Uusien kaasuhenkilöautojen ensirekisteröinnit 2022
Tammikuu 73
Helmikuu 33
Maaliskuu 24
Huhtikuu 11
Jos kaasuautoilijoiden mielestä kaasuhenkilöauto on taloudellisin ja ympäristöystävällisin vaihtoehto, niin miksi niitä ei sitten kukaan osta?
Onko kaasuhenkilöautolla tulevaisuutta?
Siis muualla kuin (valitettavasti) poliitikkojen puheissa.
Itse olen ymmärtänyt kaasuauton niin, että hankintaa motivoi jos kodin, työpaikan lähellä tai niiden välillä on tankkauspaikka. Range on luokkaa 300km eikä kakkostankilla jossa on bensiiniä 10-15 L, pitkälle pötkitä. Koko hieno ajatus kariutuu jos joutuu pari kertaa viikossa tekemään isomman lenkin tankille. Kaasuautot on lisäksi kalliimpia kuin saman auton bensiinimalli.
Kaasuautot on lisäksi kalliimpia kuin saman auton bensiinimalli.
Lisäksi käyttövoimavero ja 15 000km huoltoväli.
Rajoittunut merkkivalikoima.
En voi sanoa nähneeni (valitettavasti) poliitikkojen puheissa mitään kaasuhenkilöautojen tulevaisuutta parantavaakaan. Mistä sen muka olet voinut päätellä, Josef?
Jostain luin, että uusia Octavioita rekisteröitiin huhtikuussa 19 kpl. Miksi niitä ei kukaan osta? No, samasta syystä kun ei kaasuautojakaan - valmistajalla on pulaa osista. Tällä hetkellä valmistajat kärsivät koronan- sekä Venäjän hyökkäys- ja tuhoamissodan aiheuttamasta osapulasta. Autoja kyllä tilataan mutta toimitukset viivästyvät.
Toinen juttu on tietysti se, miten tuo samainen sota tulee vaikuttamaan kaasuautojen kaasunsaantiin Suomessa? Varmaan ostajat miettivät uuden kaasuauton tilaamista nyt normaalia pidempään.
Jos Huhtikuussa on ensirekisteröity 11 kaasuhenkilöautoja ja luulen, että suurimmasta osasta on kaupat tehty ennen 24.02.
Niin kuinka vähän niitä sitten myydään, kun venäjältä ei tule kaasua ja ollaan ihan oman biokaasun varassa.
Kuinka käy sitten kaasun hinnalle.
Pahin skenaario on se, että kaasun hinta kallistuu, jolloin ajaminen on saman hintaista kuin bensalla, tai jopa kalliimpaa, joka taas tarkoittaa sitä, että kaasuauton ostaneilla on melko arvotonta tavaraa käsissä.
Joka taas tarkoittaa sitä, että uusia jakeluasemia ei todennäköisesti avata.
Jonka seurauksena uusia kaasuautoja ostetaan vielä vähemmän.
Mutta kuten sanottua 11 uutta autoa kuukaudessa on niin vähän, että sitä ei pitäisi noteerata millään tavalla.
Onneksi niitä kaashenkilöautoja ei ole kuin reilu 15 000 kappaletta, niin Musta Pekka jää vain harvojen autoilijoiden kouraan.
Hintakriisiä pukkaa niin kaasulle, bensalle, dieselille kuin lopulta myös sähkölle:
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000008791109.html
Uusia biokaasuasemia avataan kaiken aikaa mm. Pohjanmaalle. https://www.uusiouutiset.fi/18-uutta-biokaasuasemaa/
Biokaasu lisää työtä ja omavaraisuutta. Säästää ilmastoa ja mikä parasta raaka-aine on kotimaista, ja lähes ilmaista, jäte ja paska ei lopu koskaan
Uutinen julkaistu 3.2.2021
Juuri katsoin, niin vissiin karttaohjelmassa virhe, kun se ei löytänyt Joensuun ja Kajaanin kaasutankkausasemia.
Mutta täytyyhän ne olla siellä, kun yli vuosi sitten niitä on alettu rakentamaan...
Perusongema lienee ettei kukaan enää valmista maa/biokaasu -autoja. Fiat, jolla on Italiassa montakn eri kaasuautoa tyrkyttää vain nestekaasua, koska sitä on Euroopassa käytetty jo 1970 -luvun öljykriisin jälkeen. Maakaasun käyttäminen on ihan Suomen omien järjettömien liikenneveropäätösten syy/seuraus ja jäljet johtavat Koiviston presidenttikaudelle.
Konvertointi jälkikäteen vaatii ensinnäkin tilaa mihin sijoittaa kaasupullot järkevästi, dieselin konvertointi on hyödytöntä seossuhteen takia ja vapari bensakoneesta tulee puhditon. Ainoastaan turbolla varustetun bensamoottorin konvertoinnissa voisi olla järkeä. Mutta, siihenkin loppuu mielenkiinto, koska käyttövoimaverot eivät muutu vaikka päästöt vähenevät lähes nollaan. Ja Venäjän varaan maakaasun toimittajana tuskin kannattaa jatkossakaan edes piiiiitkällä tähtäimellä laskea. Eli halpaa kaasua ei enää ole, kotimainen biokaasu näyttää työllistävän eniten siitä kirjoittavia toimittajia.