Ilmalämpöpumput

4 kommenttia

Toisaalla on keskustelu aurinkokennoista, mutta millaisia kokemuksia itse kullakin on ilmalämpöpumpuista ja niillä saavutetuista säästöistä?

  
 • muokattu 23.06.2022 10:12

  @Lukija31722 kirjoitti:
  Toisaalla on keskustelu aurinkokennoista, mutta millaisia kokemuksia itse kullakin on ilmalämpöpumpuista ja niillä saavutetuista säästöistä?

  En ole mitannut, mutta hyötysuhteen ollessa ulkolämpötilasta riippuen 2-6, niin kannattaahan sellainen olla. Ja kesällä jäähdytys voi olla hintaansa arvokkaampi ominaisuus.

  Ilmalämpöpumppu tarvitsee ilmaa, eli kovin pieneen suljetulla ovella varustettuun huoneeseen sellaista ei kannattane hankkia. Kylmä jää alas, lämmin nousee ylös, tämäkin on hyvä huomioida jos on kaksi kerrosta tai parvi.

  Suodatin pitää imuroida puhtaaksi kerran kuukaudessa, kun laite kierrättää sisäilmaa (se ei ole ilmanvaihtokone).

    
 • ILP on ollut jo niin kauan, etten voi antaa ennen ja jälkeen dataa sen vaikutuksesta energiankulutukseen.

  Laitteen valinnassa kannattaa kiinnittää huomio hyötykertoinen käyttäytymiseen lämpötilan funktiona. Taloudellinen lämpöpumppu toimii hyvällä hyötysuhteella myös pakkaskelissä.

  Viilennyksen hyötysuhde ei välttämättä yllä samaan kuin lämmityksen, joten turhan hukkalämmön viilentäminen ilmastoinnilla kuluttaa energiaa kaksinverroin ensin turhaan lämmitykseen ja sitten viilennykseen.

  Onneksi kesällä ei ole mitään pakkoa amerikkalaisen epämukavaan villapaitakeliin vaan talven lämmityskauden vaihtuessa kesän viilennykseen voi termistaatin tavoiteastelukua nostaa lukemille jossa sisällä on mukava olla samoissa vaatteissa kuin ulkonakin. Meillä on talvella tavoitteena 21 ja kesällä 24 - 25 astetta.

    
 • Itse saan lämmitettyä nopeasti keittiön ja olohuoneen laittamalla kahden huoneen ovet kiinni.
  On vaikeaa sanoa ilman tarkkoja mittauksia kuinka paljon tulee säästöä, sitä kun helposti tulee lämmittäneeksi enemmän kuin ilman sitä.

  Kyllä se tehokkaasti viilentää myös, mutta pitkäaikaisesti käytettynä voi myös vahingoittaa rakenteita. Talot on yleensä suunniteltu niin että ulkona on kylmempää ja siksi kosteussulku (muovi) on sisäpuolella.

  Hyötysuhdetta (vähintään 50%) kaventaa sisäyksikön puhaltimen ja kennoston likaantuminen, suositeltu 3 vuoden välein tapahtuva pesu kun maksaa noin 300€. Itse sitä on lähes mahdotonta puhdistaa irrottamatta kokonaan.
  Puhuvat suodattimesta, mutta se on useimmissa vain kuin hyttysverkko. Itselläni on juuri tuollainen tyypillinen, tuotenimenä Gree.

  Markkinoilla on laitteita joiden läpi menevä sisäilma on puhtaampaa ulos tullessaan, silloin se myöskään tuskin tarvitsee pesua. Vain suodattimien vaihdot.

    
 • muokattu 24.06.2022 07:48

  Meillä vaimo tykkää lämpimästä. Talo on noin 30 vuotias eli seinien paksuus ei ole ihan yhtä suuri kuin nykytaloissa. Lämmitettyä pinta-alaa on noin 190m2. Vain huippari, ei lämmöntalteenottoa. Olohuoneessa on varaava takka jota käytetään säännöllisesti pakkasilla. Alunperin taloon on asennettu suora sähkölämmitys eli patterit. Sähköä kului vuosituhannen alkupuolella noin 23.000 kWh vuodessa. Asennutin ilmalämpöpumpun 2016 (yksi ulkoyksikkö, kaksi sisäyksikköä, Toshiba). Nyt meillä on talvella 22 C kun aiemmin oli 20-21 C ja sähkönkulutus on vähän päälle 17.000 kWh/a. Jäähdytystoimintoa on käytetty erittäin vähän, talon ympärillä on paljon puita jotka varjostavat liialta auringonpaisteelta. Takassa poltetaan edelleen 8 heittomottia sekahalkoja vuodessa, ne maksaa paikalliselta metsätilalliselta ostettuna 300€ kuitin kanssa ja pihaan kipattuna.

    1
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit