Liittymän nopeus

5 kommenttia

Voisi taas yrittää parempaa operaattoria, kun Elisan yhteydet eivät oikein vakuuta vähän sivummalla eikä aina kaupungissakaan. Liittymä on 4G 200M, mutta eihän tuohon nopeuteen taida edes puhelin pystyä. Nopeustestillä liikutaan aina vain kymmenissä megoissa. Ja tiedonsiirtoon vaikuttaa paljon myös kuuluvuus, joka on siis hiukan heikko Elisalla. Välillä tai nykyisin aika usein yhteys jumahtaa täysinkin, mihin auttaa odotus tai puhelimen käyttäminen lento-moodissa.

Teliaa on jossakin kehuttu ja kuuluvuuskartan mukaan toimisi vakiopaikoissa. Telialla olisi edullinen 20M liittymä. Jos nopeus todella toteutuisi, pitäisi periaatteessa olla ihan riittävä myös verkon jakoon windowsille ja iPadille. Onko mitään tietoa asiasta?

Gigantissa sanottiin, että vaikka on vain 4G-puhelin, 5G-liittymällä voi saada enemmän nopeutta, kun niitä priorisoidaan. Onkohan tuossa mitään perää? Olisihan se hyvä selitys täysjumeille, 4G-asiakas laitetaan odottelemaan parempien tieltä. Työpuhelimena on DNAn 5G, ei sekään aina ihan satasella toimi.

  
 • Minulla on tässä puhelimessani työpaikan kortti (Telia), oma kortti (Elisa) ja kodin wifi-yhteys (DNA). Se minkä operaattorin yhteys on nopein, riippuu täysin siitä millaista tekniikkaa ja millaisella sijainnilla sitä sattuu mastoissa olemaan siellä missä normaalisti liikut. Kotonamme Elisa oli vuosikaudet ylivoimainen ykkönen johtuen siitä että sen mastossa oli muita parempi 4G-tekniikka. Nyt DNA otti sen paikan koska sillä on ainoana lähimastossa käytössä 5G-tekniikka ja muiden 5G-singnaali tulee kauempaa, mutta ei tarvitse kuin mennä lähikylään niin DNA ei olekaan enää paras.

    
 • Jossain landella verkko putoaa joskus 3G tasoon. Taitaa olla tiedonsiirto lopetettu 3G:ssä kokonaan, ei toimi data siinä lainkaan. Kyllä ”ennen vanhaan” 3G:llä vähintään satoja kiloja per sec siirtyi.
  Minulla on työpuhelimena vanha iPhone Xr, en ole raskinut vaihtaa kun vaihtoehtona ei ole kovin tuoretta mallia. Sain nopeustestillä joskus (200M) liittymä, yli 150M. Wifillä tulee yli 400 M (Aallon 1G liittymä pojalla)

    
 • Toiveena olisi siis saada Telialta liki 20M yhteys, mutta ei tietenkään sitä enempää, muttei paljoa vähempääkään.

  Päivällä 4G toimi 40M vauhdilla, nyt 31,5. Nyt 3G 7,5M, joka on lähimmän aseman maksiminopeus. Talvella kävi niin, että puhelin oli jäänyt 3G-asetukseen, kun yhdessä paikkaa se yritti liian sitkeästi toimia 4G:ssä. Kun verkko ei kuulunut, tulos oli paljon heikompi kuin toimiva 3G. Pariin kuukauteen en huomannut mitään, kun 3G toimi täyttä vauhtia, mutta sen tökkiessä huomasi olevansa liian hitaassa verkossa.

    
 • Hesarissa valitellaan, että 3G ajetaan alas ja mm. Mersussa on siihen nojautuvia toimintoja. Esimerkkinä mainitaan lämmityksen käynnistys, siihen ei muka vielä toimimaan jäävä 2G riitä tiedonsiirtonopeudeltaan. Aika monimutkainen on toteutus, jos sellainen toimisi ihan tekstiviestilläkin.

    
 • Kokeilemalla selviää jokaiselle paras operaattori. Riippuen paikasta on Elisa minulle paras, tai huonoin.
  5G on tullut saataville, mutta siinäkin voi nopeus ylittää 300 Mbit/s tai jäädä alle 10 Mbit/s, ja joissakin tilanteissa huippunopeuksiltaan hitaampi 4G on vakaampi valinta.

  Nopeuksilla ei ole lopulta kovin paljon käytännön merkitystä. Jos videot takertelevat, niin silloin on liian hidas.
  Wifissä sillä on enemmän merkitystä jos käyttäjiä on useampia ja ladataan isompia tiedostoja samalla kun joku katselee 4K videota.

  Mielenkiintoista nähdä miten 3G poisjäänti vaikuttaa kun sen taajudet vapautuvat muuhun käyttöön. Elisalta se 3G on jo poistunut useammasta maakunnasta, ja lokakuussa se loppuu kokonaan.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit