100 sähköautoilijaa testasi: Uusi suomalainen teknologia säästi 40 % latauskustannuksista ja tasasi sähkönkulutusta
Annastiina Airaksinen21.4.202314:06|päivitetty21.4.202314:06SÄHKÖSÄHKÖAUTOTEKOÄLYSOVELLUKSET
Sähkönkäyttöä optimoivan alusta on tarkoitus auttaa kuluttajia osallistumaan sähkön kysyntäjoustomarkkinoille ja suunnata sähkön kysyntää hetkiin, jolloin uusiutuvilla tuotettua energiaa on runsaasti tarjolla.
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/tt/4e148e9e-7186-4dfb-8d70-13e09b28f00a?ref=ampparit:703b
Ideana erinomainen mutta T&T juttu ei juuri avannut alustan käytännön toimintaperiaatetta. Onko käyttäjä itse se ajastin joka säätää ja käyttää sähköä optimaaliseen aikaan. Kysyn siis miten sähköauto tai pyykinpesukone kytketään sovellukseen? Säästöä voi tietysti saada vain jos on oma liittymä ja pörssisähkösopimus. Esimerkiksi tänään sähkö on halpaa klo 14-16, auton pitää olla johdon päässä silloin ja kannattaa aikaistaa lauantain saunominen samaan aikaan. Mitä alusta tekee erilailla verrattuna siihen, että käyttäjä katsoo pörssisähkötuntien hinnat itse?
Eikös sähkönkulutuksen tasaamisen sijasta kannattaisi sähköä käyttää lataukseen mahdollisimman paljon silloin kuin se on halvimmillaan ja muulloin minimaalisesti?
40 % säästö on aika hyvä, kun sähkövero ja sähkönsiirtomaksu ei muutu ajankohdan mukaan. Käytännössä nykyhinnoilla sähköenergian pitää olla lähes ilmaista jotra latauskustannuksissa saadaan 40 % säästö.
Jorma L2 totesi ”Miten sähköauto tai pyykinpesukone kytketään sovellukseen?” Sähköautot ovat netissä ja tuo tapahtuu kunkin automerkin sovelluksen kautta. Ainakin yksi sähköyhtiö veloittaa tuosta 5,90 €/kk.
Mutta miten toimivat muut koneet, miten sähkön tarjoaja kykenee muka erottamaan mikä laite? En keksi muuta tapaa kuin oppia laitteiden laskennallisen todennäköisyyden kulutuksen kautta. Tuo ei ole vaikeaa mutta ei täysin varma.
Toinen itselleni ymmärrettävä varmempi keino olisi laittaa induktiosilmukka kodin laitteiden johtoon joka toimii wifillä.
Perhana. Kaipaankin tekoälyä joka ymmärtää ja hoitaa älykästä älykotiamme joka ratkaisee ja korjaa virheet myös itse, ne kun toimivat aina vain aikansa.
Kuten. Pelkällä (luotettavimmalla?) pihavalaistuksemme yhdellä Hue:llamme on nyt ongelmia.
Kyllä Philipsiltä neuvoja saa ja antavat jopa uuden valaisimenkin, mutta nuo ovat integroituja ja työ on melkoinen.
Ajattelinkin jatkossa keskittyä juomaan vain kaljaa.
Tätä jatkaakseni nostan esiin käyttäjän roolin sähkökulujen pienentämisessä. Asunnon lämmitys ja lämpimän käyttöveden voisi laskea kuuluvan sektorille jota sovellus voisi hallita melko dominoivasti. Sitten sähköauto: auton pitää olla tietyllä hetkellä johdon perässä kotona, jotta sovellus voisi ladata akkua optimaalisesti. Säästöä ei synny jos auto on liikenteessä, työpaikalla tai marketin parkkipaikalla (toki säästöä voi syntyä työpaikalla lataamisesta, muttei sovelluksen ansiosta). Sitten muihin arkisiin sähkönsäästökohteisiin, sähkösauna, pyykkikone, kuivausrumpu, astianpesukone, kahvinkeitin, sähköliesi.. sovellus ei voi käyttää ilman ihmisen myötävaikuttamista mitään listatuista. Ulkovalojen vähäisen kulutuksen säätäminenkin tuntuisi erikoiselta eli valot palaisi vain kun sähkö on riittävän edullista.
Kokonaisuudessaan älyn käyttö on optimissaan kun käyttäjä suunnittelee päivän toiminnot katsomalla sähkön tuntihinnat edellisenä iltana ilman sen ihmeellisempää tekoälyä.
Nykyään materiaalit ovat halpoja ainakin verrattuna työhön. Sähköverkkoa on siksi rakennettu järeäksi. Mutta taitaa silti olla ajatuksena, että jonkinlaista kulutuksen risteilyä olisi. Jos sähkön hinta alkaa hurjasti ohjata kulutusta, voi nykyaikainenkin verkko ylikuormittua paikallisesti. Muutoinkin on ollut puhetta tehomaksujen käyttöönotosta ja lähiverkon kannalta se olisikin ihan fiksua. Silloin saataisiin kustannusoptimointiin uusi tekijä, minimoidaan oma liittymisteho, mutta maksimoidaan sen ajallinen käyttö.
Taisi rajumpi hintaoptimointi olla viime vuonna - nykyään hinnat on lähellä historiallista eikä syytä lykätä perunoiden keittoa siihen asti kun sähkö on edullisempaa
Talven takia huipputehoja ei kokeiltu. Muuten en ole nähnyt juttuja kuinka tehoa on käytetty, energiaahan on säästetty eli jätetty käyttämättä. Hinnoista on taas hankala tietää mitään, kun on ollut vanhoja soppareita, pörssisähköä ja uusia soppareita. Monet joutuivat optimoimaan hintansa huippuun riippumatta sähkön hetkellisestä hinnasta, kiitos median ja myyjien pelottelun, ja optimointi jatkuu eli maksetaan 10x hintaa.
Jos muuten medialla olisi jokin vastuu kirjoituksistaan, olisivat menneet konkurssiin vuosia sitten. Nyt media voi arvostella kaikkia toisia, julkaista ihan mitä vain laillista, mutta virheillä ei niin väliä.
Softaohjatun releen (Shelly) voi asettaa käynnistämään siihen kytketyt kulutuskohteet halvan sähkön aikaan netistä saaatavan tiedon perusteella. Vaatii tosin asentajan kytkemään halutut kulutukset tuon perään mittaritaulussa.
En silti viitsinyt alkaa säätää tuon kanssa, koska aurinkopaneelit tekevät algoritmista hieman monimutkaisemman. Ilman paneleita halvimman tariffin metsästys osuu yleensä yösähkön jälkeen alkaen puolilta öin. Aurinkopaneelit katolla vaihtavat kesäajan tavoitteeksi siirtää ohjelmoitavat isot kulutukset iltapäivän aikaan, jolloin paneleista saa rahallisesti suurimman hyödyn. Parhaat tunnit kuumavesivaraajalle, sitten poreallas ja lopuksi osittain varaava lattialämmitys, jos tarpeen.
Ja kalenteriin muistutus syyskuulle vaihtaa ajoitus talviasentoon alkamaan puolen yön jälkeen.
Etsiikö rele halvimmat tunnit vuorokaudessa ja lämmittää, vaikka halvin olisi 40 c/kWh vai jää odottamaan jotain rajaa? Jos sattuu vielä olemaan ns halpa sähkösopimus ja aurinkopaneelit, lienee optimi lämmittää edelleen omat pannut yöllä ja myydä aurinkosähkö päivällä pois. Optimointia taitaa haitata lyhyt näkyvyys, max 24h eteenpäin.
ei etsi, vaan itse määrittelet itsellesi ja kukkarollesi soveltuvat hinnat, esim. min alitus 2c, aina päällä, max ylitys 10c aina pois päältä. hölmöjähän nuo pörssisähköä tutkivat releet/termostaatit/ohjaimet ovat. eilen sähkö hipoi koko päivän marginaalin max 10c yli niin lattiat jäähtyi aivan kylmiksi
Näin toimii suomalaisyrityksen keksintö – optimoi sähköauton lataamista
Ilmaissovelluksen palvelu tekee sähköauton latauksesta aurinkosähköllä edullisempaa.
https://www.is.fi/autot/art-2000009808981.html
Mistähän tuossa artikkelissa puhutaan? Se on tietenkin täysin selvää, että mikään ilmaissovellus ei optimoi auton latausta millään tavoin, ellei sitä ole liitetty talon sähköjärjestelmään ja latauslaitteeseen - millä tavalla, se ei käy ilmi jutusta?
Vaikkapa tämä Benyn latauslaite pystyy juuri siihen mitä jutussa luvattiin
https://scanoffice.fi/tuote/sahkoauton-lataus-aurinkosahkolla-beny-latauslaite-omakotitaloon/
Mutta se ei ole pelkkä sovellus, vaan älykäs latauslaite, joka mittaa panelien tehon ja taloon ulkoa tulevan tehon ja pyrkii lataamaan auton akkuun kaiken aurinkopanelien ylijäämän jota talo ei ehdi kuluttaa.
Mainitsemistasi syistä ja ulkoisen rajapinnan riippuvuuden välttääkseni järjestin meillä vain kello-ohjauksen isoille tehoille.
Vesivaraaja, porealtaan lämmitys ja lattialämmitykset käynnistyvät kesäisin iltapäivällä kun panelien ylituotanto on ehditty myydä aamulla hyvään hintaan. Sitten illaksi taas kulutus alas että ilta-auringon suuntaan asennettujen panelien tuotannon saa myydä illan kovaan kysyntään.
Viime kesänä kannatti ostaa sähköä yöllä 10 sentillä ja myydä päivällä 20 sentillä. Sama periaate kulutusten siirtämisestä yöksi pätee taas kuukauden kuluttua panelien tehon hiipuessa talveksi.
Viime kesän tuotannosta jäi omaan käyttöön 43.5%. Tänä kesänä on kulutusten ajoituksella panelien tuotannosta yli 55% käytetty kotona. Lisäetuna on isojen tehojen hallinnan turvin käyttöön otettu pörssisähkösopimus, jonka uskalsi tehdä täyssähkötalossakin kun on vehkeet pahimpien hintapiikkien väistämiseksi.
Yhden auton lataukselle olisi vielä ylijäämää.
Maksumuurin takana näkyy juttu olevan. Tuleeko tuo T&T nykyään jonkun jäsenyyden mukana kuten Insinööriuutiset aikoinaan?
Ainakin TEKin jäsenet saavat.
Alkukesästä kun määräaikainen sopimus maalla oli loppumassa harkitsin vakavasti pörssisähköön siirtymistä. Kaupungissa se on minulla ollut jo vuosia käytössä. Olisi pitänyt investoida ja rakentaa nyt jo täyteen ryhmäkeskukseen lisää automatiikkaa. Päädyin kuitenkin kiinteähintaiseen määräaikaissopimukseen, vaikka se olikin edellistä jonkin verran kalliimpi. Huoleton käyttää, eikä tarvitse pörssihintoja vilkuilla. Lisäkustannuskin on luokkaa 1,5% nettotuloista. Ja jos pahasti nuukuus iskee, voi auton ladata yösähköllä. Säästöä 1,3 senttiä kilowattitunnilta!
Minulta loppui IU, kun appiukon sanoin "siirryin vihollisleiriin", eli perustin firman.
Sama ajatusmalli itselläkin, eli uskalsin ottaa pörssisähkön täyssähkötaloon vasta sitten kun isot kulutuskohteet oppivat väistämään hintapiikit.
"Ennen sotaa" vuonna 2021 jatkuvan ja pörssisopimuksen välillä ei ollut edes pahaa hintaeroa, mutta putleri ampui tämänkin hyvän palvelun rikki. Sähkön myyjät eivät uskalla ottaa enää mitään hinnoitteluriskejä ostohinnan vaihdellessa voimakkaasti.
Tosihalvan pörssisähkön ja kiinteän hinnan ero voi olla max 10 c/kWh, luultavasti puolet. Jos ei pysty sähkönkäyttöä optimoimaan, pörssisähkö ilman hintapiikkejä lähenee pitkää sopimusta. Ja hintapiikkien kanssa pörssisähkö on kalliimpaa. Ei sähkönmyyjien riskimarginaali kovin iso ole. Jos asumus käyttää 10-20000 kWh/a, niin moni pitää kiinteää hintaa edullisempana, vaikkei se halvemmaksi tulisikaan.
Jos tilanne on yleisesti kuten sanot, sitten ennen kohtuullisen edullisesta Vaasan Sähköstä on tullut viime talvena kallis?
Latasin taloni kuukausittaisen sähkönkulutuksen tuntiseurannan Carunalta, josta sen saa kun kirjautuu palveluun. Syötin tiedostot laskuriin, joka vertailee juuri mitatun mukaisen kulutuksen hintaa pörssi- ja jatkuvaa sopimusta käyttäen.
En käynyt läpi koko vuotta 2021, mutta otannat kesältä, keväältä ja talvelta vahvistivat arviosi. Pelkällä päivä- ja yökellolla ohjatussa talossa erot olivat pieniä ja muutamana kuukautena jatkuva sopimus oli jopa hieman pörssisähköä halvempi.
Viime talvi muutti tilanteen siten, että talvikuukausina useamman satasen sähkölasku olisi lähes puolittunut pörssisähköllä. Tämän havaittuani aloin selvitellä ohjainlaitteiden lisäämistä mittaritauluun.
Vaasan jatkuvan sopimuksen hinta tarkistetaan neljännesvuosittain ja nyt on perussähkön hintana 11.85 c/kWh ja se on laskemassa 9.95 c/kWh lokakuussa.
Poikkeuksellisen kalliin elokuun ajalta pörssisähkömme keskihinta on nyt 6.97 c/kWh, eli ero on ainakin toistaiseksi juuri tuossa yhtiössä varsin tuntuva. Alkukesähän on ostettu keskimäärin 3 - 4 sentin sähköä.
Onko muilla yhtiöillä parempia tarjouksia?
Alle 10 c/kWh pitäisi saada monesta paikkaa vuoden sopimuksella ja ainakin Helenillä oli viikko sitten, kaksi vuotta on hiukan halvempi. Helenin kuukausittain tarkistettava on nyt kai 6,6, keväällä se oli liki puolet enemmän. Rahaa pörssisähköllä voi säästyä, mutta 50 c/kWh piikkihinnat syövät säästöä nopeasti, jos sattuu silloin käyttämään sähköä. Jos ei ole kulutuspaikalla hintojen noustessa, voi ns. mennä hermot.
...tanan halpaa sähköä saavat kaikki muut paitsi me. Meillä päiväsähkö maksaa 16,1 senttiä/kWh (8,4+4,9+2,8) + kiinteät kulut ja yösähkö 12.8 senttiä/kWh (6,1+3,9+2,8) + kiinteät kulut.
Energian hinnasta taitaa olla puhe, siirto maksaa erikseen. Ei taida kukaan saada sentään siirron kanssa alle 10. Pörssisähkö ainakin on aina siirrotonta hintaa, sen alv pitäisi mainita. Muut verot ja siirto päälle.
Mie jätin pörssisähköilyn otin 12kk määräaikaisen.
8,3snt/kWh ja 3,99€/kk
Vaikka pörssisähkö voikin olla jossain tilanteessa halvempaa, niin en jaksa kytätä sähkönhintaa, koska minulla on varaa maksaa tuon verran sähköstä.
Viime talvi oli erilainen. Kun oli sovittu perheen kanssa, että sähkönkuluttajia käytetään sähkönhinnan mukaan, niin ei laulanut sorvi tallissa tai rälläkkä takapihalla.
Kiva oli kykkiä kotona, kun rouva odotteli astianpesukoneen käynnistysaikaa (ei ajastinta) ja mie pyörittelin peukaloita, kun pelkät tallin valot (14 LEd putkea n. 18W/kpl)...
En talvena saa sorvia laulattaa ja porakonetta vinguttaa tallissa.
Taidan ohjelmoida lämminvesivaraajan lämmittämään vettä päivän kalleimmilla tunneilla...
kaiken kukkuraksi lattialämmitystermostaatin pörssi'optio' ohjelmaan maksaa 3,90€/kk per termari.
lämpötilan alennuksella, ja vaihtokoskettimella shelly toimii ilmaiseksi missä vain, vaikka koko -4 astetta alennuksen abb:n kontaktorin ohjausreleenä! seuraavaksi öljypannun vastukset ja öljypoltinkytkentä saanee oman shellynsä ja aina kun sähkö esim. alle 1sentti niin öljy katkeaa ja 6kw (3x2kw)vastukset pauhaa.
Nyt kun pörssisähkö ähkyily on päässyt näinkin pitkälle, niin tulee tuijotettua aika monesti vartin yli 2 seuraavaa vuorokautta, kesä meni sähköillä, talveksi öljy ja vesikierto, mutta vielä täytyisi saada säätö että öljy vaihtuu sähköksi kun alittuu 2senttiä, yleensä öisin
On tämä hulvaton tapa 'säästää', saisikohan paljuunkin muutaman kilowatin lämmittimen pörssisähkön perään, öisin lämmittelisi ihan huvin vuoksi... toki se vero ja siirto rokottaa moista.
Ja nyt 6kk keskihinta ollut /kk alle 3 senttiä joten kyllä tällä 'melkein' tuon 10 senttiä on säästänyt /kw.
Think positive! Jos pystyt säästämään keskimäärin 10c/kWh ja kulutus olisi 1000 kWh/kk niin säästöt on 100€/kk ja sillä summalla joku kilpailuttaa ja vaihtaa vakuutusyhtiötä mutta säästö on satanen per vuosi.