linux vanhaan koneeseen

21 kommenttia

NHB:Linux on mun mielestä windowsia parempi vaihtoehto myös tavalliselle kotikäyttäjälle. Kun käyttöjärjelmä ja sen päivitykset eivät vaadi uusinta rautaa, niin toimivia koneita saa puoli-ilmaiseksi. Kodin yleiskoneen tehtävät hoituvat hienosti ilmaisohjelmilla. Samalla ratkeavat virus- ja palomuuriongelmatkin kerralla ilman turhia virustutkia.
Kyllä linuxit hyötyvät uudemmasta raudasta ihan siinä missä windowsitkin. Esim. käyttäjäystävällisen Ubuntun unity on varsin raskas. Vain reippaasti karsitut jakelut, kuten puppy linux ovat jotensakin miellyttäviä käyttää tehottomalla koneella. Sitten linuxissa tuottaa vielä päänvaivaa esimerkiksi huonosti optimoitu flash ja silverlight, sekä huonot näytönohjaimen ajurit. Omalla 5 vuotaalla koneellani mm. youtube videot tökkivät ubuntussa pahasti, kunnes sain chromeen videoiden rautapurun päälle.Windows 8 on kevyt windowsiksi, se ei vaadi mahdotonta rautaa.Virustorjunta ei ole Windowsissa välttämättömyys. Isoin tietoturvaongelma on käyttäjä itse. Ei pidä avata sähköpostin epäilyttäviä liitteita, ohjelmia ei pidä ladata mistään muualta kuin varmasati luotetuista lähteistä (kuten linuxissa aina, keskitetystä sovellusmanagerista). Linuxiinkin saat viruksen, mutta se pitää itse asentaa. Windowsissakin ne yleensä hankitaan itse, ladataan epäilyttäviä tiedostoja mistä sattuun ja suoritellaan niitä. XP aikana se oli isompi ongelma, kun kaikilla ohjelmilla oli pääkäyttäjän oikeudet jyllätä järjestelmää. Tämä ongelma on kuitenkin poistunut jo windows vistan aikoihin UAC:n myötä.Virustorjuntaa tärkeämpää on käyttää päivitettyjä ohjelmia. Sitten erittäin hyödyllinen työkalu on Microsoftin EMET. Internet Explorer ja EMET yhdessä olivat tietoturvatesteissä parempia kuin avoimen lähdekoodin selaimet, yhtään örkkiä ei päässyt koneelle.Eli olisi NBH:nkin aika päivittää käsitys Windowsista tähän päivään sieltä 2000 luvun alkupuolelta. :xmas:Työpöytäkäyttöjärjestelmissä, Android ei ole kilpailija Windowsille. Mobiililaitteissa Google on. Ongelma MS:lle on myös se, että google tarjoaa docs palvelussaan officen kaltaisia palveluja pilviversiona ilmaiseksi käyttäjälle. Eli MS:lle tuli kiire tehdä officesta pilviversiot ja toisekseen, tähän mobiiliuhkaan vastatakseen tehdä windowsista mobiiliversio. Mutta he tekivät sen typerästi, eli pilasivat samalla työpöytäkäytettävyyden. Onneksi tähän tulee korjaus windows 10:ssä, joka on taas reilusti myös työpöytäkäyttöjärjestelmä. Alkavat hiljalleen päästä yli mobiilihypettämisestä ja tilanne normalisoituu. Mobiililaitteille on paikkansa, mutta niin on myös perinteiselle työpöytäkäyttöjärjestelmälle.

  
 • Kyllä kilpailua on. Linux, Android ja Omppu merkittävimpinä kilpailijoina. Mobiilipuolella Windows on ollut aina sivuseikka ja on menettänyt markkinaosuuttaan valtavasti.

    
 • NHB:

  Kyllä kilpailua on. Linux, Android ja Omppu merkittävimpinä kilpailijoina. Mobiilipuolella Windows on ollut aina sivuseikka ja on menettänyt markkinaosuuttaan valtavasti.
  Tuollaisen väitteen voi esittää vain MS:n edustaja. Android ei ole mukana kun tarvitaan PC näppäimistöineen ja ennen kaikkea sovelluksineen. Linux ei ole mukana koska sille ei ole ohjelmistoja. Ohjelmistoja ei ole koska ei ole markkinaosuutta. Markkinaosuutta ei ole koska ei ole ohjelmistoja. Laittaakasesi linuxin, pitää ollakone ja koneesta pitää maksaa Microsoftille. Tärkeä tekijä diktatuurin säilymisessä on suljetut Office formaatit. Eikä MS suostu tukemaan ODF formaattia. Omppukaan ei toimi yrityksissä, softatuki rajallinen. Toisaalta yritysten pakollista Windows-verkkoa hallitaan MS ohjelmistoilla joka tukevat vain Windowsia. Omppu on olemassa jotta MS:n edustaja voi väittää olevan kilpailua. Siksi on tehnyt IE ja Officen Macille.

  Yllä mainittuja ei pitäisi olla tarvetta sanoa, se että Windows on liki 100% talouksista ja työpaikoista pitäisi riittää osoittamaan että ei ole markkinoita. Miksei ole vertailuja tyyliin 5 suosituinta käyttöjärjestelmää? Autoissa löytyy vaikka 20. Miksei MS:n ole tarvinnut mainostaa? Miten minä voin tietää että kilpailuviraston kun johtajallakin on Windows työpöydällään?

    
 • Nyt faktat kuntoon.  Linuxille on ohjelmia vaikka millä mitalla, samoin Applen Mac OS X käyttöjärjestelmälle. Monissa piireissä, esim. akateemisessa maailmassa, Linux on enempi sääntö kuin poikkeus juurikin ohjelmatarjonnan puolesta. Monet hienoimmat simulointisoftat ovat Linuxille.  Tietokoneen voit kasata itse, jolloin ei tarvitse maksaa WIndows lisenssitä. Kannettavan kokoaminen on vähän haastavampaa ja niitä on rajoitetusti ilman Windows lisenssiä, mutta ei se paljoa ole kannettavan hinnassa mitä siitä menee Microsoftille. Aina sinne voi sen Linuxin jälkeenpäin heittää.  Microsoftin Officen formaatti ei ole suljettu, ja se tukee ODF formaattia.  Sitä en osaa varmasti sanoa, että miksi kuluttajat ja firmat edelleen valitsevat todennäköisimmin Windowsin.

    
 • taavetti100:  Tuollaisen väitteen voi esittää vain MS:n edustaja. Android ei ole mukana kun tarvitaan PC näppäimistöineen ja ennen kaikkea sovelluksineen. Linux ei ole mukana koska sille ei ole ohjelmistoja. Ohjelmistoja ei ole koska ei ole markkinaosuutta. Markkinaosuutta ei ole koska ei ole ohjelmistoja. Laittaakasesi linuxin, pitää ollakone ja koneesta pitää maksaa Microsoftille. Tärkeä tekijä diktatuurin säilymisessä on suljetut Office formaatit. Eikä MS suostu tukemaan ODF formaattia. Omppukaan ei toimi yrityksissä, softatuki rajallinen. Toisaalta yritysten pakollista Windows-verkkoa hallitaan MS ohjelmistoilla joka tukevat vain Windowsia. Omppu on olemassa jotta MS:n edustaja voi väittää olevan kilpailua. Siksi on tehnyt IE ja Officen Macille.
  Yllä mainittuja ei pitäisi olla tarvetta sanoa, se että Windows on liki 100% talouksista ja työpaikoista pitäisi riittää osoittamaan että ei ole markkinoita. Miksei ole vertailuja tyyliin 5 suosituinta käyttöjärjestelmää? Autoissa löytyy vaikka 20. Miksei MS:n ole tarvinnut mainostaa? Miten minä voin tietää että kilpailuviraston kun johtajallakin on Windows työpöydällään?
  Tuossa on tosiaan faktat todella pahasti hukassa ja noiden virheellisten väittämien perusteella mielikuvitus on luonut kaikenlaista sotkua.  Aika järjetöntä väittää MS:n edustajaksi minua, joka on määrätietoisesti kirjoittanut MS:sta varsin kriittisesti. Tuossakin kirjoitin MS:n kyntävän syvällä mobiililaitteissa. Lisää voit lukea vaikka tästä ketjusta.  Nuo toimistosoftat toimivat kaikilla järjestelmillä monilla eri tallennusformaateilla. Ohjelmistopaketteja löytyy lukuisia ja niillä kaikilla voi tehdä normaalit dokumentit, esitykset ja taulukot. Nykypäivänä homma kulkee vielä kohti pilviä ja nettisovelluksia. Esimerkiksi googlen Driveen tallennettuja dokumentteja voi luoda ja muokata Driven omilla softilla selaimen kautta.  Kommenttisi Androidista kuulostaa vähän siltä, ettet oikein osaa nähdä tietokonetta missään muussa muodossa kuin perinteisenä Windows-PC:nä, jossa pitää olla rahalla ostettu Microsoftin toimisto-ohjelmisto. Androidiin saa kyllä näppäimistö, monitorit ja toimistosovellukset.  Tottahan se on, että jos välttämättä haluat elää windowsmaailmassa etkä näe sen maailman ulkopuolelle, niin vaihtoehdot ovat vähissä. Tuota harhaistasi maailmaa näyt vielä tukevan valheilla.

    
 • Mutta se näissä tietokoneiden ekosysteemeissä on huono puoli, että kun on yhden hankkinut ja siihen kaikki ohjelmistot, niin on kova kynnys siirtyä toiseen käyttöjärjestelmään.  Minullakin on paljon rahaa kiinni mm. Officessa ja Photoshopissa Windows alustalle, joten en ihan heti haluaisi ostaa niitä uudestaan. Toki ilmaisversioilla pärjää, mutta mielestäni OpenOffice ja GIMP eivät vain pääse samalle tasolle kuin kaupalliset esikuvansa.  Lisäksi tarvitsen muutamia harvinaisia erikoissovelluksia, jotka ovat saatavilla vain Windows alustalle. Tämän lisäksi olen kirjoittanut paljon elämää helpottavia automatisoituja komentorivi skriptejä Windowsille, joiden muokkaaminen toiselle käyttöjärjestelmälle olisi iso projekti.  Kaikki tuo huomioon ottaminen tekee minusta Windows käyttäjän pitkälle tulevaisuuteen. Eikä nämä nyky Windowsit onneksi niin huonoja ole. Win 8:n käyttöliittymä on järkyttävä, mutta sen voi korjata mieleisekseen ulkopuolisilla ohjelmilla.  Jos tietokoneen käyttö on sähköposti, facebooki ja laskujen maksaminen, niin käyttöjärjestelmän vaihto on helppoa. Joskin sillä ei ole mitään merkitystä noin yksikertaisessa käyttötarkoituksessa. Tehokäyttäjät ja vaativat asiakkaat vasta hyötyvät Linuxin monipuolisuudsta. Tavalliselle tallaajalle paras valinta on ostaa se markettikone esiasennetulla Windowsilla tai sitten Applen vastaava laatikko.

    
 • no-kia:


  Jos tietokoneen käyttö on sähköposti, facebooki ja laskujen maksaminen, niin käyttöjärjestelmän vaihto on helppoa. Joskin sillä ei ole mitään merkitystä noin yksikertaisessa käyttötarkoituksessa. Tehokäyttäjät ja vaativat asiakkaat vasta hyötyvät Linuxin monipuolisuudsta. Tavalliselle tallaajalle paras valinta on ostaa se markettikone esiasennetulla Windowsilla tai sitten Applen vastaava laatikko.
  Linux on mun mielestä windowsia parempi vaihtoehto myös tavalliselle kotikäyttäjälle. Kun käyttöjärjelmä ja sen päivitykset eivät vaadi uusinta rautaa, niin toimivia koneita saa puoli-ilmaiseksi. Kodin yleiskoneen tehtävät hoituvat hienosti ilmaisohjelmilla. Samalla ratkeavat virus- ja palomuuriongelmatkin kerralla ilman turhia virustutkia.    
 • Olen vuosia yrittänyt selvitä Linuxilla kotikäytössä. Kyllähän perusasiat hoituu kun en esim. välitä pelaamisesta. Mitään kaupallisia viimeisteltyjä ohjelmia ei ole saatavilla. Jatkuvaa taistelua Office yhteensopivuuden kanssa.

  Mtv3 ja muut saman firman MS lukitut eivät toimi. Netflix jne...

  Parhaillaan taistelen Foscam kameran kanssa joka (HD versio) vaatii tietoturvakauhu Activex:n. Pakko turvautua työläppäriin. Sentään lupaavat että toimisi myös Macillä.  Käsitykseni on että ne jotka väittävät että vaihtoehtoja on, joko vain toistavat MS retoriikkaa ilman kokemusta tai inhoavat diktatuuria niin paljon (mikä sinänsä on tervett&#228:wink: että eivät myönnä hankaluuksia vaihtoehtojen kanssa.  On ollut surkuhupaisaa seurata esim. kuinka MS onnistui pakottamaan oman suljettua muotoa tukevan OOXML formaatin avoimena standardina!  Ja kun kaiken on maksettava PC:stä MS:lle, sillä riittää varoja "kilpailla" myös mobiilissa.

    
 • Innostuin minäkin kokeilemaan linuxin asentamista vanhaan raahattavaani. Lataus onnistu ja poltto rompulle. Tietokone käynnistyy tällöin tavallisesti automaattisesti dvd-asemalta. Entäs kun ei käynnisty? :frowning:

    
 • Matti-:


  Kyllä linuxit hyötyvät uudemmasta raudasta ihan siinä missä windowsitkin. Esim. käyttäjäystävällisen Ubuntun unity on varsin raskas. Vain reippaasti karsitut jakelut, kuten puppy linux ovat jotensakin miellyttäviä käyttää tehottomalla koneella.
  En tiedä sitten, mistä noiden keveämpien versioiden käyttäjät joutuvat luopumaan, mutta aika monesti vanhat windows-käytössä jo käyttökelvottomat koneet syntyvät uudelleen linuxin ansiosta.  Eli olisi NBH:nkin aika päivittää käsitys Windowsista tähän päivään sieltä 2000 luvun alkupuolelta. :xmas:
  Seiska on käytössä, eikä tuohon ole tällä hetkellä tulossa muutosta. Kasi on niin huono, etten sitä tule koskaan kelpuuttamaan mihinkään käyttöön.    
 • NHB:


  En tiedä sitten, mistä noiden keveämpien versioiden käyttäjät joutuvat luopumaan, mutta aika monesti vanhat windows-käytössä jo käyttökelvottomat koneet syntyvät uudelleen linuxin ansiosta.
  Näin on tai oli, mutta niissä on tainnut alunperinkin käytetty windows versio olla liian raskas. Vista oli useisiin sen aikakauden koneisiin liian raskas.  Mutta windowsin vaatimustaso ei ole noussut sitten vistan julkaisun, eli 7-8 vuoteen. Päinvastoin, kasissa on kiinnitetty erityisen paljon huomioita siihen, että kone on responsiivinen ja miellyttävä käyttää. Kymmpi jatkaa samalla linjalla. Eli varsin vanhasta koneesta täytyy olla kyse.  Lähinnä se syy elvyttää vanhoja windows koneita viimeaikoina on tainnut olla XP:n tuen loppuminen. XP julkaistiin jo 2001 tai 2002, eli tavallansa ihan kohtuullista jo lopettaa ilmainen tuki sille. Ei noin pitkää tukea tarjoa kukaan muukaan, paitsi jokin Redhat tai CentOS linux puolella, mutta siitä kärsii sitten jo helppokäyttöisyys. Applellakin tuet taitavat olla vielä paljon lyhyempiä.  NHB:


  Seiska on käytössä, eikä tuohon ole tällä hetkellä tulossa muutosta. Kasi on niin huono, etten sitä tule koskaan kelpuuttamaan mihinkään käyttöön.
  Seiska minullakin on käytössä.  Kasi on teknisesti erittäin hyvä, seiskaanhan se perustuu. Mutta metro käyttöliittymä työpöytäkäytöön on huono.

    
 • Jos ei halua heti asentaa, voi kokeilla käyttämistä tikulta. Ohjeita ja "pikatestiraportteja" löytyy mm. täältä.  http://zaktestit.blogspot.fi/  Tällä hetkellä tietokoneissani - minulla ei juuri muita olekaan kuin vanhoja koneita - on kiinteästi asennettuna eri versioita Ubuntusta (parhaillaan kirjoitan HP Pavilion dm1 läppärillä, jossa on Ubuntu 10.04.) sekä Mint, Lubuntu ja Xubuntu.  Suosin "Ubuntu-perheeseen" kuuluvia järjestelmiä, koska pidän niiden hyvin näkyvistä kirjaimista. Ihmettelen, miksi tähän asiaan ei juuri koskaan kiinnitetä huomiota, kun järjestelmiä verrataan.  Mahdolliseen kommenttiin "muihinkin distroihin saa samanlaiset kirjaimet" vastaan jo etukäteen, että en ole vielä onnistunut saamaan, vaikka monenlaisten ohjeiden mukaan olen kokeillut. Voi saada periaatteessa, mutta jos ei itse saa käytännössä, se ei paljon lämmitä.  Olen kokeillut kiinteästi asennettuna myös eräitä muita Linuxeja kuten Mandrivaa, Fedoraa ja Fuduntua. Oikein vanhalla koneellani on yhä vuoden 2004 Mandrake Linux "museo-ohjelmana".  Mielestäni on tärkeämpää verrata järjestelmien huonoja puoli kuin hyviä puolia, sillä jälkimmäisissä ei niin kauhean suurta eroa ole. Huonot ominaisuudet ovat ne, jotka ratkaisevat, onko järjestelmästä mihinkään.  Huonoja ominaisuuksia pahimmasta päästä aloitettuna ovat mm. seuraavat:  Työpöytä kaatuu. Tämän virheen suhteen kannattaa ottaa nollatoleranssi, koska jos se tekee sen kerran, se tekee sen toisenkin kerran. Ei ole mukavaa kirjoittaa tai piirtää tai käsitellä valokuvia tai väsätä videota tai mitä nyt itse kukin tietokoneella tekee, jos kaikki tehty työ voi silmänräpäyksessä tuhoutua työpöydän hävitessä silmistä. Se, että työpöydän pystyy käynnistämään uudestaan kirjautumalla valikkoon, ei paljon lohduta. Mennyt, mikä mennyt.  Järjestelmä jumiutuu. Periaatteessa yhtä paha vika kuin edellinenkin. Jos ei mikään muu auta kuin sammutusnapista painaminen, niin huonosti ovat asiat. Tämä virhe on kuitenkin luettelossa vasta toisena, koska se voi joskus korjaantua, jos sen aiheuttajana on esimerkiksi näytönohjaimen ajuri tai muu asia, joka muuttuu päivitysten myötä. Sony läppäriin asennetussa Ubuntussa oli tällainen vika. Sitä esiintyi, kun katsoi Yle Areenasta jotain ohjelmaa. Yhtäkkiä näyttö vain hyytyi ja kuva jäi kohdalleen, eikä mikään auttanut. Tietokone kuitenkin toimi taustalla, joten jos esimerkiksi lataus oli meneillään, se hoitui loppuun. Tietokoneeseen ei vain voinut vaikuttaa muuten kuin katkaisemalla virta. Tämä vika vaivasi vuoden verran kunnes vähitellen sitä enää esiintynyt. Sen jälkeen särkyikin puolitoista vuotta vanha Sony läppäri emolevyvikaan ja muuttui elektroniikan ongelmajätteeksi.  Järjestelmä "särkyy" kerralla täysin ja lopullisesti. Fedoralle kävi vuoden käytön jälkeen näin. Olin tosin itse vaikuttanut asiaan kyseenalaisilla päivityksillä. Ei auttanut kuin uudelleen asentaminen, ja uusi ohjelma olikin Mint.  Tiedostojen hallinta sekoilee. Tämä on siinä mielessä paha vika, että se ilmenee yhteydessä, jossa käsitellään mahdollisesti arvokasta tietoa. Yhdessä koneessani muistitikun työntäminen USB-pistokkeeseen panin koneen sekaisin. Ohjelman ruutuja ilmestyi kuin konekiväärin piipusta kymmeniä kunnes niitä oli niin paljon, että kone meni jumiin. Jos tikun ehti nykäistä pois, sillä ehkä sai pelastettua tilanteen.  Ohjelma ei hyödynnä näytönohjaimen resursseja. Tämä taitaa olla aika yleinen vika. Kone toimii, mutta on hidas kaikessa, missä tarvitaan voimaa kuvan liikuttamiseen. Youtube-videot pyörivät nykimällä ja niin edelleen. Ongelmaa voi yrittää korjata näytönohjaimen ajureiden uudelleen asennuksella - parempien sellaisten - mutta tässä prosessissa sotkee helposti koneen sellaiseksi, että se menee vain entistä pahemmaksi. Yhdessä pöytäkoneessani oleva Linux Mint on tällainen. Tietokone on paljon tehottomampi sillä kuin Windowsilla.  Luetteloa voisi jatkaa, mutta olkoon. Parempi, että kone toimii kohtuullisen hyvin ja erittäin varmasti kuin että se toimii ajoittain loistavasti mutta vähän väliä kaatuilee ja jumittelee ja tuhoaa tietoa.  Päivitysjutut ovat tietysti yksi asia, mikä kannattaa huomioida. Asensin viime keväänä erääseen pöytäkoneeseen uusimman saatavilla olevan Xubuntun eli syksyn 2013 version. Sen jälkeen ilmestyi uusi versio, ja jo alkukesällä ohjelma ilmoitti, että syksyn 2013 versio on vanhentunut, eikä sitä enää päivitetä. Jos uusin mahdollinen saatavilla oleva versio on kolmen kuukauden päästä niin vanhentunut, ettei sitä enää päivitetä, niin ehkä tällaista ei kannata alun alkaenkaan asentaa.  Mikä olisi paras Linux vanhaan koneeseen? Siihenhän otsikossa viitataan. Asensin alkukesällä erääseen vanhaan Fujitsu Amilo Pro läppäriin Lubuntun. Pienellä ulkonäkövirittelyllä (omaa taustakuvalla toteutettua väritystä palkkiin ja muuta tällaista) siitä saa aika kivan. Viimesykyisestä Xubuntusta puolestaan onnistuin tekemään aika lailla vanhan Gnome 2:n näköisen ja oloisen. Uudessa versiossa näyttää oleva eri "menu", joten en tiedä, miten helppoa tai vaikeaa virittely vanhan Gnomen kaltaiseksi on siinä. Ehkä se onnistuu.  Perus-Ubuntusta en kerta kaikkiaan pidä. Turhat tilaa vievät palkit siellä sun täällä eivät tuo mitään sellaista, miksi niitä haluaisi katselle. Jos sivupalkin panee "autohide" tilaan, se toimii surkean jähmeästi ja huonosti. Ubuntun jatkovirittelyt - ja niitähän löytyy paljon - ovat mukavampia. Käyttäjän kannalta yksi tärkeimpiä kriteereitä on se, että järjestelmän pitää jättää mahdollisimman paljon alkuperäistä sisältöä - vaikkapa nettisivu - näkyviin eikä peittää sitä erilaisilla hyödyttömillä palkeilla. Mitä hyötyä on viidentoista tuuman näytöstä, jos käyttöjärjestelmä tekee siitä kolmentoista tuuman näytön. Esitin tässä nyt vain idean, joten tuumalukuihin ei kannata kiinnittää huomiota.  Vanhaan koneeseen siis Lubuntu, Xubuntu tai jokin Mintin kevyimmistä versioista. Ja tietysti on muitakin helposti pyöriviä Linuxeja, mutta nämä tulevat lonkalta mieleen.

    
 • Matti-:


  Näin on tai oli, mutta niissä on tainnut alunperinkin käytetty windows versio olla liian raskas. Vista oli useisiin sen aikakauden koneisiin liian raskas.

  Mutta windowsin vaatimustaso ei ole noussut sitten vistan julkaisun, eli 7-8 vuoteen. Päinvastoin, kasissa on kiinnitetty erityisen paljon huomioita siihen, että kone on responsiivinen ja miellyttävä käyttää. Kymmpi jatkaa samalla linjalla. Eli varsin vanhasta koneesta täytyy olla kyse.

  Lähinnä se syy elvyttää vanhoja windows koneita viimeaikoina on tainnut olla XP:n tuen loppuminen. XP julkaistiin jo 2001 tai 2002, eli tavallansa ihan kohtuullista jo lopettaa ilmainen tuki sille. Ei noin pitkää tukea tarjoa kukaan muukaan, paitsi jokin Redhat tai CentOS linux puolella, mutta siitä kärsii sitten jo helppokäyttöisyys. Applellakin tuet taitavat olla vielä paljon lyhyempiä.

  Seiska minullakin on käytössä.

  Kasi on teknisesti erittäin hyvä, seiskaanhan se perustuu. Mutta metro käyttöliittymä työpöytäkäytöön on huono.
  Epäkelpo Vista taitaa olla se syy XP:n pitkään tukeen. Kun jengi ei hyväksynyt Vistaa, niin XP:tä oli pakko tukea niin pitkään, kunnes saatiin toimiva tuote markkinoille. Applen kanssa noin pitkälle tuelle ei ole tarvetta. Tämän keskustelun innoittamana taidankin asentaa kuusivuotiaaseen MacBookiini viimeisimmän käyttiksen. Jos homma menee sujuu niin kuin on totuttu, niin vain pari hiiren klikkausta ja uusi käyttis jo asentuukin koneelle, eikä tuosta lystistä tarvitse edes maksaa. Mahtaakohan Win 10 asentua kuusi vuotta vanhoihin läppäreihin yhtä näppärästi? Mieluimmin käytän uusimman käyttiksen kehittyneitä ominaisuuksia kuin sinnittelen ikuisuuksia vanhentuneella käyttikselle.

    
 • Itsellä ollut Linux käytössä jo vuosia. Harrastuksen mukana taidot ovat karttuneet. Kun rauta vaihtuu kopioin rakkaan Linuksini uudelle kovalevylle. Päivittelen maltillisesti. Varmuuskopioin välillä koko systeemin. Sama systeemi ollut nyt käytössä jotain 6 vuotta. Silloin piti asentaa uusiksi kun rauta vaihtui 64 bittiseksi. (Windows ei silloin osannut vielä 64 bit systeemiä). Ilman tuota rautamuutosta ikää asennuksella olisi jotain 12 vuotta. Viimeksi piti hieman tapella, että sai uuden kameran raw-kuvat näkyviin. Windowssin suurin puute on heikko siirrettävyys ja varmuuskopiointi. Makissä levyn vaihto on helppo. armistukset tulee automaattisesti. Linuksilla voi helposti tehdä levykyvan systeemistä, jonka voi palauttaa vaikka dd:llä vaikka verkosta. Myös etänä onnistuu kunhan kone on käynnissä ja esim ssh käynnissä.

  Windowssin asentaminen helvetillistä jos ei valmistajan asennusmediaa.

  Windowssia en ole käyttänyt vuosiin. Siinä ei taida olla vieläkään ssh:ta, mistä pidän. Etähallinta lienee hankalaa. Käyttöoikeudet omituisia.

    
 • @taavetti100 kirjoitti:
  NHB:

  Kyllä kilpailua on. Linux, Android ja Omppu merkittävimpinä kilpailijoina. Mobiilipuolella Windows on ollut aina sivuseikka ja on menettänyt markkinaosuuttaan valtavasti.
  Tuollaisen väitteen voi esittää vain MS:n edustaja. Android ei ole mukana kun tarvitaan PC näppäimistöineen ja ennen kaikkea sovelluksineen. Linux ei ole mukana koska sille ei ole ohjelmistoja. Ohjelmistoja ei ole koska ei ole markkinaosuutta.

  Mielikuva markkinaosuudesta perustuu M$:n harrastamaan määräävän markkinaosuuden väärinkäyttöön:

  • Jollei myyjä tilitä Microsoftille Windowsin hintaa jokaisesta myymästään tietokoneesta, jälleenmyyjä ei saa ostaa M$Officea OEM-hintaan. Tämä on suuri tekinä, koska monen kansliahenkilön koneessa käytgöjärjestelmänä on "Woordi".

  Olen käyttänyt Linuxia Windowsin rinnalla> @taavetti100 kirjoitti:

  NHB:

  Kyllä kilpailua on. Linux, Android ja Omppu merkittävimpinä kilpailijoina. Mobiilipuolella Windows on ollut aina sivuseikka ja on menettänyt markkinaosuuttaan valtavasti.
  Tuollaisen väitteen voi esittää vain MS:n edustaja. Android ei ole mukana kun tarvitaan PC näppäimistöineen ja ennen kaikkea sovelluksineen. Linux ei ole mukana koska sille ei ole ohjelmistoja. Ohjelmistoja ei ole koska ei ole markkinaosuutta.

  Tiedoissa markkinaosuudesta on vääristymä johtuen M$:n määräävävän markkinaosuuden väärinkäytöstä. Jälleenmyyjän pitää tilittää Microsoftille Eindowsin hinta jokaisesta myymästään koneesta. Muuten hän ei saa ostaa Microsoftilta Officea OEM-hintaan. Tällä on suuri taloudellinen merkitys jälleenmyyjälle, koska useimpien kansliahenkilöiden koneen käyttöjärjestelmänä on "Woordi", eivät he mitään Windowsia käytä.

  Itsellä on ollut Linux sen ensi päivistä alkaen Windowsin rinnalla ja viimeiset 10v yksi Windows-kone hyllyssä vain sen takia, että joidenkin Kiinalaisten laitteiden configuraatio-ohjelma on kirjoitettu vain Windowsille. Muuten kaikki tarvitsemani toimii Linuxilla.
  Erityisesti ohjelmointi on 100x helpompaa Linuxiss, kuin Windowsisa jossa jokainen käyttöjärjestelmän versiomuutos ja päivitys sotkee asiat.

    
 • muokattu 24.09.2023 13:35

  @Crowbar kirjoitti:

  @taavetti100 kirjoitti:
  NHB:

  Kyllä kilpailua on. Linux, Android ja Omppu merkittävimpinä kilpailijoina. Mobiilipuolella Windows on ollut aina sivuseikka ja on menettänyt markkinaosuuttaan valtavasti.
  Tuollaisen väitteen voi esittää vain MS:n edustaja. Android ei ole mukana kun tarvitaan PC näppäimistöineen ja ennen kaikkea sovelluksineen. Linux ei ole mukana koska sille ei ole ohjelmistoja. Ohjelmistoja ei ole koska ei ole markkinaosuutta.

  Mielikuva markkinaosuudesta perustuu M$:n harrastamaan määräävän markkinaosuuden väärinkäyttöön:

  • Jollei myyjä tilitä Microsoftille Windowsin hintaa jokaisesta myymästään tietokoneesta, jälleenmyyjä ei saa ostaa M$Officea OEM-hintaan. Tämä on suuri tekinä, koska monen kansliahenkilön koneessa käytgöjärjestelmänä on "Woordi".

  Olen käyttänyt Linuxia Windowsin rinnalla> @taavetti100 kirjoitti:

  NHB:

  Kyllä kilpailua on. Linux, Android ja Omppu merkittävimpinä kilpailijoina. Mobiilipuolella Windows on ollut aina sivuseikka ja on menettänyt markkinaosuuttaan valtavasti.
  Tuollaisen väitteen voi esittää vain MS:n edustaja. Android ei ole mukana kun tarvitaan PC näppäimistöineen ja ennen kaikkea sovelluksineen. Linux ei ole mukana koska sille ei ole ohjelmistoja. Ohjelmistoja ei ole koska ei ole markkinaosuutta.

  Tiedoissa markkinaosuudesta on vääristymä johtuen M$:n määräävävän markkinaosuuden väärinkäytöstä. Jälleenmyyjän pitää tilittää Microsoftille Eindowsin hinta jokaisesta myymästään koneesta. Muuten hän ei saa ostaa Microsoftilta Officea OEM-hintaan. Tällä on suuri taloudellinen merkitys jälleenmyyjälle, koska useimpien kansliahenkilöiden koneen käyttöjärjestelmänä on "Woordi", eivät he mitään Windowsia käytä.

  Itsellä on ollut Linux sen ensi päivistä alkaen Windowsin rinnalla ja viimeiset 10v yksi Windows-kone hyllyssä vain sen takia, että joidenkin Kiinalaisten laitteiden configuraatio-ohjelma on kirjoitettu vain Windowsille. Muuten kaikki tarvitsemani toimii Linuxilla.
  Erityisesti ohjelmointi on 100x helpompaa Linuxiss, kuin Windowsisa jossa jokainen käyttöjärjestelmän versiomuutos ja päivitys sotkee asiat.

  Kaikki tarvitsemasi toimii Linuxilla, kirjoitat. Mitä kaikkea tarvitset, siis minkä tyyppisiä ohjelmia? Minä käytän koneessani pääasiassa CatiaV5 3D ohjelmaa ja RobotStudio robottien simulointiohjelmaa. Lisäksi Wordiä ja Exceliä.
  Miten pärjäisin Linux-koneella noiden kanssa?

    
 • @HybridRules kirjoitti:

  @Crowbar kirjoitti:

  @taavetti100 kirjoitti:
  NHB:

  Kyllä kilpailua on. Linux, Android ja Omppu merkittävimpinä kilpailijoina. Mobiilipuolella Windows on ollut aina sivuseikka ja on menettänyt markkinaosuuttaan valtavasti.

  Androidkin on yks monista Linuxeista:
  https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tiedosto:Linux_Distribution_Timeline.svg

    
 • @Lukija31722 kirjoitti:

  @HybridRules kirjoitti:

  @Crowbar kirjoitti:

  @taavetti100 kirjoitti:
  NHB:

  Kyllä kilpailua on. Linux, Android ja Omppu merkittävimpinä kilpailijoina. Mobiilipuolella Windows on ollut aina sivuseikka ja on menettänyt markkinaosuuttaan valtavasti.

  Ja Linux on jonkinlainen johdannainen Unixista, joka oli merkittävä käyttöjärjestelmä ennen Microsoftin syntyä, joka toi ensin DOS-koneet ja sitten Windowsin. Kai Unix on vieläkin käytössä suurissa järjestelmissä. On olemassa Vxworks- niminenkin käyttöjärjestelmä, jota käytetään esim. Intel-prosessorilla varustetuissa ABB:n teollisuusrobottien ohjaimissa. Merkittävä softa siis, koska pellästään ABB:n robotteja touhuaa maailmalla satojatuhansia.

    
 • muokattu 13.01.2024 21:53

  Teknikan maailma lehti toimii mulla lähinnä uteliasuuden lähteenä ja sopivasti rauhoittaa kun meen nukkumaan.Siinä mielessä hyvä ! En ole kaikkien alojen mestari.
  Unix tarkoittaa sitä että se toimi ainakin aikoinaan kaikilla alustoilla. Torwaldsin Linux on vähän saman tyyppinen.
  Avainsana on lähdekoodi. Niinkun nytkin käytän mikkisoftaa (ei avoin). Tarkoitaa että että olet heidän armoilla.
  Linuxia käytetään paljon palvelimissa ympäri maailmaa.
  Tuolla alustalla tarkoitan sitä että käyttöjäjestelmän päällä pystytään ajamaan muita sovelluksia ilman pahoja ristiriitoja.

    
 • @PJH66 kirjoitti:
  Linuxia käytetään paljon palvelimissa ympäri maailmaa.

  Ja käytännössä kaikissa supertietokoneissa.
  https://www.is.fi/digitoday/art-2000001841427.html

    
 • @PJH66 kirjoitti:
  Teknikan maailma lehti toimii mulla lähinnä uteliasuuden lähteenä ja sopivasti rauhoittaa kun meen nukkumaan.Siinä mielessä hyvä ! En ole kaikkien alojen mestari.
  Unix tarkoittaa sitä että se toimi ainakin aikoinaan kaikilla alustoilla. Torwaldsin Linux on vähän saman tyyppinen.
  Avainsana on lähdekoodi. Niinkun nytkin käytän mikkisoftaa (ei avoin). Tarkoitaa että että olet heidän armoilla.
  Linuxia käytetään paljon palvelimissa ympäri maailmaa.
  Tuolla alustalla tarkoitan sitä että käyttöjäjestelmän päällä pystytään ajamaan muita sovelluksia ilman pahoja ristiriitoja.

  Mitä tarkoittaa armoillaolo? Windows-lisenssini on tullut käytetyn koneen mukana joskus ja sillä on aina saanut uuden käyttiksen ilmaiseksi. Office-paketin ostin joskus 20 vuotta sitten parilla kympillä ja hyvin toimii. Olen huono asiakas, aikooko MS tuhota siis koneeni sisällön?

  Kokeilin muutamaa linuxia vanhaan kannettavaan, kun siihen ei saanut XP:n jälkeen uutta käyttistä, enpä ihastunut. Ja toki windowssin päivitykset harmittavat, jopa viikoittain kone jumiutuu käynnistäessä kymmeniksi minuuteiksi kun olisi käyttänyt sitä vain pari minuuttia.

    
 • muokattu 14.01.2024 11:41

  @Late1969 kirjoitti:
  Kokeilin muutamaa linuxia vanhaan kannettavaan, kun siihen ei saanut XP:n jälkeen uutta käyttistä, enpä ihastunut. Ja toki windowssin päivitykset harmittavat, jopa viikoittain kone jumiutuu käynnistäessä kymmeniksi minuuteiksi kun olisi käyttänyt sitä vain pari minuuttia.

  Minä aikanaan ihastuin, mutta... Sitten siitäkin tuli uusi versio johon en ihastunutkaan. Sen takia vanha pöytäkone pyörii vanhanmallisella linuxilla, joka tosin päivittyy niin kuin pitääkin. Käyttöliittymä on mainio. Ongelmana on lähinnä se, ettei joihinkin laitteisiin tule mukana tietokoneeseen asennettavaa ohjelmistoa muuten kuin Windows-versiona. No, kotona on myös Windows-läppäri ja monta Android(linux sekin) puhelinta.

  Ps. Pöytäkone on jäännöspalikoista koottu ja siihen olisi ilman Linux-käyttistä pitänyt ostaa kallis Windows, joten Linux ilmaisena valikoitui sitä kautta.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit