Ajonhallinta ja neliveto ilman keskitasauspyörästöä

17 kommenttia

Lehdessä 21/2012 oli Rangerin koeajo ja uusimmassa numerossa oli esitelty Isuzu. Hienoa, että TM noteeraa tämänkin luokan autot!



Asia, mikä kerta toisensa jälkeen jää kuitenkin vailla huomiota, on ajonhallinnan toiminta. Takavedolla ajettaessa asiassa ei ole mitään erikoista, auto käyttäytyy kuten tuon tyyppiseltä odottaakin. Mutta kun ilman keskitasauspyörästöä oleva neliveto kytketään, muuttuu tilanne mielenkiintoiseksi. Itselläni on kokemusta vain ilman ajonhallintajärjestelmää olevasta toteutuksesta, ja tiettyjä ongelmallisia piirteitä ajamiseen tällöin sisältyy. Tätä vastaan voisi kuvitella, että ajonhallinta edes teoriassa ei voi toimia kovin hyvin, mutta miten käytännön laita on? Kunpa edes joskus TM kokeilisi asiaa soralla, lumella tai muulla asvalttia liukkaammalla pinnalla.

  
  • TM 10/2012 oli hieman perusteellisempaa testaamista lähinnä rulla- ja maastokokeilla ja väistökokeilla, tosin ilmeisesti asfaltilla.



    https://tekniikanmaailma.fi/autot/vertailut/tm-vertailu-pienet-premium-katumaasturit

      
  • Nuo testiautot olivat kaikki keskitasauspyörästöllä varustettuja. Muuten kyllä kiinnostava juttu hiukan normaalia enemmän maastopuolen juttuihin painottuvana.

      
  • Herbert:

    Nuo testiautot olivat kaikki keskitasauspyörästöllä varustettuja.


    Rohkenen epäillä. Kaikissa noissa

      Audi Q3 2,0 TDI Quattro S tronic BMW X1 xDrive20dA Range Rover Evoque 2,2 SD4 A


    on sähköisesti ohjattu lamellikytkin (märkä monilevy-), luultavasti "Rangessa" myös, ei ainakaan perinteistä keskitasauspyörästöä.



    Useimmissa oikeissa maastureissa ei myöskään ole keskitasauspyörästöä, vaan nelivedon päällä ollessa 100% hammaslukko, jolla etu- ja taka-akseli pyörivät samalla nopeudella.



    EDIT: Evoquessa on siis Haldex.

      
  • Näköjään pointti tuli ymmärretyksi.

      
  • Herbert:

    Mutta kun ilman keskitasauspyörästöä oleva neliveto kytketään, muuttuu tilanne mielenkiintoiseksi.


    Keskitasauspyörästöhän sallii etu- ja takakardaanin pyörimisnopeuseron, eikä estä ABS tai ajonhallinnan toimintaa, mutta tarkoititko maasturin tyyppistä 100% lukkoa?



    Jos tarkoitit, ihmettelen miksi maantiellä pitäisi yrittää ajaa laitteella, jonka kardaanit on pakotettu pyörimään samalla nopeudella?



    Jos ymmärsinkö kysymyksen väärin, täsmennätkö?

      
  • Käsitin, että Herbert tarkoitti ilman keskitasauspyörästöä olevia kytkettäviä nelivetoja.

      
  • Juuri näin kuten Opelixi toteaa. Kyse on siis nelivedosta, jota esim. Rangerissa ja varmaan monissa muissakin pickupeissa edelleen käytetään.

      
  • Jos puhutaan kardaanit samaan nopeuteen pakottavasta 100% lukosta, ihmettelen edelleen, miksi tuollaista pitäisi yrittää ajaa tiellä, kun ei se edes teoriassa voi kääntyä pyörien luistamatta?

      
  • Kyllähän liukkaalla alustalla neliveto rauhoittaa menoa kummasti verrattuna pelkkään takavetoon, esim. näin: https://www.youtube.com/watch?v=DDOtoaBEAPs

      
  • 740 GLE:

    Jos puhutaan kardaanit samaan nopeuteen pakottavasta 100% lukosta, ihmettelen edelleen, miksi tuollaista pitäisi yrittää ajaa tiellä, kun ei se edes teoriassa voi kääntyä pyörien luistamatta?




    Koska talviliukkaalla tiellä kevytperäinen pickup on takavetoisena surkea ajettava.



    Voi olla, että ajonhallinta takavedolla rauhoittaa menoa, mutta pitoahan se ei lisää. Muistissa on sellaisia tilanteita, jossa auto on maantiellä (80 km/h) tasaisella nopeudella alkanut ylämäessä sutia.

      
  • Heikko vetopito on kevytperäisen takavetoisen ongelma, mutta keskilaatikon 100% lukko on silti vain maastoajoon tarkoitettu.



    Se ei voi toimia maantiellä, koska etukardaanin pitää jokaisessa mutkassa pyöriä takakardaania nopeammin. Ellei tätä sallita, tulee kääntymisestä toivottoman kömpeloä.



    Nykyisten kytkeytyvien nelivetojen etevyys vetovoiman suhteen onkin siinä, että ne osaavat pahasti sutiessaan simuloida Kempin lukkoa vetovoiman maksimoidakseen, mutta sutimisen lakatessa keskilaatikon "lukitusta" löysätään ajammisen mahdollistamiseksi.



    Eli oma veikkaus on, ettei ajonhallintaa tönköksi lukitulla keskitasauspyörästöllä edes harkita?

      
  • Fordin sivuilta kopioitua: "Voit valita kolmesta eri vetotavasta: 4x2 sopii tavalliseen ajoon, 4x4 (High Range) huonoille teille ja maastoon sekä 4x4 (Low Range) poikkeuksellisen haastavaan maastoon.

    ...

    Käyttämällä elektronista nelivedon kytkentää Shift-On-The-Fly voit vaihtaa 4x2 ja 4x4 High Range -tilojen välillä, auton ollessa liikkeessä. Järjestelmä toimii yhdessä ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmän ja ETC-luistonestojärjestelmän kanssa."




    Tuosta ainakin minä saan sen käsityksen, että nelivedolla ajonhallinta olisi käytössä. Onko jäinen valtatie huono, siitä varmaan löytyy mielipiteitä. Suorahkolla tiellä keskitasauspyörästön puuttuminen ei normaalissa ajossa ole ongelma, koska kaarrokset ovat loivia ja pinta liukas. Mutta jarrutuksessa ja mahdollisissa väistöissä ongelmia alkaa tulla.



    Toisaalla Fordin sivuilla on myös kohta, jossa annetaan ymmärtää nelivedon ja ajonhallinnan toimivan samaan aikaan: "ESP-ajovakaudenhallintajärjestelmä auttaa pitämään auton hallinnassasi kaikissa olosuhteissa."



    Tekstin kohta "kaikissa olosuhteissa" on linkki, josta aukeaa video. Siinä Rangerilla kiivetään jonnekin 500-metriselle huipulle lumisia teitä pitkin. Eikä siinä ajeta takavedolla.



    Mielenkiintoista olisi tietää, miten tuo yhdistelmä pelaa, kun se ilmeisesti on olemassa. Ihan vain tämän takia en kuitenkaan kehtaa autoa hakea koeajoon.

      
  • Piti oikein lukea uudestaan tuo juttu.



    Rangerin lukitus tuntuu tosiaan olevan sangen "tönkkö", koska nelivedon kerrotaan rajoittavan kääntyvyyttä, kuten odottaa sopiikin.



    Niinpä ajonhallinnan kerrotaan lähinnä tarvittaessa hidastavan nopeutta. Sama ongelma lienee myös ABS:n toiminnassa silloin kun eri pyörien alla on kovin suuria kitkaeroja?

      
  • Kyllä, ainakin periaatteessa abs ei sekään voi toimia kovin hyvin. Käytönnössähän pitävämmän pyörän kitka määrää jarrutustehon, jolloin kiinteän yhteyden takia liukkaammalla oleva pyörä ei lukkiudu. Todennäköisesti siis jarrutusmatkojen suhteen ongelmaa ei tule. Ongelmia syntyy kuitenkin kaarrejarrutuksessa.



    En muista, että tällaista nelivedon toteutusta olisi kokeiltu liukkaalla sitten 80-luvun lopun tai 90-luvun alun, jolloin näitä oli vielä henkilöautoissakin. Tuolloin ei tietenkään ajonhallintajärjestelmistä vielä osattu edes haaveilla. TM voisikin tehdä ennakkoluulottoman ratkaisun, ja ottaa esim. Ranger ja vertailun vuoksi joku toinenkin paku talviautotestiin kisan ulkopuolisena osallistujana mukaan.

      
  • Herbert:

    Ongelmia syntyy kuitenkin kaarrejarrutuksessa.


    Maantienopeuksissa mutkat on kai niin loivia että isoja ongelmia tuskin syntyy. Mutta varmasti tuosta sais parhaiten tietoa käymällä itse koeajolla. Silloin näkis yrittääkö ajonhallinta yleensäkään tehdä mitään neliveto päällä, mutta toisaalta miksipä se ei voisi silloinkin leikata moottoritehoa ja jarrutella yksittäisiä pyöriä, vaikka jarruttelun vaikutus olisikin hiukan erilainen kuin autossa jossa on avoin keskitasauspyörästä (tai tuollainen lamellikytkin). Vaikea tätä nyt kuvitella päässä, mutta eiköhän ajonvakautus voi silti vaikuttaa auton kääntymiseen jarruilla kun akseleilla on kuitenkin avoimet tasauspyörästöt.



    :warning: Oma kokemus keskilukollisesta nelivedosta rajoittuu RC-autoiluun, ja tönkköhän se on kääntää pitävällä pinnalla ja puskee herkästi liukkaalla pinnalla kun etupyörät yrittää pyöriä nopeammin.

      
  • Herbert:

    Kyllä, ainakin periaatteessa abs ei sekään voi toimia kovin hyvin. Käytönnössähän pitävämmän pyörän kitka määrää jarrutustehon, jolloin kiinteän yhteyden takia liukkaammalla oleva pyörä ei lukkiudu. Todennäköisesti siis jarrutusmatkojen suhteen ongelmaa ei tule. Ongelmia syntyy kuitenkin kaarrejarrutuksessa.




    Kaarrejarrutuksessakin ESP saa auton kääntymään paremmin kuin ei ESP:tä. Se voi jarruttaa sisäpuolen pyöriä, jolloin autoon syntyy kääntävä momentti. Keskitasauspyörästön puute kyllä pidentää jarrutusmatkaa, mutta ohjattavuuteen liukkaalla se ei kovin paljon vaikuta ESP:n kanssa.



    Ajatusmallina ääritilanteessa voisi olla se, että sisäpuolen pyörät vedetään lukkoon ja ulkopuolen annetaan pyöriä vapaasti. Tällöin ulkopuolen pyörät pyörivät keskenään samaa nopeutta. Paras kääntyvyys tulee tässä tilanteessa, paras hidastuvuus taas vetämällä myös ulkopuolen pyörät jarruttamaan (jolloin kääntävä momentti pienenee).



    Se ei sitten enää selviäkään helpolla matematiikalla, kuinka paljon keskitasauspyörästön puute pidentää jarrutusmatkaa kaarrejarrutuksessa tai muutenkaa. Riippuu renkaista, riippuu liukkaasta. Huonompihan tuo kuitenkin on kuin tilanne, jossa ESP voi säätää jokaisen pyörän voimaa itsenäisesti. Keskitasauspyörästön puute tekee sen, että kolmen pyörän voimaa voi säätää, neljäs muodostuu automaattisesti.

      
  • mikahe:

    Herbert:
    Nuo testiautot olivat kaikki keskitasauspyörästöllä varustettuja.

    Rohkenen epäillä. Kaikissa noissa
      Audi Q3 2,0 TDI Quattro S tronic BMW X1 xDrive20dA Range Rover Evoque 2,2 SD4 A

    on sähköisesti ohjattu lamellikytkin (märkä monilevy-), luultavasti "Rangessa" myös, ei ainakaan perinteistä keskitasauspyörästöä.

    Useimmissa oikeissa maastureissa ei myöskään ole keskitasauspyörästöä, vaan nelivedon päällä ollessa 100% hammaslukko, jolla etu- ja taka-akseli pyörivät samalla nopeudella.

    EDIT: Evoquessa on siis Haldex.




    Kyllä nykyään lähes kaikissa oikeissa maastureissa on keskitasauspyörästö, jonka voi metsässä lukita. Toki onko se, ihan tavallinen tasauspyörästö, vai jonkinlainen planeettapyörästö, jne, torsen tai monimutkaisempi viritys on eri juttu.



    Vanhoissa ei tietysti ole, muttei ole ESP:täkään.



    Uskon, että aloittajaa kiinnostaa miten ESP voi toimia, jos autossa on neliveto, joka on täysin kiinteä keskeltä. Lamellikytkimet, ja keskitasauspyörästöt, kummaatkin sallivat etu ja taka-akselin nopeuseron, joten eivät vaikuta tähän. Tai, tottakai se jotain vaikuttaa, jos luistoa rajoittavakin toiminto on.



    Oman käsitykseni mukaan, ESP kytkeytyy pois suurimassa osassa maastureita, kun keskitasauspyörästö on lukossa. Tai ainakin sen toiminta tottakai rajoittuu.



    Traction control varmastikkin on käytössä aina, sillä voidaan estää voiman karkaaminen avoimen etu ja takatasauspyörästön kautta vain toiselle pyörälle. :xmas:

      
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit