Juuri nyt tarvitaan polttomoottoriautojen puolustuspuheenvuoroja

1498 kommenttia
1171820222350
 • @tracktest kirjoitti:
  Tekstin painoarvo muuttuu sitä mukaa mitä lähempänä tuota tavoitetta ollaan. NHB:n ymmärrys autotekniikasta on hiipunut sitä mukaa mitä enemmän tietoa on saatavilla. Yksipuolinen tiedonhankinta näyttää olevan vallannut alaa monella muullakin sähköistetyllä henkilöllä, NHB ei siis ole ainoa lajiaan.

  Ja taas jouduit vajoamaan tuulesta temmattuihin henkilöön iskeviin hölinöihin, kun et nytkään kyennyt ottamaan kantaa mihinkään asiakysymykseen. Tässä valossa on tosi huvittavaa, että alat arvostelemaan tietoja, vaikka kerta toisensa jälkeen osoitat argumenttiesi loppuneen tuolla tutulla hölinälläsi.

  @_Quu kirjoitti:
  Sähkömoottori on teknisesti polttomoottoria niinpaljon yksinkertaisempi ettei päästöttömyyskään loppupelissä pelasta polttomoottoria

  On selvää, että sähköauton valmistuskustannukset tulevat olemaan polttomoottoriautoa alhaisempia. Samoin sähköautojen käyttämä energia tulee olemaan halvempaa ja sen kotimaisuusaste tulee olemaan suurempi. Huoltokustannukset, tilankäyttö ja käyttömukavuus puhuvat myös suoraan sähköauton puolesta. Vaikka sen polttomoottorin päästöt saataisiin olennaisesti nykyistä alhaisemmiksi, niin tosi harva haluaa maksaa tuntuvasti kalliimpaa hintaa sähköautoa epämiellyttävämmästä ja ahtaammasta polttomoottoriautosta.

    
 • muokattu 09.10.2019 12:39

  @NHB kirjoitti:
  Muutaman vuoden päästä hinnat ovat tasoissa ja sen jälkeen sähköautoista tulee fossiileja halvempia myös hankintahinnaltaan.

  Sen lisäksi käyttäjän kannalta kustannusten break-even piste on jo aiemmin, koska oikein tehdyn sähkärin käyttökustannukset jäävät jo hieman korkeammallakin ostohinnalla lähes väkisin alle polttiksen, jos valmistaja osaa hoitaa vanhojenkin yksilöiden huollon ja varaosatarjonnan kunnolla.

  Sähköauto tarjoaa polttomoottoria laadukkaamman ajokokemuksen. Pörinät ja tärinät ovat vain muisto. Vääntöä riittää joka tilanteessa eikä sen muodostumista tai sopivan vaihteen vaihtumista tarvitse odotella.

  Eikä siinä vielä kaikki. Yleisön painostuksesta automaattivaihteisen riesakseen valinneet kontrollifriikit saava sähköisellä voimalinjalla tarkan vetopyörien kontrollin niin veto päällä kuin moottorijarrutustilanteessa.

    
 • @perussuomalainen kirjoitti:
  Aisini ei nyi..Eikä Mercedekset.

  AW55-50 kyllä nykii. 2 - 3 vaihto potkaisee oikein kunnolla, kuten on tehnyt jo uudesta lähtien.

  Taidat olla ainoa Mercedeksen 7G-Tronicin vaihtotapahtuman laatua kehuva? IMHO, 5G ja 9G vaihtavat nätimmin.

  normiliikkumiseen tarkotettu diesel ei pidä mitään ääntä moottoristaan juurikaan normiajelussa, mutta on se 3x pienempi rengasmelu kuin halvoissa pienissä patteriautoissa kuten nissan leaf tai hyundai ioniq.

  Odotetun sähköauton hiljaisuuden kontrastina kuulunut meteli on ollut minunkin päällimmäinen negatiivinen havaintoni niistä harvoista oman autoni hintaluokan sähköautoista, joita olen ajanut.

  Fiilis ei vastaa hintalappua, vaan tuntuu kuin istuisi halvassa autossa, jossa on kallis voimalinja. Tämä ei tosin ole välttämättä sähköauton, vaan valitsemani halvan hintaluokan syytä?

  Harrasteauton pitääki saaha yli 100db lukemia,

  Minun harrasteautoni pitää lipua liikenteen mukana mahdollisimman huomaamattomasti. Koko homman idea on suurelta osin kahden nuoren DINKin ostaman maaherran virka-auton kopion metamorfoosi vauvavankkuriksi, perheen hiihtobussiksi, sitten halvaksi ja toimivaksi työmatkakiituriksi ja lopulta pestynä ja väärän aikakauden ja muista käyttöautoon lisätyistä osista putsattuna yhä ryhdikkäästi kulkevana aikakoneena, jonka takapenkillä on hienoa istua Rouvan kanssa nuorten miesten ajaessa autoa, joka on heidän näkökulmastaan ollut meillä aina.

  Mutta harrasteautolajeja on niin monia kuin harrastajiakin.

    
 • Oma kokemus sähköautoilusta liittyy yhteen Jyväskylän matkaan ja sen jälkeen päätin, että nämä härvelit ja infrstruktuuri saavat kehittyä vielä aika reippaasti. Suurimmat ongelmat...

  1. Moottoritiellä on tien tukkona, jos haluaa pitää matkavauhtia muiden mukana niin sähköt loppuu alta aikayksikön.
  2. Minkä takia latausstandardeja ja maksutapoja pitää olla niin monta? Latausasemia aivan liian vähän, koska ainakin osa niistä on täynnä ja osa aina rikki tai joku muu syy miksei toimi.
  3. Matkansuunnittelu tehdään latausasemien mukaan ei sen mukaan mikä olisi järkevintä. Silti voi käydä ohraisesti, jos ajateltu latauspiste onkin out of order. Sen tiedon saat vasta ollessasi latauspisteellä. Siinä vaiheessa tiedosta ei oikeastaan ole enää hyötyä.
  4. Monissakaan hotelleissa ei ole mahdollisuutta lataukseen ja jos on, niin niitä on huimat kaksi, jotka on tietenkin täynnä. Ja kun laturi on vielä halvin ja hitain mahdollinen niin siinähän seisot piuhan kanssa. Auto pitää viedä muualle parkkiin ja sieltä joko kävellen tai taksilla hotellille. Todella fiksua.
  5. Huoltoasemilla voisi olla joku ajantappo homma sähköautoilijoille. Työpisteet nettiyhteyksineen tai kirjasto tai ihan mitä tahansa, kun ei tämän ikäisenä viitsi pallomereenkään mennä.
  6. Sähköautoilu vie aikaa turhan paljon. Vähän sama kuin Jyväskylä-Oulu väli, joka on muutenkin Suomen tylsin osuus. Sinulta otettaisiinkin Jyväskylässä saastuttava fossiilinen mersu pois ja tilalle annettaisiin hevoskärryt, että nuilla nyt tällä kertaa.
  7. Autoiluun tulee uutta jännitettä, kun aina saa miettiä ja pähkäillä riittääkö se sähkö. Ja missä on seuraava latauspiste? toimiikohan se? onkohan se täynnä?
  8. Kyllähän sähköauto sopii koti-työ-prisma/cittari-koti liikenteeseen aika monelle, mutta mökille menoon tarvitsee olla ihan tavallinen auto, varsinkin jos mökki on Saimaalla.
    
 • muokattu 10.10.2019 21:40

  @wago kirjoitti:
  Oma kokemus sähköautoilusta liittyy yhteen Jyväskylän matkaan ja sen jälkeen päätin, että nämä härvelit ja infrstruktuuri saavat kehittyä vielä aika reippaasti. Suurimmat ongelmat...

  Eri ajoihin sopivat eri autot. Kokeilemasi auton huono sopivuus maantieajoon ei tarkoita, että edes se sama auto olisi sopimaton myös kaikkeen muuhun.

  1. Moottoritiellä on tien tukkona, jos haluaa pitää matkavauhtia muiden mukana niin sähköt loppuu alta aikayksikön.

  Kaikkien autojen kulutus nousee moottoritienopeuksilla nopeuden neliössä. Vain enintään 10 litran tankin vuoksi sähkärin kuski on hyvästä hyötysuhteesta huolimatta tietoisempi tästä kaikkia koskevasta ilmiöstä. Hidas osaava kuski ei ole ongelma, muita hitaampi osaamattomampi on.

  1. Minkä takia latausstandardeja ja maksutapoja pitää olla niin monta? Latausasemia aivan liian vähän, koska ainakin osa niistä on täynnä ja osa aina rikki tai joku muu syy miksei toimi.

  Epäkypsä markkina. Omaa sähkäriäni en edes kuvittelisi lataavani muualla kuin kotona ja mökillä.

  1. Matkansuunnittelu tehdään latausasemien mukaan ei sen mukaan mikä olisi järkevintä. Silti voi käydä ohraisesti, jos ajateltu latauspiste onkin out of order. Sen tiedon saat vasta ollessasi latauspisteellä. Siinä vaiheessa tiedosta ei oikeastaan ole enää hyötyä.

  Ks. kohta 2.

  1. Monissakaan hotelleissa ei ole mahdollisuutta lataukseen ja jos on, niin niitä on huimat kaksi, jotka on tietenkin täynnä. Ja kun laturi on vielä halvin ja hitain mahdollinen niin siinähän seisot piuhan kanssa. Auto pitää viedä muualle parkkiin ja sieltä joko kävellen tai taksilla hotellille. Todella fiksua.

  Ks. kohta 2.

  1. Huoltoasemilla voisi olla joku ajantappo homma sähköautoilijoille. Työpisteet nettiyhteyksineen tai kirjasto tai ihan mitä tahansa, kun ei tämän ikäisenä viitsi pallomereenkään mennä.

  Ks. kohta 2.

  1. Sähköautoilu vie aikaa turhan paljon. Vähän sama kuin Jyväskylä-Oulu väli, joka on muutenkin Suomen tylsin osuus. Sinulta otettaisiinkin Jyväskylässä saastuttava fossiilinen mersu pois ja tilalle annettaisiin hevoskärryt, että nuilla nyt tällä kertaa.

  Se Mersu kannattaa tilata lisävarusteisella bensa-auton polttoainesäiliöllä, ettei joudu Tsadissa etsimään kylän ainoaa Suomen talvessa toimivaa polttoainetta myyvää asemaa. Paljon helpompi tankata Oulujoun pohjoispuolella jo ennen lähtöä, käydä pääkaupungissa pidempää ja hiljaisempaa Pohjanmaan ja Tampereen reittiä, joka on mukavampi ajaa etenkin pimeällä. Tankille ehtii ja poiketa reissun tehtyään sitten joskus seuraavalla viikolla töistä kotiin ajaessaan.

  1. Autoiluun tulee uutta jännitettä, kun aina saa miettiä ja pähkäillä riittääkö se sähkö. Ja missä on seuraava latauspiste? toimiikohan se? onkohan se täynnä?

  Juuri tästä syystä seuraankin markkinaa ainoastaan lataushybridien ja myös talvella mökkimatkasta selviävien sähkärien kautta. Sitä kauemmas ajetaan 1000 mailin turbodieselillä kuten ennenkin.

  1. Kyllähän sähköauto sopii koti-työ-prisma/cittari-koti liikenteeseen aika monelle, mutta mökille menoon tarvitsee olla ihan tavallinen auto, varsinkin jos mökki on Saimaalla.

  Totta, ja siihen ajamiseen saattaa muutenkin sopia eri auto kuin Oulusta Saimaan rannalle mökkeilemään iso vene trailerilla.

  Kyllä meidän perheestä löytyy jokaisena arkiaamuna vähintään 1 kuljettaja, joka pysyy 150 km säteellä kotikaupungista. Jos sähköauto selviää tuosta matkasta varmasti myös pakkasessa, niin sitten sen auton muut ominaisuudet, kuten hinta, hiljaisuus, mukavuus ja kuljetuskyky ratkaisevat loput.

  Tässä puhutaan hyvin klassisesta teknologian disruptiosta, jossa uuden tekniikan markkinoille saapuminen tapahtuu eri kriteereillä ja aikaisemmin kuin vanhan poistuminen. Monen auton perheen ensimmäisen sähköauton hankinta on käsittääkseni jo mahdollista, vaikka valikoima vielä rajattu onkin. Mutta siitä olen kanssasi samaa mieltä, että perheen viimeisestä turbodieselistä luopuminen aiheuttaisi ikäviä rajoituksia.

    
 • Englannissa ovat jo muutamat ottaneet puheeksi sähköautojen verotuksen. Nimittäin tuleehan sitä lovi valtion kassaan, kun bensiinin ja dieselin kulutus tippuu eikä autoverojakaan kerry samaan tahtiin C02 -pohjaisessa verotuksessa. Jonkunhan on lovi paikattava ja lähin kohde on tietysti sähköautot. Niin varmaan käy Suomessakin, kunhan sähköautot yleistyvät. Eli maksamme ensin auton ostossa mukavan sähköauto -lisän (ainakaan valmistajien mukaan hinnat eivät tule laskemaan vaikka kulutus kasvaa) ja sen jälkeen erilaisina veroina saman verran kuin nytkin kattaaksemme valtion karhun pohjattoman kidan.

    
 • Tein pienen laskutoimituksen.

  Oletetaan että bensa-auto kuluttaa 7,5 litraa satasella. Bensan hinta on 1,50 josta alv 36c ja polttoainevero 70c,eli yhteensä 1,06eur litralta. Valtio saa siis 7,95eur ja autoilijan kokonaiskustannus on 11,25.

  Oletetaan sähköauton kulutukseksi 20kwh sataselle ja sähkön hinnaksi 15c. Tästä alv 3,6c ja sähkövero 2,25c, eli yhteensä 5,85c/kwh. Valtio saa 1,17 euroa ja autoilijan kokonaiskustannus on 3eur.

  Tästä päästään siihen että valtion "verovajaus" on 6,78. Tästä voisi joku päätyä ajatukseen 6,8c kilometriverosta.

  Tällaisen veron jälkeen autoilijan kokonaiskustannus sähköautolla olisi 9,78 vs. bensa-auton 11,25, eli edelleen halvempaa. Mitään varsinaista estettä sähköautoilun verottamiseen ei siis ole, koska autoilu on jatkossa halvempaa vaikka kerättäisiinkin samat "polttoainevero".

  Kokonaiskustannuksiin liittyy sitten niin paljon asioita huoltotarpeista käyttövoimaveroon etten lähde niitä nyt analysoimaan.

  Mitä tulee itse hankintahintaan, niin uskon että moni tekee kuten minä. Autoon on käytettävissä joku tietty hankintabudjetti, ja se tulee suunnilleen käytettyä melkolailla tappiin. Sillä sitten saa nyt ja jatkossa jonkun kombinaation ominaisuuksia. Huonompia tai parempia, riippuu tarpeista ja painotuksista. (Juuri tänään ei kaupasta vielä saa haluamaansa mallia sähköisenä, mutta parin vuoden sisällä kyllä. Eikös Corsan hinta ollut alle 30k, joten ollaan siellä keskimääräisen uuden auton holleilla tai jopa vähän alle.?)

  Tämä ei ole kannanotto verotuksen puolesta tai sitä vastaan, kunhan laskeskelin

    
 • En jaksanut kännykällä metsästää lukuja, mutta vaihtotaseen kannalta sähköautoilu on kannatettavaa, erityisesti kun ottaa huomioon minkälaisista maista sitä öljyä pääasiassa tuodaan.

    
 • Ikiliikkuja akku joka kuormitettuna pitää itsensä latauksessa ja myös pitkäaikais varastointi on mahdollista ilman latausta.
  Samsung valmistaa ikiliikkuja akullista kokonaan muovista tehtyä näppäin matkapuhelinta. Puhelin-numero neuvonnasta voi kysyä myyjää.
  Henkilöllisyys on varmennettava, vanhoja sotilaspasseja myöten ostohetkellä.
  Ikiliikkuja akustolla voi sähköttömän maatalon, mökin sähköistää. Ilmanvaihto, lämmitys ja valaistus toimivat hyvin näin.
  Ikiliikkuja akulla varustettu auto sähkömoottoroituna on täydellisin vaihtoehto nykyisellään. Mustaksi värjätyt luonnonkumi renkaat nollakelissä vesijään päällä tarjoavat kesäisen asfaltin pidon. Hakkaustoiminto auton turvajärjestelmässä pitää kaukon poissa auton luota. Kaasulaakerit sähkömoottoreissa ja muissa laakereita vaativissa paikoissa tarjoavat huolto vapauden. Sähköinen gyroskooppi hyrrälaitteisto pitää auton suuressa sivuttais, pitkittäis kallistuksessa pystyssä.
  Ja auto tietysti lujasta kierrätyskelpoisesta muovista valmistettu.
  Kun muovirakenteiseen autoon, lentokoneeseen johtaa muovin taajuudella sähkövirtaa muuttuu se näkymättömäksi ihmissilmin.
  Kaikkea tätä voi kysyä puhelin-numero neuvonnasta.

    
 • @M880 kirjoitti:
  Tällaisen veron jälkeen autoilijan kokonaiskustannus sähköautolla olisi 9,78 vs. bensa-auton 11,25, eli edelleen halvempaa.

  Tuo muutos yksinään tekee kaasusta ja dieselistä erittäin houkuttelevan kummankin päästessä tuossa tilanteessa sähköä halvemmalla.

  Suomi on tehnyt itsestään niin riippuvaisen maantieliikenteen huomattavan korkeasta verotuotosta, että vaikka puheissa halutaankin suosia energiataloudellista kulkemista, käytännössä siihen ei ole varaa.

    
 • @740 GLE kirjoitti:

  @M880 kirjoitti:
  Tällaisen veron jälkeen autoilijan kokonaiskustannus sähköautolla olisi 9,78 vs. bensa-auton 11,25, eli edelleen halvempaa.

  Tuo muutos yksinään tekee kaasusta ja dieselistä erittäin houkuttelevan kummankin päästessä tuossa tilanteessa sähköä halvemmalla.

  Suomi on tehnyt itsestään niin riippuvaisen maantieliikenteen huomattavan korkeasta verotuotosta, että vaikka puheissa halutaankin suosia energiataloudellista kulkemista, käytännössä siihen ei ole varaa.

  Missä utopiassa kuvittelet verottajan jättävän kaasun ja dieselin rauhaan jos sähköajoa aletaan verottaa kilometripohjaisesti? 🙂

  Minun kommenttini pointti on että sähköautoilusta on "varaa" kerätä samat verotulot kuin ennenkin, ja silti ajaminen on halvempaa. Tein tietoisesti yksinkertaistetun laskelman. Jos halutaan huomioida dieselin ja kaasun verokertymä pitää vain laskea (painotettu) keskiarvo, ja päätyä vähän 6,8 senttiä pienempään kilometriveroon.

    
 • @wago kirjoitti:
  1. Moottoritiellä on tien tukkona, jos haluaa pitää matkavauhtia muiden mukana niin sähköt loppuu alta aikayksikön.

  Olisi hyvä tietää millä autolla ajoit, omalla ei tuota ongelmaa ole ja en todellakaan ole tien tukkona.

  1. Minkä takia latausstandardeja ja maksutapoja pitää olla niin monta? Latausasemia aivan liian vähän, koska ainakin osa niistä on täynnä ja osa aina rikki tai joku muu syy miksei toimi.

  Latauskuviot ovat kyllä aikamoista sillisalaattia asiaan perehtymättömälle. Pikalatauksessa CCS on EU standardi ja CHAdeMO kuihtuu pikkuhiljaa pois. Keskinopeassa latauksessa Type2 on standardi euroopassa. Latausasemia tulee jatkuvasti lisää, mutta pikalatureita kaivataan nyt heti lisää ympäri maata.

  1. Matkansuunnittelu tehdään latausasemien mukaan ei sen mukaan mikä olisi järkevintä. Silti voi käydä ohraisesti, jos ajateltu latauspiste onkin out of order. Sen tiedon saat vasta ollessasi latauspisteellä. Siinä vaiheessa tiedosta ei oikeastaan ole enää hyötyä.

  Sähköautolla ajaminen vaatii enemmän suunnitelmallisuutta, oikeaa asennetta ja mielellään kotilatauksen.
  Pikalataus ja sen toimivuus & range riippuu taas autosta, Teslalla matkan tekeminen on helpointa kun voi käyttää kaikkien latureiden lisäksi myös Teslan Superchargereita ja Destination chargereita.

  1. Monissakaan hotelleissa ei ole mahdollisuutta lataukseen ja jos on, niin niitä on huimat kaksi, jotka on tietenkin täynnä. Ja kun laturi on vielä halvin ja hitain mahdollinen niin siinähän seisot piuhan kanssa. Auto pitää viedä muualle parkkiin ja sieltä joko kävellen tai taksilla hotellille. Todella fiksua.

  Totta. Onneksi hotellit alkavat jo heräilemään tämän suhteen ja ei olisi suuri investointi hommata hotellien parkkihalleihin/-paikoille vaikka Parkkisähkön latausasemia 10-20kpl.

  1. Huoltoasemilla voisi olla joku ajantappo homma sähköautoilijoille. Työpisteet nettiyhteyksineen tai kirjasto tai ihan mitä tahansa, kun ei tämän ikäisenä viitsi pallomereenkään mennä.

  Missä on pallomeri? Haluan pallomereen.
  Mä suunnittelen ajoni yleensä niin, että lataustauko osuu ruokailun yhteyteen niin ei tarvitse erikseen juurikaan odotella latausta. Nykyisessä matkatietokoneessani on myös akku, jonka ansiosta voin käyttää sitä matolaatikkoa vaikka huoltsikan pöydässä ilman virtajohtoa ja henkilökohtaisesta matkaviestimestäni voin jakaa netin sille matolaatikolle.

  1. Sähköautoilu vie aikaa turhan paljon. Vähän sama kuin Jyväskylä-Oulu väli, joka on muutenkin Suomen tylsin osuus. Sinulta otettaisiinkin Jyväskylässä saastuttava fossiilinen mersu pois ja tilalle annettaisiin hevoskärryt, että nuilla nyt tällä kertaa.

  Ei sähköautoilu vie aikaa kun pääsee homman juonesta kiinni. Tai no siinä tapauksessa ainakaan jos on Tesla alla. Jollain Nissan leafilla tuo pitänee paikkansa. Vanhalla Teslalla Jyväskylä-Oulu välissä riittää nolla keleillä 9min lataustauko, jonka aikana ehtii juuri ja juuri käydä rakon tyhjentämässä ja napata termosmukiin kahvit jos ei ole jonoa kassalla. Uudella Teslalla menee ilman latausta, mutta vessaan pitää kerran kyllä päästä, joten saman verran sitä aikaa siinä käytännössä tuhraantuu.

  1. Autoiluun tulee uutta jännitettä, kun aina saa miettiä ja pähkäillä riittääkö se sähkö. Ja missä on seuraava latauspiste? toimiikohan se? onkohan se täynnä?

  Ei ole tullut 120tkm aikana kuin kerran, silloin tulin laturille kun auton arvio rangesta oli 1km. Superchargerit toiminta varmoja, joten niistä ei huolta. Tavallisilla pikalatureilla on ollut kieltämättä häikkää useamman kerran, mutta aina on saanut homman rokkaamaan tai löytänyt läheltä toisen toimivan.
  Kuten sanottua, sähköautolla ajaminen vaatii enemmän suunnitelmallisuutta ja kun voi kotoa lähteä aamuisin täydellä akulla niin homma helpottuu entisestään.

  1. Kyllähän sähköauto sopii koti-työ-prisma/cittari-koti liikenteeseen aika monelle, mutta mökille menoon tarvitsee olla ihan tavallinen auto, varsinkin jos mökki on Saimaalla.

  Kyllähän sähköauto sopii loistavasti tällaiselle 90tkm vuodessa ajavalle. Eipä tullut polttomoottoriautolla käytyä lapissa kuin kerran 2001 ja nyt reilun vuoden sisään sähköautolla 7 kertaa.

    
 • muokattu 15.10.2019 00:29

  @M880 kirjoitti:
  Missä utopiassa kuvittelet verottajan jättävän kaasun ja dieselin rauhaan jos sähköajoa aletaan verottaa kilometripohjaisesti? 🙂

  Sinun laskelmaasi minä vastasin, vaikka en minäkään usko siihen.

  Minun kommenttini pointti on että sähköautoilusta on "varaa" kerätä samat verotulot kuin ennenkin

  Tämä on minunkin pointtini, kuten varmaan siteeraamaasi kappaletta seuraavasta huomasitkin. Tarkoitus ei suinkaan ole, että me ajaisimme turvallisilla tai vähäpäästöisillä autoilla. On ihan yksi lysti millä ajamme, koska pääasia on, että me MAKSAMME.

    
 • Juuri näin se on aivan sama millä ajamme ja miten pääasia on että me maksamme siitä kalliisti. Valtio kerää tieliikenteestä reilut 8 miljardia ja teiden korjaukseen siitä ei liikene kuin nimeksi ja tiestö rapautuu kelvottomaksi. Veikkauksen köyhiltä ja peliongelmaisilta keräämä potti valtion pohjattomaan kirstuun on myös aivan älytön 13 miljardia. Ministeri selittelee tv:ssä minkä taitaa eikä muuten taitanut, oli karmeata katsottavaa ei pienintäkään kiinnostusta peliongelmaisten kurjuudesta. Ministeri puolusteli Veikkausta ja ongelmien vähättelyä oli vaikea kuunnella, ei mitään rajaa. Hallitukset vaihtuu mutta täysin sama meno jatkuu oli kokoonpano mikä hyvänsä.

    
 • Autot ja muut kulkuvälineet on jossain muodossa välttämättömyys, veikkauksen peliautomaatit on vapaaehtoista lisäveronmaksua.

    
 • @tracktest kirjoitti:
  Veikkauksen köyhiltä ja peliongelmaisilta keräämä potti valtion pohjattomaan kirstuun on myös aivan älytön 13 miljardia.

  Ei kerää. 13mrd on liikevaihto, suurin osa tästä on maksettu voittoina takaisin pelaajille. Veikkauksen tulos, N. 1 miljardi + toimintakulut on sitä "kerättyä" rahaa.

    
 • Kovin oli tieto epämääräistä kun lukuja perättiin. Liikevaihto 13 miljardia luku ei sinänsä ole pointti vaan se että vähävaraisia ja peliongelmaisia rahastetaan. Hurjia lukuja ihmiset jotka noita pelaa on niitä joilla ei ole varaa laittaa noihin yhden yhtä euroa. Rahapeliautomaattien vähennys on niin sanotusti laajan ongelman kannalta amatöörien puuhastelua. Kädettömät rosvot saisi poistaa kaikki se olisi selkärankaa osoittava teko. Lakialoite pitäisi tehdä tuostakin epäkohdasta täältä lähtee nimi keräykseen välittömästi jos se nettiin tulee.

    
 • Lataava hybridiauto on käyttökelpoisempi vaihtoehto suomalaiseen liikenteeseen kuin sähköauto. Sähköauto soveltuu parhaiten lyhyeen taajamaliikenteeseen. Mistä johtuu sähköautouskovaisten näkemys siitä että lataava hybridi ei olisi käyttökelpoisuudessa kelvollinen pysyvä vaihtoehto tulevaisuudessa? Usein sähköautouskovainen näkee lataavan hybridin vain välivaiheena. Sähköautojen verottomuuteen ei ole perusteita tämä oli vain niiden hankintaa vauhdittava tapa sähköistää liikennettä, sähköautojen verottomuus on välivaihe. Sähköautojen yleistyessä veroeduin tuettu tapa liikkua muuttuu verolliseksi käyttöveroksi. Sähköautojen kattavaan latausverkostoon on vielä matkaa eikä nykyinen tahti houkuta ketään sillä matka katkeaa aina lataukseen, lyhyimmillään pikalatauksella matka jatkuu 30-45 min kuluttua jolloin sähköauto on ladattu täyteen seuraavaa etappia varten. Bensiini ja dieselautoa voi tankata vain huoltoasemilla millä perusteilla sähköautoa pitää voida ladata työpaikan pihassa? Tässäkin tulee vastaan sähköauton toimintamatka mikä on polttomoottoriautoon verrattuna lyhyt. Lyhyen toimintamatkan takia sähköautojen latausverkosto vaatii huomattavia panostuksia, että siitä tulisi käyttökelpoinen vaihtoehto liikkua taajamien ulkopuolella ilman rajoitteita. Panostukset kattavaan latausverkostoon näyttää jäävän kuuluisiin lupauksiin tämän nykyisen hallituksen kohdalla, koska maksajia kattavalle latausverkostolle kaavaillaan valtion kirstun ulkopuolelta.

    
 • Nauti hybriditeknologian eduista
  Uusi Mondeo on nyt saatavana itselataavana hybridinä (HEV). Yhdistämällä sekä sähkö- että bensiinimoottorien hyödyt Mondeo Hybrid tarjoaa erinomaisen yhdistelmän tehokkuutta ja hienostuneisuutta sekä palkitsevan suorituskyvyn. Älykäs jarrutusenergian talteenotto sekä edistynyt SmartGauge -järjestelmä auttavat maksimoimaan auton suorituskyvyn ja tehokkuuden.
  Latautuu ajon aikana
  Nokkelasti suunniteltua uutta Mondeo Hybridiä ei tarvitse ladata verkkovirrasta. Jarrutusenergian talteenotto ottaa talteen jarrutettaessa tavallisesti hukkaan menevän energian, ja käyttää sitä akun lataamiseen. Lisäksi bensiinimoottori antaa virtaa generaattorille, joka välittää energian takaisin akkuun. Näin Mondeo voi siirtyä käyttämään sähkömoottoria, kun haluat maksimoida taloudellisuuden.

    
 • Laita Quu mukaan ne viitteet kun lainaat, jooko?

    
 • NHBNHB
  muokattu 09.11.2019 16:40

  @tracktest kirjoitti:
  Lataava hybridiauto on käyttökelpoisempi vaihtoehto suomalaiseen liikenteeseen kuin sähköauto. Sähköauto soveltuu parhaiten lyhyeen taajamaliikenteeseen. Mistä johtuu sähköautouskovaisten näkemys siitä että lataava hybridi ei olisi käyttökelpoisuudessa kelvollinen pysyvä vaihtoehto tulevaisuudessa? Usein sähköautouskovainen näkee lataavan hybridin vain välivaiheena. Sähköautojen verottomuuteen ei ole perusteita tämä oli vain niiden hankintaa vauhdittava tapa sähköistää liikennettä, sähköautojen verottomuus on välivaihe. Sähköautojen yleistyessä veroeduin tuettu tapa liikkua muuttuu verolliseksi käyttöveroksi. Sähköautojen kattavaan latausverkostoon on vielä matkaa eikä nykyinen tahti houkuta ketään sillä matka katkeaa aina lataukseen, lyhyimmillään pikalatauksella matka jatkuu 30-45 min kuluttua jolloin sähköauto on ladattu täyteen seuraavaa etappia varten. Bensiini ja dieselautoa voi tankata vain huoltoasemilla millä perusteilla sähköautoa pitää voida ladata työpaikan pihassa?

  Myyntitilastot ympäri maailmaa kertovat sen, että ladattavat hybridit jäävät täyssähköautojen jalkoihin. Syitä tähän kehitykseen ei tarvitse pitkään miettiä. Polttomoottori tuo paljon huoltokuluja mukanaan ja rohmuaa myös tilaa. Nämä ovat isoja miinuksia kekimääräiselle käyttäjälle.

  Itse liikun Lapin ja Helsingin välillä, eikä latausverkosto tai -nopeus rajoittaisi menojani Suomessa millään tavalla. Pietariin ja Baltian maihin pikalaturit ovat jo työn alla, joten siltäkin suunnalta ongelmat katoavat pian. Täyteen ladatulla akulla ajaa esimerkiksi 500 kilometriä. Silloin harvoin, kun tuo ei riitä, niin kovin paljoa lisääkään ei tarvitse ladata matkan varrella. Tuo lisäenergia latautuu huomaamatta niiden normaalien taukojen aikana, joilla kuskikin lataa/tyhjentää itseään. Muutenkin on fiksumpaa latailla pienemmissä erissä sähköä. Oma lukunsa ovat tietenkin ne, jotka ajavat kusematta moottoritietä pitkin Helsingistä Norjaan ja takaisin moottorikelkka, vene ja suurperhe kyydissä. Nettikeskusteluissa ainakin tällaisia tyyppejä näkee tämän tästä, vaikka tuolla ulkona heitä voikin olla vaikea löytää.

  Eihän sähköautoa pidä ladata työpaikan pihassa, vaan se on ennemminkin hieno mahdollisuus. Samoin kuin kotona lataaminen on uusi ja todella mukava mahdollisuus. Sähköautojen lievempää verokohtelua puolustaa se, että ne liikkuvat suurimmalta osin kotimaisella energialla, jolloin rahaa ei vuoda öljyvaltioihin, vaan se jää pyörimään kotimaan talouteen.

  Akkujen jatkuva kehittyminen tarkoittaa myös sitä, että ladattavista hybrideistä tulee välivaiheen ratkaisu. Akkujen hinta halpenee kovaa vauhtia, latausnopeudet kasvavat ja range kasvaa. Ei tuo voi tarkoittaa muuta kuin akkuja lataavan polttomoottorin jäämistä tarpeettomaksi.

    2
 • NHB kerrassaan mahtava vastaus, sen näppäimistön helmiä tai puhelimesi kosketusnäytöstä miten vaan.

    
 • Dieselmoottorin demonisointi jatkuu edelleen – vaikka se saattaisi olla tällä hetkellä paras ratkaisu liikenteen hiilidioksidipäästöjen hallintaan.

  https://www.is.fi/autot/art-2000006300612.html

    
 • @tracktest kirjoitti:
  Dieselmoottorin demonisointi jatkuu edelleen – vaikka se saattaisi olla tällä hetkellä paras ratkaisu liikenteen hiilidioksidipäästöjen hallintaan.

  Ehkä se on nimenomaan "tällä hetkellä", mutta ei varmastikaan 3-5 vuoden kuluttua. Asioita pitää ajatella hieman pidemmällä näkökannalla.

  Uskon että diesel- ja bensa-autojen verotus alkaa kohota hurjasti alle 5-vuoden aikana. Vaikka se ei olisi suomalaisille järkevää, mutta meidän pitää mennä eu mukana.

    
 • HS 50 vuotta sitten maanantaina 10.11.1969
  Japanilaisia uusia automerkkejä

  Kahden hengen kaupunkiautoissa näyttää sähkömoottori olevan ensisijainen voimanlähde, mutta sen lisäksi nestekaasuun luotetaan muutoinkin kuin taksien käyttövoimana.

  Pensa ja diesel otti kuitenkin yliotteen viideksikymmeneksi vuodeksi, nyt sähkö tekee vahvemman uudesti syntymän.

    
 • Valinnanvapaus on ollut itselleni aina hyvin tärkeä asia. Poliitikkojen ohjeistava jopa holhoava asenneilmapiiri on häiritsevää ja vastenmielistä. Ei ole pitkä aika kun valtion taholta ohjeistettiin ihmisiä ajamaan dieselautoilla, nyt tätä liikkumismuotoa demonisoidaan ja ihmisiä ohjeistetaan ajamaan sähköautoilla. Veroeduin tuetaan ihmisiä ostamaan sähköautoja vaikka latausverkosto on tässä maassa puutteellinen ja mitään ratkaisevia toimia ei sen suhteen ole näköpiirissä että tämä liikkumismuoto olisi viisasta ja tarkoituksenmukaista. Tälläkin palstalla on keskustelijoita jotka näkevät asiakseen ohjeistaa toisten valintoja joita jokainen tekee lähtökohtaisesti omista tarpeistaan ja mieltymyksistään tässä vielä vapaassa maassa. Suomi on aina ollut etunenässä muutoksissa ja täällä nähdään asiat niin että mallimaana mennään maksoi mitä maksoi. Tieverkostomme on rapautuneessa tilassa ja korjattavaa on paljon karusta ilmastostamme johtuen mutta tähän ei rahat riitä vaikka liikenteestä kerätään reilut 8 miljardia joka vuosi. Hulluahan tämä on mutta mitään ratkaisevaa ei tässä asiassa tehdä vaikka pitäisi. Pakko kysyä eikö valtionjohdossa ymmärrys riitä tekemään oikeita asioita typeriltä tuntuvien ohjeistusten sijaan? Poliitikot tuntuvat pitävän kansaa tyhmänä mutta erehtyvät pahoin. Ennen vaaleja luvataan kaikenlaista kivaa mutta lupaukset unohdetaan hyvin nopeasti kun ollaan vallankahvassa tuon neljä vuotta kerrallaan. Perussuomalaiset ovat nyt menossa vaalivoittoon seuraavissa eduskuntavaaleissa, sitten nähdään jos tämä toteutuu pistääkö Jussi Halla-aho pääministerinä tämän maan tiet kuntoon ja kaiken muun järjettömältä tuntuvan toiminnan enemmän järjelliseen malliin. Järkeviä ihmisiä tarvitaan päättäviin elimiin laittamaan puutteet ja puitteet kuntoon tasapuolisuuden ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta katsoen. Tässä maassa on paljon korjattavaa mutta positiivisella asenteella ja maalaisjärjellä varustettu kansalainen tietää kyllä hyvin mitä pitää tehdä, ilman ohjeistusta ja holhoavaa tapaa mitä jotkut poliitikot typeryyttään ja ehkä vähän ajattelemattomuuttaankin harrastavat. Ajattelematta sen enempää miltä se ulospäin näyttää. Keskustelu jatkuu ja se on hyvä se.

    1
 • Perussuomalaisten kaltaisten maailmanpolitiikkojen johdosta hukumme paskaan.

    
 • muokattu 16.11.2019 17:45

  Tracktest ymmärtänee että jos liikenteestä kerätään vähemmän veroja tai ohjataan koko verokertymä takaisin liikenteeseen, täytyy muita toimintoja sopeuttaa. Ne ovat niitä leikkauksia ja veronkorotuksia joita sitten toisissa yhteyksissä haukutaan.

  Tottakai julkisessa taloudenpidossa, tai tarkemmin ottaen prosesseissa ja tuotantotavoissa, on paljon parannettavaa, mutta mitään oikoteitä ja helppoja ratkaisuja ei ole.

  Mitä tulee ohjaukseen, niin se nimenomaan on valtion tehtävä. Ohjaus voi toki olla teknologiariippuvaista, mutta fossiilisten ongelma on että niiden haitalliset ympäristövaikutukset eivät näy riittävästi hinnassa. Ilmasto on "ei kenenkään maata" jota on saanut ja saa edelleen sotkea ilmaiseksi.

  Ps. Diesel on ilmaston kannalta bensaa parempi vaihtoehto, sääli että sitä nyt demonisoidaan.

    1
 • tracktest:

  Tälläkin palstalla on keskustelijoita jotka näkevät asiakseen ohjeistaa toisten valintoja joita jokainen tekee lähtökohtaisesti omista tarpeistaan ja mieltymyksistään tässä vielä vapaassa maassa

  Hassua että juuri sinä kirjoitat noin....

    2
 • @M880 kirjoitti:
  Ne ovat niitä leikkauksia ja veronkorotuksia joita sitten toisissa yhteyksissä haukutaan.

  Haukutaan, mutta juuri ne ovat niitä arvovalintoja, jotka on pakko tehdä. Ellemme tee niitä itse, joku muu tekee ne puolestamme.

  Tottakai julkisessa taloudenpidossa, tai tarkemmin ottaen prosesseissa ja tuotantotavoissa, on paljon parannettavaa, mutta mitään oikoteitä ja helppoja ratkaisuja ei ole.

  Aivan. Siksi vastuun ottajaa ikävistä päätöksistä ei ole vielä löytynyt.

  Mitä tulee ohjaukseen, niin se nimenomaan on valtion tehtävä. Ohjaus voi toki olla teknologiariippuvaista

  Silti olisi kohtuullista odottaa, ettei kolme vuotta sitten suositellun ohjatun valinnan tehnyttä syyllistetä tai rangaista rahallisesti ohjauksen noudattamisesta.

    1
Kirjaudu kommentoidaksesi.

Kommentoiduimmat artikkelit