Suuremman oikeudellako?

3 kommenttia
muokattu 21.10.2020 09:05

Kysymys koskee oikealle kääntyvien rinnakkaisten ajokaistojen tilannetta liikennevaloristeyksessä, jossa kaistat ovat oikealle kaartuvia ja vasemmalla puolella on erillinen reunakivillä varustettu viheralue erottamassa suoraan meneviä ajokaistoja. Oikealla ajokaistalla on ensimmäisenä ajoneuvo, joka on pitkällä akselivälillä sekä etu- että takaylityksillä varustettu esimerkiksi eräät linja-autot, vasemmalla kaksi henkilöautoa peräkkäin. Kun liikennevalot vaihtuvat vihreäksi ensimmäinen henkilöauto lähtee ripeästi liikkeelle samoin toinen, mutta myös oikella kaistalla oleva raskaampi ajoneuvo ”lappu lattiassa” ja jo muutaman metrin päästä tämä oikeanpuoleinen ajoneuvo tunkeutuu omalta ajokaistaltaan vasemmalla etukulmallaan vierellä olevalle vasemmalle ajokaistalle huomioimatta vierellä hieman edemmäksi ehtineitä henkilöautoja. Eikö oikeanpuoleisen ajokaistan ajoneuvon kuljettajalla ole velvollisuutta noudattaa erityistä huolellisuutta ja varmistua, että vasemmalla ajokaistalla on vapaata tilaa sinne osittain siirtymiseksi? Ja tässä tilanteessa ei puhuta vain 10-20 senttimetristä vaan jo 0,5m tai enemmän vasemmalle ajokaistalle siirtymisestä. Kummalla on tällaisessa tilanteessa väistämisvelvollisuus? Mainittakoon vielä , että risteävällä tiellä on reunakivellä varustettu verkkoaita tien suuntaisena ja se erottaa vastakkaissuuntaiset ajokaistat, joten vasemmalla ajava henkilöauto ei voi enempää vasemmalle väistää risteyksessä vain oman ajokaistan leveys ja nyt ei edes siitäkään oman ajoneuvon leveyttä.

  
 • Eiköhän se lähtökohta ole, että jokainen on vastuussa siitä, että oma ajoneuvo pysyy omalla kaistalla. Kuitenkin nykyisen tieliikennelain myötä tuli korostunut vaatimus ennakoida muiden liikkujien toimia, jolloin tilanne saattaa mutkistua, kun kaikille pitäisi olla selvää, että iso auto saattaa joutua koukkimaan tiukassa kaarteessa. Liikenteen sujuvuuden kannalta lienee kaikille parasta, että viereisellä kaistalla oleva tarjoaa raskaalle sen verran tilaa, jotta se pääsee turhia jarruttelematta tekemään käännöksen ja kaikki saavat taas jatkaa matkaansa.

  Vastaavia tilanteita sattuu Helsingissä Kaisaniemenkadulla Kluuvin edessä, kun kaistat kääntyvät ja tila on kortilla keskikorokkeen (sporapysäkki) vuoksi. Tässä kohtaa ulkokaistaa ajavat bussit leikkaavat joka kerta suht ronskisti sisäkaistan puolelta.

    
 • Aina jää hopealle se joka alkaa isolle ryppyilemään, järjen käyttö on sallitua ja jopa suotavaa tässäkin asiassa. Ei ison auton kuljettaja piruuttaan tilaa ota kyllä se tarpeeseen sen vaatii, antakaa tilaa sujuvuuden nimissä. Näitä näkee tämän tästä ei se sen kummempi juttu ole.

    
 • Jep. Tekee iso oikein tai ei, tahallaan tai vahingossa, minä otan asiakseni tunnistaa nuo tilanteet ja pysytellä niistä erossa.

    2
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit