Golf TDI vs Impreza BoxerDiesel

74 kommenttia
2
 • Pihatielläni - on jyrkkää ylämäkeä - tunnistan haldexit siitä kun naapuri lähtee 4-motion Golfillaan niin kuuluu aina hiekoitushiekan raapaisu ennenkuin auto lähtee liikkeelle - sama ääni kesät talvet. Kun Legacyllä lähtee liikkeelle vastaavasta kohdasta, ei kuulu mitään - eli se ensi raapaisu jää pois ja pitoa on heti.  En tiedä onko asialla sen kummempaa merkitystä, mutta olenpahan huomioinut tämänkin asian nelivetojen eroista...

    
 • URABUS:

  Pihatielläni - on jyrkkää ylämäkeä - tunnistan haldexit siitä kun naapuri lähtee 4-motion Golfillaan niin kuuluu aina hiekoitushiekan raapaisu ennenkuin auto lähtee liikkeelle - sama ääni kesät talvet. Kun Legacyllä lähtee liikkeelle vastaavasta kohdasta, ei kuulu mitään - eli se ensi raapaisu jää pois ja pitoa on heti.

  En tiedä onko asialla sen kummempaa merkitystä, mutta olenpahan huomioinut tämänkin asian nelivetojen eroista...
  oletkos itse kokeillut tuota golffia ettei ole vain sattumalta kuskista riippuvainen asia???    
 • No enpä ole naapurin autoa kokeillut, mutta uskoisin, että omistaja itse tuntee oman autonsa metkut parhaiten.

    
 • URABUS:


  En tiedä onko asialla sen kummempaa merkitystä, mutta olenpahan huomioinut tämänkin asian nelivetojen eroista...
  No onpahan huonoja nelivetoisia, minä osaan ajaa takavetoisellakin ilman että nastat raapivat tyhjää. :wink: :kiss:    
 • monesko kytkin menossa ? :wink:

    
 • No tottahan tuo on että Haldex tyyppiet nelivedot tarvitsevat luistoa, ja pidonmenetystä, ennenkuin ne alkavat vetää kunnolla kaikilla neljällä. Siinä missä Subarun tapaiset vetävät kokoajan neljällä.  Mutta se voi näkyä sitten kulutuksessa, Haldexin eduksi.  Jos on vaikka tarkoitus päästä vauhdilla ongelmallinen mäki päälle, niin Subarun tapainen kiinteä vie voiton. Sen sijaan Haldexin tapainen nelikko on alunpitäen tehty ennenkaikkea helpottamaan liikkeellelähtöjä ja nyt myöhemmin myös tavallista ajettavuutta parantamaan.

    
 • Katsopa matti- se neloshaldexin toiminta. Ei tarvitse luistoa toimiakseen. Vähitellen tuo versio hivuttautuu kaikkiin haldex nelivetoisiin autoihin.

    
 • Eipä taida kulutuskaan olla merkittävästi Haldexin puolella:  Subaru Impreza 2.0 Boxerdiesel AWD

  EU-kulutus kaupunkiajossa, l/100 km 6,8

  EU-kulutus maantieajossa, l/100 km 5,2

  Yhdistetty EU-kulutus, l/100 km 5,8  VW GOLF 2.0 TDI 4motion haldex

  EU-kulutus kaupunkiajossa, l/100 km 7,3

  EU-kulutus maantieajossa, l/100 km 4,5

  Yhdistetty EU-kulutus, l/100 km 5,5

    
 • Sama johtopäätös voitanee vetää TM:n katumaasturivertailusta. Forester oli nopein ja pienikulutuksisin. Siis testin mitatuissa kulutuksissa. EU yhd. lukemat oli esim Tiquanilla samat, mutta käytäntö oli muuta.    
 • Jep, kyllä tuo Haldex on niin huono että hyvä kun pääsee asvaltilta liikkeelle. Ja jos pääsee niin nelivedon kytkeytyminen kestää niin kauan että täytyy laittaa kello soimaan aamulla tuntia aikaisemmin että töihin kerkiää.

    
 • URABUS:

  monesko kytkin menossa ? :wink:
  Oletko sitä mieltä ettei sutimatta pääse liikkeelle muuten kuin kytkintä luistattamalla? Omassa autossani sutimista säädetään oikealla jalalla, ei vasemmalla. :kiss:

    
 • Sama johtopäätös voitanee vetää TM:n katumaasturivertailusta. Forester oli nopein ja pienikulutuksisin. Siis testin mitatuissa kulutuksissa. EU yhd. lukemat oli esim Tiquanilla samat, mutta käytäntö oli muuta.  Paljonko se kulutus oli sitten Subarulla pienempi, entä tasaisen nopeuden kulutukset?

    
 • AkiK:

  URABUS:
  monesko kytkin menossa ? :wink:


  Oletko sitä mieltä ettei sutimatta pääse liikkeelle muuten kuin kytkintä luistattamalla? Omassa autossani sutimista säädetään oikealla jalalla, ei vasemmalla. :kiss:
  Miten se oli kun testissä subarun kytkin haisi, ei muiden merkkien. Olikohan se maasturivertailussa. Toivottavasti hajussa olisi huomioitu asiakkaat, voisi valita erilaisia tuoksuja oston hetkellä, esim. kuten hajukuusissa. :smile: Voihan alavääntö.

    
 • Tai vähän kuten C4:jään saa niitä hajustepatruunoita.  Vakavasti puhuen, tuskinpa tuo kytkimen käryäminen nyt mikään elämää suurempi ongelma on, mikäli se kytkin pysyy kasassa. Kunnon automaatti ratkaisee tuonkin uudessa Legacyssa.  Ei muuten Haldex ole sen pienikulutuksisempi kuin Torsen tai bemarin xdrive ym, kuten edellisessä viestissäni totesin. Kaikki nostavat kulutusta kutakuinkin saman verran vertailukelpoisilla koneilla. Haldex joissakin tapauksissa jopa enemmän.

    
 • Haistelkaa mitä haistelette, minulla on ollut 1.8 koneisia VAG tuotteita vuosimallia 1995, 2002, 2004 ja kaikissa sama ongelma kytkimen kanssa.  Kytkin asennettu hätäisesti - asetelman kohdistus väärin, koska itse kytkin ei aina irrota samassa tahdissa kuin polkimen päästää ylös. Nopea vaihtaminen täysin mahdotonta. Kumma kyllä 10 vuodessa ongelmasta ei ollut päästy eroon.  Piti tehdä DSG kun ei saatu normaalia kytkintä pelaamaan.  Näissä VAG autoissa ei siis ole hajuhaittoja, muualla kuin asentajan käsissä :grin:

    
 • En nyt tiedä että mitä hait tolla takaa? -01 Passatissa kytkin otti kiinni harmittavan ylhäällä, mutta semmoinen se oli alusta asti eikä haitannut menoa. Jettassa kytkin ottaa aiemmin kiinni ja varsinkin kaupungissa tämä on parempi. En todellakaan tiedä miksi vissiin kaikissa VW-konsernin autoissa on tuollainen kytkin, mutta kaipa siihen jokin syy on. Muuten tuo olisi ajat sitten korjattu. Mutta eipä sitä nyt valmistusvirheeksi voi kutsua, kun kaikki ajamani VAGit ovat tuntuneet kytkimen puolesta tuollaisilta. Ominaisuus johon joko tottuu tai sitten ei.

    
 • Mikä lopulta on monilevykytkimen luistatuksen mielekkyys, verrattuna teknisesti "kauniimpiin" tasauspyörästöihin, olivat ne sitten kokonaan avoimia tai lukittavissa monilevykytkimellä/väännönaistivilla vaihteilla/viskolla?

    
 • simppa:

  Katsopa matti- se neloshaldexin toiminta. Ei tarvitse luistoa toimiakseen. Vähitellen tuo versio hivuttautuu kaikkiin haldex nelivetoisiin autoihin.
  Miten niin ei tarvi? Se että 5% voimasta menee taakse esiasetuksena, ei tarkoita että auto on kunnolla nelivetoinen kuten Subaru kokoajan. Vaan se tarvitsee luistoa toimiakseen kunnolla. Mihin luulet Haldexin toiminnan perustuvan? Arvaako se; " nyt varmaan alkaa luistaa, pistetäämpäs voimaa taaksekkin"? Tiedän kyllä että siinä on tuon tyylisissä nelikoissa on tyypillisesti muitakin kuin renkaiden nopeuksia mittaavat anturit, kuten G voimat ja polkimien sekä ratin tietoja mittaavat anturit. Silti, se tarvitsee luistoa toimiakseen ja kaiken muun ajan se on etuveto.  Se on fakta, ja en ymmärrä mikä sinulla tekee niin tiukkaa sen myöntämisessä. En silti ole sanonut haldexia todellakaan huonoksi, päinvastoin, itse pidän sitä varsin fiksuna, muttei se ole kuten täysin jatkuva kunnollinen neliveto, eikä siihen voida päästä sillä, että etuvetoisuus on pääpointti.

    
 • Huoh. Haldex sitten ilmeisesti valehtelee:  "can change torque distribution continously without waiting wheel slip to occur"  "During a standing start the rear wheels are put to use, without the need for any slip to occur. Then under straight-line cruising conditions, to conserve fuel and driveline wear, the torque split to the rear wheels is reduced to a level between 5 and 10 percent."
  Ei se arvaa. Se kerää dataa, jonka pohjalta se jakaa voimaa eri pyörille. Ja dataa se kerää se paljon.  Sanopa mulle, mitä tuo tarkoittaa. Se ei mitään luistoja tarvitse toimiakseen. Piste. Tokihan tuo olisi sinullekin selvinnyt, kun olisit jaksanut hieman selata nettiä, etkä heti alkaa vänkäämään.

    
 • Eikö se ole vaan hyvä, että auto jakaa pyörilleen voimaa vaan silloin, kun sitä tarvitaan! Nähdäkseni voidaan tehdä maasturi, joka on paras mahdollinen ilman mekaanisia lukkoja, elektronisesti?

    
 • Simppa, kyllä se Haldexikin pyörimiseroa tarvitsee, tosin hyvin huomaamattoman vähän. Nopeassa ajossa se ero sitten vasta korostuu oikean jatkuvan nelivedon hyväksi, mutta haldexihan olikin tehty vain liikkeellelähtöjen helpottajaksi alunperin.  Nasse: Ei Haldexilla sellaista voida tehdä, koska viiveellä reagoivat systeemit eivät pärjää silloin kun tarvitaan täysin katkeamatonta voimanjakoa. Esimerkiksi ajat jyrkkää pomppuista ylämäkeä jossa pito vaihtelee suuresti, välisä on täysin hyvä, välistä huono. Sellainen joka vetää kiinteästi joka kulmasta katkeilematta pärjää pisimmälle, koska vauhti ei hidastu yhtään edes pienien viiveiden vuoksi.  Miksi mekaaniset lukot kielletään mutta haldexin tapainen lukko olisi sallittu? Sehän olisi vähän ei reilu vertailu. :smile:

  Silti, Haldex on hyvä ja fiksu systeemi, pienentää kulutusta ja lisää taloudellisuutta, tekee siis juuri sen mihin sillä pyritään.

    
 • Matti-:  Tuossa sinun viestissäsi on lähes kaikki pielessä. Haldex ei pienennä kulutusta verrattuna Torseniin, Xdriveen tai 4maticiin. Tuon tarkastin itse, ja Haldex nostaa kulutusta aivan yhtä paljon kuin em. systeemit. Pätee niin nelos- kuin kolmos-haldexiinkin Miksi se nostaa sitä niin paljon, en osaa sanoa. Mutta voinet tuon itsekin tarkastaa, mikäli et minua usko.  Haldex siis ilmeisesti valehtelee, kun sanoo ettei neloshaldex tarvitse pyörimiseroa. Tai sitten he eivät tunne omaa systeemiään. Ehkä Sinun pitäisi mennä opastamaan heitä oman laitteensa tekniikasta.

    
 • Haldex ja muut normaalisti kaksivetona- menevät ovat ilmeisesti kehittyneet jo hyvälle tolalle. En saanut aikaseksi menneen talven aikana kokeilla jotain uusinta uutta haldexia. Viimeiset kokemukseni ovat tällä hetkellä muutaman vuoden vanhoista Audi kolmosesta ja XC70:tä, ja ne oli todella synkkiä.  En kuitenkaan näe mitään syytä miksei ne olisi jo hyvinkin toimivia. Kehitys kehittyy.  Toisaalta mikään ainakaan minun silmiini osunut ei ole tukenut sitä että nuo olisi ajaneet jotenkin selvästi jatkuvavetoisen ohi. Varsinkaan kun nuo kulutusasiat ei tunnu romuttavan tuota jatkuvan asemaa, mutta niiden hyödyt on edelleen olemassa.

    
 • Tuskin tämä Haldexin ohjaus mitään salatiedettä on? Matti- on minun ymmärtääkseni väärässä siinä, että Haldex tarvitsisi pyörimisnopeuseroa nelivedon kytkemiseen, tämähän kumoutuu jo sillä faktalla, että Haldex ohjaa voimaa takapyörille aina lähdössä oli pinta sitten liukas tai ei. Toinen helposti kuviteltavissa oleva tilanne, jossa Haldex ei tarvitse pidonmenetystä on esim. täyskaasukiihdytys, jolloin elekroniikka ohjaa automaattisesti voimaa takapyörille. Jälleen kerran; oli tarvetta tai ei. Myöskin kuviteltavissa oleva vaihtoehto (en tosin tiedä hyödyntääkö Haldex tät&#228:wink: olisi jonkinlainen sivuttaiskiihtyvyysantureihin sidottu kytkentä.  Yhteenvetona Haldex voi siis tehdä hyviä arvauksia nelivedon tarpeesta silloinkin kun kaikilta pyöriltä tuleva nopeustieto vastaa yhteneväisen pidon tilannetta, varma se nelivedon tarpeesta voi sen sijaan olla ainoastaan silloin kun pyörien välille syntyy nopeuseroja, vaikka vain erittäin pieniä. Muita mielipiteitä?

    
 • Sivuttaiskiihtyvyysanturithan sieltä löytyvät, oli eLSD tai ei. Eli varmasti käyttää perälukotonkin hyväksi sitä dataa.  eLSD sen sijaan toimii aika pitkälle sen sivuttaikiihtyvyysanturin tiedolla jakaessaan voimaa takapyörien välillä. Vaikka tokihan voimaa jaetaan takapyörien välillä myös ratin asennon, kaasupolkimen asennon, luistojen ym. perusteella. EVO-lehden lopputuloshan oli, että tuo neliveto on mainio. Moite tuli siitä, että ei saa kuulemma perää hallittuun luistoon yhtä helposti kuin muilla nelikoilla, eli se eLSD pyrkii tappamaan peräluistot.  Kulutustahan Haldex ei pienennä verrattuna noihin, jotka jakavat voiman tasaisemmin jatkuvasti. En tiedä mistä johtuu, oma tietämykseni ei niin pitkälle riitä.

    
 • Kumpikaan ei miellyttänyt korimallinsa takia ja kun Imprezan sedan versiota ei jostain syystä Suomeen tuoda ja Jettaa ei nelikkona saanut, joten ajellaan käytetyllä Audilla edelleen.

    
 • Nyt n. 12 tkm ajettu Sport varusteisella Subarulla tyytyväinen edelleen.  Aluksi negatiivisia asioita: autossa on jotain hassuuksia, esim. "ajotietokone" näyttää vain hetkellistä tai keskimääräistä kulutusta. Vakionopeussäädin on jotenkin epämääräinen, eli jos on tarve esim. nostaa nopeutta, ei sitä kannata tehdä napsauttelemalla acc painiketta, navin näyttämän mukaan nopeus palaa entiselleen pienen kiihdytyksen jälkeen. Sama myös alaspäin. Jos on tarve muuttaa nopeutta - cancel näppäimestä vekotin pois, oikealla jalalla säätää nopeuden oikeaksi ja painaa set näppäintä.  Samasta laitoksesta voisi vielä purnata sen verran, miksi ihmeessä se pitää erikseen pyytää päälle joka kerta käynnistyksen jälkeen. Vielä negatiivisista asioista voisi mainita onnettoman radion, jonka ääni tuntuu tulevan jostain maanalta (cd:t soivat taas ihan kirkkaasti).  Plussapuolille täytyy nostaa hyvät ajo-ominaisuudet, ajettavuus on kohdillaan auto menee juuri sinne mihin sitä pyytää menemään, suorituskyky on ihan riittävällä tasolla, kolmihenkiselle perheelle tilat ovat ihan ookoo. Suurena plussapuolena koen myös pienen "massasta poikkeavuuden" tuo golffi oli myös yhtenä vaihtoehtona. Persoonattomuuden takia karsin pois myös Mazda6, Avensis, Mondeo... Kokeiltuaan autoa vaimoni tokaisi, että jos hänestä tulisi sinkkuihminen haluaisi hän tälläisen auton mitä nuoret miehet kääntyvät katsomaan...  Perusvarustelu taso on myös ok, erityisesti avaimeton auto on hyvä järjestelmä. Pari vuottahan tuolla pitäisi nyt pörisytellä, saas nähdä minkälaisen kulkuneuvon seuraavaksi keksisi, ainankaan nelivedosta en ihan vähällä luovu.

    
 • Itseä vähän huvittaa kun täällä haukutaan Haldexi aivan surkeaksi, koska kytkeytyminen kestää muutaman sekunnin sadasosan, eikä etenemiskyky tai ajettavuus ole niin hyvä kuin Subarussa jne. Menossa on itsellä ensimmäinen nelivetoinen auto ja en kaksivetoisellakaan ole mihinkään kiinni jäänyt, niin etenemiskyky on enemmän kuin riittävä itselle. Herääkin kysymys, että jos se etenemiskyky maastossa ja pikku muutaman sekunnin sadasosan viive lähdössä ovat niin tärkeitä, niin miksi porukka ajelee jollain Foresterilla tai Outbackilla, kun maastoajoon, rata-ajoon ja kiihdytyskisoihin on parempiakin autoja.  Itse en ole Passatissa huomannut mitään kytkeytymisviivettä nelivedon kanssa, ja onhan se niin että siinä menee voimasta koko ajan ainakin se 10% taakse. Lähdöissä vielä enemmänkin. Eikä se käsittääkseni luistoa tarvitsekkaan, vaan auto tunnistaa millon ollaan lähdössä liikkeelle ja siirtää silloin automaattisesti enemmän voimaa taakse. Saman se tekee myös kun ollaan jo liikkeellä ja aletaan kiihdyttämään. Toki tuo ei varmastikaan ole rata-ajossa tai liikennevalokisoissa tai maastoajossa niin pätevä kuin jatkuva neliveto, mutta en näitä tarkotuksia varten farmari Passattia muutenkaan hankkisi.  Herää kuitenkin kysymys miksi autoihin laitetaan Haldexin tapainen systeemi, eikä jatkuvaa nelivetoa kuten Subaruissa. Mitkä ovat Haldexin edut jos se ei kerran kuluta yhtään vähempää, ei ole yhtä hyvä kuin jatkuva neliveto, ja on lisäksi monimutkaisempi eli kalliimpi ja potentiaalisempi menemään rikki?

    
 • Jaakkoe:

  Tuskin tämä Haldexin ohjaus mitään salatiedettä on? Matti- on minun ymmärtääkseni väärässä siinä, että Haldex tarvitsisi pyörimisnopeuseroa nelivedon kytkemiseen, tämähän kumoutuu jo sillä faktalla, että Haldex ohjaa voimaa takapyörille aina lähdössä oli pinta sitten liukas tai ei. Toinen helposti kuviteltavissa oleva tilanne, jossa Haldex ei tarvitse pidonmenetystä on esim. täyskaasukiihdytys, jolloin elekroniikka ohjaa automaattisesti voimaa takapyörille. Jälleen kerran; oli tarvetta tai ei. Myöskin kuviteltavissa oleva vaihtoehto (en tosin tiedä hyödyntääkö Haldex tät&#228:wink: olisi jonkinlainen sivuttaiskiihtyvyysantureihin sidottu kytkentä.
  Ongelma on siinä, että ette lukeneet viestiäni riittävän hyvin. Sanoin täysin/kunnolla nelivetoinen, kuten Subaru on, eli että se on oikeasti nelivetoinen, eikä mikään 10% taakse, kaikki muu eteen. Ei se tuollaiseen tarvitse selvää pyörimiseroa, mutta myös ABS antureilla on merkityksensä nelivedon toiminnassa, vai väitättekö muuta? Olen lukenut Simppa kaikki aikaisemmin linkittämäsi sivut neloshaldexista.  Jaakkoe:

  Yhteenvetona Haldex voi siis tehdä hyviä arvauksia nelivedon tarpeesta silloinkin kun kaikilta pyöriltä tuleva nopeustieto vastaa yhteneväisen pidon tilannetta, varma se nelivedon tarpeesta voi sen sijaan olla ainoastaan silloin kun pyörien välille syntyy nopeuseroja, vaikka vain erittäin pieniä. Muita mielipiteitä?
  Yhden jutun haluaisin teiltä kuulla. Miksi ihmeessä tarvitaan kytkeytyvää nelivetoa, jos sillä ei ole tarkoitus säästää polttoainetta, renkaita tai mitään muutakaan kuluvaa? Miksi pitää olla kytkeytyvää nelikkoa sitten ollenkaan, silloinhan olis sama laittaa perusajatuksessaan oikea jatkuva neliveto joka haldexin tavoin viisaasti säätelee voimaa muualle silloin kun 50-50 ei ole kaikista otollisin vetosuhde. Vai halutaanko sillä parantaa ajettavuutta tai lisätä ketteryyttä?

    
 • Thorne2:  Herää kuitenkin kysymys miksi autoihin laitetaan Haldexin tapainen systeemi, eikä jatkuvaa nelivetoa kuten Subaruissa. Mitkä ovat Haldexin edut jos se ei kerran kuluta yhtään vähempää, ei ole yhtä hyvä kuin jatkuva neliveto, ja on lisäksi monimutkaisempi eli kalliimpi ja potentiaalisempi menemään rikki?


  -Ainakin joissan tapauksissa kustannussyistä. Ehkä on helppoa vain ostaa joltain puljulta ( haldex ) palikkaa ja lyödä wagenin perseeseen kiinni, etuvetoperustaisen tavisauton ikäänkuin lisävarusteeksi.

  Säästetään suunnittelussa ja kehitystyössä, kun ei itse tarvitse niitä systeemejä alustaloppuun suunnitella ja olla omaa kallista osaamista.

  Mallistokin saa olla rauhassa etuvetoon perustuva.  Ja kyllähän sitä perustellaan sillä että ''normaaliajossa se on taloudellinen etuveto'', eli kyllä tuo kulutus on se pääsyy. Kovin olemattomia nuo erot tuntuu kuitenkin olevan käytännön mittauksissa.

    
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit