin ja PC:n eron on ihan klassinen tapaus. Mac on Premium- tuote ja PC tavis-tuote.
Sama ero kuin saksalaisissa Premium-autoissa Audi, BMW, Mercedes ja Porsche verrattuna tavallisiin pääasiassa aasialaisiin tai amerikkalaisiin autoihin. Premium-markkinaosuus ei ole suuri (muutenhan se ei olisi Premium vaan tavis) mutta Premiumia hankkivat paljon tuotetta käyttävät tiedostavat edelläkävijäihmiset jotka saavat itse valita ja jotka haluavat maksaa laadusta ja fiiliksestä. Esim. MacBook Air antaa pelkästään katselemalla ja kädessä pitämällä äärimmäisen huippulaadun tunteen.
Apple on maailman arvokkain teknologiayhtiö. Tietokoneiden (pöytä- tai syli) aikakausi on ohi sikäli että älypuhelimet ja tabletit myyvät jo paljon enemmän kuin pöytä- ja sylitietokoneet. Voidaan arvioida Applen asema entisestään vahvistuu lähivuosina (iPhonen ja iPadin ansiosta).
Ei ihme BMW:n uusi alibrändi on "BMW i" eli Premium-autot pitävät Applea esikuvanaan. Ja päinvastoin.
Jahas. Oletko aivan varma, että Lenovon viat johtuvat juuri Win7:sta? Itselläni on ollut 7 käytössä likimain niin kauan kuin se on ollut saatavilla erilaisista beetaversioista lähtien. Kaatunut ei ole kertaakaan, ei liioin ole ainakaan tämä läppäri (HP 6530b) hidastunut tippaakaan kahden vuoden käytön jälkeen, tosin siinä oli aluksi Vista, jonka päälle päivitin 7:n. Onnistui muuten todella ongelmitta!
Onhan Applella toki epäreilu kilpailuetu PC-puoleen verrattuna siinä, että he valmistava sekä raudan että käyttöjärjestelmän, jolloin kombinaatioden määrä on hyvin pieni verrattuna loputtomiin PC-rautakombinaatioihin.
Ajureista ja laitevalmistajien muista softista johtuvat rautakohtaiset ongelmat ovat oma lukunsa, mutta Windowsin rekisteriin liittyvät ongelmat koskettavat joka ikistä Windowsinstallaatiota. Käynnistyssyklit, sovellusasennukset, jne. paisuttavat rekisteriä kuin pullataikinaa ja kone hidastuu melko suorassa suhteessa installaation käyttöikään. Windowseista on tullut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hankittua kokemusta enemmän kuin olisin kaivannut ja 3.1:n ja 7 välillä on tullut käytettyä pitkiä aikoja kaikkia muita versioita paitsi Me:tä ja Vistaa.
Macin ja PC:n eron on ihan klassinen tapaus. Mac on Premium- tuote ja PC tavis-tuote.
Sama ero kuin saksalaisissa Premium-autoissa Audi, BMW, Mercedes ja Porsche verrattuna tavallisiin pääasiassa aasialaisiin tai amerikkalaisiin autoihin. Premium-markkinaosuus ei ole suuri (muutenhan se ei olisi Premium vaan tavis) mutta Premiumia hankkivat paljon tuotetta käyttävät tiedostavat edelläkävijäihmiset jotka saavat itse valita ja jotka haluavat maksaa laadusta ja fiiliksestä. Esim. MacBook Air antaa pelkästään katselemalla ja kädessä pitämällä äärimmäisen huippulaadun tunteen.
Apple on maailman arvokkain teknologiayhtiö. Tietokoneiden (pöytä- tai syli) aikakausi on ohi sikäli että älypuhelimet ja tabletit myyvät jo paljon enemmän kuin pöytä- ja sylitietokoneet. Voidaan arvioida Applen asema entisestään vahvistuu lähivuosina (iPhonen ja iPadin ansiosta).
Ei ihme BMW:n uusi alibrändi on "BMW i" eli Premium-autot pitävät Applea esikuvanaan. Ja päinvastoin.
Hyvin sanottu. Missä tahansa alalla merkistä saa maksaa, mutta se yleensä myös takaa laadun. Sama pätee tietotekniikkaan, autoihin, vaatteisiin... Voihan niissä hinnoissa olla jonkin verran ilmaakin välissä, mutta ei pelkästään.
Applen käyttäjäfoorumeille on ilmestynyt valituksia yli 500 käyttäjältä, joiden vuosimallia 2011 olevat Macbook Pro:t jumiutuvat täysin prosessorin ja näytönohjauksen toimiessa täydellä kuormituksella.
Lukuisat käyttäjät kuvailevat tilannetta, jossa raskaiden ohjelmien ajamisen seurauksena Macbook Pro:n tuulettimet käynnistyvät, ja hetken kuluttua järjestelmä lakkaa reagoimasta käyttäjän toimiin. Vain hiiren kursorin liikuttaminen onnistuu, ja käytön jatkamiseksi on käynnistettävä laite uudelleen.
Apple ei ole antanut virallista vastausta tai ratkaisua satojen käyttäjien kokemiin ongelmiin. On epäselvää, liittyykö ongelma lämpötilan nousemiseen vai muihin seikkoihin. Osa käyttäjistä on kiertänyt ongelman ehkäisemällä erillisen näytönohjainkorttinsa toiminnan sovelluksella, joka pakottaa tietokoneen toimimaan integroidun Intel-näytönohjaimen varassa.
Hmm... Kyseessä taitaa siis olla tänä vuonna ilmestynyt uusi versio. Jään odottamaan tilanteen kehitystä. Ikävää, mutta tapahtunut ei kuitenkaan muuta yleiskäsitystäni maceistä.
Hmm... Kyseessä taitaa siis olla tänä vuonna ilmestynyt uusi versio. Jään odottamaan tilanteen kehitystä. Ikävää, mutta tapahtunut ei kuitenkaan muuta yleiskäsitystäni maceistä.
Just. Tämä kertoo kaiken oleellisen mäc-käyttäjistä. Vaikka koneet räjähtelisivät syliin ja iphonet syttyisivät palamaan ja lasikuoret halkeilesivat talvella sekä vielä sekin että uusimmalla iphonella ei voi tietyllä otteella soittaa. Kaikesta tästä huolimatta te vannotta "isä Jobsin" nimeen.
Mitäköhän pitäisi tapahtua ennen kuin te hyväksytte sen, että applen tuotteet ovat aivan samanlaisia romuja kuin muutkin vastaavat, ehkäpä vielä hitusen huonompia...
Hmm... Kyseessä taitaa siis olla tänä vuonna ilmestynyt uusi versio. Jään odottamaan tilanteen kehitystä. Ikävää, mutta tapahtunut ei kuitenkaan muuta yleiskäsitystäni maceistä.
Just. Tämä kertoo kaiken oleellisen mäc-käyttäjistä. Vaikka koneet räjähtelisivät syliin ja iphonet syttyisivät palamaan ja lasikuoret halkeilesivat talvella sekä vielä sekin että uusimmalla iphonella ei voi tietyllä otteella soittaa. Kaikesta tästä huolimatta te vannotta "isä Jobsin" nimeen.
Mitäköhän pitäisi tapahtua ennen kuin te hyväksytte sen, että applen tuotteet ovat aivan samanlaisia romuja kuin muutkin vastaavat, ehkäpä vielä hitusen huonompia...
Niin tyypillistä kommentointia... Oletko koskaan kokeillut Applen laitteita? Vai teetkö oletuksia ja luet uutisia valikoiden?
Macin ja PC:n eron on ihan klassinen tapaus. Mac on Premium- tuote ja PC tavis-tuote.
Höpöhöpö.
Macissa ainoat asiat jotka tekee siitä "premium" tuotteen, ovat hinta ja ulkonäkö. Toisin sanoen noilla kirteereillä, saat PC koneestakin ihan helposti "premium" mallin, kun et osta halvinta ja valitset mieleisen näköisen, en tiedä onko sillä tietenkään sellaista status arvoa, mutta oliko nyt tarkoitus ostaa tietokonetta vai koriste esinettä? Käytännöllisyyden kanssa tällä määrittelemälläsi "premiumilla" ei ole mitään tekemistä.
On päivän selvää, että 2 tonnin mac toimii paremmin, mitä halvimmista palikoista koottu PC kone. Syy ei kuitenkaan ole käyttöjärjestelmässä, vielä vähemmän ulkonäössä. Syy on raudassa. Oletkos kokeillut laadukasta PC konetta, jota ei ole koottu halvimmista osista? Pirun hyviä laitteita ovat, rauta määrittää tietokoneessa hyvin pitkälle sen, miten vakaa, kestävä ja toimiva se on. Macit itseasiassa kootaan hyvin pitkälti samasta raudasta kuin keskihintaiset PC:t. Sitten jos vielä parempaa haluat, ainoa vaihtoehto on PC kone tai no ehkä PowerMac siellä yrittää kilpailla. Tavallisen tallaajan ja peruskäyttäjän näkökulmasta, windows koneen yhteensopivuudessa voittanutta ei tänä päivänä valitettavasti ole, jos sitä mitataan sillä miten paljon lisälaitteita ja eri ohjelmia tietokone tukee. Linux on myös erittäin varteenotettava vaihtoehto PC:n käyttöjärjestelmäksi, vaikka on normikoneissa enempi kuten Mac, eli huonosti tuettu jos haluat sen toimivan jonkin harvinaisemman jutun kanssa.
Microsoftin tuotteissa on kuluttajan näkökulmasta paljon typeryyttä, sama pätee applen vehkeisiin. Ongelma on siinä, että MS pääsi muodostumaan standardiksi halpojen normikoneiden markkinoilla, joihin applekin oikeastaan kuuluu vaikkei aivan halpis koneita tarjoakkaan, ja sitä on vaikea muuttaa.
Taas ne, jotka vaativat tietokoneelta kaikista eniten joustavuutta ja käyttävät raskaimman sarjan sovelluksia tai haluavat kaiken hyödyn irti raudasta, suosivat yleensä linux ja unix pohjaisia systeemejä. Sanottakoon vaikka maailman tehokkaimmista tietokoneista eli supertietokoneista, yksikään ei käytä tätä kaupallista roskaa mitä taviksille myydään. Kaikki pyörivät milläs muullakaan, kuin Linuxilla.
Samoin servereissä Linux jyrää aika vahvasti. Tavallisten ihmisten käytössä Linux olisi varteenotettava vaihtoehto, tosin harmillisesti sen yhteensopivuus on ymmärretyistä sysitä huonoa halvan raudan, ja erilaisten lisälaitteiden kuten tulostimien, kameroiden ja muiden kanssa.
Tietokone markkinnoita ei oikein väkisinkään pysty vertaamaan autopuoleen.
Tai no, ehkä siinä, että autojakin myydään mielikuvilla, kuten nykyään myös tietokoneita valitettavasti.
En väitä, että Applen tietokoneet olisivat huonoja. Ne ovat samaa rautaa kuin keskihintaiset PC koneet ja suurimmalta osin saman tasoisia. Niissä on ihan samat intellin prosessorit, kingstonin muisteja, jne. Emolevy saattaa olla oma, mutta erittäin laadukkaita emolevyja on kyllä monilla valmistajilla joten en näe siinäkään mitään edistyksellisyyttä ja sen jälkeen kun tuli ilmi että apple soveltaa tuota planned obsolence ideologiaa tuotteisiinsa, en ole pitänyt niiden komponenttejä alkuunkaan erityisen laadukkaina, vaan keskinkertaisina.
Mitä Applen arvoon tulee teknologiayhtiönä. Sillä ei ole mitään tekemistä hyvien tietokoneiden tai edes erityisen hyvän teknologiaosaamisen kanssa vaan sehän perustuu ihan muihin asioihin.
Miksi Apple lyö rahoiksi johtuu siitä, heillä on brändi kunnossa ja he osaavat myydä sekä markkinoida, tuotteistaa, luoda mielikuvia. Koko heidän liiketoimintakonseptinsa on fiksu ja sinäänsä apple on onnistunut yhtiönä.
Esimerkiksi perustekniikaltaan täysin sama muistikampa mikä maksaa PC koneeseen 50, maksaa Applen koneeseen 250, tai jopa 500. Apple todella osaa lyödä rahoiksi, ja hölmöt ihmiset ostavat.
Toinen esimerkki iPodien akuista muutama vuosi takaperin. Apple suunnitteli iPodin akun niin, että se X määrän lataamisen jälkeen hajoaa. Kun viet laitteen huoltoon, siellä sanotaan että osta uusi, tätä ei voi huoltaa. Suunniteltu juttu, jonka ideana oli, että iPodien myynti nousisi. Tätä toki tehdään monenna muullakin tieteenalalla erityisen paljon autoalalla, mutta tälläisten juttujen takia en ymmärrä apple hypetystä.
Tai iPhonen takuun raukeaminen jos lämpötila alle 0 astetta?
Apple ei ole edistyksellinen teknologia näkökulmasta alkuunkaan enää tänä päivänä, sen sijaan rahan teon ja mielikuvien myynnin he osaavat erinomaisesti ja pisteet siitä.
Mitä Applen arvoon tulee teknologiayhtiönä. Sillä ei ole mitään tekemistä hyvien tietokoneiden tai edes erityisen hyvän teknologiaosaamisen kanssa vaan sehän perustuu ihan muihin asioihin.
Miksi Apple lyö rahoiksi johtuu siitä, heillä on brändi kunnossa ja he osaavat myydä sekä markkinoida, tuotteistaa, luoda mielikuvia. Koko heidän liiketoimintakonseptinsa on fiksu ja sinäänsä apple on onnistunut yhtiönä.
Esimerkiksi perustekniikaltaan täysin sama muistikampa mikä maksaa PC koneeseen 50, maksaa Applen koneeseen 250, tai jopa 500. Apple todella osaa lyödä rahoiksi, ja hölmöt ihmiset ostavat.
Teknologiayhtiöhän Apple mitä suurimmassa määrin on.
Vuoden 2007 jälkeen kaikki älypuhelimet ovat jollain tapaa muistuttaneen ensimmäistä iPhonea. Ei silti, ei Apple kosketusnäyttöpuhelinta keksinyt mutta sujuvan ja toimivan tekniikan edelläkävijä se on ja näytti miten homma pitää hoitaa. Jos tuollainen ei ole teknologiaa niin mikä sitten.
Sama ilmiö toistuin iPadin kohdalla.
Mitä Applen tietokoneisiin tulee ovat tietosi tosi vanhaa perua. Esimerkiksi jos ostat perus iMacin ja lisäät muistin tappiin (peruskokoonpanossa 4 Gt; lisäät 4 Gt) maksaa se 100 euroa ja ne muistit on kiinnitetty valmiiksi eikä konetta tarvitse availla sen takia.
Toinen asia mitä jaksetaan toitottaa on Applen koneiden kalleus, kaikki on suhteellista mutta Applen koneet pitävät hintansa ja niillä on jälkimarkkinat. Tosin jos halvin Applen pöytäkone maksaa n. 600 euroa ei hinnan pitäisi olla esteenä. Toki on Applella noita numeronmurskaajia jotka maksaa yli 2,500 euroa mutta niin ne muutkin merkkikoneet maksavat. Esimerkkinä voisi pistää 27" iMac joka on vastaavaa HP: konetta halvempi sekä paremmin varustettu esim. HP-koneesta puuttuu nettikamera.
Yksi asia jota ei voi sivuuttaa noissa laskelmissa; Applen koneiden mukana tuleva laaja ohjelmistopaketti jonkalaista ei muissa ole.
On päivän selvää, että 2 tonnin mac toimii paremmin, mitä halvimmista palikoista koottu PC kone. Syy ei kuitenkaan ole käyttöjärjestelmässä, vielä vähemmän ulkonäössä. Syy on raudassa. Oletkos kokeillut laadukasta PC konetta, jota ei ole koottu halvimmista osista? Pirun hyviä laitteita ovat, rauta määrittää tietokoneessa hyvin pitkälle sen, miten vakaa, kestävä ja toimiva se on. Macit itseasiassa kootaan hyvin pitkälti samasta raudasta kuin keskihintaiset PC:t. Sitten jos vielä parempaa haluat, ainoa vaihtoehto on PC kone tai no ehkä PowerMac siellä yrittää kilpailla. Tavallisen tallaajan ja peruskäyttäjän näkökulmasta, windows koneen yhteensopivuudessa voittanutta ei tänä päivänä valitettavasti ole, jos sitä mitataan sillä miten paljon lisälaitteita ja eri ohjelmia tietokone tukee. Linux on myös erittäin varteenotettava vaihtoehto PC:n käyttöjärjestelmäksi, vaikka on normikoneissa enempi kuten Mac, eli huonosti tuettu jos haluat sen toimivan jonkin harvinaisemman jutun kanssa.
Itselläni ei vielä ole tullut sellaista tarvetta eteen näin neljän vuoden jälkeen, etteikö Mac olisi kyseiseen tarpeeseen olisi vastannut vähintäänkin hyvin. Mitä ovat ne peruskäyttäjän tarpeet, joitä MAc ei hoida?
Olen käyttänyt noin 20 vuotta erilaisia ja eri hintaisia DOS/Windows -koneita ja yksikään niistä ei ole toiminut läheskään niin hyvin kuin tämä keskinkertaisuus. Tällä tarkoitan sitä, että ei ole alkanut vielä vituttamaan mikään ja näin neljän vuoden ikäisenäkin kone toimii hyvin. Käynnistyminen ja sammuttaminen sujuu sukkelaan, käyttöjärjestelmän päivitykset eivät hyydytä konetta, ei tarvitse tuskailla virusten ja haittaohjelmien kanssa, ei tarvitse asennella uusiksi / puhdistaa käyttöjärjestelmää, ominaisuudet ovat edelleen tätä päivää... Jopa tuo käyttöjärjestelmän päivitys on edullista, todella yksinkertaista ja nopeaa. Mitenhän mahtaisi Windows 8 asentua neljä vuotta vanhaan läppäriin? Uusin OS X tuntuu toimivan ongemitta vahallakin raudalla.
Toinen mitä arvostan Macissani on tracpad. Neljä vuotta sitten se oli valovuosia kilpailijoitaan edellä, eivätkä kilpailijat ole vieläkään menneet ohi. Joidenkin kilpailijoiden pienet toiminnoiltaan rajoittuneet padit tuntuvat Macin jälkeen lähinnä antiikkisilta.
En väitä, että Applen tietokoneet olisivat huonoja. Ne ovat samaa rautaa kuin keskihintaiset PC koneet ja suurimmalta osin saman tasoisia. Niissä on ihan samat intellin prosessorit, kingstonin muisteja, jne. Emolevy saattaa olla oma, mutta erittäin laadukkaita emolevyja on kyllä monilla valmistajilla joten en näe siinäkään mitään edistyksellisyyttä ja sen jälkeen kun tuli ilmi että apple soveltaa tuota planned obsolence ideologiaa tuotteisiinsa, en ole pitänyt niiden komponenttejä alkuunkaan erityisen laadukkaina, vaan keskinkertaisina.
Windowsin päivitykset ovat pitäneet huolen siitä, että suurin osa läppäreistä vanhenee käsiin uuden käyttöjärjestelmän kieltäytyessä toimimaan sulavasti.
Miksi Apple lyö rahoiksi johtuu siitä, heillä on brändi kunnossa ja he osaavat myydä sekä markkinoida, tuotteistaa, luoda mielikuvia. Koko heidän liiketoimintakonseptinsa on fiksu ja sinäänsä apple on onnistunut yhtiönä.
Ensimmäisen Applen tuotteen kattavan käyttökokemuksen jälkeen ole valmis maksamaan Applesta paljon enemmän kuin kilpailijoistaan. Nykyisin on alkanut tulla kyllä ihan asiallisen oloisia lääpäreitä kilpailijoiltakin, mutta ne ovat samassa Applen kanssa. Esimerkiksi Samsung Series 9 vaikuttaa koneelta, jonka voisin huolia jos pitäisi ostaa joku muu kuin Apple.
Toinen esimerkki iPodien akuista muutama vuosi takaperin. Apple suunnitteli iPodin akun niin, että se X määrän lataamisen jälkeen hajoaa. Kun viet laitteen huoltoon, siellä sanotaan että osta uusi, tätä ei voi huoltaa. Suunniteltu juttu, jonka ideana oli, että iPodien myynti nousisi. Tätä toki tehdään monenna muullakin tieteenalalla erityisen paljon autoalalla, mutta tälläisten juttujen takia en ymmärrä apple hypetystä.
Eivätkö kaikki akut ole suunniteltu jollekin latausmäärälle?
SO2001:
Tuo kommentti kertoo paljon.... Elämä ei saa olla helppoa eikä asioita saa tehdä helpomman mukaan.....
Kävin katsomassa ja ihmettelemässä tuota "halpaa" Sony Vegaa, hinnaksi sille ilmoitettiin 667 eur ja ainakin minun mielestä tuo käyttöliittymä jonka näin tutorial videoissa oli tosi sekava ja epämääräinen (insinööritasoa).
Tulen loistavasti toimeen iLife paketilla (49 eur) joka sisältää ohjelmat sekä musiikin, kuvien että videon käsittelyyn niin ja vielä pätevän kotisivuohjelman. Nämä ohjelmat on tarkoitettu perusharrastajille eikä ohjelmia käyttääkseen tarvitse olla insinööri kuten tuosta Sony Vegasta tulee mieleen. iMoviessa on mm. kuvanvakautus, hidastus sekä laaja erikoisefektien määrä ja esim. iPhoton kasvojentunnistus toimii myös iMoviessa.
Jos haluan siirtyä vakavammaksi harrastajaksi hankin 400 eurolla puoliammattilaissoftat videon ja äänenkäsittelyyn (Final Cut Express 4.0 sekä Logic Express 9) jotka on jo lähellä ammattitasoa ja joihin esim. iMovie projektit siirtyvät ilman mitään ihme käännöksiä.
Kuvankäsittelyyn Photoshop Elements joka löytyy sekä Mac että Windows versiona ja joka maksaa molemmille käyttöjärjestelmille yhtä paljon. Itse tulen kyllä toimeen iPhotolla. Siinä on juuri ne työkalut joita tarvitsen kuvieni käsittelyyn.
Juuri tuo iLife paketti on yksi niistä syistä miksi Mac kannattaa hankkia, osaa sen sisältämistä ohjelmista maksaisi maltaita samoilla ominaisuuksilla Windows maailmassa.
Unohdin mainita erään Windowsia koskevan asian, nimittäin käyttöjärjestelmän rappeutumisen. Sama voi tietysti koskea muitakin järjestelmiä, mutta Windowsissa sen huomaa hyvin. Käyttiksen ikä on noin neljä vuotta aktiivikäytössä. Sen jälkeen se on niin hidas ja "buginen", että se on parasta asentaa formatoidulle kovalevylle uudestaan. Ja tässä tullaankin Windowsin toiseen kyseenalaiseen puoleen eli aktivointipakkoon. Jos käyttöjärjestelmä joudutaan asentamaan uudelleen, tai jos tietokoneeseen on vaihdeltu tarpeeksi osia, Windowsista voi tulla ainakin teoriassa ongelma. Parhaillaan käyttämäni Windows on asennettu kerran uudestaan, ja tällöin aktivointi onnistui. Tämä on jonkin komponentin kylkiäisenä ostettu OEM-versio. Koko aktivointiongelman ja monta muutakin ongelmaa voi tietysti kiertää "kiinalaisilla" asennuksilla, mutta jos kuitenkin haluaa pitää koneensa edes joten kuten laillisena, niin aktivointi on otettava huomioon.
Windowsin rappio ilmenee myös itsestään tapahtuvina muutoksina. Esimerkiksi USB-pistoke, joka on aikaisemmin toiminut moitteettomasti, voikin yhtäkkiä alkaa toimia hitaammin, jolloin kone ilmoittaa, että portti toimiin hitaasti, ja ajuri pitää asentaa uudelleen. Myös DVD-aseman toiminnassa ilmenee omituisia piirteitä. Jos asentaa uuden aseman, jossa on DVD RAM-levyjen luku ja kirjoitusominaisuus, alussa kaikki toimii hyvin. Kun tyhjän RAM-levyn panee asemaan, laite tunnistaa sen, ja levyn voi formatoida asianmukaiseen UDF-formaattiin, joka mahdollistaa RAM-levyn käyttämisen aivan kuin se olisi muistitikku. Erittäin kätevää. Valitettavasti tätä iloa ei jatku kauan. Muutaman kuukauden päästä kone lakkaa tunnistamasta RAM-levyn eräitä ominaisuuksia, eikä niitä enää pysty formatoimaan kuin surkeaan FAT-32 muotoon, mikä voi tarkoittaa käytännössä levyn muuttumista aika pian käyttökelvottomaksi, kun rekisteri menee sekaisin tai jotain kummallista tapahtuu. Ei kannata siis formatoida RAM-levyä FAT32 -asetuksilla, jos aikoo käyttää levyä kuten muistitikkua. Kun Windowsin rappio jatkuu, "Raimot" joutuu jättämään vähitellen hyllyyn.
No, ei noita DVD RAM -levyjä juuri enää taida edes saada mistään. Järjestelmä olisi mielestäni hyvä, jos levyjä saisi, ja jos ohjelmat vain toimisivat.
Antamastani videolinkistä sen verran, että video on minun tekemäni, ja jokaisessa kuvassa on sama tietokone. Ei mitään hidastuksia tai muitakaan trikkejä paitsi kolmen eri aikaan kuvatun videon yhdistäminen. Ubuntu-versio oli ensiksi 9.10, ja päivitin sen toukokuussa versioksi 10.04. Videot on kuvattu näillä kahdella eri versiolla. Ja Windows 7 on siis samassa koneessa oleva alkuperäisjärjestelmä. Lataajan ilmestyminen alussa näkyviin hidastaa tietysti myös Windowsin käynnistymistä, mutta aika otetaankin siitä, kun varsinainen käyttöjärjestelmä alkaa latautua. Windowsin kuva ilmestyy kyllä ensimmäisenä näkyviin, mutta taustalla tapahtuu vielä erilaista käynnistymistä eikä esimerkiksi Youtube-videoon pääse käsiksi ennen kuin Windows on kunnolla käynnissä. Mahdollinen virustorjuntaohjelma hidastaa tietysti Windowsia vielä lisää. Se on itse asiassa hyvin oleellisesti konetta hidastava ohjelma.
Joissakin asioissa olen huomannut Ubuntu Linuxin toimivan jopa paremmin kuin Windows 7:n. Esimerkiksi internettiin sillä pääsee erittäin nopeasti missä tahansa, olipa kyse langallisesta verkosta tai mokkulasta. Ubuntu löytää nettiyhteyden heti, eikä mitään asetuksia tarvitse edes miettiä. Windows sen sijaan... huokaus. En koskaan saanut Welhon mokkulaa/wekkulaa toiminaan Windows seiskalla. En jaksanut kovin pitkään edes taistella tämän asian kanssa, kun kerran Ubuntulla pääsi heti nettiin, kun mokkulan vain tökkäsi USB-töpseliin ja kirjoitti tunnussanan. Mutta langattoman verkon puolella asia oli päinvastoin. Siellä en saanut koskaan Ubuntua toiminaan Wifi-verkossa, vaikka sen pitäisi olla mahdollista (eräällä nettisivulla testattiin juuri sama tietokone Ubuntulla, ja Wifi toimi hyvin). Jostakin syystä en vain saanut ajureita toimimaan. Jossakin toisessa tietokoneessa langaton verkko voi toimia moitteettomasti.
Kirjoituspöydilläni hurisee parhaillaan kaksi Windows-konetta, joista toinen renderöi videota, ja tällä koneella, jolla nyt kirjoitan, latasin hetki sitten Youtubeen videon, jonka olin siirtänyt toiselta koneelta. Eli kun yksi renderöi videota, toinen lataa jo edellistä videota Youtubeen. Jos nyt näin kiire on olevinaan. Toisessa Windows-koneessa ei ole virustorjuntaohjelmaa, koska en ole sillä paljon netissä. Se kone (kumpikin Windows XP) käynnistyy varsin nopeasti.
Macin videonkäsittelyssä on se aikaa vievä piirre, että videota pitää välirenderöidä koko ajan aina kun siihen tekee muutoksia. Tämä tuntuu aivan käsittämättömältä. Vegasissa sen kuin heittelee otokset liukuhihnalle ja antaa lopuksi renderöintikomennon. Kaikkein kömpelöin kokeilemani ohjelma on ollut Adobe Premiere, joka on kuin 1940-luvun teknologiaa, vaikka silloin ei vielä videoita ollutkaan. No, versio, jolla aikoinaan muutaman videon väsäsin, ei ollut aivan uusimpia.
Internet yhteys sähköttömällä mökillä.
http://www.kuvajako.net/images/35386230274744305955.jpg
juuso01:
Jos asia on noin, niin miten pystyt arvostelemaan Macin kosketuslevyn toimintaa?
Paljastaisitko jo miten hakukone vaihtuu Explorer 8:aan kätevimmin? MS:n ohjeiden mukaan toimiessa mennään samaan webbipalveluun mihin itsekin eksyin. Tuo sivusto on mukavasti ilmottanut tämän aamun, että "server is too busy". Alkaa keveysti ärsyttämään luekella tuota ilmoitusta.
http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Change-or-choose-a-search-provider-in-Internet-Explorer
Anteeksi, en ymmärrä.
Mitä tarkoitat tuolla välirenderöinnillä? Olenko tehnyt jotain väärin kun en ole mitään välirenderöintejä iMoviessa tehnyt. Olen vedellyt projektikirjastoon videoita pätkinyt niitä sekä vaihdellut järjestystä lisännyt siirroksia sekä tekstejä enkä kertaakaan ole renderöinnyt mitään. Sen jälkeen kun projekti on valmis olen laittanut homman laskentaan levylle polttoa varten. Siinä se.
oskus:
Taitaakin olla niin, että minä olen tehnyt jotakin väärin. Ainakin näiden ohjeiden mukaan.
http://monicabriano.com/2010/03/12/final-cut-pro-problem-redline-on-timeline/
Pitääkin siis vain säätää asetuksia. Tällaisia asioita ei kuitenkaan tarvitse miettiä Sony Vegasissa, jossa voi pudotella "time-linelle" melkein mitä vain, ja niistä tulee videota. No, ei nyt sentään Word dokumentteja.
Monien nykyaikaisten kameroiden tuottama mpeg-formaatti on aika tukkoista käsiteltäväksi ja renderöitäväksi, ja heikompi kone voi mennä pitkän videon kanssa kokonaan jumiin. Itselläni on vielä kasetille kuvaava kamera, jonka tuottama DV-formaatti vähemmän pakattuna (jos olen ymmärtänyt oikein) pyörii sujuvammin.
Itselläni ei ole toimivaa Maccia, joten kokemukseni videon editoinnista perustuvat pelkkiin satunnaisiin kokeiluihin. Kun tyttäreni osti HD-videokameran pari vuotta sitten, meiltä (autan häntä tietokoneasioissa) meni käytännössä vuosi ennen kuin saimme HD-formaatin pyörimään Macissa. Kone kerta kaikkiaan meni jumiin, vaikka se oli uusi 17 tuuman Macbook Pro. Kahlasin läpi kymmeniä erilaisia sivuja, joista etsin tietoa, miten AVCHD-videon saa pyörimään. Löytyi paljon sellaista tietoa, jossa sanottiin, ettei mitenkään. Tai on käytettävä jotain muunto-ohjelmaa. Samaan aikaan Macin mainoksissa väitettiin, että MacBook Pro sopii hyvin teräväpiirtovideon muokkaamiseen.
Joskus viime talvena ratkaisu yllättäen jonkin nettisivun ohjeen mukaan keksittiin. Macissa oli itsessään toiminta, jolla videon voi ladata suoraan kamerasta (tämäkään ei onnistunut alussa, vaan video piti ladata toiseen tietokoneeseen ja siirtää sieltä Macciin) editointiohjelmaan. Eli tästä lähtien teräväpiirtovideon (m2t-tiedosto) editoiminen on onnistunut.
Näyttää vähän siltä, että teräväpiirtovideokamerat tulivat markkinoille niin yllättäen, että tietokoneiden editointiohjelmat eivät pysyneet kehityksessä mukana. Pari vuotta sitten tilanne oli vielä lähes toivoton, mutta nyt se on parantunut. Vieläkin teräväpiirtovideo tosin tuottaa ongelmia. Youtubeen voi ladata sellaisen, mutta jos käyttää väärää formaattia ja vääriä asetuksia, valmis video tökkii heikoimmissa tietokoneissa. Itselläni ei vieläkään ole omaa teräväpiirtokameraa (pian ehkä on), joten en ole viime aikoina enää kovin paljon paneutunut tähän asiaan.
juuso01:
Joko voisit paljastaa sen helpomman tavan? Yritin lisätä toiseenkin koneeseen googlea hakukonelistalle, eikä palvelu taaskaan toiminut.
Käytä Firefoxia, ei kai kukaan järkevä Windowsin käyttäjä Explorerilla mitään tee...
Ubuntu on kuulemma hyvä, ja ilmainen.
askk:
Duunikoneisiin en voi selainta vaihtaa ja kotiin ei näillä näkymin tule Windowsiakaan.
juuso1 tuntuu tietävän kuitenkin jonkin ratkaisun tähän ongelmaan. Ikävä kyllä hän ei suostu sitä paljastamaan.
etvt:
kyllä!
etvt:
Itse vaihdoin macciin n. 5 vuotta sitten, voisin sanoa vahingossa. Macin käytön oppiminen oli tosi helppoa. Kertaakaan en ole edes harkinnut windowsiin paluuta. Olen suositellut sitä myös monille, eikä kukaan joka on vaihtanut ole katunut päätöstään.
http://www.apple.com/fi/mac/
Seuraava koneeni on mäkki. En ole koskaan ko. masiinaa käyttänyt, mutta ei se ainakaan huonompi voi olla kuin Windows. Kokemusta omppufirman tuotteista on vain iPhonesta, ja pelkästään positiivisia. Win7 on hyvä käyttis, hieno ja mukava käyttää, mutta perkele että tulee siihenkin yhtenään jotain päivityksiä. Eikö sitä voi kerralla valmiiksi tehdä, vaan pitää keskeneräisiä tuotteita myydä. Aina on jotain hermoja riipivää pikkuongelmaa, bluetooth hiiri yhtäkkiä lakkaa toimimasta, tulostaminen verkkotulostimeen pelaa jos pelaa, joku ohjelma välillä yhtäkkiä "jäätyy" hyväksi toviksi... kaikenlaista. Kaiken kukkuraksi win7 välillä ihan omatoimisesti hävittää pikakuvakkeita työpöydältä, eikä kaikkia kuvakkeita pysty kiinnittämään alapalkkiin !! Ne mitkä häviää, on muuten samoja, joita ei palkkiin pysty kiinnittään.
Kyllä minä macin seuraavaksi otan. Kuten sanottu, ei se ainakaan huonompi voi olla hä.
pkj:
Omassa tuttavapiirissäni on monia macciin vaihtaneita, itseni mukaan lukien. Kukaan ei ole katunut päätöstään. Puhelimenkin tahtoisin vaihtaa Appleen mahdollisimman pian.
Voi teitä mac-uskovaisia. Eiköhä tuo ole aika usein todettu että nykyään Wintoosa (Seiska) on ihan ok käyttis muttei mäkkikään huono ole, ehkä vaan hieman ylihintainen. Jos rahaa on niin miksei.
Ja mitä tulee luotettavuuteen, niin ohjelmat kaatuvat, ei käyttis. NT4,2000, XP, Vista eikä Seiska ole kertaakaan minulla kaatuneet kun taas Win 95:llä mentiin nurin kerran vartissa. Uudetkin windowsit saa tahmaamaan ja hitaalla koneella jopa hetkittäin jumiutumaan asentamalle sinne huonoja softia, mutta sama pätee OSX:lle. Ja käytän töissä tietyillä koneilla mäkkiä, jumittaa ne softat siinäkin ja saa tappaa niitä aivan kuin windowsissakin. Ja sitten homma jatkuu.
Toki tämä paskojen ohjelmistojen ongelma on pahin windowsille kun sille on absoluuttisesti niin paljon ohjelmia tarjolla, ja niin monet "ilmaiset" ohjelmat tarjoavat väksin mukaan kylkiäisiä, enkä puhu pelkästään viruksista vaan kaikesta siitä rojusta mikä pakotetaan käynnistymään käyttiksen mukana ja sitten hidastuu. Mutta siltä voi välttyä. Huono virustutka vetää tehokkaankin koneen kyykkyyn. Ja allekirjoittanut tarkastaa huolella (virtuaalimasiinassa) kaikki uudet tuntemattomat ohjelmat ennen kuin asentaa ne varsinaiseen käyttikseen. Uskokaa pois, windows käynnistyy hyvin nopeasti ja toimii kuin unelma. Mutta meneppäs asentamaan sinne kaikki netin 150 parasta ilmaisohjelmaa, niin se oli siinä.
no-kia:
Mitkä softat sulla jumittaa macissa ja mika kone sulla on? Ja mitä viruksiin ja virustutkiin tulee, maccilaisena ei niitä tarvitse edes miettiä...
Dustwy:
Oma työkone on Windows-PC, mutta duunissa on paljon yhteisiä työasemia aina Linukoista Mäkkeihin. Lähinnä nämä Macit on tarkoitettu multimedia työskentelyyn, eli ovat kiinni skannereissa ym. video/valokuvauslaitteissa. Vähän niitä tulee käytettyä joten en muista varmasti softien nimiä niin en sano mitään ettei tule väärää.
Tuo on totta ettei mäkki välttämättä tarvii virustutkaa, mutta hyvä sellainen on siinäkin olla. Kaveri osti kotia Mäkkärin ja lähti warettamaan sinne softia ja sai pöpöt mukana.
Kotona enemmän macceja kuin windowseja.
Työkäyttöön olisi vaikea kuvitella maccia.
Tuota:
Riippuu varmaankin paljon mitä työtä tekee.
Itse vaihdoin kotikäytössä vuosia sitten macciin. Paluuta windows-maailmaan ei enää ole. Työkäyttöönkin mielelläni ottaisin macin, mutta talon IT ei niitä toistaiseksi tarjoa kuin graafista työtä tekeville. Omassakaan työssä ei ole mitään mitä en saisi Macilla tehtyä.
On totta, että 7 on paras windows koskaan, mutta silti se jää vakaudessa ja käytettävyydessä varsin kauas OSX:stä. SO2001:n mainitsema rappeuma,joka etupäässä johtuu rekisterin paisumisesta, vaivaa aivan samalla tavalla tuota windowsin tuoreintakin iteraatiota. Nyt runsaat puoli vuotta käytössä ollut lenovon ultrakevyt win7:lla on jo lähes sietämättömän hidas käynnistymään ja siinä esiintyy muutamia säännöllisesti esiintyviä vikoja (win explorerin kaatumiset päivittäin, ongelmat USB-laitteiden kanssa ja virranhallinnan ongelmat).
Mitä alkuperäiseen kysymykseen tulee, oli oma siirtyminen täysin kivuton ja uuden järjestelmän omaksuminen otti aikaa ehkä parikymmentä minuuttia. PC-maailman jälkeen hämmästyttävintä on ollut kaikkien ulkoisten laitteiden täysin saumaton ja välitön toiminta sekä laitteen täydellinen huoltovapaus. Laite itse ei vaadi lainkaan huomiota, vaan voi keskittyä siihen mitä koneella oikeasti tekee
PPi:
Jahas. Oletko aivan varma, että Lenovon viat johtuvat juuri Win7:sta? Itselläni on ollut 7 käytössä likimain niin kauan kuin se on ollut saatavilla erilaisista beetaversioista lähtien. Kaatunut ei ole kertaakaan, ei liioin ole ainakaan tämä läppäri (HP 6530b) hidastunut tippaakaan kahden vuoden käytön jälkeen, tosin siinä oli aluksi Vista, jonka päälle päivitin 7:n. Onnistui muuten todella ongelmitta!
Tietysti jos lähtee jo oletusarvoisesti siitä, ettei winkkarilla mitään tee ja käyttää aikansa sen "vikojen" haeskenteluun, niitä myös varmaan löytää.
Mac:a olen jonkun verran käyttänyt, enkä kyllä suoraan sanoen ymmärrä juttuja OSX:n ylivertaisesta käytettävyydestä. Voihan tietenkin olla, että olen niin yksinkertainen, etten sen hienouksia tajua.
Tässä vielä yksi linkki: http://www.mikropc.net/vertailut/article502118.ece
Macin ja PC:n eron on ihan klassinen tapaus. Mac on Premium- tuote ja PC tavis-tuote.
Sama ero kuin saksalaisissa Premium-autoissa Audi, BMW, Mercedes ja Porsche verrattuna tavallisiin pääasiassa aasialaisiin tai amerikkalaisiin autoihin. Premium-markkinaosuus ei ole suuri (muutenhan se ei olisi Premium vaan tavis) mutta Premiumia hankkivat paljon tuotetta käyttävät tiedostavat edelläkävijäihmiset jotka saavat itse valita ja jotka haluavat maksaa laadusta ja fiiliksestä. Esim. MacBook Air antaa pelkästään katselemalla ja kädessä pitämällä äärimmäisen huippulaadun tunteen.
Apple on maailman arvokkain teknologiayhtiö. Tietokoneiden (pöytä- tai syli) aikakausi on ohi sikäli että älypuhelimet ja tabletit myyvät jo paljon enemmän kuin pöytä- ja sylitietokoneet. Voidaan arvioida Applen asema entisestään vahvistuu lähivuosina (iPhonen ja iPadin ansiosta).
Ei ihme BMW:n uusi alibrändi on "BMW i" eli Premium-autot pitävät Applea esikuvanaan. Ja päinvastoin.
Totta tuo. Taitaa vain olla niin, että suurin osa Mac-käyttäjistä ei ajele premiumeilla vaan käyttää fillaria ja julkisia.
hedo:
Onhan Applella toki epäreilu kilpailuetu PC-puoleen verrattuna siinä, että he valmistava sekä raudan että käyttöjärjestelmän, jolloin kombinaatioden määrä on hyvin pieni verrattuna loputtomiin PC-rautakombinaatioihin.
Ajureista ja laitevalmistajien muista softista johtuvat rautakohtaiset ongelmat ovat oma lukunsa, mutta Windowsin rekisteriin liittyvät ongelmat koskettavat joka ikistä Windowsinstallaatiota. Käynnistyssyklit, sovellusasennukset, jne. paisuttavat rekisteriä kuin pullataikinaa ja kone hidastuu melko suorassa suhteessa installaation käyttöikään. Windowseista on tullut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana hankittua kokemusta enemmän kuin olisin kaivannut ja 3.1:n ja 7 välillä on tullut käytettyä pitkiä aikoja kaikkia muita versioita paitsi Me:tä ja Vistaa.
Nunchaku:
Hyvin sanottu. Missä tahansa alalla merkistä saa maksaa, mutta se yleensä myös takaa laadun. Sama pätee tietotekniikkaan, autoihin, vaatteisiin... Voihan niissä hinnoissa olla jonkin verran ilmaakin välissä, mutta ei pelkästään.
MikroBitti uutisoi MacBookista:
Hmm... Kyseessä taitaa siis olla tänä vuonna ilmestynyt uusi versio. Jään odottamaan tilanteen kehitystä. Ikävää, mutta tapahtunut ei kuitenkaan muuta yleiskäsitystäni maceistä.
Just. Tämä kertoo kaiken oleellisen mäc-käyttäjistä. Vaikka koneet räjähtelisivät syliin ja iphonet syttyisivät palamaan ja lasikuoret halkeilesivat talvella sekä vielä sekin että uusimmalla iphonella ei voi tietyllä otteella soittaa. Kaikesta tästä huolimatta te vannotta "isä Jobsin" nimeen.
Mitäköhän pitäisi tapahtua ennen kuin te hyväksytte sen, että applen tuotteet ovat aivan samanlaisia romuja kuin muutkin vastaavat, ehkäpä vielä hitusen huonompia...
lydenski:
Niin tyypillistä kommentointia... Oletko koskaan kokeillut Applen laitteita? Vai teetkö oletuksia ja luet uutisia valikoiden?
Nunchaku:
Höpöhöpö.
Macissa ainoat asiat jotka tekee siitä "premium" tuotteen, ovat hinta ja ulkonäkö. Toisin sanoen noilla kirteereillä, saat PC koneestakin ihan helposti "premium" mallin, kun et osta halvinta ja valitset mieleisen näköisen, en tiedä onko sillä tietenkään sellaista status arvoa, mutta oliko nyt tarkoitus ostaa tietokonetta vai koriste esinettä? Käytännöllisyyden kanssa tällä määrittelemälläsi "premiumilla" ei ole mitään tekemistä.
On päivän selvää, että 2 tonnin mac toimii paremmin, mitä halvimmista palikoista koottu PC kone. Syy ei kuitenkaan ole käyttöjärjestelmässä, vielä vähemmän ulkonäössä. Syy on raudassa. Oletkos kokeillut laadukasta PC konetta, jota ei ole koottu halvimmista osista? Pirun hyviä laitteita ovat, rauta määrittää tietokoneessa hyvin pitkälle sen, miten vakaa, kestävä ja toimiva se on. Macit itseasiassa kootaan hyvin pitkälti samasta raudasta kuin keskihintaiset PC:t. Sitten jos vielä parempaa haluat, ainoa vaihtoehto on PC kone tai no ehkä PowerMac siellä yrittää kilpailla. Tavallisen tallaajan ja peruskäyttäjän näkökulmasta, windows koneen yhteensopivuudessa voittanutta ei tänä päivänä valitettavasti ole, jos sitä mitataan sillä miten paljon lisälaitteita ja eri ohjelmia tietokone tukee. Linux on myös erittäin varteenotettava vaihtoehto PC:n käyttöjärjestelmäksi, vaikka on normikoneissa enempi kuten Mac, eli huonosti tuettu jos haluat sen toimivan jonkin harvinaisemman jutun kanssa.
Microsoftin tuotteissa on kuluttajan näkökulmasta paljon typeryyttä, sama pätee applen vehkeisiin. Ongelma on siinä, että MS pääsi muodostumaan standardiksi halpojen normikoneiden markkinoilla, joihin applekin oikeastaan kuuluu vaikkei aivan halpis koneita tarjoakkaan, ja sitä on vaikea muuttaa.
Taas ne, jotka vaativat tietokoneelta kaikista eniten joustavuutta ja käyttävät raskaimman sarjan sovelluksia tai haluavat kaiken hyödyn irti raudasta, suosivat yleensä linux ja unix pohjaisia systeemejä. Sanottakoon vaikka maailman tehokkaimmista tietokoneista eli supertietokoneista, yksikään ei käytä tätä kaupallista roskaa mitä taviksille myydään. Kaikki pyörivät milläs muullakaan, kuin Linuxilla.
Samoin servereissä Linux jyrää aika vahvasti. Tavallisten ihmisten käytössä Linux olisi varteenotettava vaihtoehto, tosin harmillisesti sen yhteensopivuus on ymmärretyistä sysitä huonoa halvan raudan, ja erilaisten lisälaitteiden kuten tulostimien, kameroiden ja muiden kanssa.
Tietokone markkinnoita ei oikein väkisinkään pysty vertaamaan autopuoleen.
Tai no, ehkä siinä, että autojakin myydään mielikuvilla, kuten nykyään myös tietokoneita valitettavasti.
En väitä, että Applen tietokoneet olisivat huonoja. Ne ovat samaa rautaa kuin keskihintaiset PC koneet ja suurimmalta osin saman tasoisia. Niissä on ihan samat intellin prosessorit, kingstonin muisteja, jne. Emolevy saattaa olla oma, mutta erittäin laadukkaita emolevyja on kyllä monilla valmistajilla joten en näe siinäkään mitään edistyksellisyyttä ja sen jälkeen kun tuli ilmi että apple soveltaa tuota planned obsolence ideologiaa tuotteisiinsa, en ole pitänyt niiden komponenttejä alkuunkaan erityisen laadukkaina, vaan keskinkertaisina.
Mitä Applen arvoon tulee teknologiayhtiönä. Sillä ei ole mitään tekemistä hyvien tietokoneiden tai edes erityisen hyvän teknologiaosaamisen kanssa vaan sehän perustuu ihan muihin asioihin.
Miksi Apple lyö rahoiksi johtuu siitä, heillä on brändi kunnossa ja he osaavat myydä sekä markkinoida, tuotteistaa, luoda mielikuvia. Koko heidän liiketoimintakonseptinsa on fiksu ja sinäänsä apple on onnistunut yhtiönä.
Esimerkiksi perustekniikaltaan täysin sama muistikampa mikä maksaa PC koneeseen 50, maksaa Applen koneeseen 250, tai jopa 500. Apple todella osaa lyödä rahoiksi, ja hölmöt ihmiset ostavat.
Toinen esimerkki iPodien akuista muutama vuosi takaperin. Apple suunnitteli iPodin akun niin, että se X määrän lataamisen jälkeen hajoaa. Kun viet laitteen huoltoon, siellä sanotaan että osta uusi, tätä ei voi huoltaa. Suunniteltu juttu, jonka ideana oli, että iPodien myynti nousisi. Tätä toki tehdään monenna muullakin tieteenalalla erityisen paljon autoalalla, mutta tälläisten juttujen takia en ymmärrä apple hypetystä.
Tai iPhonen takuun raukeaminen jos lämpötila alle 0 astetta?
Apple ei ole edistyksellinen teknologia näkökulmasta alkuunkaan enää tänä päivänä, sen sijaan rahan teon ja mielikuvien myynnin he osaavat erinomaisesti ja pisteet siitä.
Matti-:
Teknologiayhtiöhän Apple mitä suurimmassa määrin on.
Vuoden 2007 jälkeen kaikki älypuhelimet ovat jollain tapaa muistuttaneen ensimmäistä iPhonea. Ei silti, ei Apple kosketusnäyttöpuhelinta keksinyt mutta sujuvan ja toimivan tekniikan edelläkävijä se on ja näytti miten homma pitää hoitaa. Jos tuollainen ei ole teknologiaa niin mikä sitten.
Sama ilmiö toistuin iPadin kohdalla.
Mitä Applen tietokoneisiin tulee ovat tietosi tosi vanhaa perua. Esimerkiksi jos ostat perus iMacin ja lisäät muistin tappiin (peruskokoonpanossa 4 Gt; lisäät 4 Gt) maksaa se 100 euroa ja ne muistit on kiinnitetty valmiiksi eikä konetta tarvitse availla sen takia.
Toinen asia mitä jaksetaan toitottaa on Applen koneiden kalleus, kaikki on suhteellista mutta Applen koneet pitävät hintansa ja niillä on jälkimarkkinat. Tosin jos halvin Applen pöytäkone maksaa n. 600 euroa ei hinnan pitäisi olla esteenä. Toki on Applella noita numeronmurskaajia jotka maksaa yli 2,500 euroa mutta niin ne muutkin merkkikoneet maksavat. Esimerkkinä voisi pistää 27" iMac joka on vastaavaa HP: konetta halvempi sekä paremmin varustettu esim. HP-koneesta puuttuu nettikamera.
Yksi asia jota ei voi sivuuttaa noissa laskelmissa; Applen koneiden mukana tuleva laaja ohjelmistopaketti jonkalaista ei muissa ole.
Matti-:
Itselläni ei vielä ole tullut sellaista tarvetta eteen näin neljän vuoden jälkeen, etteikö Mac olisi kyseiseen tarpeeseen olisi vastannut vähintäänkin hyvin. Mitä ovat ne peruskäyttäjän tarpeet, joitä MAc ei hoida?
Olen käyttänyt noin 20 vuotta erilaisia ja eri hintaisia DOS/Windows -koneita ja yksikään niistä ei ole toiminut läheskään niin hyvin kuin tämä keskinkertaisuus. Tällä tarkoitan sitä, että ei ole alkanut vielä vituttamaan mikään ja näin neljän vuoden ikäisenäkin kone toimii hyvin. Käynnistyminen ja sammuttaminen sujuu sukkelaan, käyttöjärjestelmän päivitykset eivät hyydytä konetta, ei tarvitse tuskailla virusten ja haittaohjelmien kanssa, ei tarvitse asennella uusiksi / puhdistaa käyttöjärjestelmää, ominaisuudet ovat edelleen tätä päivää... Jopa tuo käyttöjärjestelmän päivitys on edullista, todella yksinkertaista ja nopeaa. Mitenhän mahtaisi Windows 8 asentua neljä vuotta vanhaan läppäriin? Uusin OS X tuntuu toimivan ongemitta vahallakin raudalla.
Toinen mitä arvostan Macissani on tracpad. Neljä vuotta sitten se oli valovuosia kilpailijoitaan edellä, eivätkä kilpailijat ole vieläkään menneet ohi. Joidenkin kilpailijoiden pienet toiminnoiltaan rajoittuneet padit tuntuvat Macin jälkeen lähinnä antiikkisilta.
Windowsin päivitykset ovat pitäneet huolen siitä, että suurin osa läppäreistä vanhenee käsiin uuden käyttöjärjestelmän kieltäytyessä toimimaan sulavasti.
Ensimmäisen Applen tuotteen kattavan käyttökokemuksen jälkeen ole valmis maksamaan Applesta paljon enemmän kuin kilpailijoistaan. Nykyisin on alkanut tulla kyllä ihan asiallisen oloisia lääpäreitä kilpailijoiltakin, mutta ne ovat samassa Applen kanssa. Esimerkiksi Samsung Series 9 vaikuttaa koneelta, jonka voisin huolia jos pitäisi ostaa joku muu kuin Apple.
Eivätkö kaikki akut ole suunniteltu jollekin latausmäärälle?